Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.821
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Linux - pitanja i odgovori

Fualo si poantu

Stavim iste postavke na win i linux u igri i onda napravim usporedbu, ako je igra graficki ista napravim bench i onda je on validan, ako postoji razlika onda cu sa high spustit na recimo medium i napravim usporedbu.

To je po meni jedini pravi nacin usporedbe koji se moze napravit. 

Nine uopce bitan linux nego je bitna igra.Ako uz istu grafiku radi bolje to je samo plus za igraca 

http://www.snabbox.org/
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Arnold Layne kaže...

Fualo si poantu

Stavim iste postavke na win i linux u igri i onda napravim usporedbu, ako je igra graficki ista napravim bench i onda je on validan, ako postoji razlika onda cu sa high spustit na recimo medium i napravim usporedbu.

To je po meni jedini pravi nacin usporedbe koji se moze napravit. 

Nine uopce bitan linux nego je bitna igra.Ako uz istu grafiku radi bolje to je samo plus za igraca 

- slažem se. Osim, ako je driver OK, ako je app OK, ako koriste iste funkcije, tad razlike nema, nemjerljivo, statistička greška... + nemaš identićne mogućnosti samim time što nemaš npr directX 9-10-11, imaš OpenGL, Mesa, .. btw uvjek je nVidia izbor za linux, dok se Radeon izbjegava, što tad s izborom polovice forumaša ili linuxaša? Kako će igra raditi npr na intel hd 4000 ili na R7 itd, pa do sporedne sitnice, npr tipkovnica-miš koje gameri kupe (skupo) a driveri samo za win..

Da bi usporedba bila neutralna/fer, da bi zaključak mogao biti, na toj platformi ovaj HW je bolji-jednak-lošiji.. morali bi biti jednaki parametri kao npr postavke igre, jer nije isti rezultat na HD rezi ili s isključenim T&L efektima. Ako engine ne korisiti iste funkcije ili teselaciju, physx, 'nešto'.. tad rezultati nisu usporedivi, kruške/jabuke. (A to zajedno nije OS)

moja poanta nije FPS, nego priprisivanje linuxu nečeg što nije stvar OSa, nego ostatka industirje (+samih bencheva). Bez tog nema ni gaminga, bez obzira na steam i sve ostalo što ide pod 'ma samo što nije'... u pravilu se neki Wooou-extra-FPS rezultati koriste kao promocija, to je greška. U temi često zalutaju win konvertiti, nakon tjedan dana format C: je rezultat. Kako to promijeniti?

ŠBB-KBB, da baš neki average joe linuxaš (najdraži hrvooje), proba na svom HWu, ili ti na svom, još da nam je tu cowboy.. mogu i ja, složit kantu za gaming, ali nabava igara koje bi radile fossovski (đabe) je problem. Kako tad testirati i usporediti onaj bench-rezultate... npr WoT nema linux nativno. Neki prijedlog?

To bi bilo korisnije nego reklamno hvaljenje nekim rezultatom... pa čak i otvaranje gaming teme, kad se skupi nešto podataka. Možda bi to bio dobar način?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.1.2015 18:47 (ihush).
13 godina
odjavljen

Pa moja usporedba bude bila bas zato da vidimo dali ima razlike u grafici kod "istih" postavka i da vidimo dal je to razlog veceg FPS-a ili jednostavno bolja optimizacija 

Ako hrvoje hoce igrat wot onda ce preci na windows, ali pazi sad... Hrvoje je vidio novi trailer za uncharted 4 i onda je shvatio da je to ps4 ekskluziva i da mora kupit PS4... Pa je onda vidi novi Mario Kart... 

Ako hoces sve igrat onda moras imat sve platforme sam pc i windowsi te nece spasit

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Treba biti pošten i sagledati realno neke stvari.  Nije problem npr tvrtki Ubisoft napraviti vrhunsku igricu koja će biti perfektno optimizirana i igriva na linuxu.

No, budzeti tvrtki nisu neograničeni, i čemu se onda čuditi ako najveći dio budžeta ulupaju u razvoj igre za windowse jer drže 90% desktopa.  Ili npr čemu se čuditi kaf proizvodači konzola forsiraju svoju platformu...   

To je biznis, i svi potezi su stvat logike a ne entuzijazma..   I tu dođemo do zacaranog kruga.  Linux, uprkos svojim kvalitetama, je slabo zastupljen jer mu nedostaje kvalitetnih aplikacija i igrica,  a developeri pak nemaju neki interes za razvoj softvera za tako slabo zastupljen desktop....  Kokoš ili jaje,enigma  ...  

3 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

Treba biti pošten i sagledati realno neke stvari.  Nije problem npr tvrtki Ubisoft napraviti vrhunsku igricu koja će biti perfektno optimizirana i igriva na linuxu.

No, budzeti tvrtki nisu neograničeni, i čemu se onda čuditi ako najveći dio budžeta ulupaju u razvoj igre za windowse jer drže 90% desktopa.  Ili npr čemu se čuditi kaf proizvodači konzola forsiraju svoju platformu...   

To je biznis, i svi potezi su stvat logike a ne entuzijazma..   I tu dođemo do zacaranog kruga.  Linux, uprkos svojim kvalitetama, je slabo zastupljen jer mu nedostaje kvalitetnih aplikacija i igrica,  a developeri pak nemaju neki interes za razvoj softvera za tako slabo zastupljen desktop....  Kokoš ili jaje,enigma  ...  

Realno je da ove igre sada izlaze na linuxu zbog valve i njegovog steamboxa i u tome neki vide biznis, no to uopce nije tema

16 godina

.. zato (je ne možemo utjecati na kokoši i jaja), možemo probati neke igre. Napraviti howto za tudume... i izbaciti 'vjerovanja i vjerske ratove' za/protiv podjelom. Činjenice, RL i howto..

(ne pljucati OSeve, .. ja ću recimo Radeonke pljucnuti rado, zašto? Jer su previše 'soft' a trebali bi biti hard).

Idem pošarafit nešto, pa tko zna neke free linux naslove npr TF2.. nek da prijedlog, možda i tema...

@ Arnold, dal je tema još uvijek performanse? Tad i dalje tvrdim, nije stvar OSa, nego driver+app to što na konkretnom HWu daje FPSe.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.1.2015 19:59 (ihush).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@arnold...kužim ja tebe...

No,, znaš tko na planeti donosi većinu odluka  ?  Starceki i bakice, u kojekakvim upravnim dionicarskim odborima..   Sede u finim dvorcima i vilama, puše fine cigare, pijuckaju fini viski, i ispred sebe imaju brdo statistika i procjena raznih revizorskih kuća...   I tim faraonima je svejedno, oni i neznaju kaj je windows a kaj linux,oni samo brojke vide.....    Malo sam pojednostavio ali u globalu je to tako...

3 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
ihush kaže...

.. zato (je ne možemo utjecati na kokoši i jaja), možemo probati neke igre. Napraviti howto za tudume... i izbaciti 'vjerovanja i vjerske ratove' za/protiv podjelom. Činjenice, RL i howto..

(ne pljucati OSeve, .. ja ću recimo Radeonke pljucnuti rado, zašto? Jer su previše 'soft' a trebali bi biti hard).

Idem pošarafit nešto, pa tko zna neke free linux naslove npr TF2.. nek da prijedlog, možda i tema...

@ Arnold, dal je tema još uvijek performanse? Tad i dalje tvrdim, nije stvar OSa, nego driver+app to što na konkretnom HWu daje FPSe.

Nisam ja niti reko da je stvar OS-a :)

17 godina

Isti je hardware, isti su settingsi, ista je igra, isti je developer, razlika je u opengl-directx te ubuntu-windows, čak su i driveri praktički isti jer je nvidia linux driver (koliko sam čitao) velikim dijelom prekopirala od windows drivera tako da, teško češ naći usporedno benchmarkanje a da je poštenije od toga.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

pa imaš urban terror, etqw multiplayer demo, alien arena. sad si me podsjetio na igraće dane pa sam potražio i americas army 2.5 zadnja nativna za linux. i gle čuda, igra iz 2003. službeni autentikacijski serveri odavno ugašeni, ali upomoć stiže ekipa s battletrackera koja je zamijenila autentikacijske servere, napravila assist installer. skida se pa ću probat in intel hd4000. prije instaliranja naravno dependency hell, trebalo je instalirat libgtk2.0-0:i386

da stvar bude jača, sva moja statistika sa AA2 je tamo, jer se taj tracker spojio s nekadašnjim aaotrackerom. samo 750 sati pipelinea, prije 9 godina :)

*ništa od igre za sada. skužio sam da nemam miš za laptop :)

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 2:34 (hrvooje).
11 godina
protjeran

Pa tam ti treba rpg i m18 a ne miš 

:-)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

m16 sa bacačem granata ispod, kako se zvala, 206-ica .. tako nešto. al se nikad nije aktivirala na blizu, hooah!

*o da, igra lijepo radi! ipak je 12 godina stara. na high postavkama 50-60 fps-a na integriranoj intel hd4000. 

** e sad moram i miša kupit

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 3:54 (hrvooje).

4 0 hvala 2
15 godina

(Rakija) Hrvoje  

To je za mirne ruke prilikom ciljanja? 

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 16:01 (andi.cro).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

(Rakija) Hrvoje  

To je za mirne ruke prilikom ciljanja? 

pa da, u neku ruku.  Klan je bio kulen_i_rakija ;) najdraže je bilo igranje nakon večernjeg izlaska. dođeš kući u 2-3, slušalice na uši, upališ teamspeak i igra može početi. davna momačka vremena 

16 godina
josipva kaže...

Isti je hardware, isti su settingsi, ista je igra, isti je developer, razlika je u opengl-directx te ubuntu-windows, čak su i driveri praktički isti jer je nvidia linux driver (koliko sam čitao) velikim dijelom prekopirala od windows drivera tako da, teško češ naći usporedno benchmarkanje a da je poštenije od toga.

-drugačije gledam na to. npr isti OS i sve ostalo, sa i bez SSAA, dakle razlika je u driveru i postavkama. Da je prednost na strani OSa tad bi konstantno bila prednost jednako kao da je jači CPU, VGA.. svaka anomalija rezultata govori da je soft problem, ali ne OSovski. .. dok se sam benč koristi kao hype za promociju OSa, opet pogrešno. (na kraju često ispadne antireklama)

Da, slažem se teško može biti poštenije. Točnije (što ja tvrdim) ne može biti poštenije nikad, jer nije identičan soft (driver, app..) s identičnim mogućnostima-postavkama. Zašto? (max je natuknuo) jer proizvođač jednostavno nije uložio takvu količinu resursa i VREMENA, jer je za neke stvari i vrijeme potrebno (poliranje), pa se tad (cca jednom godišnje) pojavi driver koji na istoj platformi s identičnim postavkama da bust (bilo koji 5-20%, pa i da je samo 1%..), npr GTA patch za Radeonke ili driver s kojim radi OK...

Primjer, Adobe/Photoshop i nekadašnji MAC, dok je bio power platforma. Tad je MAC verzija za koju je oduvjek rađen imala prednost pred win verzijom. Zbog zastupljenosti win, Adobe je i radio tu ver. Od prije nekoliko godina mac=pc, tad su već bili izjednačeni, da bi već neko vrijeme Adobe primarno radio za win. Sad npr CS6 koristi sve blagodati win platforme, npr directx, CUDA.. i radi munjevito na 'prosječnom' HWu (nije više potrebna specijalizirana kartica, tj dans je gamer kategorija skoro identična profi kategoriji), dok je tako bilo nekad davno na MACu. Ali 92% win vs 7% OSXa je objašnjenje za Adobe. Za linux...

Na istoj platformi da usporediš npr CS2 i CS6 vidiš ogromne razlike, utjecaj OSa? Samo u requirementsu npr x64bit za Premiere koji više nije za 32bit.

Sad imamo hrvoojev primjer, kao user koji zna kako.. a što kad je u priči 'Perica' (par str. prije imamo početnike) kojima je aptgetanje problem, dephell.

Problem linuxa je i repo, tj održavanje. Koja distra, nije neki izbor, ubuntu... Ja mogu npr tu postaviti pitanje dali odabrati npr SteamOS, Debian, Suse.. pa se nadati da je netko već probao (štedi vrijeme umjesto izmišljanja tople vode). Za sve ostalo google mi je dovoljan. Što kad Perica instlaira npr mint?

Drugi dio problema, umjesto top HWa poželjniji je neki mid/low (zahvaljujući hrvooju i to vidimo), jer kao automobili, ne širi se industrija (sve povezano) brojem prodanih ferrarija, nego jeftikanera-mainstrema. Ako na top HWu imamo slabe performanse tad je to bezevzarija, tad će gamer uzeti PS3-4... tad je takav demo/bench/igra zapravo kontraproduktivna za reklamiranje linuxa kao platforme, jer Perica dođe na linux, nakon par dana ga popljuje i ode na win.. a OS je najnevijniji u toj priči. Support, requirementsi, proizvođači... i snalažljivost u googlanju. Win juzeri su navikli da kliknu install npr dx90c i on se instalira. Dok Canonical upravo suprotno (za stariji support, dll-hell) ne drži u aktivnom repou te stvari, tad Perica ne može dok hrvooje može riješiti problem (koji ni ne treba postojati). Dali je SteamOS ili neki takav bolji za Pericu? Možda za nove igre, što sa hrvoojevim starijim uz nedovoljno novih ili HW ograničenje pa su starije bolji izbor.. Dali je tad npr rješenje podići ubuntu 8/10LTS i igrati igru od prije 5g? Imati multiboot za više (vremenski raspon) igara...

17 godina

Nisu stvari više tako komplicirane, steam runtime osigurava jednake uvjete za svaku distribuciju, nakon toga stvari se svode na lakoću instalacije drivera, kvalitetu drivera te kvalitetu porta igre. S Nvidiom tu uglavnom nema problema više, dok se AMD lagano popravlja, ostatak driver problema na modernom linuxu se uglavnom može vezati na nekakve wifi kartice i određenu gaming periferiju sa puno "đinđa". Ali da, kao što ti često napominješ sve je to "soft", isto tako bi ja napomenuo da taj "soft" ima svoje mane, prednosti i unikantnosti pa tako i win, linux, osx...

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 16:59 (josipva).

4 0 hvala 0
16 godina
josipva kaže...

Nisu stvari više tako komplicirane, steam runtime osigurava jednake uvjete za svaku distribuciju..

-što s nesteam igrama, pogotovo 'iz jeftinijih izvora', jer širenje platforme je povezano s cijenom ili lakoćom 'alternativne' kupnje. Lako je platiti... ali nije slatko, pa čak i nije u duhu linuxa.. Samim browsanjem free popisa na steamu, vidim daleko manju ponudu za linux (istovremeno tad ima za win-osx-lin).

17 godina

"nesteam" koliko mi je poznato ima humble bundle (vjerojatno ključni igrač uz steam u guranju linuxa) desura i gog, a tad je na njima da pakiraju kako treba, a ako misliš na torrentiranje ima i toga već... No npr. meni zanimljiva stvar u toj priči je što čak ni valve igre nisu potpuno native već koriste njihov "translation layer" iz dx-a u opengl što bi se trebalo promjeniti sa novim source 2 engineom koji će imati native implementaciju ogl-a. Koliko sam čitao Dota2 će dobiti taj upgrade na novi engine dok za ove starije neznam. Dosta developera koristi razne "kratice" u ovim počecima linux gaminga...

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 22:14 (josipva).

0 0 hvala 1
13 godina
odjavljen
josipva kaže...

"nesteam" koliko mi je poznato ima humble bundle (vjerojatno ključni igrač uz steam u guranju linuxa) desura i gog, a tad je na njima da pakiraju kako treba, a ako misliš na torrentiranje ima i toga već... No npr. meni zanimljiva stvar u toj priči je što čak ni valve igre nisu potpuno native već koriste njihov "translation layer" iz dx-a u opengl što bi se trebalo promjeniti sa novim source 2 engineom koji će imati native implementaciju ogl-a. Koliko sam čitao Dota2 će dobiti taj upgrade na novi engine dok za ove starije neznam. Dosta developera koristi razne "kratice" u ovim počecima linux gaminga...

da ista stvar je i sa Witcherom 2 

17 godina
neaktivan

sve pregazit s ubuntu. 33.3% izvršeno 

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 23:54 (hrvooje).

9 0 hvala 0
14 godina
hrvooje kaže...

sve pregazit s ubuntu. 33.3% izvršeno 

Kako možeš laptop tako stavit da ti visi na rubu stola

Say hello to my little friend
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 17:51 (Krunoo7).
16 godina

- jer je frajer, walking on the edge ... je cool. U IT branši to je držanje PCja na rubu kao i čupanje USB flasha bez saferemovea... (nečiji sig)

btw, nešto je zapelo na 33%...

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 18:30 (ihush).
15 godina
neaktivan

Poz evo mene opet. 

Planiram instalirati kali (for research purposes, khm) i dvoumim se izmedju dual bootanja s ubuntuom ili instalacije u neki vm.

Vase misljenje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
marky55 kaže...

Poz evo mene opet. 

Planiram instalirati kali (for research purposes, khm) i dvoumim se izmedju dual bootanja s ubuntuom ili instalacije u neki vm.

Vase misljenje?

Što će ti Kali uz Ubuntu? Sve alate koje imaš na Kaliju možeš imati i na Ubuntu-u.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan

tocno razlika je sto na ubuntu moras sam instalirati neke

TD people now you are on my Death Note

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Killua kaže...

tocno razlika je sto na ubuntu moras sam instalirati neke

Pa da. Instaliraš ono što ti treba a ne sve moguće alate i one koji ti trebaju i one koje u životu nećeš trebati. I tako njemu treba samo dio koji se odnosi na iskorištavanje tuđeg Wi-Fia.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan
Da svi samo zbog tudeg WiFi imaju Kali, bozicu razaranja,
(i see what u did there)
TD people now you are on my Death Note
11 godina
protjeran

Ja neznam još nijedan provjerljiv primjer da je neko provalio wpa/2  .   Ali znam slučaj gdje su čovjeku ušli u stan, pod nekim anketarskim izgovorom, i dok je cura zašprehavala dedu, dečec je slikal dno modema i tako dobio šifru....  Al dolijali su i to dvoje pred dežurnog suca na zrinjevcu.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Ja neznam još nijedan provjerljiv primjer da je neko provalio wpa/2  .   Ali znam slučaj gdje su čovjeku ušli u stan, pod nekim anketarskim izgovorom, i dok je cura zašprehavala dedu, dečec je slikal dno modema i tako dobio šifru....  Al dolijali su i to dvoje pred dežurnog suca na zrinjevcu.

Wtf? Social engineering lvl over 9000.
Kolko truda za malo neta xD

--------------------------------------------------------------------------------------------
16 godina
zerocool12 kaže...
bunkermax kaže...

Wtf? Social engineering lvl over 9000.
Kolko truda za malo neta xD

-da. LOL..

daleko jednostavniji način, svi znaju nekog, hrpa mlađarije radi npr u tcomu, nekom ISPu.. i tad čitav kvart dobije happymeal (pass), naravno cure mu lajkaju a on šerestski dijeli..

Kali? Beskorisno, kao i alati za penetraciju (mada zvuče sexy) ali vjerojatno svi hakeri moraju to proći.. pa, nek instalira, sretno. (obavezo nek posta rezultate!) WEP se ne broji. Probijanje svog npr XPa smo nedavno imali prilike vidjeti (scrollback par pageova), dok za WPA2 nema dovoljno vremena bez rentanja farme jaguara i sl. Naravno ako netko postavi pass 1234 tad ću ga ja uspješno penetrirati, čak i bez kalija, dovoljna mi je tipkovnica (mehanička).

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice