Trebam pomoć oko Ubuntu Minimal CD. Pratila sam ove upute i sredila boot menu sa Easy BCD-om, ali nakon reboota Linux nije funkcionalan, odnosno nakon odabira stoji na crnom ekranu sa bijelom crticom u gornjem lijevom kutu.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebam pomoć oko Ubuntu Minimal CD. Pratila sam ove upute i sredila boot menu sa Easy BCD-om, ali nakon reboota Linux nije funkcionalan, odnosno nakon odabira stoji na crnom ekranu sa bijelom crticom u gornjem lijevom kutu.
Zašto easy BCD? Pa grub će srediti boot menu, nema potrebe bcd-om.
Navika.
Samo da napomenem da sam uspjela cijeli proces odraditi bez problema u VirtualBoxu.
Navika.
Samo da napomenem da sam uspjela cijeli proces odraditi bez problema u VirtualBoxu.
imaš jedan kul programčić - zove se Grub Customizer (radi na ubuntuu) i super je za grafičko uređivanje boot liste..
no, ja bih pokrenio livecd sa nekim ubuntuom i instalirao si taj programčić (ali mislim da to onda ne bi radilo... ispravite me ako sam u krivu)
opcija 2: editiranje fajla /boot/grub/grub.cfg (samo naravno, opet bi mu morala pristupiti preko neke live distre) no, to ne bih baš preporučio, jer nije baš najintuitivnije, iako ima ok dokumentaciju

Samo kod Grub, ali ne i Grub2
Samo kod Grub, ali ne i Grub2
To sam i mislio.
Jel ima smisla updateat grub ako imam samo jedan OS?
Već sam bar dva puta napravio pacman -Syu --force.
Valjda sam mazohist, ili dovoljno glup da mislim da je jednostavnije kasnije piydit bar pol sata dok ne skužim problem nego sredit corruptane fajlove.
Nego zašto canonical odbija staviti najbolji web browser u software center?
Također,koji text editor mi preporučate,treba mi nešto tipa notepad++,radi html-a i css-a...
Najbolje nešto šta ima čak takvu sličnost čao što monodevelop ima prema visual studiu...
Sublime2 text editor. Jednostavno najbolji text editor trenutno.
http://www.webupd8.org/2012/06/sublime-text-20-stable-released-ppa.html
YAY!!!
Pozdrav dobri ljudi...
Htio bih instalirat linux (njubara sam po tom pitanju pa ce takvo biti i pitanje). Instalirao bih Mint-Maya, skinut sa sluzbene stranice, zanima me jel se linux moze instalirati na externi hdd i kod bootanja da se vidi dualboot ili mora ici bas na "interni" hdd pa da onda ima dualboot?
I jos jedno pitanje, ak ide na drugu particiju, dali instalacija linuxa brise cijelu particiju ili se samo instalira na slobodni prostor?
Instalacija bi isla na laptop...
Hvala unaprijed.
Pozdrav dobri ljudi...
I jos jedno pitanje, ak ide na drugu particiju, dali instalacija linuxa brise cijelu particiju ili se samo instalira na slobodni prostor?
Instalacija bi isla na laptop...
Hvala unaprijed.
kad dodjes do djela kamo je particioniranje, odaberi manualni nacin i tamo kliknes na dio koji je oslobodjen, dakle prazana prostor.. formatiras ga u ext4 i pusti nesto malo i za swap i to je to..
lakse ce ti biti ako radis dual nego da se zezas sa postvakama gruba ako ides na eksterni..
Da li postoji verzija Ubuntua 12 koja prilikom instalacije nudi odabir između 32 i 64 bitne verzije?
To sam imao na Windows 7 disku, gde sam mogao birati koju ću.
Hteo bih takvu staviti na DVD, da ne moram posebno obe na po jedan CD.
Zanima me koju vi koristite verziju, i da li imam neke prednosti ako koristim x64?
Imam 4GB RAM memorije, od toga ode 256MB na integrisanu grafičku.
Koju verziju Linuxa koristite?
7 | 32-bitnu |
---|---|
18 | 64-bitnu |
Da li postoji verzija Ubuntua 12 koja prilikom instalacije nudi odabir između 32 i 64 bitne verzije?
To sam imao na Windows 7 disku, gde sam mogao birati koju ću.
Hteo bih takvu staviti na DVD, da ne moram posebno obe na po jedan CD.
Zanima me koju vi koristite verziju, i da li imam neke prednosti ako koristim x64?
Imam 4GB RAM memorije, od toga ode 256MB na integrisanu grafičku.
Koju verziju Linuxa koristite?
ja koristim 32 bit, iako imam 4GB rama, i to iz 2 razloga.
1. Imam cd sa samo 32bit verzijom Ubuntua.
2. Neznam/neda mi se ni istraživati o nadograđivanju na 64 bit (ako je uopce moguce)...
Instalirao ubuntu prvi puta.12.04...
Još uvijek mi se sviđa...ali naišao sam na ove probleme...Laptop mi se prvi puta pregrijao...iako možda zato jer sam u software centru instalirao po4-5 stvari odjednom i pokušao više programa palit...a možda je i ovo glupo ljeto krivo...
ljeto, ljeto...
odkako je počelo, svako malo čujem vent kako mi tuli, ali mi se još uvijek nije ništa krešalo srećom. Ono što ti mogu preporučiti je neko postolje za laptop (odnosno hlađenja, ovisno od trgovine do trgovine) sa nekih 3 venta ispod - sasvim dobra se mogu naci već za 100-130kn, još ako imaju i koji USB priključak su sasvim super
Imam postolje za 65 kn sa 2 ventilatora,ali je kabel kratak(u kritičnom trenutku postolje je bilo isključeno) pa ga jedva nekako namjestim...
Rješenje je bilo to da sam ga ugasio,proveo tretman sprejem zraka pod pritiskom i to jedno 2-3 puta,sve dok nisam tako počistio sve otvore i sada je zagrijavanje na "normalnoj" uvjetno rečeno razini....
JA ŽELIM ZIMUUUUUUUUUU!
Meni se laptop sa ubunuom 12.04, ako ne instaliram drivere za grafičku karticu, zagrijava ko lud.
Ako imaš ATI karticu ovaj čovjek ima odlično rješenje http://tech.deepumohan.com/2012/04/ati-radeon-hd-6600m-graphics-card-on.html (additional drivers aplikacija izbaci error kod instaliranja drivera). BTW nema veze što on koristi 6600M radi i na ostalim modelima.
Jel tko od vas ikada sudjelovao na nekom Ubuntu webinaru? (link)
Imam jedan mali problemčić.
Pokušavam instalirati drivere za Intel D201GLY na Pepermint OS kako bih mogao koristiti rezolucije veće od 640*480. No problem je u tome što prlikom svakog pokušaja bartanja sa tim driverima dobijem poruku da E:/ ne postoji.
Koji je pravilan postupak za instaliranje drivera u .tar.bz2 formatu?
U arhivi se nalazi binarni driver - uputstva za instalaciju možeš naći ovdje - radi se o uputsvima za instalaciju drivera za Mirage 3 (tvoja ploča ima Mirage 1), ali je postupak isti.
Mislim da su korisnije informacije na ovoj stranici - naći ćeš .deb paket s driverima za Ubuntu (Peppermint je baziran na Lubuntuu), a navedeno je da rade s Ubuntuom 11.10.
U arhivi se nalazi binarni driver - uputstva za instalaciju možeš naći ovdje - radi se o uputsvima za instalaciju drivera za Mirage 3 (tvoja ploča ima Mirage 1), ali je postupak isti.
Mislim da su korisnije informacije na ovoj stranici - naći ćeš .deb paket s driverima za Ubuntu (Peppermint je baziran na Lubuntuu), a navedeno je da rade s Ubuntuom 11.10.
Ok,idem odmah probati.
Kod korištenja OS radeon drivera, samo treba odabrati željeni profil - pogledaj ovdje. Na svojem računalu sam napravio da se postavi "low" profil pri pokretanju računala. Defaultno se koristi "profile" metoda s "default" profilom, kod kojeg se koriste defaultni taktovi upisani u BIOS grafičke kartice - obično je to najviši takt na kojem kartica može raditi. Za GNOME Shell postoji ekstenzija koja olakšava mijenjanje profila. Moguće je i korištenje dinamičkog reclockinga ("dynpm"), ali on ima par problema.
/ big cut
Rijeseno zahvaljujuci ekipi sa LZS.
Instalacija .deb paketa je pomogla. Hvala ti puno.
Stavio sam i XBMC gore,ali je ultra spor,valjda će više RAM-a pomoći kada ga budem nadogradio.
Pozz,evo ovako malo se dvoumim oko 2 distre,točnije Fedore 17 i OpenSuse-a 12.1 KDE (najnoviji?). Isprobao am Fedoru 17 preko LiveCD-a,nisam baš ostao oduševljen,onaj add/remove nikako da očita niti jedan paket,stalno nešto skida bla bla...ugl.,pretpostavljam da kad skine da to neće više,al opet malo na živce mi išlo jer imam spor internet...
šta mislite o opensuseu,kakva je distra? što ima posebno na toj distri da bi me privuklo k njoj? dali je mojih 2 GB RAM-a dovoljno za KDE? molio bih da mi napišete o tome malo..hvala..p.s. nisam probao opensuse,al ću ga probat za koji dan..
Pozz,evo ovako malo se dvoumim oko 2 distre,točnije Fedore 17 i OpenSuse-a 12.1 KDE (najnoviji?). Isprobao am Fedoru 17 preko LiveCD-a,nisam baš ostao oduševljen,onaj add/remove nikako da očita niti jedan paket,stalno nešto skida bla bla...ugl.,pretpostavljam da kad skine da to neće više,al opet malo na živce mi išlo jer imam spor internet...
šta mislite o opensuseu,kakva je distra? što ima posebno na toj distri da bi me privuklo k njoj? dali je mojih 2 GB RAM-a dovoljno za KDE? molio bih da mi napišete o tome malo..hvala..p.s. nisam probao opensuse,al ću ga probat za koji dan..
OpenSUSE je odlična distribucija, raditi će on i sa 2GB.
kameleon je super - jako velika distra, ali jako putpuna i ima sve.. + možeš si ju složiti online, i skinuti verziju sa programima baš onako kako želiš, a za RAMe se ne brini, to je sasvim dovoljno
Isprobao am Fedoru 17 preko LiveCD-a,nisam baš ostao oduševljen,onaj add/remove nikako da očita niti jedan paket,stalno nešto skida bla bla...ugl.,pretpostavljam da kad skine da to neće više,al opet malo na živce mi išlo jer imam spor internet...
yum je skidao podatke o paketima u repozitorijima - treba prenijeti nekoliko MB podataka, ponajviše iz updates repozitorija. Koliko će često skidati podatke ovisi koliko često koristiš yum - ako je uključena provjera nadogradnji svaki dan, informacije će se skidati jednom dnevno, a ako je provjera tjedna, jednom tjedno i one dane kada koristiš package manager.
Kao GUI package manager preporučam YUM Extender (yumex) ispred Package Managera for GNOME koji dolazi s distribucijom.
Podrška za delta RPM pakete koju omogućuje Presto plugin za yum je vrlo korisna - redovito se uštedi 70-80% prometa. Jedan put je bilo 159 MB paketa za nadogradnju, ali zbog korištenja drpm-a, yum je skinuo samo 9,5 MB (ušteda od 94%).
Jel imao netko problema na Ubuntu 12.04 x64 prilikom gledanja Youtube HD?Nekad mi se cijeli sistem smrzne i ni tamo ni vamo osim restarta.Na Windozama sve normalno,što znači da nije problem u grafi.Probao sa additonal drivers i bez,ista stvar.Postoje li kakve alternativne metode ili osim fglrx driver-a ne postoji način?
Jel imao netko problema na Ubuntu 12.04 x64 prilikom gledanja Youtube HD?Nekad mi se cijeli sistem smrzne i ni tamo ni vamo osim restarta.Na Windozama sve normalno,što znači da nije problem u grafi.Probao sa additonal drivers i bez,ista stvar.Postoje li kakve alternativne metode ili osim fglrx driver-a ne postoji način?
koji je browser u pitanju - meni se sve znalo smrzniti ak koristim firefox i imam nekoliko yt videa otvorenih, i previše RAMa mi se popapa. Odkako sam aktivnije prešao na Chrome (mislim, možeš ostati i na ff), ali sam prešao sam HTML5 (youtube.com/html5) verziju, sve radi puno glađe, i nema potrošnje RAMa prevelike. Druga stvar - Chrome mi je iz nekog čudnog razloga jednom bio stvorio u konačnici zombie proces koji je sam po sebi uzimao 1,2GB RAMa, i opasno mi gušio procesor - probaj onda malo kontrolirati te 2 stavke preko "System Monitor" aplikacije, pa probaj djelovati
koji je browser u pitanju - meni se sve znalo smrzniti ak koristim firefox i imam nekoliko yt videa otvorenih, i previše RAMa mi se popapa. Odkako sam aktivnije prešao na Chrome (mislim, možeš ostati i na ff), ali sam prešao sam HTML5 (youtube.com/html5) verziju, sve radi puno glađe, i nema potrošnje RAMa prevelike. Druga stvar - Chrome mi je iz nekog čudnog razloga jednom bio stvorio u konačnici zombie proces koji je sam po sebi uzimao 1,2GB RAMa, i opasno mi gušio procesor - probaj onda malo kontrolirati te 2 stavke preko "System Monitor" aplikacije, pa probaj djelovati
Koristim defaultni Ubuntu browser,FF znači.To se zna događati neovisno o broju otvorenih tabova.Čim pokrenem 1080p i postavim full screen nakon nekog vremena sve smrzne.Kad instaliram Chrome tad nema problema ali navikao sam na FF zbog addona itd.Koristim ga godinama i pokazao se kao najbolji tako da mi ne pada na pamet prelaziti na Chrome.Misliš da je to zbog flash player-a?Btw,prilikom instalacije OS-a označim da odmah instalira sve one kodeke da ne moram kasnije i nakon toga kad probam instalirati Ubuntu Restricted Extras preko Ubuntu Software Center,javlja stalno neku grešku kod pokretanja sistema.Koristim Ubuntu već par godina ali još sam uvijek noob po tom pitanju
pa probaj onda preci na html5 verziju, na yt umjesto flash verzije, pa vidi