Kako mogu napraviti što čišću instalaciju distre, a da mi ostanu moje stvari u /home? Jer ako samo mountam stari /home, onda mi ostanu postavke od prošle instalacije.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.505.264
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kako mogu napraviti što čišću instalaciju distre, a da mi ostanu moje stvari u /home? Jer ako samo mountam stari /home, onda mi ostanu postavke od prošle instalacije.
napraviš backup dokumenata na usb i nakon reinstalacije kopiraš u home? neš jednostavnije
napraviš backup dokumenata na usb i nakon reinstalacije kopiraš u home? neš jednostavnije
200GB? Filmovi, serije, glazba, ...
samo 200 GB, pa za 500 kn imaš usb3.0 2 TB disk za takve stvari.... i ne treba ti čak ni linux (čak i widoze znaju sa time raditi)
ma sve to ok, ali me zanima za ovo što sam pitao.. da mogu imat sve u /home i kad odlučim promijeniti distru, da mogu, bez da moram to kopirat na nešto, pa s nečega, a da mi ne ostanu postavke i gluposti od prošle distre
OK, onda idemo redom...
Hvala na trudu!
A hvala i na linkovima, dobro će mi doći nekakav uvod u linuxe, iako sam već neke stvari znao, ali to su bile samo neke osnovne stvari, i neću imati problema sa onim što piše jer znam (barem mislim da znam xD) engleski dosta dobro.
Nije me strah da ću nešto uprorapsiti, zato sam i odlučio koristiti usb, jer je tu lakše popraviti štetu nego na hdd-u.
Zanima me još nešto, a to su igre na linuxima, to jest dali se uopće mogu igrati igre (pod igre mislim na novije igre, od dvije desete pa naovamo) jer ne znam baš koliko igara je izdano za linuxe...

Ukratko,koju god distribuciju da odabereš,i ako naiđeš na probleme,nemoj odmah odustati i reći "linux sucks"...
Da sam tako razmišljao ne bih se nikad ni upustio u testiranje linuxa :)
ne obriše mi, ali je problem da mi ostanu postavke od prethodne distre i to mi onda stvara probleme
OK, onda idemo redom...
Hvala na trudu!
A hvala i na linkovima, dobro će mi doći nekakav uvod u linuxe, iako sam već neke stvari znao, ali to su bile samo neke osnovne stvari, i neću imati problema sa onim što piše jer znam (barem mislim da znam xD) engleski dosta dobro.
Nije me strah da ću nešto uprorapsiti, zato sam i odlučio koristiti usb, jer je tu lakše popraviti štetu nego na hdd-u.
Zanima me još nešto, a to su igre na linuxima, to jest dali se uopće mogu igrati igre (pod igre mislim na novije igre, od dvije desete pa naovamo) jer ne znam baš koliko igara je izdano za linuxe...
ne moraš igrati igre za linux, preko Wine-a možeš igrati i igre za windows.. ja sam ih nekolicinu isprobao i rade bez brige.. npr. neke igre koje rade na win 7, a ne rade na win 8 i 10, rade na linuxu, haha
pozdrav..trebo bih jednog dobrog linuxasa koji zna rijesit grub problem bootanja nakon instalacije dual boot elementary os-a ili pinguy os-a
hitno!
da, možeš uz malo truda
instaliraj Wine i pogledaj ovaj link
Ja sam na već otpisanom PCu instalirao ubuntu server te igrao wow sa 18-24 fps (isti stroj sa win davao je manje od 20 fps) i mene je začudilo koliko je dobra i brza emulacija
ne obriše mi, ali je problem da mi ostanu postavke od prethodne distre i to mi onda stvara probleme
a zašto to mora biti home particija?nema smisla da je home ako ne želiš da konfiguracijski fileovi ostanu . može se zvati i some, gome, lome....
ja imam jednu takvu i uvijek ju pri instalaciji mountam na /media/storage, pazim da je kućica za formatiranje neobilježena. Još ako je ntfs mogu je dohvatit i Windows i Linux

a zašto to mora biti home particija? ja imam jednu takvu i uvijek ju pri instalaciji mountam na /media/storage, pazim da je kućica za formatiranje neobilježena. Još ako je ntfs mogu je dohvatit i Windows i Linux
znači, da te fajlove sve bacim na /media/storage i to je to, onda /home formatiram pri svakoj ponovnoj instalaciji?
Windows i Linux
znači, da te fajlove sve bacim na /media/storage i to je to, onda /home formatiram pri svakoj ponovnoj instalaciji?
Prvo moraš imat particiju s podacima na njoj. Pri instalaciji odabereš da se mounta gdje god hoćeš. Većinom se nudi /win i /dos, ako je ntfs, al ja uvijek mountam u /media/data. media mapa već postoji, a podmapu instalacija stvori, koju god ti napišeš.
*Izgleda da je rođena nova zvijezda na lightweight distro nebu. Q4OS koristi Trinity DE koji je zapravo KDE3 fork.
http://www.everydaylinuxuser.com/2015/09/an-everyday-linux-user-review-of-q4os.html

Jednostavnije je samo obrisati direktorije i datoteke koje počinju s točkom (tj. skrivene direktorije i datoteke) jer oni sadrže korisničke postavke različitih programa - direktorije (između ostalih) .config, .local, .cache, .kde4, .mozilla, .themes, .icons, ... i datoteke .bashrc, .bash_history, .xinitrc, .Xresources itd. Prilikom instalacije nove distribucije, particija s postojećim podacima se postavi na /home mountpoint, pazeći da se pritom ne uključi opcija da se ta particija formatira pri instalaciji.
To je sve što treba učiniti za "čistu" instalaciju, uzimajući u obzir da se (nekriptirani) home direktorij nalazi na zasebnoj particiji i da se u novoj instalaciji koristi isti UID i isto korisničko ime (inače treba, nakon instalacije, promijeniti vlasništvo nad direktorijima i datotekama i, ako se koristi drugačije ime, kopirati datoteke u drugi home direktorij).
Ovo radim već godinama i nikad nisam imao problema; obično prođem kroz sve skrivene direktorije i ručno obrišem direktorije programa koje ne mislim koristiti u novoj distribuciji, dok ostavim one koje ću koristiti, tako da ih ne moram ponovno konfigurirati. Posebice se to odnosi na .claws-mail (mail klijent), .kde4 i .mozilla (Firefox profil - bookmarci, ekstenzije, ...).
Ako je home na istoj particiji kao i /, prvo treba backupirati korisnikove podatke (izuzimajući skrivene direktorije i datoteke) prije formatiranja / particije i instalacije nove distribucije.
Koji video player preferirate i zašto. Te dalije bolje izabrati Ubuntu ili MInt? Pitam zato jer sam u nedoumici koji player da koristim i dali da ostanem na Ubuntu ili da se prebacim na mint. Još jedna stvar prilikom instalacije kad tipa Ubuntu u boot meniu dali je bolje izabrati Uefi USB ili samo USB i zbog čega
I uvezi drivera. dali bolje koristiti otvorene (nouveau) ili od nvidie? Pitam zato jer u dosta tutoriala (what to do afer installation) sugeriraju prebacivanje na vlasničke
Ja sam na već otpisanom PCu instalirao ubuntu server te igrao wow sa 18-24 fps (isti stroj sa win davao je manje od 20 fps) i mene je začudilo koliko je dobra i brza emulacija
Wine Is Not An Emulator
I uvezi drivera. dali bolje koristiti otvorene (nouveau) ili od nvidie? Pitam zato jer u dosta tutoriala (what to do afer installation) sugeriraju prebacivanje na vlasničke
Nvidine, ponajviše zbog dosta boljih performansi, ako budu pravili probleme jednim klikom vratiš stare drivere.
Wine Is Not an Emulator
There, I fixed it.
Btw. ovaj newsletter je super, iako sam sve to odradio na seminarima dobro je podsjetit se neke stvari :D
Koji video player preferirate i zašto. Te dalije bolje izabrati Ubuntu ili MInt? Pitam zato jer sam u nedoumici koji player da koristim i dali da ostanem na Ubuntu ili da se prebacim na mint. Još jedna stvar prilikom instalacije kad tipa Ubuntu u boot meniu dali je bolje izabrati Uefi USB ili samo USB i zbog čega
VLC je stvarno sve sto ti treba. Pusta sve sto got pozelis. A ako bas zelis totalno lightweight player onda mplayer je odlican isto.

Nije ni virtualka.
Mislim da wine ustvari nudi zamjenske dll-ove kako bi se windows aplikacije mogle pokrenuti na linuxu.
Btw. sad malo čitam na tu temu i naletim na ovo : https://en.wikipedia.org/wiki/ReactOS .
Očito ima još projekata di se pokušava omogučiti nativno pokretanje windows aplikacija na linuxu.
Čak postoji neki projekt koji želi spojiti android,linux i windowse.
Iako zvuči zanimljivo mislim da bi mi to ubilo korisničko iskustvo,pošto sam na linux prešao kako bih se maknuo od windowsa i komplikacija s windowsima.
Cek pa linux se tome blizi hehe.

Cek pa linux se tome blizi hehe.
Vec posljednjih 30 godina hehe.

Sabotiraju sami sebe nebitnim glupostima i konstantnim svađanjima. Previše izbora je loša stvar ako želiš na desktop, među prosječne korisnike. Šta će nekom N.N. 4 različita DEa? "Ali ima mogućnost izboraaaa! Ima slobodu!". Da, totalno se pale na to. Vidi se po tržišnom udjelu....
Trzisni udio u cemu......desktop....serveri...sveucilista ... specijalizirani uredaji i ustanove.. superracunala .... ??