Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.662
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
tomislavivic kaže...
1. Zanima me dali je moguce imati i windowse i Linux na istom kompu na 2 različita hdda..?? 2. I dali moram imat kompatibilne komponente kao za Mac Os..?? 3. I ima li nes posebno sto trebam znat za početak o Linuxu..??

1. Može se, trebao bi imati instalirane Windoze na dev/sda (prvi HDD), a Linux na dev/sdb deviceu (drugi HDD). Preporuka je prvo instalirati Windoze pa potom Linux jer je, koliko shvaćam, nešto jednostavnije za izvesti.

Našao sam neki tutorial koji ide u detalje.

2. Ne moraš imati kompatibilne komponente, barem koliko ja znam. Linux radi praktički na svemu, samo moraš "pogoditi" arhitekturu. S novijim kompom ćeš ionako teško pogriješiti.

3. Ovisi o distribuciji, kod jednih ne trebaš puno znati (Mint, Ubuntu i njegovi derivati, OpenSUSE, ...) odnosno više su user-oriented dok je kod drugih ipak poželjno nekakvo predznanje o sustavu te želja za učenjem i proučavanjem dokumentacije (Debian, Slackware, Arch, ...).

Kolega @Darky očito više zna od mene, ali evo da i ja nešto odgovorim {#}

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.9.2013 14:30 (pr0n_addict).
13 godina
Linux - pitanja i odgovori
Hvala puno na pomoći jos sam da pitam posto sada imam win i Mac instaliran na 2 odvojena diska Linux mogu na novi disk i sve bi trebalo bit ok i onda sam biram s kojeg da se boota..??
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Instalirao sam mplayer ali imam problem sa zvukom.

Kad pokrenem video i pritisnem tipku " / " kako bi smanjio glasnoću, zvuk odjednom počne kreštat.

Ali kad pokrenem video i umjesto smanjivanja prvo pritisnem " * " ( pojačavanje ) a zatim počnem smanjivati glasnoću to se ne dogodi.

U alsamixeru zvuk mi je podešen na 50%.

Instalirao sam i vlc i s njim nemam nikakvih problema ali htio bih ga maknuti i koristiti samo mplayer.

EDIT: problem riješen, instalirao mplayer2  {#}

{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 18:52 (insan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala,kolege rijesio problem rijesio sam ga ovako-kada se pokreto samo sam ceko(bilo mi ljeno ugasit kom kad ono puff radi

Svi koji installiraju Kubuntu Wubijem-ako se nece upalit samo se treba cekat jedno 20-30 min ili cak manje(zavisi od brzini kompa)

Hvala svima koji su pomogli :)

Dejan
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Evo ja sam novi na linuxu i nikako da nadem gdje mogu skenirat wifi oko mene na laptopu. Ili kako se spojiti na net sa vip moblolnim internetom? Onaj stick imam..hvala!
Windows Phone FTW
14 godina
neaktivan

Pa da koristiš i DOS uz ovako postavljeno pitanje nitko ti nebi mogao pomoći. Evo ti uputa koje podatke trebaš dati da bi ti mogli pomoći:

• koji laptop koristiš
  • koju Linux distribuciju koristiš
  • koji tip Wi-Fi kartice imaš u laptopu
  • koji stick imaš.

Što se tiče skeniranje raspoloživih bežičnih mreža, imaš ikonicu koja ti predstavlja bežičnu mrežu (dolje desno ili gore desno, ovisi o tome koji DE koristiš i jesi li prilagođavao sučelje). Desni klik na istu bi ti trebao dati raspoložive mreže ako je wi-fi kartica prepoznata. Ako nije onda treba instalirati odgovarajuće drivere ili poduzeti dodatne mjere (ovisi o tipu wi-fi kartice).

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
DommY kaže...
Evo ja sam novi na linuxu i nikako da nadem gdje mogu skenirat wifi oko mene na laptopu. Ili kako se spojiti na net sa vip moblolnim internetom? Onaj stick imam..hvala!

ne znam koju distru imas, ako je ubuntu imas wifi ikonu u gornjem desnom kutu

Mario opet brz na okidaču 

CARPE DIEM
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2013 16:02 (simeparanoja).
16 godina
neznam nista, laptop je hp probook 450 i linux je dosao sa njim a nikako da se spojim na net..stick je od vipa ako to sta znaci.
ne vidim tu ikonu za bezicnu mrezu dole desno, nema je..
a odakle mi driveri kad nemam neta :D
Windows Phone FTW
14 godina
neaktivan
DommY kaže...
neznam nista, laptop je hp probook 450 i linux je dosao sa njim a nikako da se spojim na net..stick je od vipa ako to sta znaci.

HP i SUSE Linux (ne miješati s openSUSE) u ne znam kojoj inkarnaciji.

Kad nabavim novi laptop (bilo sebi bilo nekom drugom) onda je prvi korak spajanje na mrežu putem žice (neovisno o OS-u). svak čast bežičnom prenosu ali dok ne konfiguri9ram uređaj i instaliram sve potrebno preferiram žicu. Tako bi i tebi svajetovao. Osnovno pitanje je da li želiš zadržati Linux na računalu ili ne? Čisto da znamo što te zanima, da se netko ne potrga za traženje rješenja a tebe samo zanima kako skinuti "originalne" winse s neta.

Evo nešto SS-ova, pogledaj pa reci koji je najbliže tvom sučelju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2013 16:45 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan

Samo jedno kratko pitanje. Planiram instalirati Ubuntu na laptop, preko USB-a. USB sam mislio napraviti bootabilnim s Linux live USB creatorom, tu nastaje pitanje. Kod trećeg koraka - Persistence? Imam odabir koliko MB želim dati. Što da radim? Koliko da dam? Može netko objasniti čemu to služi i za što, i kako da znam kada koliko dati. Hvala! 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
turbojc kaže...

Samo jedno kratko pitanje. Planiram instalirati Ubuntu na laptop, preko USB-a. USB sam mislio napraviti bootabilnim s Linux live USB creatorom, tu nastaje pitanje. Kod trećeg koraka - Persistence? Imam odabir koliko MB želim dati. Što da radim? Koliko da dam? Može netko objasniti čemu to služi i za što, i kako da znam kada koliko dati. Hvala! 

Mislim da će ti ovo pomoći više od bilo čijeg objašnjenja. Perzistencija ti omogućava naknadnu instalaciju softvera na USB kao i updateanje instalacije na istom. Ako misliš instalirati Ubuntu na laptop i ne koristiti ga na USB-u, preskoči perzistenciju jer ti ne treba.

16 godina
neaktivan

Ako misliš instalirati Ubuntu, onda možeš staviti Persistance 0 MB. On služi da ako želiš koristiti neku Linux distribuciju u live modu, pa si ostaviš Persistance da možeš instalirati neke apllikacije. Npr. ako staviš 300 MB Persistance i stvoriš Live USB, onda ćeš imati na USB u 300 MB prostora za instalaciju aplikacija, iako si u Live USB modu. Tako da lakše isprobaš distribuciju i aplikacije. :)

15 godina
neaktivan

Skontao što bi se reklo! Hvala vam dečki. Ono ću svakako pročitati. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mario.L_hr kaže...
DommY kaže...

HP i SUSE Linux (ne miješati s openSUSE) u ne znam kojoj inkarnaciji.

Kad nabavim novi laptop (bilo sebi bilo nekom drugom) onda je prvi korak spajanje na mrežu putem žice (neovisno o OS-u). svak čast bežičnom prenosu ali dok ne konfiguri9ram uređaj i instaliram sve potrebno preferiram žicu. Tako bi i tebi svajetovao. Osnovno pitanje je da li želiš zadržati Linux na računalu ili ne? Čisto da znamo što te zanima, da se netko ne potrga za traženje rješenja a tebe samo zanima kako skinuti "originalne" winse s neta.

Evo nešto SS-ova, pogledaj pa reci koji je najbliže tvom sučelju.

Trenutno sam na faksu, da imam spojio bi se ja zicom lako :)
Ne želim zadrzati linux na laptopu jer mi se ne svida i ne snalazim se na njemu, oduvijek sam na windowsima i planiram instalirati original win8 cim dodem kuci, a do onda bi bilo lijepo da se uspijem spojit na net jer ovako ko da nemam laptop!

Windows Phone FTW
14 godina
neaktivan

Okini sliku desktopa mobitelom i postaj ju ovdje. Pa ćemo pokušati nešto iskemijati.

16 godina

Evo, valjda ce se skuzit. One ss-ove sam pogledao al nisam uspio nac nesto slicno kao na laptopu.

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
DommY kaže...

Evo, valjda ce se skuzit. One ss-ove sam pogledao al nisam uspio nac nesto slicno kao na laptopu.

Daj malo veću sliku onog dijela ispod znaka HP-a na ekranu.

16 godina

Evo

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pokreni terminal i upiši ifconfig zatim lupi enter.

16 godina

wlan, On-Off? prekidač ili soft fn-key.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

Bluetuth je On (plavi) pa vjerujem da je i wlan. Ne bi me začudilo da je HP isporučio računalo s Linuxom bez wifi drivera koji radi (imao sličan slučaj prije par godina).

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Bluetuth je On (plavi) pa vjerujem da je i wlan. Ne bi me začudilo da je HP isporučio računalo s Linuxom bez wifi drivera koji radi (imao sličan slučaj prije par godina).

Dizs krajst, al bitno da je Linux kriv i da ne valja. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
mario.L_hr kaže...

Pokreni terminal i upiši ifconfig zatim lupi enter.

Nisam siguran dali sam dobro, na desktopu sam stisnuo desni klik i onda open in terminal, onda se otvorio kao neki notepad i upisao sam ifconfig i stiso enter kao sta si reko i onda se ispisalo command not found :/

ihush kaže...

ima tipka gore desno na vrhu uz tipkovnicu, pretisnuto je tj upaljeno..

Windows Phone FTW
14 godina
neaktivan
DommY kaže...

Nisam siguran dali sam dobro, na desktopu sam stisnuo desni klik i onda open in terminal, onda se otvorio kao neki notepad i upisao sam ifconfig i stiso enter kao sta si reko i onda se ispisalo command not found :/

Stisni kombinaciju tipki Alt i F2 zatim upiši YaST (točno ovako kao što piše) i lupi Enter, tražit će da upišeš password (pazi na velika i mala slova). Potraži Network Devices. Pišem po sjećanju jer već neko vrijeme nisam petljao sa suse-om. Kad nađeš postaj ss ovdje.

16 godina

Evo valjda sam pronašao, šta dalje?

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
DommY kaže...

Probaj ovo (kopirah dane previdim nešto):

Start YaST and open the Network Settings dialog. (već si ovo napravio)

Switch to the Overview tab where all network cards are listed that have been detected by the system. (i ovo je već napravljeno)

Choose your wireless card from the list and click Edit to open the Network Card Setup dialog.

On the Address tab, configure whether to use a dynamic or a static IP address for the machine. Usually Dynamic Address with DHCP is fine.

Click Next to proceed to the Wireless Network Card Configuration dialog.

To use your WLAN card to connect to an access point, set the Operating Mode to Managed.

To connect to a certain network, enter the Network Name (ESSID). Alternatively, click Scan Network and select a network from the list of available wireless networks.

EDIT: Jel' radi?

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2013 23:54 (mario.L_hr).
16 godina
mario.L_hr kaže...
DommY kaže...

Probaj ovo (kopirah dane previdim nešto):

Start YaST and open the Network Settings dialog. (već si ovo napravio)

Switch to the Overview tab where all network cards are listed that have been detected by the system. (i ovo je već napravljeno)

Choose your wireless card from the list and click Edit to open the Network Card Setup dialog.

On the Address tab, configure whether to use a dynamic or a static IP address for the machine. Usually Dynamic Address with DHCP is fine.

Click Next to proceed to the Wireless Network Card Configuration dialog.

To use your WLAN card to connect to an access point, set the Operating Mode to Managed.

To connect to a certain network, enter the Network Name (ESSID). Alternatively, click Scan Network and select a network from the list of available wireless networks.

Evo uspio se povezat, pronaslo je nekih 10tak wifia i sad radi. Hvala puno!

Windows Phone FTW
17 godina

Pod global options si trebao odabrati use networkmanager to manage network settings. Log out pa log in i u području oko sata bi se trebao pojaviti i networkmanager kojim je puno lakše baratati s postavkama mreže. Ti si vjerojatno kod prvog boota ili je tvornički bilo postavljeno da se koristi ifconfig umjesto networkmanagera

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

0 0 hvala 0
13 godina
Probao sam instalirati ubuntu 12.04 preko wubia i kada udjem u instalaciju piše mi nije odredjen korijenski datotecni sustav te molimo ispravite to u izborniku particioniranja pa sad me zanima jel mi moze neko rec sto trebam napravit..??
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Trebaš napraviti root particiju. To ti je ono kada odabireš home, boot, itd. Ona ti je označena s '' / '' samo kosa crta, ništa više.

E, sad, koliko staviti prostora na nju ne znam, to će iskusnije kolege pomoći. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice