Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.504.406
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Po ne znam koji put ovo me iznenadi. Danas instaliram Ubuntu 14.04.3, dakle 1,5 god. nakon izlaska prve podverzije i moja wifi broadcom BCM43228 još ne radi od prve iako su driveri odavno otvoreni. Dakle, ako imate ovu karticu ova stranica je alfa i omega. Uglavnom, za moj slučaj bilo je potrebno instalirati:
sudo apt-get install bcmwl-kernel-source
naravno za što vam je prvo potreban internet, pa ako nemate ethernet kabel, dobro dođe i neki telefon i usb kabel
BCM43228 nije podržan od strane otvorenih drivera, nego isključivo putem vlasničkih drivera kroz ndiswrapper ili nativnih vlasničkih drivera u paketu bcmwl-kernel-source. Prema dokumentaciji Ubuntua za BCM43xxx čipove, paket bcmwl-kernel-source se nalazi na instalacijskom mediju:
If you do not have any other means of Internet access on your computer, you can install the bcmwl-kernel-source package from the restricted folder under ../pool/restricted/b/bcmwl on the Ubuntu install media.
Nakon dodavanja instalacijskog medija kao izvora paketa u popisu repozitorija, driver se može instalirati putem apt-get naredbe; na gornjem linku su i uputstva za ručno instaliranje.
Pozdrav, dali netko ima iskustva s instalacijom android emulatora na linux? Naime, instalirala sam Android studio, sve pakete i prilikom kreiranja emulatora postavim vrijednost memorije SD kartice i kada želim završiti javlja mi Error: Failed to create the SD card. Failed to create SD card in the AVD folder. A ako odaberem neki file umjesto SD-a onda javlja grešku da ne može pronaći datoteku ili direktorij. Molim nekoga za savjet u čemu griješim?
Nemam iskustva s emulatorom, ali pretragom na netu ustanovio sam da postoje dva slučaja kada se ne može kreirati virtualnu SD kartica. Ako vrtiš 64-bitnu verziju Linuxa, potrebno je instalirati ia32-libs paket jer bez njega mksdcard program ne radi ispravno - ovo se odnosi na ne-multiarch distribucije - budući da je Android SDK skup 32-bitnih aplikacija. Kod multiarch distribucija, potrebno je instalirati odgovarajuće 32-bitne pakete koji su potrebni za rad mksdcard programa - npr. kod Fedore, to su glibc.i686 glibc-devel.i686 libstdc++.i686 zlib-devel.i686 ncurses-devel.i686 libX11-devel.i686 libXrender.i686 i libXrandr.i686. Drugi je slučaj nedostatak execute prava na Tools direktoriju Android SDK-a, te nije dopušteno da se pokrene mksdcard - potrebno je dopustiti izvršavanje programa u tom direktoriju.
Za sta ti tacno treba emulator? Jedno vrijeme sam koristio Genymotion za isprobavanje programa prije nego
sto ih instaliram na mobitel i super je.
Hvala na odgovorima... Dakle, i ja sam pretragom na netu ustanovila da bi trebala za 64-bitni sustav instalirati ia32-libs, ali sam pri tome naišla na problem. Prilikom pokušaja instalacije "sudo apt-get install ia32-libs" dobivam obavijest: "The following packages have unmet dependencies: ia32libs : Depends: ia32-libs-i386 but it is not installable. E: Unable to correct problems, you have held broken packages." Također kada sam pokušala napraviti update sustava javlja grešku "invalid signatures : KEYEXPIRED". Detaljnije, situacija je slijedeća: u VMWare-u imam Kali Linux na kojeg sam željela instalirati android emulator, imam neku knjigu po kojoj kreiram virtualni laboratorij od nekoliko različitih sustava. Dali da probam napraviti repair sustava s obzirom da ne želi napraviti update i koji je mogući uzrok da ne želi instalirati ia32-libs? Ili da instaliram zadnju verziju Kalija jer sam stavila 1.0.6 verziju, ali to mi je zadnja opcija?
Istražujući dalje po netu, riješila sam problem update-anja. Problem je bio što koristim stariju verziju sustava. Evo kako (u slučaju da nekom treba):
rm -rf /var/lib/apt/lists
apt-get update
apt-get install kali-archive-keyring
Sada kad pokušam instalirati ia32-libs dobivam drugačiju obavijest: "Fork failed: Ne mogu alocirati memoriju." pa ako netko ima kakvu ideju kako riješiti ovaj problem biti ću zahvalna.
Riješila: trebalo je dodati RAM-a u virtualku, u slučaju da se netko nađe u sličnoj situaciji...
Ne znam koju distribuciju koristiš, ali mislim da je na novijem Ubuntu napuštena ia32-libs. Ipak, možeš ih instalirati ovako, ali nema garancija da neće pokidati nešto drugo u budućnosti, jer se dodaje izvor iz Ubuntu 13.04. Multiathitektura je zamijenila te biblioteke.
Ja nikako da se problema sa ubuntuom. Naime imam problem sa trganjem slike (i sa open driverima i sa vlasničkim) naime ako otvorim sa ff na YT video (360p,720p) i otvorim neki video u vlc (dvdrip, brriip, 1080p bluray... bilo što) onda primjetim trganje, slike zbog čeka se to događa? Sa chromrom je sve u redu.
Ista stvar sa SMplayer-om tamo imam isto problem sa trganje slike bez obzira na ulaz dali je xv ili vdpau(dok koristim nvidia drivere) ista stvar je sa open driverima isto trganje slike. U totemu otvorim obican xvid dvdrip drsi primjetim lagg, u vlc radi normalno. Ja neznam što da napravim. Već 5mj se mučim sa tim video playerima itd i dali zatrza ili ne Čak je pc bio u futuri na dijagnosti baš radi tog trzanja. rekli su da pc radi bez problema+ to kao trzanje koje sam ja primjećivao na windowsima u vlc, isto takvo sam primječivao/primjećivam na ubuntu oni su rekli da ništa ne vide da je sve u redu.
trenutno koristim 14 lts. Postavim pitanje o svim ovim problemima nitko ne odgovara ili nešto nije po pravilima
http://askubuntu.com/questions/673657/image-tearing-ffvlc
http://askubuntu.com/questions/673675/smplayer-image-tearing-slow
Kod 15.04 imam velike ikone u app centru.
http://s4.postimg.org/872fvqhy5/Slika_zaslona_2015_06_24_12_46_12.png
ili ako koristim nvidia drivere onda u vlc imam trzanje ako idem s mišem po playing baru(samo vučem miš bez pritiskanja)
Na bilo koju verziju ubuntua samo instaliram restricted extras i player tipa vlc ili smplayer i updejtam LO
Kako vama to sve radi što ja radim krivo? Kak da konačno namjestim sve da se rješim tih problema. kako vi nemate takvih problema.
Dajte mi upute što da nakon instalacije napravim i kak da se rješim tih svojih problema. i mojih filozofiranja.
Ubuntu se mi stvarno sviđa ali uvjek nekaj ja pronađem što drugi ne primjete a na windows se neželim vraćati
Molim vas pomognite mi
Vidim da i ovdje nitko odgovara. Znači ti svi problemi se samo meni događaju?
Jel ima kakvih novosti da će wine dobit directx 11 podršku? To sam čitao negdje početkom godine.
Jel ima kakvih novosti da će wine dobit directx 11 podršku? To sam čitao negdje početkom godine.
Pa još DX10 ne radi kak spada.
Ajde rokeru daj nam primjer tog "trzanja". Ako je bilo i na winzima onda definitivno nije do OS-a.
Smrdi mi na ono što je netko napisao već prije 10-ak stranica.
Pa iskreno ne sjećam se kad sam zadnji put pogledao film na računalu. Ako i pogledam neki video nit mi je bitno koje je rezolucije niti dali zatrzava, jer se svejedno spajam na net preko mobitela pa ne bih znao da li zatrzava radi veze ili gpu-a. Imam intel integriranu karticu s otvorenim (i nema dručkijih kod intela) driverima i mislim da sve radi ok.
Ako ti je to baš takav problem onda gledaj da za Ubuntu nabaviš kompatibilan hardver, zamijeni, prodaj ... Ja sam nekad davno imao MBO koja nije mogla otključati sjajni AMD Barton. Mjesecima sam kopao po newsgroup-ama dok nisam našao ploču koja mi odgovara. Napatio se da bih mogao povećati takt za 0,2 GHz, mladost. ludost ?! Sjećam se da si prije 10-ak stranica postao video koji zatrzava, ali ja iskreno nisam vidio gdje to zatrzava, valjda nemam oko za to.
Pa još DX10 ne radi kak spada.
Ajde rokeru daj nam primjer tog "trzanja". Ako je bilo i na winzima onda definitivno nije do OS-a.
Smrdi mi na ono što je netko napisao već prije 10-ak stranica.
Kak da vam dam primjer tog trzanja.? Jedino da skines film na kojem to ja vidim. Na što ti smrdi? što je netko napisao prije 10 stranica.? U 7 mjesececu sam poslao pc u futuru (gdje je oc kupljen) stavio sam im gore filmove na kojim to primjetim. Na windowsima sam to primjetio u VLC. oni odradili sve testove, mjenjali grafu, memoriju benchmarke itd i nisu našli niti primjetili to trzanje koje ja vidim. Znači odradili su kompletnu dijagnostiku pc i ništa nisu pronašli. OS je bio windows 8.1. A to trzanje koje ja vidim u nekim playerima na ubuntu. Znači većinom su to scene gdje se kak da to laički opišem kamere pomiće. i onda se dogodi da lagano zatrza na jako kratko vrijeme. valjda sekunda ako ne i manje. Drugi problem kak otvorim u FF YT video i na vlc vidim trganje slike na nekim scenama. Sa Chromom sve u redu. I tak se već 2 tjedna zaje... stim. premotavam scenu sad gledam u jednom playeru sad u drugom itd. Na windowsima sa, to primjetio samo u vlc-u ostali playeri bez problema. U Futuri u VLC ništa nisu primjetili. Dok na Ubuntu to trzanje više kao trzaj primjetim u totemu. U vlc na ubuntuu 14 ne vidim ali imam malo trganje slike ak je u pozadini uključen FF sa YT. SMplayer koje got postavke drivere stavim uvjek malo trganje slike. Sa nvidia driverima čak smplayer radi sporo i imam zeleno binkanje kod right clicka... Kodi reproducira sve bez problema,bes obzira na drivere, akceleraciju itd. Zauzeće cpu je mizerno. Jel možeš slinuti filmove barem jednog da provjeriš dal i ti to vidiš na kojem primjetim taj trzaj?
Pa iskreno ne sjećam se kad sam zadnji put pogledao film na računalu. Ako i pogledam neki video nit mi je bitno koje je rezolucije niti dali zatrzava, jer se svejedno spajam na net preko mobitela pa ne bih znao da li zatrzava radi veze ili gpu-a. Imam intel integriranu karticu s otvorenim (i nema dručkijih kod intela) driverima i mislim da sve radi ok.
Ako ti je to baš takav problem onda gledaj da za Ubuntu nabaviš kompatibilan hardver, zamijeni, prodaj ... Ja sam nekad davno imao MBO koja nije mogla otključati sjajni AMD Barton. Mjesecima sam kopao po newsgroup-ama dok nisam našao ploču koja mi odgovara. Napatio se da bih mogao povećati takt za 0,2 GHz, mladost. ludost ?! Sjećam se da si prije 10-ak stranica postao video koji zatrzava, ali ja iskreno nisam vidio gdje to zatrzava, valjda nemam oko za to.
očito samo ja to vidim. kad ni u futuri nisu primjetili. a mjenjali su komponente i sve testove radili
Znači da sumiram
Totem trzanje na određenim scenama više kao trzaj. Znači uvjek gdje se kao kamera pomiće
VLC malo trganje slike ako je FF uključen u pozadini sa YT. Sa chromom nema tih problema. Reprodukcija bez ff u pozadini u redu barem za sada sa hobbitom 1 kad testiram. na 15.04 ak se koriste nvidia driveri tranje ak vućem miš po playing baru. sa open driverima sve u redu.
Smplayer- trganje slike bez obzira na drivere, output........ ak se koristi vdpau output zeleno blinkanje.. spor player
kodi sve uredu bez obzira na drivere opcije, akceleraciju
Sad mi je palo napamatet kak grupe kad puštaju film na torrente naprave video sample. Jel bi mogao ja napraviti te sample sa istim specifikacijamo kao gl video ali na scenam gdje vidim trzaj...?
pa da onda vi to vidite.
i da na 15.04 velike ikone u centru softwara. na 14lts uredu
Na windowsima sa mpc-hc sa i bez akceleracije nikakvih problema, km,pot, gom isto tak osimu vlc ali to drugi nisu primjetili
Ne kužim u čemu je problem, ako kažeš da si otkrio da ti u Kodiju sve radi ok, onda gledaš u Kodiju i problem riješen ;)
Nego, danas naiđem na dva oprečna mišljenja developera. Jedan je nezadovoljan, drugi nije. Ovom prvom kad je probao Apple MBP Ubuntu je ružan, spor, krivi ga za već neke odavno ispravljene greške. Neke stvari stoje npr. što se tiče software centra, sporijeg razvoja novosti itd., no većina je nategnuta, tipa da je developeru problem podesti terminal kako mu odgovara itd.
1. Goodbye Ubuntu: http://old.kittysplit.com/blog/goodbye-ubuntu/
2. Hello Ubuntu: https://felicianotech.com/blog/dell-xps-13-developer-edition-more-than-a-laptop-running-linux/
@rocker
Ako je kod mene hardver ispravan i ako imam odgovarajuce softvere i kodeke , onda mi nista neznaci da downloadam film koji tebi šteka jer kod mene neće stekati.... Prouči detaljno onaj članak kaj sam ti linkao a gdje se obrađuje hardverska akceleracija pod linuxom....
@rocker
Ako je kod mene hardver ispravan i ako imam odgovarajuce softvere i kodeke , onda mi nista neznaci da downloadam film koji tebi šteka jer kod mene neće stekati.... Prouči detaljno onaj članak kaj sam ti linkao a gdje se obrađuje hardverska akceleracija pod linuxom....
Za Hardware mislim da je ispravan. pošto je pc bio u futuri i kažu da je snjim sve ispravno i to baš po pitanju trzanja koje nisu ni primjetili ali testirali su sve(sprobavali s drugom memorijom,grafom...).. Sad jedino valjda ja nešto zmrdam s codecima(totem) ili s postvkama osa koje promjenim nakon nakon instalacije. A ovo s FF onda da zanemarim ili. I ako tickam kod instalacije codece trebam još što stavljati nakon ili ? A velike icone kod pretraživanja u software centru na 15 nema niko?. gore sam stavil sliku
Znaci nakon instalacije osa što točno napravim po pitanju codeca..... podešavanja osa itd.? Po pitanju brovsera dal da se držim FF-a ili chroma? pošto sam početnik. Što sa playerima? Jer očito da ja nešto zaj...
Na slikama su promjene koje ja još napravim. primjetit ćete razliku
Znači samo mi recite što da nakon ili za vrijeme instalacije za promjeme napravim. Zanemarite sve moje probleme. Nego što bi mi vi kao početniku na ubuntu preporučili prije instalacije i nakon. jer ovi tutorijali nanetu mi ne ulijevaju povjerenje kao npr ovaj
http://www.tecmint.com/things-to-do-after-installing-ubuntu-15-04-desktop/
@rocker
Za Hardware mislim da je ispravan. pošto je pc bio u futuri i kažu da je snjim sve ispravno i to baš po pitanju trzanja koje nisu ni primjetili ali testirali su sve.. Sad jedino možda nešto zmrdam s codecima(totem) ili s postvkama osa koje promjenim nakon nakon instalacije. A ovo s FF onda da zanemarim ili. I ako tickam kod instalacije codece trebam još što stavljati nakon ili ? A velike icone kod pretraživanja u software centru na 15 nema niko. gore sam stavil sliku
Znaci nakon instalacije osa što točno napravim po pitanju codeca..... podešavanja osa itd.? Po pitanju brovsera dal da se držim FF-a ili chroma
upali film i snimi kamerom i jednom probaj snimit sa nekim programom pa da vidimo.

@rocker
Za Hardware mislim da je ispravan. pošto je pc bio u futuri i kažu da je snjim sve ispravno i to baš po pitanju trzanja koje nisu ni primjetili ali testirali su sve.. Sad jedino možda nešto zmrdam s codecima(totem) ili s postvkama osa koje promjenim nakon nakon instalacije. A ovo s FF onda da zanemarim ili. I ako tickam kod instalacije codece trebam još što stavljati nakon ili ? A velike icone kod pretraživanja u software centru na 15 nema niko. gore sam stavil sliku
Znaci nakon instalacije osa što točno napravim po pitanju codeca..... podešavanja osa itd.? Po pitanju brovsera dal da se držim FF-a ili chroma
upali film i snimi kamerom i jednom probaj snimit sa nekim programom pa da vidimo.
budem prvo napravio clean install svega. zato pitam što da napravim po pitanju codeca, brovsera,playera postavki jer ocito da nešto zaj. kak sam napisal ak tickam codece kod instalacije trebam što još staviti. dal da izaberem 15 ili 14 lts
@rocker
Instaliraj najnoviji sluzbeni ubuntu znaci 15 04 i na pocetku instalacije samo selektiraj da hoces i kodeke. Nakon instalacije odradi update pa nakon restarta instaliraj google chrome. Al pazi , chrome a ne chromium. Za particijsku tablicu diska stavi gpt gpartedom prije instalacije. I manje više to je plafon kaj trebas u startu napraviti. Mozda imas peh pa nema dobrih drajvera za tvoj chipset ili zvucnu karticu... Pukni i memtest preko noci jer nije ni to za iskljuciti... Nakon instalacije istestiraj dobro i brzine hdd read write..mozda disk krepava pa šteka. . A ja bi i bios nadogradio na najnoviji...al to tebi na dušu jer mos zeknut ploču. .. Prati i temperature i mozda novu termalnu pastu.... Samo nagadjam al nemre škoditi. .. Vidi proizvodacke latencije pa usporedi kak su tebi poriktane.....
@rocker
Instaliraj najnoviji sluzbeni ubuntu znaci 15 04 i na pocetku instalacije samo selektiraj da hoces i kodeke. Nakon instalacije odradi update pa nakon restarta instaliraj google chrome. Al pazi , chrome a ne chromium. Za particijsku tablicu diska stavi gpt gpartedom prije instalacije. I manje više to je plafon kaj trebas u startu napraviti. Mozda imas peh pa nema dobrih drajvera za tvoj chipset ili zvucnu karticu... Pukni i memtest preko noci jer nije ni to za iskljuciti... Nakon instalacije istestiraj dobro i brzine hdd read write..mozda disk krepava pa šteka. . A ja bi i bios nadogradio na najnoviji...al to tebi na dušu jer mos zeknut ploču. .. Prati i temperature i mozda novu termalnu pastu.... Samo nagadjam al nemre škoditi. .. Vidi proizvodacke latencije pa usporedi kak su tebi poriktane.....
Znači u gparted stavim make new partition table i stavim gpt je tak.(disk će biti formatiran). Memtest dođe već sa ubuntu iso slikom samo tam kod boota stavim memtest. Kak da istestiram hdd? bios je najnoviji jučer sam ga stavil. termalna pasta je promjenjenja u 7 mjesecu kad je bio pc u futuri. temperature pratim s psensorom znači otvorim i stavim vam sliku ovdje. isto tak za hdd.
Inače dok sam hdtune test sam odvrtio kad sam bio na windowsima nedavno nije bilo grešaka a kak se to u ubuntu radi to mi objasni.
A što misliš pod Vidi proizvodacke latencije pa usporedi kak su tebi poriktane...... Jel su to postavke mbo to sam stavil sve na default
I još samo jedno pitanje zbog čega preporuka chroma umjesto FF? samo pitam. Chrome mi isto paše
@rocker
- gpartedom prije same instalacije pobriši sve postojeće particije i kreiraj novu particijsku gpt tablicu
-memtest možeš odraditi ali on ti zna potrajati satima pa je to najbolje naveče ostaviti da dela kroz noć,,,, to možeš i naknadno nakon instalacije
-provjera hard diska se obično radi sa alatima od proizvođača tvog diska jer oni univerzalni alati mogu i fulati,,, znači vidi na stranici proizvođača tvog diska dal daje koji softver za linux ili možda u obliku iso-a pa ga bootneš sa usb-dvd-a
-latencije memorije bi bilo najbolje da su na tvorničkim defaultnim vrijednostima ukoliko tvoja matična ploča podržava te vrijednosti
- iako se mnogi neće složiti, meni je chrome nekako najkompletniji web preglednik. Brz, stabilan, i nezahtijeva nikakve dodatke tipa java-flash-codeci jer ima to sve u vidu emulacije...( s time da od verzije 45 flash više nije podržan već ga baca u html5 ako može )
Pretplatite se na Linux sysadmin tutorijale za početnike. Svaki tjedan, 24 za redom, po jedan tutorijal.
http://go.linuxfoundation.org/sysadmin-tutorial-series
This series will teach you:
- How to use a text editor at the command line to create and modify files
- How to manipulate and manage the filesystem of your Linux machine
- How to actually administer a local Linux system including managing users, permissions, backups, and more.
- How to secure and protect your Linux machine from viruses, hackers, and other security risks.
- And much, much more!
This series is comprised of 24 individual tutorial ebooks, one of which will be emailed to you each week. The series is absolutely free, with no purchase of any Linux Foundation product required (although subscribers to the series will also receive special discounts for our training products!) So what are you waiting for?
Pozdrav društvo,koristim ubuntu a ponekad volim igrati igre i to sam riješio sa wineom ali ne znam kako da pokrenem igre na facebooku postoji li neki nečin da ih pokrenem?
Pozdrav društvo,koristim ubuntu a ponekad volim igrati igre i to sam riješio sa wineom ali ne znam kako da pokrenem igre na facebooku postoji li neki nečin da ih pokrenem?
Flash? HTML5?
Čini se da nisam baš upućen... kaj više name Back Track-a? Vidim da mi kaže da koristim Kali... Zašto nema više Back Track-a i koja je razlika izmežu njega i Kali-a?
Čini se da nisam baš upućen... kaj više name Back Track-a? Vidim da mi kaže da koristim Kali... Zašto nema više Back Track-a i koja je razlika izmežu njega i Kali-a?
Kali nastavlja tamo gdje je Back Track stao. Nisu ti nužni ni jedan ni drugi. Uzmi neku od većih distri i gore instaliraj što ti treba i vozi.