Evo nešto malo drugačije. Nedavno je izašao cool-old-term, i kao što ime kaže, kul je i terminal je. Evo par slikica. Ne vidim se baš da ga koristim kao primarni terminal emulator, ali je zgodan za zavaravanje ukućana da misle da radim nešto pametno.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.505.264
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo nešto malo drugačije. Nedavno je izašao cool-old-term, i kao što ime kaže, kul je i terminal je. Evo par slikica. Ne vidim se baš da ga koristim kao primarni terminal emulator, ali je zgodan za zavaravanje ukućana da misle da radim nešto pametno.
Meni je onaj od enlightment-a zakon.
https://www.enlightenment.org/p.php?p=about/terminology
Bio je ppa za Ubuntu za 13.10 ili 13.04 ali više nema
Sad sam na poslu pa ne mogu isprobati a zanima me sljedeće :
Da li je dostupan na ubuntu 14.04 i ako da ima li punu funkcionalnost built-in term-a.
Izgleda predobro pa ću ga staviti ukoliko su gore navedeni uvjeti ispunjeni.
....kako to vidjeti-moja matična je ASROCK M3A UCC-evo link ...
u specifikacijama piše max 16GB, pošto je starija s 4DIMMa mogući su problemi s većim modulima ili s gustoćom chipova + single sided.. tako da moguće da neki modul ne može biti prepoznat ili samo pola kapaciteta ali je inače šansa 97% da će sve prepoznati i raditi (pogotovo kad postoji neki modul koji ograničava brzinu, smao se možda pojavi problem s dualchanelom, možeš probati a-i-b kanale i sl.).
Live preview slika i videa? Jako fora. Mislim da ti ppa ni ne treba pošto se aplikacije od Enlightenmenta rijetko updataju (ili sam barem ja dobio takav dojam), ali istina da je nezgodno.
Sad sam na poslu pa ne mogu isprobati a zanima me sljedeće :
Da li je dostupan na ubuntu 14.04 i ako da ima li punu funkcionalnost built-in term-a.
Izgleda predobro pa ću ga staviti ukoliko su gore navedeni uvjeti ispunjeni.
Nema ga u repozitorijima, i mislim da nema ppa. Postoje upute za kompajliranje i ima listu dependenciesa, pa ti ne bi trebao biti preveliki problem ako si voljan potrošiti malo vremena. Koristim Arch i dostupan je u AUR-u, tako da meni nije problem. Što se tiče funkcionalnosti, nije baš najbolji. Nema syntax highlighting, pa ni boja općenito (osim background i foreground); nema tabova i malo je spor, bar na mom PC-u. Kao što sam rekao, ne bih ga koristio kao primarni terminal emulator, ali čisto ovako za foru nije loš.
....kako to vidjeti-moja matična je ASROCK M3A UCC-evo link ...
u specifikacijama piše max 16GB, pošto je starija s 4DIMMa mogući su problemi s većim modulima ili s gustoćom chipova + single sided.. tako da moguće da neki modul ne može biti prepoznat ili samo pola kapaciteta ali je inače šansa 97% da će sve prepoznati i raditi (pogotovo kad postoji neki modul koji ograničava brzinu, smao se možda pojavi problem s dualchanelom, možeš probati a-i-b kanale i sl.).
a mogu li npr ova 2gb šta imam zamjeniti za jedan ram slot od 4gb ddr 3-ne bi trebalo biti problema?
-problema nebi trebalo, ali uvjek može biti.. probaj (nema boljeg odgovora). npr može biti problem s kontaktima na utoru ako su oksidirali.. pa do moguće nekompatibilnosti.
btw, noviji BIOS ugl. ima support za novije RAMove, provjeri i nadogradi ako postoji novijia verzija.
Live preview slika i videa? Jako fora. Mislim da ti ppa ni ne treba pošto se aplikacije od Enlightenmenta rijetko updataju (ili sam barem ja dobio takav dojam), ali istina da je nezgodno.
Terminal je genijalan :)
Da, to je zato je samo par ljudi radi na njemu, ili jedan čovjek, nisam siguran. Ali uskoro dolazi nova verzija, koja će navodno biti predobra :)
More:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=search&q=Enlightenment%20E19
Pozdrav!
Novi sam vamo na forumu, a i novi sam u linux svijetu. Instalo sam linux mint 17, kako mogu ukljucit onu funkciju na mišu kad stisnem kotačić za scrolanje , da on pomakom miša naprijed/nazad lijevo/desno brže scroll-a ? I da li je itko instaliro vmware player na mint17 , meni stalno izbacuje neki eror? Moram još probat starije verzije vmware-a, pa ću vidit da li je isit problem i sa njima.
Nadam se da razumijete pitanja, i hvala na odgovoru! :D
Pozdrav!
Novi sam vamo na forumu, a i novi sam u linux svijetu. Instalo sam linux mint 17, kako mogu ukljucit onu funkciju na mišu kad stisnem kotačić za scrolanje , da on pomakom miša naprijed/nazad lijevo/desno brže scroll-a ? I da li je itko instaliro vmware player na mint17 , meni stalno izbacuje neki eror? Moram još probat starije verzije vmware-a, pa ću vidit da li je isit problem i sa njima.
Virtual box ti nije dobar?
Usput, kakav eror izbacuje?
Pozdrav!
Virtualbox koristi. Više opcija, besplatan software, update-a se redovito itd. S playerom uvijek problem.
Umetnio sam sliku(nadam se), pa vidite što mi piše. Nisam cuo za virtualbox, evo na brzak sam ga instalo, samo izgla da sam nešt pogriješio prilikom postavke windowsa na virtualbox-u. Jel imate kaki dobar tutorijal na yt o virtualbox-u, da ne učim na svojim greškama? xD
Umetnio sam sliku(nadam se), pa vidite što mi piše. Nisam cuo za virtualbox, evo na brzak sam ga instalo, samo izgla da sam nešt pogriješio prilikom postavke windowsa na virtualbox-u. Jel imate kaki dobar tutorijal na yt o virtualbox-u, da ne učim na svojim greškama? xD
Koji dio te muči?
Odeš u software center, instaliraš virtualbox, pokreneš virtualbox, klikneš na new, odabereš tamo windows koji želiš instalirati, mountaš CD i instaliraš normalno. Ako želiš dodatne mogućnosti klikneš na devices i insert guest additions cd image i sam ti to sredi. Nije problem neki :D
Instalacija na linuxu ti nije jednaka onoj na winsima ,skineš pa instaliraš (iako ima i toga), najlakše ti je instalirat neš iz software centera. Doduše ne znam jel uopće postoji vmware za linux jer mi je virtualbox bio dovoljan do sad.
Kako ga mountam?
Ne nudi mi nista za mountanje, ni na mint17 ni na win8.1, nadjoh na netu da probam stariju verziju.
Sa win8 ti ne mogu pomoći, ne samo da se ne snalazim u njemu nego imam toliko loša iskustva sa njime da bi ga spalio.
ISO mountaš jednostavno, kada postavljaš on te pita da odabereš "start up disk" klikneš onaj znakić desno sa folderom i zelenom strelicom i nađeš svoj iso, ako se radi o CD-u onda odabereš svoj cd/dvd čitać i to je to.
Sa win8 ti ne mogu pomoći, ne samo da se ne snalazim u njemu nego imam toliko loša iskustva sa njime da bi ga spalio.
ISO mountaš jednostavno, kada postavljaš on te pita da odabereš "start up disk" klikneš onaj znakić desno sa folderom i zelenom strelicom i nađeš svoj iso, ako se radi o CD-u onda odabereš svoj cd/dvd čitać i to je to.
ja se ispričavam, na mintu mi drugacije piše...evo slika
nije me pito ništa za start up :(
Na tipkovnici klini ctrl alt i t u isto vrijeme i u terminal skopiraj ovo : sudo /etc/init.d/vboxdrv setup
pa vidi što ti kaže.
Usput,nemoj pisati više postova za redom,imaš gumb "uredi" sastrane pa dodaj u jedan post ako nema poslije tebe nikakvih postova više.
Na tipkovnici klini ctrl alt i t u isto vrijeme i u terminal skopiraj ovo : sudo /etc/init.d/vboxdrv setup
pa vidi što ti kaže.
Usput,nemoj pisati više postova za redom,imaš gumb "uredi" sastrane pa dodaj u jedan post ako nema poslije tebe nikakvih postova više.
Primljeno na znaje. Piše mi comand not found? evo našo sam na forumu vamo temu o virtualboxu. Probo sam ga namjestit preko storage-a i opet isto.
pa vidi što ti kaže.
Primljeno na znaje. Piše mi comand not found? evo našo sam na forumu vamo temu o virtualboxu. Probo sam ga namjestit preko storage-a i opet isto.
sudo apt-get purge virtualbox
To će obrisat sve fajlove koje je virtualbox ostavio i onda probaj ponovo instalira virtualbox sa sudo apt-get install virtualbox pa pokušaj još jednom,može bit da mu se neš shebalo.
pa vidi što ti kaže.
sudo apt-get purge virtualbox
To će obrisat sve fajlove koje je virtualbox ostavio i onda probaj ponovo instalira virtualbox sa sudo apt-get install virtualbox pa pokušaj još jednom,može bit da mu se neš shebalo.
Da li te komande pišem u terminal?(piso sam ih u termnialu) i javilo se ovo(slika)
Tako je ali ti to bude sve obrisalo.
Mozes jos prije probat ovo : sudo apt-get install virtualbox-dkms i sudo modprobe vboxdrv
ovu comadnu mi je odradio sudo apt-get install virtualbox-dkms.... poslije ove nist ne napravi sudo modprobe vboxdrv.....onu prvu comandu pogledaj moj prošli komentar..... Da li sada preko ubuntu softver centra mogu ponovo instalirat virtualbox?
ovu comadnu mi je odradio sudo apt-get install virtualbox-dkms.... poslije ove nist ne napravi sudo modprobe vboxdrv.....onu prvu comandu pogledaj moj prošli komentar..... Da li sada preko ubuntu softver centra mogu ponovo instalirat virtualbox?
Dođe ti na isto, pokušaj ovo :
subo apt-get purge virtualbox
sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)
sudo apt-get install virtualbox
i ako bude errora opet kopiraj ovdje da vidim.
evo opet eror....
Ako još imaš CD od minta, pokušaj ga opet bootat ali odi na live cd opciju pa tamo pokušaj tako isntalirati virtualbox čisto da vidiš dal ti tamo baca eror,ako ne onda će biti najjednostavnije reinstalirat mint,ne?.
evo opet eror....
U terminalu:
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
sudo dpkg-reconfigure virtualbox-dkms
sudo modprobe vboxdrv
sudo apt-get install virtualbox-qt
Izvor i za to mi je trebalo 10 sekundi guglanja, nemas linux headere instalirane.
@zerocool12
Reinstal mu tak i tak nebi pomogel. Iz nekog razloga virtualbox nema linux-headers kao depedenciju ili nije updatal citav sustav pa je zbog toga doslo do zbrke.