Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.891
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Mozes koristiti Back in Time - http://www.linuxzasve.com/backup-na-linuxu-koristeci-back-in-time ,  za povratiti sustav u prijasnje stanje, ali to nema potrebe na GNU/Linuxu, a dobar način ti je kloniranje particija ili samo diska pomoću clonezille - http://clonezilla.org/

EDIT:

E da mozes stavit rsync u cron.

http://linux.die.net/man/1/rsync

http://linux.die.net/man/8/cron

http://linux.die.net/man/1/crontab

www.linuxzasve.com ; wiki.open.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.5.2012 18:33 (max360se).

1 0 hvala 1
16 godina

Pozdrav Forumasi,

odlucio sam se prijeci na linux i danas sam instalirao Ubuntu 12.04. I imam sada malih problema sa wireless karticom.

Imam airlive wl 1600(chip:rtl8187L) i u ubuntu-u mi karticu uopce ne prepoznaje i kada ju prikljucim na usb port ona opce ne svijetli.Pokusao sam instalirati neke drivere,ali i dalje isti problem.

Dosad mi je uredno radila na Windowsu.Pa ako je mozda imao isti problem ili zna kako ga rijesiti bio bih mu zahvalan.

LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Prema rješenju u ovom bug reportu:

1. Otvori u tekst editoru datoteku /etc/modules: u terminalu unesi sudo gedit /etc/modules
  2. Dodaj liniju sa sadržajem: rtl8187
  3. Spremi datoteku

Ponovno pokreni računalo; sada bi trebao prepoznavati karticu budući da će učitati potrebni driver, ukoliko je prisutan na instaliranom sustavu (vidi ispod).

Ukoliko netko ima ovu karticu i problema s instalacijom Ubuntua (primjerice s mini.iso imageom), trebat će pričekati 12.04.1 release ili instalirati putem žičane veze. Zaboravili su staviti driver u instalaciju, a driver je dostupan u paketu s updateom kernela.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
hrx kaže...

Prema rješenju u ovom bug reportu:

1. Otvori u tekst editoru datoteku /etc/modules: u terminalu unesi sudo gedit /etc/modules
  2. Dodaj liniju sa sadržajem: rtl8187
  3. Spremi datoteku

Ponovno pokreni računalo; sada bi trebao prepoznavati karticu budući da će učitati potrebni driver, ukoliko je prisutan na instaliranom sustavu (vidi ispod).

Ukoliko netko ima ovu karticu i problema s instalacijom Ubuntua (primjerice s mini.iso imageom), trebat će pričekati 12.04.1 release ili instalirati putem žičane veze. Zaboravili su staviti driver u instalaciju, a driver je dostupan u paketu s updateom kernela.

hvala na odgovoru.

dodao sam liniju sa rtl8187, no opet isti problem.

kada u terminal upisem lsusb prikaziva mi samo mis i tipkovnicu.

16 godina
neaktivan

Pogledaj koju verziju kernela imaš (u terminalu upiši uname -r ). Driver je u paketu s kernelom verzije 3.2.0-24.37 i novijim. Jesi li napravio update?

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina

Verzija kernela mi je 3.2.0-23-generic.Skinuo sam ga jucer, a instalirao danas. Pokusat cu potrazit update.

EDIT: Updateao sam na 3.2.0-24-generic

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.5.2012 22:47 (DarkLink).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

zgodno. na ubuntu 12.04 na lenovo Z570 baterija na najjačem osvjetljenju ekrana traje 2:30 min. barem 30 min. duže nego prije :) to je sa integriranom grafikom. kad uključim nvidiju onda je manje. inače i to radi preko bumblebee-a 3.0 i bbswitcha.  

kartica se lako gasi s sudo tee /proc/acpi/bbswitch <<<OFF ili pali s sudo tee /proc/acpi/bbswitch <<<ON ili provjerava stanje s sudo cat /proc/acpi/bbswitch. sve u svemu, nvidia optimus tehnologija je korak bliže linux mainstreamu. još samo da naprave da ova stvar radi s prekidačem i pripadajućom LED-icom na prednjoj strani laptopa. ubuntu 12.04 s nvidijom optimus, palac gore

na drugom laptopu s atijevom grafikom i vlasničkim driverom fglrx, dash mi se čini da malo ima laga. 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

naletio sam na ovo na youtubu koristen je samo FLOSS,jos da namjestim svoj prokleti tablet da radi na linuxu bez onih artefakata sta mi se pojavljuju.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

zgodno. na ubuntu 12.04 na lenovo Z570 baterija na najjačem osvjetljenju ekrana traje 2:30 min. barem 30 min. duže nego prije :) (...)

U kernel 3.2 ubačeni su patchevi koji popravljaju probleme s potrošnjom energije, ponajprije patch koji rješava problem s PCI-E ASPM-om. Ako te zanima, više o tome možeš pročitati u člancima na Phoronixu: ASPM Linux Kernel Fix To Land Finally In 3.2 Series i A Proper Solution To The Linux ASPM Problem.

S ASPM-om sam imao problema nakon instalacije Win7 - pri podizanju sustava, jednostavno bi se sve smrzlo (pod XP-om, sve je radilo bez problema). Ustanovio sam da se Win7 ne smrzavaju kada je Sonyjev DVD pogon odspojen, a pretragom Interneta pronašao da Win7 imaju podosta problema s DVD i BluRay pogonima (između ostalog hardvera, ponajprije wireless kartica) čiji su simptomi jednaki mojima. Kopanjem po support stranicama naišao sam na niz mogućih rješenja problema, jedno od kojih je isključivanje ASPM-a, koje je na kraju i upalilo. Pod Linuxom (Ubuntu i Fedora) nije bilo nikakvih problema, čak i s uključenim ASPM-om.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 16:24 (hrx).
14 godina
protjeran

Jel se netko družio sa gnome-ovim web-om, ili bivšim epiphany-em. Browser je super brz i najbolje od svega što inteligentno ubija sve reklame na stranicama (kad se instaliraju ekstenzije).

Definitivno je zaslužio malo više pažnje.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';fu

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

evo upitao sam za savjet vrsnog grafičara koji korisiti open source alate,davida revoya i odgovorio mi je da nije problem u driverima za linux od wacoma vec su gimp developeri napravili pogresku na 11.10 verziji ubuntua ali to je ispravljeno na 12.04.Sad sam sretan kao malo dijete i nadogradjujem os,drzite mi fige da je toga.Jedva cekam isprobati nove mogucnosti Gimpa,Mypainta i Krite

2 0 hvala 0
17 godina
hrvooje kaže...

kad uključim nvidiju onda je manje. inače i to radi preko bumblebee-a 3.0 i bbswitcha.  

kartica se lako gasi s sudo tee /proc/acpi/bbswitch <<<OFF ili pali s sudo tee /proc/acpi/bbswitch <<<ON ili provjerava stanje s sudo cat /proc/acpi/bbswitch. sve u svemu, nvidia optimus tehnologija je korak bliže linux mainstreamu. još samo da naprave da ova stvar radi s prekidačem i pripadajućom LED-icom na prednjoj strani laptopa. ubuntu 12.04 s nvidijom optimus, palac gore

Ček malo, koja je situacija s Bumblebeejem? Znam da je izašla trojka, ali nikada ga nisam isprobavao, pa nije valjda da moraš ručno uključivati/isključivati grafiku svaki put kad ju trebaš? Ja sam bio koristio Ironhide, koji je to radio automatski. Istina, imao je malo mušica kod podešavanja i applet za prikaz aktivnosti se znao srušiti, ali je sav posao obavljao automatski i besprijekorno. Problem je jedino što mu je autor najavio neodržavanje kroz par mjeseci, zbog nekih obaveza, ali tvrdi da projekt nije umro  :/

Gledam te!
14 godina
protjeran
Nitro233 kaže...

evo upitao sam za savjet vrsnog grafičara koji korisiti open source alate,davida revoya i odgovorio mi je da nije problem u driverima za linux od wacoma vec su gimp developeri napravili pogresku na 11.10 verziji ubuntua ali to je ispravljeno na 12.04.Sad sam sretan kao malo dijete i nadogradjujem os,drzite mi fige da je toga.Jedva cekam isprobati nove mogucnosti Gimpa,Mypainta i Krite

http://www.webupd8.org/2012/05/gimp-28-stable-finally-available-for.html

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
15 godina
Bypass kaže...

Jel se netko družio sa gnome-ovim web-om, ili bivšim epiphany-em. Browser je super brz i najbolje od svega što inteligentno ubija sve reklame na stranicama (kad se instaliraju ekstenzije).

Definitivno je zaslužio malo više pažnje.

Ja ću ga možda probati. Obično defaultni browser ni ne upalim, već odmah instaliram firefox.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
hrvooje kaže...

kad uključim nvidiju onda je manje. inače i to radi preko bumblebee-a 3.0 i bbswitcha.  

Ček malo, koja je situacija s Bumblebeejem? Znam da je izašla trojka, ali nikada ga nisam isprobavao, pa nije valjda da moraš ručno uključivati/isključivati grafiku svaki put kad ju trebaš? Ja sam bio koristio Ironhide, koji je to radio automatski. Istina, imao je malo mušica kod podešavanja i applet za prikaz aktivnosti se znao srušiti, ali je sav posao obavljao automatski i besprijekorno. Problem je jedino što mu je autor najavio neodržavanje kroz par mjeseci, zbog nekih obaveza, ali tvrdi da projekt nije umro  :/

nije automatski. možeš upalit ili ugasit karticu ili pak upaliti karticu samo za pojedini program naredbom npr. optirun gimp. i ljudi rade odličan posao s obzirom da nvidia i ati nimalo ne pomažu.  navodno će projekt uskoro podržati i intel/ati

*meni se beta gimpa 2.8 na kubuntu 11.10 vukla sporo pa sam vratio na 2.6. 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
14 godina
odjavljen

evo stavio sam 12.04 i sta mi se dogodi gledam ja u onu ikonu od wi-fi-a i nista ne spaja,jednostavno mi ne trazi niti nalazi automatski wifi mrezu,koji je ovo sada k? na 11.04 sve mi radilo kako da se spojim na wifi sada?stick je d-link DWL-G122

edit:spojio sam se tak da sam dodao wifi mrezu i ssid od iste al opet nerazumim zasto ubuntu automatski ne trazi mreze,di je nestala ta opcija,kako da se spojim na ostale kojima ne znam ime? a windowsi prepoznaju i spajaju se automatski. : /

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 17:10 (Nitro233).

0 0 hvala 0
15 godina

Nedavno sam presao na ubuntu 12.04 sa Fedore i Minta. Odmah sam primjetio odredene razlike u postavkama bash-a. Npr. na fedori ili mintu naredba ls dafaultno je imala alias ls --color=auto tako da mi je ls naredba uvijek ispisivala obojeno fileove ovisno vrsti, dok na ubuntu toga nema. Sada na ubuntu za svaku pokrenutnu instancu terminala praviti taj alias. Mogu li nekako napraviti da defaultno bude postavljen alias ls="ls --color=auto".

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Nedavno sam presao na ubuntu 12.04 sa Fedore i Minta. Odmah sam primjetio odredene razlike u postavkama bash-a. Npr. na fedori ili mintu naredba ls dafaultno je imala alias ls --color=auto tako da mi je ls naredba uvijek ispisivala obojeno fileove ovisno vrsti, dok na ubuntu toga nema. Sada na ubuntu za svaku pokrenutnu instancu terminala praviti taj alias. Mogu li nekako napraviti da defaultno bude postavljen alias ls="ls --color=auto".

Sve to uredujes u .bashrc (ako je bash u pitanju). Dodaj samo u .bashrc liniju alias ls='ls --color=auto' i sve ce sljakati. Btw. dobro si me sjetio, sad sam vidio da niti meni ne boja od zadnjeg updatea.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
odjavljen

jos jedan problem sa ubuntuom kad otvaram embeded video na bugovoj stranici javlja mi se " a plugin is needed to display this content" a videa na youtubovoj stranici mi rade : /

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 17:59 (Nitro233).

0 0 hvala 0
15 godina
Nitro233 kaže...

jos jedan problem sa ubuntuom kad otvaram embeded video na bugovoj stranici javlja mi se " a plugin is needed to display this content" a videa na youtubuvoj stranici mi rade : /

Ja koristim istu verziju ubuntua kao i ti sa firefox 12.0 i nemam tih problem. Koji browser koristiš?

14 godina
odjavljen
Nitro233 kaže...

jos jedan problem sa ubuntuom kad otvaram embeded video na bugovoj stranici javlja mi se " a plugin is needed to display this content" a videa na youtubuvoj stranici mi rade : /

Ja koristim istu verziju ubuntua kao i ti sa firefox 12.0 i nemam tih problem. Koji browser koristiš?

firefox 12.0

15 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...
Nitro233 kaže...

firefox 12.0

Pa zar nije na bug.hr silverlight? imaš i neku verzijicu za linux, radi ok

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
kakapo kaže...

Koliko znam jedino je BugTv na silverlightu, a ovo ostalo su video uradci sa youtubea emedani u post.

15 godina
neaktivan
kakapo kaže...
Nitro233 kaže...
Nitro233 kaže...

firefox 12.0

A možda ti je youtube HTML5, meni je. Probaj na nekoj drugoj stranici koja sadrži flash.

Ili kao što kakapo kaže...

14 godina
odjavljen
Blacx kaže...
kakapo kaže...
Nitro233 kaže...
Nitro233 kaže...

firefox 12.0

A možda ti je youtube HTML5, meni je. Probaj na nekoj drugoj stranici koja sadrži flash.

da nisam provjeravao najvjerojatnije je doslo na youtubu sa html5 zato mi embeded ne radi sad cu staviti flash

Edit: kako da otvorim folder od gimpa na ubuntuu? moram staviti neke brusheve i pallete i nikako ne uspijevam naci folder? ~/.Gimp-2.8/brushes I nautilus gimp ne pomazu :/

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 20:53 (Nitro233).
16 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...
Blacx kaže...
kakapo kaže...
Nitro233 kaže...
Nitro233 kaže...

firefox 12.0

da nisam provjeravao najvjerojatnije je doslo na youtubu sa html5 zato mi embeded ne radi sad cu staviti flash

Edit: kako da otvorim folder od gimpa na ubuntuu? moram staviti neke brusheve i pallete i nikako ne uspijevam naci folder? ~/.Gimp-2.8/brushes I nautilus gimp ne pomazu :/

Otvoris Nautilus i u home stisnes ctrl+h i pokazat ce ti se skrivene mape 

16 godina
neaktivan

Na zadnjoj verziji ubuntu-a, nisam provjeravao na drugim distrama, prilikom štampanja dokumenta, kao rezultat umjesto stranice koju sam poslao na štampu dobijem samo red znakova,brojeva i slova. Štampač je Lexmark x204N

Jel imao ko sličnih problema?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da li se moze instalirati linux na eksterni 2.5 hard?

Soccer &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;3
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
GTR bs kaže...

Da li se moze instalirati linux na eksterni 2.5 hard?

Naravno da moze.

16 godina
neaktivan

Ja imam na eksternom 2.5. od starog laptopa, Ubuntu 12.04, sve ok radi, cak i dosta brzo. Sad imam na lapu da boota sa usb -a, pa ako hocu Ubuntu, samo pristekam hard. Preporuka! Imas Linuxe, a moze i posluziti za backup. Ako mislis instalirati, postupak ti je takav da najbolje izvadis iz neke kante hard, ukopcas svoj 2.5 HDD i instaliras Linux preko CD/DVD/USB. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice