Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.122
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Koja je to kartica?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Koja je to kartica?

Air Live WN-370USB

17 godina
neaktivan
mindfreak kaže...

Air Live WN-370USB

Iskreno, nisam siguran hoce li raditi, proizvodac ima drivere do verzije kernela 2.6.37, kao sto i pise na njihovim stranicama, a novi Ubuntu ima kernel verzije 3.x. Otvori System Monitor ili kako se vec zove to na Unityu pa pogledaj koja je verzija (alternativno, otvori terminal i upisi uname -a). Ako je verzija veca od 2.6.37 (a je), cisto sumnjam da ce driveri raditi.

Mozda postoji neki nacin, ali ja ga ne znam, sry.

EDIT: Probaj ovako. Ako ne radi niti tako, imas dvije mogucnosti, spammati proizvodaca da napravi drivere za novi kernel ili kupiti drugu WLAN karticu koja ima podrsku za novi kernel (po mogucnosti Atherosov chipset), ja recimo imam ovu (bas sam trazio neku s Atherosovim chipsetom) i radi perfektno, nije uopce niti trebalo instalirati drivere.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 16:02 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
A možda s ndiswrapperom?
Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
A možda s ndiswrapperom?

Idem sad probat pa da vidim

16 godina
mindfreak kaže...
1domagoj1 kaže...

Koja je to kartica?

Air Live WN-370USB

-probaj ArtistX ili ubuntu 9.10 (live), noviji 12+ je izbačen support. Kompajliranje je za 'specijalce' ne za juzere, pogotovo ne kod prvog pokušaja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Neznam što če mi, taj je za multimediju namjenjen koliko sam googlao. Inaće radi sa ndiswrapperom.

Hvala na pomoći ljudi

15 godina
neaktivan

Probao sam po onom kako je radio na 12.04 verziji i isto se dešava meni šro se i je njemu.
Uspostavi konekciju, prepozna urešđaj, i kad se ponovo pokrene pc neka interneta.
ndsiwrapper piše da nije dobar driver a skinjen je sa realtekove stranice i 5 puta projveravao verziju i ne radi.
Ako nemae još neke dobre savjete, onda molim per preporuka za wireless usb uređaje koji podržavaju kernel 3 +, vaša iskustva itd.
Hvala.

16 godina
neaktivan

WN-370USB ima Realtekov RTL8187L čip koji je vrlo problematičan pod Linuxom - znam iz osobnog iskustva. Iako je (navodno) podržan open source driverom poodavno, sam čip je izgleda dovoljno različit od standardnog RTL8187 i RT8187B da ne radi dobro. Domet je upola manji nego pod Windowsima, a koliko se sjećam,  ponekad je bilo problema s prijavljivanjem na mrežu dok je uključena enkripcija. S ndiswrapperom se nisam igrao, tako da ne znam radi li preko njega bez problema.

Na kraju sam za 4 dolara (na akciji, inače je 6 dolara) iz Kine nabavio no name adapter s Ralink RT5370 čipom koji radi bez ikakvih problema. Također sam isprobao i jedan mini adapter kojeg sam naručio za prijatelja; u opisu na stranicama webshopa nije naveden čip, ali izgleda da se radi o Realtekovom RTL8192CU, budući da se učitava mikrokod (firmware) za taj čip. Adapter se normalno uključuje, pronalazi mreže, ali izgleda da ne radi s mrežom koja ima WPA2 enkripciju budući da se ne prihvaća uneseni password - nisam isprobavao radi li bez enkripcije ili s WEP enkripcijom.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 22:17 (hrx).
16 godina

RTL8188SU radi na svim aktualnim OSevima, ubuntu 9-12 (sigurno i 13), Win, OSX.

btw, ArtistX nije Myth, nego ubuntu + extras i bez Canonicalovih (nepotrebnih) ograničenja/kompliciranja.

15 godina
neaktivan

Linux mint 16,htio sam ubaciti Burg da si malo sredim dual boot ali nije išlo,nema veze,sredio sa grub customizatorom,

ako netko zna kako se riješiti ovoga na slici da se više ne pojavljuje,malo pije živce,hehe

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

btw, ArtistX nije Myth, nego ubuntu + extras i bez Canonicalovih (nepotrebnih) ograničenja/kompliciranja.

Piše samo da podržava drivere do kernel 2.6.6 , aod 3x pa nadalje nebu išlo!

Tako da sutra kupujem nešto kompatibilno kernelu 3x.

14 godina
neaktivan
muhaqeri kaže...

Linux mint 16,htio sam ubaciti Burg da si malo sredim dual boot ali nije išlo,nema veze,sredio sa grub customizatorom,

ako netko zna kako se riješiti ovoga na slici da se više ne pojavljuje,malo pije živce,hehe

Ajmo probati prvo na lakši način. Instaliraj si ovu zgodnu aplikaciju. Pokreni ju, zatim odi na Manage ppa i obriši ove koji te smetaju.

Teži način je da editiraš source listu (koja se nalati u /etc/apt/sources.list) i tamo izbrišeš ove unose. Koristi gedit i ne zaboravi da moraš koristiti sudo. Prije zahvata napravi kopiju da me nebi poslije spominjao u negativnom kontekstu.Smijeh

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan

Svaka čast gospon Mario,kapa do poda {#}

EDIT:e da,išao sam na instalaciju tog programčića pa sam tamo bacio remove,vidim da mi odlično funkcionira mint na lapu i zadovoljava sve kaj ja trebam pa za koji

dan si mislim skroz prebacit sa kiseliša od windowsa štono kaže ihush,hehehe

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2013 1:22 (muhaqeri).
14 godina
neaktivan
muhaqeri kaže...

Svaka čast gospon Mario,kapa do poda {#}

Jesi odabrao teži ili lakši način?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mindfreak kaže...
ihush kaže...

-većina uređaja ima req. 2.6+ (nadalje).

-RTL8188U (SU) radi outofbox na svim navedenim distrama (kernelu), dakle iznad 2.6. Nemam pojma koja kartica, nn. mini adapter, možda canyon ili sweex.. (generic).

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
mindfreak kaže...
ihush kaže...

-većina uređaja ima req. 2.6+ (nadalje).

-RTL8188U (SU) radi outofbox na svim navedenim distrama (kernelu), dakle iznad 2.6. Nemam pojma koja kartica, nn. mini adapter, možda canyon ili sweex.. (generic).

Kartica je AirLive WN-370USB generic. Ako je outofthebox zašto onda ne proradi?

14 godina
neaktivan

znaci instalirao sam ubuntu 13.10 neki dan, danas kad sam palio kompjutor javljalo mi je read error pri bootanju, sad mi je normalno bootalo linux... ako netko zna u cem je problem? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Dd_Optic kaže...

znaci instalirao sam ubuntu 13.10 neki dan, danas kad sam palio kompjutor javljalo mi je read error pri bootanju, sad mi je normalno bootalo linux... ako netko zna u cem je problem? 

Da, po profesiji gatam iz karata i taman gledam na kristalnu kuglu u čemu je problem.

Ako ti se ponovi error obavezno slikaj kako god znaš, da ti možemo pomoći.

Say hello to my little friend
15 godina
neaktivan

Ima li netko skriptu za  automatsko brisanje fileova iz pojedinih foldera. 

Znači ja skidam serije u njihove foldere, ali su u rarovima pa mi se nakuplja dupla količina podataka.

Trebam skriptu koja bi naprimjer jednom tjedno u određenom folderu/folderima pobrisala određene fileove (rar, nfo itd...)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
peroko kaže...

Znači ja skidam serije u njihove foldere, ali su u rarovima pa mi se nakuplja dupla količina podataka.

Trebam skriptu koja bi naprimjer jednom tjedno u određenom folderu/folderima pobrisala određene fileove (rar, nfo itd...)

rm -i *.rar

Brise sve datoteke koje imaju ekstenziju .rar.

Pokrenes u direktoriju u kojem imas rarove koje zelis izbrisati, a mozes spremiti u skriptu, npr. mojaskripta.sh. S tim da dodas shebang na pocetak, ovako:

#!/bin/bash
rm -i *.rar

Onda tu skriptu pokrenes opet u direktoriju u kojem su te datoteke.

rm je program remove koji brise datoteke, -i opcija sluzi tome da te prije brisanja svake datoteke pita zelis li ju izbrisati (da se ne zeznes pa obrises sve - i ono sto zelis i ono sto ne zelis), jednostavno ispustis tu opciju ako zelis sve bez pitanja pobrisati. Ovaj *.rar znaci brisi sve datoteke koje imaju ekstenziju rar. Zvjezdica zamjenjuje bilo koje ime, tj. bilo koji znak ili skupinu znakova. Tako da, ako napises slucajno rm -f * to ce izbrisati sve datoteke u direktoriju, pa pripazi na to.

13 godina
neaktivan

Dd_Optic

probaj instalirat sweeper i pocistit malo

#sudo apt-get install sweeper#

i probaj update grub

http://www.geekcro.herobo.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.12.2013 10:22 (bojcha).
16 godina

@ automatsko bisanje...

koliko god se 1domagoj1 trudio (jednostavnom skriptom) to nije tako jednostavno za ovakvog the juzera... (jer).

-koji je kriterij? OK, kako je uopće došlo do nastanka smeća? scenarij-1:

-skineš nešto (u primjeru RARano) i što s tim napraviš? - raspakiraš? ... u čemu je problem pobrisati jer se već nalaziš u željenom folderu, vidiš željene i neželjene fileove?.. ctrl+a, exclude raspakiran folder ili ISO.. (uvjek je zgodno raspakirati u neki folder, bez obzira ima li kompresiran file već postojeći, tako da se sve nalazi unutar takvog (jednog) foldera, del. Gotovo.

-jer, skripta koju bi morao kopirati u folder, koja bi imala masku *.rar .. i pokretanje, nije ništa jednostavnije, uz to dodati *.nfo i sl. ili rekurzivno, pa rizici da ode nešto što nisi želio.

-skripta koja bi npr stojala ne desktopu, koju bi pokretao s parametrom ''što-gdje'' (switch), npr path, je opet nepotrebno kompliciranje.

-izuzetak bi (teoretski) bio slučaj da se u tom folderu nalaze ne tisuće, nego milioni fileova koji npr toliko uspore ulaskom da se u folder ne isplati ulaziti klasičnim načinom nego skriptom.

ako je skripta u npr download folderu i briše samo *.rar, *.nfo  (neće obrisati samu sebe ili -r podfoldere), tad svejdno treba doći do skripte (osim shortcuta), ako se dođe filemanagerom ili CLI-terminalom, dovoljno lako je natipkati rm *.rar + enter...

-KISS. Za sve ostalo mastercard.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
peroko kaže...

rm -i *.rar

Brise sve datoteke koje imaju ekstenziju .rar.

Pokrenes u direktoriju u kojem imas rarove koje zelis izbrisati, a mozes spremiti u skriptu, npr. mojaskripta.sh. S tim da dodas shebang na pocetak, ovako:

#!/bin/bash
rm -i *.rar

Onda tu skriptu pokrenes opet u direktoriju u kojem su te datoteke.

rm je program remove koji brise datoteke, -i opcija sluzi tome da te prije brisanja svake datoteke pita zelis li ju izbrisati (da se ne zeznes pa obrises sve - i ono sto zelis i ono sto ne zelis), jednostavno ispustis tu opciju ako zelis sve bez pitanja pobrisati. Ovaj *.rar znaci brisi sve datoteke koje imaju ekstenziju rar. Zvjezdica zamjenjuje bilo koje ime, tj. bilo koji znak ili skupinu znakova. Tako da, ako napises slucajno rm -f * to ce izbrisati sve datoteke u direktoriju, pa pripazi na to.

Nije meni problem u brisanju neg tempiranom brisanju, oču da mi briše npr "folder a" ponedeljkom  "folder b" utorkom

16 godina
neaktivan
peroko kaže...
(...) Nije meni problem u brisanju neg tempiranom brisanju, oču da mi briše npr "folder a" ponedeljkom  "folder b" utorkom

Upotrijebi cron, odnosno anacron - za mali tutorial, pogledaj ovdje. Cron je namijenjen računalima koja se ne gase - ako je računalo ugašeno, chron job neće biti izvršen, tako da je kod desktop računala koja nisu stalno uključena uputno koristiti anacron.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan
hrx kaže...
peroko kaže...
(...) Nije meni problem u brisanju neg tempiranom brisanju, oču da mi briše npr "folder a" ponedeljkom  "folder b" utorkom

Upotrijebi cron, odnosno anacron - za mali tutorial, pogledaj ovdje. Cron je namijenjen računalima koja se ne gase - ako je računalo ugašeno, chron job neće biti izvršen, tako da je kod desktop računala koja nisu stalno uključena uputno koristiti anacron.

to mi je za mrežni disk koji radi 24h

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.12.2013 17:15 (peroko).
14 godina
neaktivan

Mogu li drivere za graficku instalirat tak da tu stisnem ovaj fglrx-updates (imam hd 6850 i ubuntu 13.10)?

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.12.2013 17:17 (Dd_Optic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Mozes, samo bi ti preporucio obicni fglrx, taj updates ironicno zna imati starije drivere. Inace ako ne mislis igrati na linuxu bolje ti je ne koristiti proprietary drivere jer su AMD-ovi losi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.12.2013 17:20 (josipva).
17 godina
neaktivan

dedoimedo je linux mint 16 cinnamon aka petra dao ocjenu 10/10. ja koristim mint 16 kde rc i mogu reći da je stvarno odličan. ima nekih novi fora poput usb stick formatera za nešto lakše formatiranja usb sticka bez partition managera, samba mounter itd... jako je tih sa radeon driverom. ide na moj disk, zamjenjuje mint 14. vidim da su izdali i xfce, s obzirom da je xubuntu 13.10 također pobrao odlične ocjene kod dedeimede, ne sumnjam da će i mint xfce biti odlično izdanje.

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period

2 0 hvala 4
17 godina
neaktivan

Jel zna netko na koji nacin bi se moglo Alt-Tabati iz igre na Gnomeu 3? Dakle da se fokus prebaci na drugi prozor.

EDIT: Nema veze, sad sam skuzio da tu funkciju odlicno obavlja Steamov Shift+TAB, stavi mi overlay i baci aplikaciju iz fokusa pa mogu sve raditi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.12.2013 16:20 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice