Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.367
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...
..verzija 1.0.7 radi samo na Ubuntu 14.04 i Fedori 20..

-nerazumljivo.. to su deb-rpm rade na svim distrama ovisno koji install manager, + source. Ako radi npr na ubuntuu tad radi na mintu, debianu itd.. dok je fedora RH, pa ostatak distri možda suse-yast? treba iz sourcea. Samo što je prije formulacija bila Debian i distre na njemu.. dok je sad ubuntu kao vodeći i fedora kao fork RHa.. inače ista stvar (morala bi biti..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ovdje tvrde drugačije. ne kažem da se ne može napraviti da radi, ali out of box ne radi. različite verzije Xorga, opengl-a..  i u komentarima to piše od onih koji su probali 

http://www.omgubuntu.co.uk/2014/11/intel-linux-graphics-driver-installer-update

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 19:43 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

..i u komentarima to piše od onih koji su probali 

..

-tko/što/gdje je probano? osim ubuntu 04 i 10 ništa se ne spominje.. npr mint?

edit: ... ista stvar.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 20:00 (ihush).
17 godina
neaktivan

I govorim o Ubuntu 14.04 vs 14.10. 

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

I govorim o Ubuntu 14.04 vs 14.10. 

- ja govorim o tome da je driver za linux (distre) rpm/deb ... a i glavobolja/južina.

- Mora raditi. xorg - ppa...

Stvarno mi se ne da probavati.. (nemam 14.10).. ali mi je neobično da je to 'problem' aptgetati, dali je ? .. dali stvarno ne radi?? Ili su juzeri postali gotovani koji žele 'setup.exe' kao na win? Dali je neka 'sitnica' koju je opet Canonical izbacio itd..

11 godina
protjeran

Nije više pravilo da bu svaki deb file šljakao pod ubuntom svakim... 

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Novi Intel Graphics Installer je tu https://01.org/linuxgraphics/downloads/2014/intelr-graphics-installer-linux-1.0.7

Nisam ni znao da ovako što postoji i uvijek samo koristio ove što dođu s kernelom iz Canonicala/Minta, koliko toliko provjerene i stabilne. Nije baš da se igram ili da su mi defaultni bili problematični. Važno je napomenuti da podržava samo Ubuntu 14.04 i Fedoru 20.

To nije samo driver - radi se o paketu koji donosi nove verzije kernela, Mesa OpenGL implementacije, X.Org servera, Intelovog drivera, biblioteka za izravni pristup grafičkom hardveru i hardversku akceleraciju videa. U odnosu na stack u Ubuntuu 14.10, gledajući kernel, X.Org i Mesa-u, razlika je što je Mesa u Intelovom paketu v10.3, a kod Ubuntua v10.2.6, ostalo je isto.

Korištenje Intelovog paketa na drugim distribucijama nije preporučljivo (moguće?) budući da se mijenjaju kernel i X.Org server koje isporučuje distribucija s Ubuntuovim ili Fedorinim kernelom i X.Orgom. Štoviše, čak i za Ubuntu i Fedoru se preporuča korištenje odgovarajućih PPA i Copr repozitorija s komponentama koje se nalaze u Intelovom paketu, budući da se putem repozitorija komponente mogu automatski nadograđivati na nove verzije.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 10:15 (hrx).
17 godina
neaktivan

Ako administrirate mnogo gmail računa (Apps for Business, Education) pronašao sam odličan Got-Your-Back alat pisan u Pythonu za backup, restore gmail poruka. Naravno, može se koristiti i za osobne račune. Ono što je sjajno što se može skidati po oznakama (label), po pošaljatelju, primatelju (from, to), uvjetu da li je pročitan, nepročitan (is:read, is:unread), da li ima zvjezdici, postavljen kao važan. Vjerovatno radi uz pomoć Google GAM, ali je malo jednostavnije. Ima i Windows verzija, jedino nisam siguran da li se zasebno mora instalirati Python. Mislim da je to kod većine Linux distribucija po defaultu.

How to wiki:

https://github.com/jay0lee/got-your-back/wiki

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 14:58 (hrvooje).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ako administrirate mnogo gmail računa (Apps for Business, Education) pronašao sam odličan Got-Your-Back alat pisan u Pythonu za backup, restore gmail poruka. Naravno, može se koristiti i za osobne račune. Ono što je sjajno što se može skidati po oznakama (label), po pošaljatelju, primatelju (from, to), uvjetu da li je pročitan, nepročitan (is:read, is:unread), da li ima zvjezdici, postavljen kao važan. Vjerovatno radi uz pomoć Google GAM, ali je malo jednostavnije. Ima i Windows verzija, jedino nisam siguran da li se zasebno mora instalirati Python. Mislim da je to kod većine Linux distribucija po defaultu.

Ne treba, pogledao sam sad izvorni kod, pakirano je s py2exe.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

Ubuntu na Lenovo X230 na F1 utrci u Suzuki prije 10 dana. To su ipak ljudi kojima ne bi trebao biti problem dati 200€ za licencu pa ovo nešto znači ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.11.2014 20:25 (hrvooje).

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

A jbt, sad si i F1 zmixal sa linuxom...

Nadrapali smo kad ihush ovo vidi...

{#}

1 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

Ubuntu na Lenovo X230 na F1 utrci u Suzuki prije 10 dana. To su ipak ljudi kojima ne bi trebao biti problem dati 200€ za licencu pa ovo nešto znači ;)

-znači puno, zaboravio si 'Slavicu', odnjela mu sve pa i licencu... evo ti slika na dnu.

bunkermax kaže...

A jbt, sad si i F1 zmixal sa linuxom...

Nadrapali smo kad ihush ovo vidi...

{#}

-pa ovako, malo čupajući kontekst, Eccelstone kaže, oni koji surfaju nisu korisna publika (zato koristi OS kojim ne možeš efikasno surfati... primarno YT snimke F1 zbog autorskih prava).{#}

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...

-znači puno, zaboravio si 'Slavicu', odnjela mu sve pa i licencu... evo ti slika na dnu.

Možda je odnijela, iako mislim da on može još 10 takvih Slavica 'zadovoljiti' mirazom. Vremenska prognoza ne zanima Bernija, on je samo vlasnik prava. Sumnjam da zna upaliti računalo. Njih ipak više koriste momčadi koje se utrkuju ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.11.2014 20:53 (hrvooje).
11 godina
protjeran

Nisam vidovit, ali točno sam znao da bu  ihush našao način za izokrenuti izvorni smisao...

{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.11.2014 20:54 (bunkermax).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

systemd na Ubuntu stiže na proljeće

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgzOTg

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Koji mi Office predlazete kao alternativu Microsoft Offic-a na Linux-u...Googlam satima,taman nadem nesto kad, udem malo dublje da vidim mane,te nije kompkatibilan sa Microsoftovim te ovo te ono...Trebam nesto kompaktibilno sa Microsoft officom,da ne bude,radim satima nesto,odnesem negdje gdje je Microsoft Office da istampam a on mi tamo premjesti,pobrise,prepravi...Sta vi koristite?

Wps Office,Libre Office i OpenOffice su mi do sad nekako najbolji al za sva tri ima dosta razlicitih misljenja neki ih kude,neki hvale....?

Sadmir K
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 0:01 (Sadmir01).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@hrvoje

Pa kaj nije i dosad systemd bio u ubuntu  ?  Svako malo primam nadogradnje za systemd...

@sadmir

Neceš naći office klona koji bi radio pod linuxom.

Stvar je u formatima a ne u programu. Spremaj u odt ili pdf i onda je svejedno dal koristiš ms office ili libreoffice..

0 0 hvala 0
16 godina

kompaktibilan nećeš naći.

veći problem je (ne)znanje/snalažljivost. Ako snimiš npr u doc97-2003 formatu, 99% svugdje radi. Sve ostalo možda (i sam MSO s njim samim). Problem je ugl u suprotnom smijeru češći.

-ili pdf. Postoji upravo za takve potrebe. Pa do extrema kroz wine ili VM...

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 0:32 (ihush).
14 godina

Prvi prijedlog je Libre Office. Popeglali su probleme s kompatibilnošću do visokog nivoa. Ako nemaš prekomplicirani Header i Footer nebi trebalo biti problema.

Ako te to ne zadovoljava onda si instaliraj MS Office 2010 prema ovom naputku.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

Znaci Libre office je najbolje rjesenje,meni je nekako zapeo za oko ovaj Wps Office jer su na pocetnoj svoje stranice naveli prvu tacku "Fully compatible with Microsoft PowerPoint, Word and Excel' :) a i na forumima ih hvale.

Dok se Libre ne hvali,mozda su skromni pa se ne zele isticat... :)

Sadmir K

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Koji mi Office predlazete kao alternativu Microsoft Offic-a na Linux-u...Googlam satima,taman nadem nesto kad, udem malo dublje da vidim mane,te nije kompkatibilan sa Microsoftovim te ovo te ono...Trebam nesto kompaktibilno sa Microsoft officom,da ne bude,radim satima nesto,odnesem negdje gdje je Microsoft Office da istampam a on mi tamo premjesti,pobrise,prepravi...Sta vi koristite?

Wps Office,Libre Office i OpenOffice su mi do sad nekako najbolji al za sva tri ima dosta razlicitih misljenja neki ih kude,neki hvale....?

Ja radim s Office paketima na Ubuntu. Probao sam Libre Office i Office 2010 na PlayOnLinux kako ljudi predlagaju ali nije radilo. Na playonlinux radi excel ali ne i word, a libre office mi uništi tablice. 

Moj prijednog je vmw player i na njega instaliraš windows i što ti već treba. Što se mene tiče najbolje rješenje, iako ti treba više rama očito.

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
12 godina

Da malo "razbijem" chat na ovoj temi..

Maloprije sam instalirao Linux Mint 17 (uglavnom, najnoviji). Napravio sam 4 particije: "/boot" - 250MB, "/" - 20GB, "/home" - 135GB i "swap" 4GB (ne znam je li ta informacija bitna, ali nek se nađe..)
E sad, problem je u tome što ne mogu vidjeti sadržaj hard diska. Kad kliknem na njega piše mi: "Unable to mount location" "Unable to mount file"
U čemu je problem?

Ionako sam noob što se tiće linuxa i onda me još sad u startu poćne zezat. {#}

Ako trebate koji log iz terminala, samo recite..

Solved by google {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.11.2014 15:44 (Bruner).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Još se jedan Debian developer povlači iz tehničkog odbora, nakon što nije prošlo glasovanje kontra systemd-a.

http://www.networkworld.com/article/2848584/software/debian-general-resolution-against-systemd-coupling-fails-sponsor-steps-down.html

*američka DARPA koristi Ubuntu pri izradi i kontroli robota

http://news.softpedia.com/news/DARPA-Is-Using-Ubuntu-to-Build-Humanoid-Robots-Video-465343.shtml#sgal_0

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.11.2014 22:24 (hrvooje).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi,

ovako prije sve totalni noob sam što se tiće linuxa. Trenutno imam win 7 i stvarno mi ga je preko glave. Ovako i onako koristim pc za multimedija ( filmovi, pjesme ), tu i tak koji program autocad ( koliko znam nema za linux ali ima alternative ovako i onako koristim ga par puta godišnje ), igre stema samo csgo, office i internet

Računalo mi je i3 3220, 7850, 2tb hdd, ssd

Prije sam par puta htio staviti sve je bilo u redu, ali problem je nastao u tome što mi nije učivatalo hdd da li treba biti foramtiran ili? 

Ono što me zanima najviše koji bi po vama bio najbolji kao meni početniku da stavim. Najviše se preporučuje ubuntu ali mi se ne sviđa što dolazi preinstaliran programima. Htio mi ako je moguće light verzija osnovni os bez programa...

hvala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Jim Carrey kaže...

.. 

Ono što me zanima najviše koji bi po vama bio najbolji kao meni početniku da stavim. Najviše se preporučuje ubuntu ali mi se ne sviđa što dolazi preinstaliran programima. Htio mi ako je moguće light verzija osnovni os bez programa...

hvala unaprijed

- imaš sasvim pogrešnu ideju što je i kako koristiti.. linux, OS.. i appse, kraće PC. Tad linux nije odgovor na tvoje probleme, ali svakako probaj, ubuntu.

- distribucije su s razlogom, tek kad si iskusniji user kreni od nule. Distra je btw nakupina softwarea, linux je jedan.

btw, kad si 'probao' zapravo nisi probao? jer ... ili samo live s medija?.. naravno, svaki OS korisit neki FileSystem, linuxov je npr ext3, za /boot+/root+/home/ .. je potreban linuxov FS, dok 'storage-media može biti bilo što (za što ima driver) pa i NTFS. Ako je GPT tad samo ubuntu (i još par..). HW i postavke BIOSa, driveri, zanje... sve je to potrebno za normalno korištenje i ne treba preskakati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2014 16:22 (ihush).
11 godina
protjeran

@jim

S obzirom da kažeš da si linux početnik,  onda ti je i bolji izbor ubuntu ili mint jer su već natrpani mnogim stvarima. 

Kad stekneš znanja onda se igraj sa minimalizmom i gradedeći svoj os npr putem opensuse studio ili debianom net instaler.  Sad bi te to samo zbunilo. 

0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

Nije nego je sasvim logično. Budem pogledao na yt pa ću odlućiti dali mint ili ubuntu

hvala na odg

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ako ste imali želju naučiti vim uz tutorial learning by doing, samo u terminal ukucajte

vimtutor

2 0 hvala 3
11 godina

Lijep pozdrav svima

Molio bih vas da mi date savjet.  Kupio bih par jeftinih komponenti i na tom računalu bi koristio Mint (sa njim sam imao iskustva).

Pitam ovo zbog iskorištenosti potencijala komponenti.  Neuk sam u ovom svijetu i ne bih volio kupiti, recimo procesor koji nije kompatibilan tj, karikiram...nije podržan APU sa chipa.

Ako mi netko može (baš nužno) sa Linksa pokazati koji procesor kupiti i koju ploču.  Vi znalci sigurno znate, jeli bolje ići na Intel ili AMD.  Hoće li raditi APU grafika ili da kupim jeftinu VGA,ali da joj se iskoristi potencijal.

Računalo mora biti stalno online, koristit će se Firefox i OpenOffice, ponekad VLC player....znači nikakvi dodatni zahtjevi...sve što Mint ima u sebi i sa čim će se "ja njubina" snaći.

Puno bi mi značilo da mi pomognete i udijelite koji savjet, hvala!

cpu

mbo

ili bilo što pametnije iz Linksa, vi mi linkajte {#}

(posjedujem matx kućište, hdd, dvd, ram)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Civilization: Beyond Earth Likely To Drop Intel/AMD Linux Support

Znaci sto se linuxa i igranja tice, nvidia way or highway...

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice