Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.484.866
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Svaki put kada citam uvjek negdje naleti netko s winsa i kaze ja bi outlook office fotosop tu na linuxu,
A najgore je sto nisu niti tada su i bili na njemu rabili te programe ako neracunamo samo koristenje worda i mozda painta ili nekog programa koji im dode s softverom printera da malo zatlade sliku.....
i odjednom bi svi dosli na linux i pravili se kao da su maherima.... ma samo ih pitajte sto instaliraju za igrati minecraft jre ili jdk 97% cebvam teci net stranicu java.com pa tamo automatsku drugi niti neznaju za flas plajer dok im nezatrazi browser za slucaj ako nije flash nego silverlight ili tko zna koji net player
TD collector
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Civilization V na Linuxu !

Kazu da je kvalitetan port, za razliku od Witchera...

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Znaci bio je dobar potez ne kupiti witchera?

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.6.2014 21:13 (Ante).
11 godina
lazy_punk kaže...

Kupujem!

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan
Ante kaže...

Znaci bio je dobar potez ne kupiti witchera?

Je li to trebalo biti retoricko pitanje?{#}

IMHO, supportanje CDPR-a zasad ne moze biti nikako losa stvar...{#}

Entry Point kaže...
lazy_punk kaže...

Civilization V na Linuxu !

Kupujem!

+1 

17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

nisam igrač. dal ta igra spada u AAA naslov?

Life is too short to remove USB safely
12 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
lazy_punk kaže...

nisam igrač. dal ta igra spada u AAA naslov?

Oui. U finom smjeru ide gaming na linuxu, samo da AMD popravi support i da ubuduce devovi prestanu koristiti shitty portove (wrappere u biti) i sve 5. 

U mene je nvidijina 560Ti i 99% igara mi odlicno funkcionira.

17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

Oui. U finom smjeru ide gaming na linuxu, samo da AMD popravi support i da ubuduce devovi prestanu koristiti shitty portove (wrappere u biti) i sve 5. 

U mene je nvidijina 560Ti i 99% igara mi odlicno funkcionira.

da, svakome tko se želi igrati na linuxu bih preporučio nvidiju. i to ako može bez optimusa. ja sam se prije par godina zafrknio, kad je bumblebee bio u začetku. 

Life is too short to remove USB safely
13 godina
neaktivan

Skinuo sam najnoviju Mozillu ali je u tar.gz formatu i ne znam je nikako instalirati,moze li pomoc koristim Linux Mint Maya tj 13

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Skinuo sam najnoviju Mozillu ali je u tar.gz formatu i ne znam je nikako instalirati,moze li pomoc koristim Linux Mint Maya tj 13

Prvo kratka digresija. Sto je ustvari instalacija? Instalacija je nista drugo nego raspakiravanje nekakvog paketa i kopiranje fajlova doticnog paketa u neke direktorije, postavljanje simbolickih linkova (shortcuta) i to sve automatski.

Dakle, jedina razlika je sto sad imas tar.gz/tar.bz2 format (Firefox dolazi vec iskompajliran i spreman za pokrenuti se) i to sve trebas napraviti rucno.

Raspakiras paket, kopiras ga u recimo /opt (po FHS-u: /opt - Optional application software packages), napravis simbolicki link u /usr/bin i to je prakticki to. Jos ako zelis, napravi i launcher u meniju koji pokazuje na simbolicki link. Ukratko:

# prebacuje firefox direktorij u /opt/firefox30
sudo mv firefox /opt/firefox30
# stvara simbolicki link
sudo ln -s /opt/firefox30/firefox /usr/bin/firefox

To je to. Jedino, ako zelis zadrzati staru verziju, prije ovog gore napravi backup simbolickog linka: sudo mv /usr/bin/firefox /usr/bin/firefox-old

Ovo ce preimenovati stari link na firefox u firefox-old, tako da mozes i njega pokrenuti.

Drugi nacin je dodati PPA:

sudo apt-add-repository ppa:mozillateam/firefox-next
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

te nakon toga instalirati zadnju verziju iz softver centra.

Treci nacin je pricekati. Od Ubuntu 11.04 verzije (Mint Maya je baziran na 12.04) Firefox se automatski nadograduje na zadnju verziju par dana nakon sluzbenog izlaska. S obzirom da je verzija 30.0 izasla 9.6., a danas je 11.6. za koji dan ce doci nadogradnja.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
arius kaže...

Prvo kratka digresija. Sto je ustvari instalacija? Instalacija je nista drugo nego raspakiravanje nekakvog paketa i kopiranje fajlova doticnog paketa u neke direktorije, postavljanje simbolickih linkova (shortcuta) i to sve automatski.

Dakle, jedina razlika je sto sad imas tar.gz/tar.bz2 format (Firefox dolazi vec iskompajliran i spreman za pokrenuti se) i to sve trebas napraviti rucno.

Raspakiras paket, kopiras ga u recimo /opt (po FHS-u: /opt - Optional application software packages), napravis simbolicki link u /usr/bin i to je prakticki to. Jos ako zelis, napravi i launcher u meniju koji pokazuje na simbolicki link. Ukratko:

# prebacuje firefox direktorij u /opt/firefox30
sudo mv firefox /opt/firefox30
# stvara simbolicki link
sudo ln -s /opt/firefox30/firefox /usr/bin/firefox

To je to. Jedino, ako zelis zadrzati staru verziju, prije ovog gore napravi backup simbolickog linka: sudo mv /usr/bin/firefox /usr/bin/firefox-old

Ovo ce preimenovati stari link na firefox u firefox-old, tako da mozes i njega pokrenuti.

Drugi nacin je dodati PPA:

sudo apt-add-repository ppa:mozillateam/firefox-next
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

te nakon toga instalirati zadnju verziju iz softver centra.

Treci nacin je pricekati. Od Ubuntu 11.04 verzije (Mint Maya je baziran na 12.04) Firefox se automatski nadograduje na zadnju verziju par dana nakon sluzbenog izlaska. S obzirom da je verzija 30.0 izasla 9.6., a danas je 11.6. za koji dan ce doci nadogradnja.

Mislim da cu ja ipak uzeti ovaj treci nacin jer se bojim da nesto ne zeznem

16 godina
arius kaže...
.. jer se bojim da nesto ne zeznem

-kao npr? Pa nije to jezgra rekatora, obićan (zipan/taran..) file, inače bi bio copy-paste. Ako ga raspakiraš na pogrešno mjesto? Ili ne napraviš link? ... Da, moglo bi se desiti nešto strašno.

btw, howto, man itd postoji za svaku (i još poneku) sitnicu, uz domagojeve upute, ne vidim što bi mogao pogriješiti. Kako misliš naučiti, ili .. kako si naučio voziti bicikl?

howto.. (imaš i ubuntu ppa, mint bi ga trebao povući.. i dalje iz softcentra).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.6.2014 0:24 (ihush).
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Evo stigao je update Firefoxa na verziju 30.0.

Update Update
15 godina
neaktivan
Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Koja je razlika između 'gcc' i 'g++' ? Je li gcc samo za C, a g++ samo za C++? Znam da pitanje nije nužno vezano za Linux, ali je tu vjerojatno najprikladnije.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Recimo da je tako.

Ako gcc dobi c++ program, poziva g++ da to kompajlira, al drzi se gcc-a za C i g++ za C++.

http://stackoverflow.com/questions/172587/what-is-the-difference-between-g-and-gcc

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.6.2014 10:12 (Ante).
14 godina

Molim vas pomoć.

Početnik sam u linuxu, a instalirao sam Mint 17 Cinnamon.

Imam dva diska Samsung 500 GB (/dev/sdb) i WD 1TB (/dev/sda)

Instalacija windowsa 8.1 je na /dev/sdb2, a Mint17 na /dev/sda4.

Mislim da sam kod instalacije zeznuo stvar kod izbora gdje će biti instaliran bootloader.

Sad kod bootanja nemam odabir između Minta i Windowsa, automatski me boota u Mint.

Kako mogu namjestiti da kod bootanja imam izbor win/linux?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mrki_man kaže...

Molim vas pomoć.

Početnik sam u linuxu, a instalirao sam Mint 17 Cinnamon.

Imam dva diska Samsung 500 GB (/dev/sdb) i WD 1TB (/dev/sda)

Instalacija windowsa 8.1 je na /dev/sdb2, a Mint17 na /dev/sda4.

Mislim da sam kod instalacije zeznuo stvar kod izbora gdje će biti instaliran bootloader.

Sad kod bootanja nemam odabir između Minta i Windowsa, automatski me boota u Mint.

Kako mogu namjestiti da kod bootanja imam izbor win/linux?

Kad već možeš u mint jesi probao naredbu iz terminala "update-grub" ? Najbolje kod instalacije ne dirati ništa oko grub postavki onda nema problema.

Ima na netu dosta oko tog popravka gruba.

17 godina
mrki_man kaže...

Da bi mogao birati između linuxa i win-a bootloader ti mora biti instaliran na istom disku kao i onaj od 350MB system partition od windowsa. Dakle pri instalaciji izabereš glavnu particiju za bootloader (obicno bude pod manual partitioning ili skriveno negdje u kutu), /dev/sda ili /dev/sdb, nemoj birati podparticije kao npr. /dev/sda1. Možda postoji i neki drugi način no ja ga neznam {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.6.2014 18:40 (josipva).
12 godina
neaktivan
josipva kaže...
mrki_man kaže...

Da bi mogao birati između linuxa i win-a bootloader ti mora biti instaliran na istom disku kao i onaj od 350MB system partition od windowsa.

Netocno, u mene je GRUB na sda (ubuntu root + home), dok mi je win sdb...

14 godina

Uspio sam bootati u windowse tako što sam u BIOS-u namjestio boot priority diskova. Disk na kojem su windowsi je prvi, a disk na kojem je Mint drugi.

E sad, mogu li iz live USB-a, preko kojeg sam instalirao Mint, instalirati/popraviti samo instalaciju GRUB-a? Da ne diram postojeću instalaciju Mint-a?

Windowsi mi, kod boota, naravno ne vide Mint.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.6.2014 12:19 (mrki_man).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Jedino, sto ce ti oni vidjeti samo sebe a kod zastite previse su zauzeti lickanjem izgleda da si zastite svoje "dupe" hehe backdoor entrance.
Em ja mislim da treba biti GRUB glavni boot bez obzira na kojem je disku tj. Primary drive je onaj s grub instaliranim... pa onda u njemu odaberes koji os da se podigne prvi nakon nekog vremenskog okvira koji daje izbor izmedu oba.
Molim da me znalci isprave o grubu ako grijesim
TD collector
12 godina
neaktivan
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Na laptopu imam Dolby Advanced Audio v2 koji radi perfektno na Windowsu kada instaliram drivere (Lenovo G580 20150). Zna li neko kako da aktiviram Dolby na linux-u jer je kvaliteta zvuka jako bolja. Pocetnik sam pa se ne snalazim bas najbolje. Hvala unaprijed i pozdrav! :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Almin94 kaže...

Na laptopu imam Dolby Advanced Audio v2 koji radi perfektno na Windowsu kada instaliram drivere (Lenovo G580 20150). Zna li neko kako da aktiviram Dolby na linux-u jer je kvaliteta zvuka jako bolja. Pocetnik sam pa se ne snalazim bas najbolje. Hvala unaprijed i pozdrav! :-)

http://askubuntu.com/questions/111920/how-do-i-get-dolby-advance-audio-virtual-surround-sound-working

i

https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+question/215563

Samomrzeći hrvat
15 godina
neaktivan

Pozdrav.,može li mi neko reći najbolju linux distribuciju za početnike-i gdje mogu naći onaj tutorial za formatiranje particija kada instaliram linux-imao sam to ali izgubio

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

Pozdrav.,može li mi neko reći najbolju linux distribuciju za početnike-i gdje mogu naći onaj tutorial za formatiranje particija kada instaliram linux-imao sam to ali izgubio

Ubuntu, Mint, elementaryOS, neka treca... Sto god ti srce zeli, istrazuj malo i to je dio iskustva.

Sto se tutoriala tice, baci oko na ovo. Dodaj koji GB za root particiju s obzirom da je to pisano prije 3 godine, a zahtjevi su se, dakako, povecali.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
alexspalato kaže...

Ubuntu, Mint, elementaryOS, neka treca... Sto god ti srce zeli, istrazuj malo i to je dio iskustva.

Sto se tutoriala tice, baci oko na ovo. Dodaj koji GB za root particiju s obzirom da je to pisano prije 3 godine, a zahtjevi su se, dakako, povecali.

Hvala još jednom Domagoje-šta bi ja bez tebe :D

16 godina
alexspalato kaže...

-SUSE je jedna od distri (od 10 nadalje) koja ima 'pametan' defaultni raspored, na praznom disku je dovoljno klikati next (i kasnije baciti oko na taj raspored, kasnije se shvati zašto..).

-sve ostale kombinacije ovise o konkretnijim potrebama, resursima ili multibootu.. ali nikakve bitne razlike nema. Vjerojatno sve novije distre koriste sličnu formulu, dok su disk partition manageri, loaderi.. 99% gparted i grub tako da je razlika cca 0,073%.

-u slučaju kad je prazan disk, zapravo nemaš što porgriješiti, tj to je idealan način učenja, isprobavanja.. pa i ponavljanje spada pod to. Ako nisi zadovoljan ponoviš postupak s nekom izmjenom i vidiš rezultat (recimo da je 20 minuta neko vrijeme..).

ako postoji neki OS (kao win), tad može biti svašta, npr UEFI/gpt-mbr, postojeće particije (primarne-aktivne=boot), ugl je ta scenrij da moraš napraviti extended (logiacal SDA5.. i u njoj ostale, swap nije obavezan, boot, root i home mogu biti jedna..).

-u nekom VMu se može bezbolno isprobavati, ali treba imati neku desetinu GBa mjesta i VM (npr Vbox).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2014 15:45 (ihush).
16 godina
neaktivan
Almin94 kaže...

Nikako - DAAv2 je vlasničko (proprietary) softversko rješenje zatvorenog koda, a Dolby nije napravio verziju za Linux. Ukoliko trebaš modificirati zvuk na sistemskoj razini (ekvilajzer, upmix, ...) moguće je upotrijebiti filtere ugrađene u ALSA-u i PulseAudio ili neke od LADSPA pluginova putem LADSPA podrške u ALSA-i i PA-u.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice