nema smisla nagovarati nikoga na ništa. svi oni već koriste Linux znali to ili ne :)

nema smisla nagovarati nikoga na ništa. svi oni već koriste Linux znali to ili ne :)
Ja sam ružičast (što god to značilo).
Evo, ovaj put se radi o poboljšanju fps-a za 20%. Zahvaljujući Valveu i grupi LunarG koja je radila na testiranju drivera za njih, pronađena je greška u intelovu driveru. Ispravak je na kraju napravio sam Intel, a on donosi 20% bolje performanse u igranju na Linuxu pod Intel grafikom :) Bit će u kernelu 3.18 ili 3.19!
http://news.softpedia.com/news/Massive-20-Improvement-to-Land-in-Intel-s-Mesa-Driver-Thanks-to-Valve-s-Efforts-464233.shtml
*Jedna lošija vijest je da je systemd uzeo prvu žrtvu. Joey Hess, jedan od veterana Debiana napušta projekt, jer je odabran systemd. Žali što nije ranije reagirao kad je donešen debianov ustav, koji je omogućio ovakve odluke i kojeg sada vidi kao otrovan dokument.
http://www.itwire.com/business-it-news/open-source/66014-systemd-fallout-joey-hess-quits-debian-project
neki program da mogu neku distru dignut live direkt sa HDD-a C/ particije
unetbootin ne reagira ni sa mintom,ni ubuntuom,LMDE itd
kod bootanja ne pokazuje uopce opciju za izabrat win ili unetbootin
Ako je live, onda se ne boota sa c particije nego sa dvd-usb-a ...
sa unetbootinom se moglo (moze) dic live direkt sa hdda
neki program da mogu neku distru dignut live direkt sa HDD-a C/ particije
unetbootin ne reagira ni sa mintom,ni ubuntuom,LMDE itd
kod bootanja ne pokazuje uopce opciju za izabrat win ili unetbootin
možda je mislio na wubi, al to je napušteno i ne bi preporučio
napišeš u Google linux usb live windows
http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows
inače, najlakše je iz komandne linije s dd naredbom npr.
sudo dd if=/putanja/do/iso/slike of=/dev/sdx
gdje X zamjeniš slovom usb uređaja, najčešće b ili c. tu treba biti oprezan da se prepišeš pogrešni disk.
Jeste skuzili da zasad još nema usb-imagewritera u ubuntu software centru u 14.04 LTS. A sa usb startup disc kreatorom neda druge distre snimiti osim ubuntoida. I nekako mi se cini da ubuntu čvrsto gazi u smjeru stvaranja svog kompletnog ekosustava.
..I nekako mi se cini da ubuntu čvrsto gazi u smjeru stvaranja svog kompletnog ekosustava.
ah, 'dobro jutro' i odvgovor je Canonical, ali čak se slažem s tom politikom (mada sam protiv.. iz navike npr GUI).
Pa znaš da je dosad bilo najviše spike o unityu..no sve češće naidjem i na druge detalje koji polako zaokružuju taj smjer priče. I ja bi na njihovom mjestu isto tako postupao. Rade brand i prepoznatljiv proizvod i ok.. Ubuntu je daleko najviše napravio u popularizaciji kućnog linuxa. I ubuntu je jedini kojeg mirne duše postavim na strojeve totalno informaticki nepismenih osoba a kojima je taj pc bitan u smislu pouzdanosti stabilnosti i svakodnevnog rada ili zabave.
Ja sam bez problema sa startup disk creatorom napravio nekoliko live boot USB-ova različitih distri,nekad ih startup disk creator očita a nekad ne, ne znam o čemu se radi xD. Dok s druge strane windows nisam nijednom uspio sa njime stavit na USB.
Ja sam bez problema sa startup disk creatorom napravio nekoliko live boot USB-ova različitih distri,nekad ih startup disk creator očita a nekad ne, ne znam o čemu se radi xD. Dok s druge strane windows nisam nijednom uspio sa njime stavit na USB.
različiti OSevi, stikovi, FSovi.. najniže iz CLIja je najpouzdanije, ali ovisi i o PC-BIOSu/USBu kao i FS, raditi iz konkretnog OSa je 'sigurnije' kao i sami stikići koji ugl rade s FAT32.
različiti OSevi, stikovi, FSovi.. najniže iz CLIja je najpouzdanije, ali ovisi i o PC-BIOSu/USBu kao i FS, raditi iz konkretnog OSa je 'sigurnije' kao i sami stikići koji ugl rade s FAT32.
Ne da ih BIOS prepozna,nego startup disk creator ponekad učita .iso imageove drugih distri a ponekad ne.
Il sam ja Vas krivo skužio ili Vi mene xD.
Meni startup disk kreator nece na ubuntu 14.04 snimiti debiana i opensuse na usb. Ubuntu,lubuntu,xubuntu i mint mi normalno snimi na usb. Ima i neki dokumentirani bug u svezi tog kreatora na 14.04 i snimanja sa njime verzije 14.10 na live usb.
Ne da ih BIOS prepozna,nego startup disk creator ponekad učita .iso imageove drugih distri a ponekad ne.
Il sam ja Vas krivo skužio ili Vi mene xD.
-BIOS se odnosi na razna računala, podršku za boot s removable USBa.. ako bios ne podržava, nema boota, ili emulacija npr FDD.. + QiickBootMenu kao najpouzdaniji način vidjeti dali je bootabilan BIOS-medij dio. USB mora biti nativni. Upitno s 3.0 podrazumijeva se 2.0.. (stariji ionako ne radi..)
-FS je važan također zbog bootabilnosti, tj interni kontroler flasha i FS koji se koristi, FAT je najvjerojatniji, ext ne baš... a to sve ovisi o alatu i opcijama, pa i emulaciji koju može alat napraviti (za starija računala tj BIOS) koji ne podržava USB, koristi se npr FDD-CD-Zip.. i tad BIOS 'vidi' npr CD ili superfloppy..
-bezbroj kombinacija ali ni jedna nije 100% ako govorimo o raznim računalima, generacijama, OSevima.. pa još kad želimo npr multiboot-multiinstall s takvim medijem.
ispod, max, da Canonical je nešto ograničio, samo ubuntu... (izbačen writer). Ali nema razloga ne koristiti bezbroj drugih alata ili u terminalu/CLI dd itd. Yumi npr
Da..polako to Canonical zatvara krug. No, dok mi os dela bez greške, nebunim se. A problem sa startup disk kreatorom riješim tako da te druge distre snimim braserom na dvd.
Da..polako to Canonical zatvara krug. No, dok mi os dela bez greške, nebunim se. A problem sa startup disk kreatorom riješim tako da te druge distre snimim braserom na dvd.
Zapravo, sad baš i je trenutak za buniti se. U suprotnom stvati odu predaleko (kao ovo gore s Debianom).
Malo je blesavo to pisati iz perspektive nekog tko ionako ne koristi Ubuntu upravo iz tih razloga (doduše, nisam ni jako faleko otišao s Mintom).
-da, da.. osim.. tu se govori o USBu, problemima s bootom, kod CD-DVDa tog problema nema, kompatibilnost/BIOS support. Zato je pametno imati optical, dok USB može zbog praktičnosti, ako/kad radi. Onaj tko sebi instalira OS (jendom godišnje, jedna PC..) nema ni potrebe-koristi kemijati, dok 'majstor' stalno kemija. Različite potrebe i problemi... (za sve kombinacije OSeva, hardwarea).
-da, da.. osim.. tu se govori o USBu, problemima s bootom, kod CD-DVDa tog problema nema, kompatibilnost/BIOS support. Zato je pametno imati optical, dok USB može zbog praktičnosti, ako/kad radi. Onaj tko sebi instalira OS (jendom godišnje, jedna PC..) nema ni potrebe-koristi kemijati, dok 'majstor' stalno kemija. Različite potrebe i problemi... (za sve kombinacije OSeva, hardwarea).
Samo sto vecinom novi uređaji dolaze bez optickog medija koji cu u vrlo skoroj buducnosti u potpunosti nestati.
-@ kerum, da..
-kao i sve ostalo.. pa opet, onaj tko to treba, ima (ext.USB opt npr) ili zna, pa se snađe.
- (u kontekstu boot-installa) ... npr multiboot-install je zbog standarda optimalnije napraviti na HDDu ne na flash mediju, ext hdd .. koji može služiti i kao live-persistant ili normalna instalacija + installovi. To se na HDDu (i SSDu) može dok flash u standardu npr ne dozvoljava particije, kompatibilnost i ograničenja npr na FAT... Kad se tomu doda i cijena/kapacitet omjer, pa i brzina (jer su jeftikaner flashovi katastrofalno spori), tad je HDD (ext) odlična zamijena. To isključuje samo starija računala koja nemaju mogućnost usb boota, ali ako je sata disk (ne govorimo o PCju koji je stariji od SATA..), tad se i to može zaobići direktnim spajanjem... = vrlo praktično i radi.
Pa nekako realno , ja osobno baš i nevidim nekog razloga za gunđanje. Ubuntu je za mene operativni sustav. I to operativni sustav koji mi radi odlično i kojeg bez straha postavljam okolo di god mogu. Uz sve to je i besplatan , bar zasada. Ako baš negdje i zapnem onako žešće, unutar par minuta dobijem odgovor na nekom od ovih mjesta, i to kvalitetan odgovor od stručne osobe a ne nekakva nagađanja ostalih korisnika ( znači gleda se odgovor suporta a ne ostalih korisnika koji se osvrću na moje pitanje):
Službena dokumentacija je iscrpna i detaljna te lako pregledna:
- https://help.ubuntu.com/community/CommunityHelpWiki
I neznam kaj bi ja više uopće trebao od operativnog sustava uz sve ovo kaj sam nabrojao. Super radi, dobra podrška na više kanala, dobra i ažurna dokumentacija.
A to sad kaj se canonical polako zatvara i otežava kopiranje i forkanje svog ubunta je njihovo pravo i nema im se tu kaj zamjeriti. Da ubuntu se i od debiana okrene, to bi samo značilo možda par desetaka programera više zaposlenih u canonicalu. A to kaj se tu i tamo sporječkaju sa nekim drugim članovima open zajednice meni osobno neznači baš ništa.
Ta rascjepkanost i solo-egoizmi unutar open zajednice samo pogoršavaju situaciju, tako da bi možda i bilo dobro da se napokon pojavi neki lider koji bu odnio prevagu i kojeg će onda po inerciji početi slijediti i ostale frakcije pa onda tu silnu energiju umjesto u svađe da napokon pretvore u nešto korisno.
Niti sam pripadnik kakve sekte niti sam neki filozof , niti sam ubrijan u nekakve FOSS spike, tako da ta česta međusobna udaljavanja ili približavanja i prepucavanja open zajednice mene baš i ne tangiraju puno. Canonical radi, ostvaruje rezultate, cifra je trenutno na oko 30 miliona desktop računala sa ubuntom, uspjeli su ga utrpati kao oem na brend laptope i to na dobre marke, i nevidim stvarno nikaj loše u tome što ta ekipa pokušava neki svoj put zacrtati , te naravno i zaraditi nešto na svemu tome. Vidovit nisam, neznam kaj bu sutra ili za pet godina, ali zasad mi je ubuntu na poziciji na kojoj operativni sustav i treba biti. Ovo sa podrškom od 5 godina za LTS mi je isto dobro leglo..
Systemd mora biti promjenjen ili skršen od ostalih. Nema veze da li je netko običan korisnik ili netko tko je aktivan u zajednici, na kraju će svi osjetiti butthurt zbog tog sr*anja.
Jer odgovori na askubuntu i sličnim ask* stranicama bi mogli sadržati samo jednu rečenicu u budućnosti: reinstaliraj sustav. To čudo se mješa u sve servise na sustavu (i account management), radi suprotno od linux filozofije (da bitna je, jer to je linux), doslovno se pretvara u windows svchost proces, za koji znamo kakvo je g*ovno. I to sad ima veze sa boot procesom? Malo morgen.
Binarni logovi? Koju drogu su koristili kad su se sjetili te ideje. Pa ti debugiraj fatalne errore iz binarnih logova, koji su postavljen po defaultu.
Sjetimo se, kretaori systemd-a rade u redhatu, a redhat želi kreirati svoje "windowse" iz linuxa, i što veću kontrolu u linux/opensource zajednici.
Ukratko riga mi se.
Hmm, hmm, ovo izgleda slično kao i nedavni bash exploit, baš me zanima hoće li ovo završiti na naslovnicama svugdje
SchannelShock anyone ?
Novi Intel Graphics Installer je tu https://01.org/linuxgraphics/downloads/2014/intelr-graphics-installer-linux-1.0.7
Nisam ni znao da ovako što postoji i uvijek samo koristio ove što dođu s kernelom iz Canonicala/Minta, koliko toliko provjerene i stabilne. Nije baš da se igram ili da su mi defaultni bili problematični. Važno je napomenuti da podržava samo Ubuntu 14.04 i Fedoru 20.
Novi Intel Graphics Installer je tu https://01.org/linuxgraphics/downloads/2014/intelr-graphics-installer-linux-1.0.7
Nisam ni znao da ovako što postoji i uvijek samo koristio ove što dođu s kernelom iz Canonicala/Minta, koliko toliko provjerene i stabilne. Nije baš da se igram ili da su mi defaultni bili problematični. Važno je napomenuti da podržava samo Ubuntu 14.04 i Fedoru 20.
A 14.10? Što je s njime?
Upravo mi je žao što sam napravio upgrade imam više problema nego koristi. Od tema koje odbijaju raditi pa vmware ne radi pa onda aptitude zahebava, kde 5 neće da se instalira a sad i ovo.
A 14.10? Što je s njime?
Upravo mi je žao što sam napravio upgrade imam više problema nego koristi. Od tema koje odbijaju raditi pa vmware ne radi pa onda aptitude zahebava, kde 5 neće da se instalira a sad i ovo.
Iz tog razloga ja izbjegavam .10 verzije. Svaki put ih instaliram posljednjih nekoliko tjedana prije nego izađe sljedeća .04 verzija čisto zbog lakšeg upgradea, ali uvijek budu neki problemi/bugovi.
maa ne.. ima ga odavno i za ostale ver (par godina). Ovo je samo za neki novi chip..
Iz tog razloga ja izbjegavam .10 verzije. Svaki put ih instaliram posljednjih nekoliko tjedana prije nego izađe sljedeća .04 verzija čisto zbog lakšeg upgradea, ali uvijek budu neki problemi/bugovi.
Malo praznovjerja,,ha,,,hehehhe
Na dva stroja ( laptop i stolni ) sam stavio čistu instalaciju 14.10 i zasad nikakvih problema... ( ali i nema neke bitne razlike u odnosu na 14.04)
maa ne.. ima ga odavno i za ostale ver (par godina). Ovo je samo za neki novi chip..
Driveri imaju za sve distribucije, naravno. Ovo je instaler čija verzija 1.0.7 radi samo na Ubuntu 14.04 i Fedori 20. Driveri su u kernelu kad ih ubace oni koji rade kernel tj. distribuciju. Sa instalerom se prije dobije update iz Intela, ne mora se čekati Canonical ili RedHat. Barem sam ja to tako shvatio. Naravno sve to se može i ručno napravit, tj. maknuti stari driver, downloadirati točno određeni novi i instalirati.
Driveri imaju za sve distribucije, naravno. Ovo je instaler čija verzija 1.0.7 radi samo na Ubuntu 14.04 i Fedori 20. Driveri su u kernelu kad ih ubace oni koji rade kernel tj. distribuciju. Sa instalerom se prije dobije update iz Intela, ne mora se čekati Canonical ili RedHat. Barem sam ja to tako shvatio. Naravno sve to se može i ručno napravit, tj. maknuti stari driver, downloadirati točno određeni novi i instalirati.
Tako sam i ja shvatio.