Jel može usput preporuka nekog linuxa za početnika. Za oko su mi zapeli Ubuntu i LinuxMint
Dovoljna ti je bilokoja linux distribucija koju je lako instalirati poput te dvije koje si naveo. Ja bih ti osobno preporucio Mint.
Jel može usput preporuka nekog linuxa za početnika. Za oko su mi zapeli Ubuntu i LinuxMint
Dovoljna ti je bilokoja linux distribucija koju je lako instalirati poput te dvije koje si naveo. Ja bih ti osobno preporucio Mint.
A ja bih ti preporucio Ubuntu, najbolje ti je da pogledas/skines oba pa provjeris koji ti bolje pase.
Ma da je što više user friendly za jednog win7 korisnika.
Pogledaj ovdje: http://distrowatch.com/. Tu ćeš naći sve distribucije i linkove od kuda skinuti, zatim pogledaj http://www.linuxzasve.com/, ne nužno ovim redom.
Instalirao si danas Ubuntu 12.04 beta 2, vidim ima dosta stvari koje su ispravili jedino mi smeta što neke jednostavne stvari nisu uspjeli riješiti. Opet se ne može promjeniti boja podloge u prozorima, ovako mi bijela bode oči.
kak misliš boja podloge u prozorima? može skrinšot? ja sam si inače sam mjenjao boje pozadina za panel, menu i td. jer sam si našao foldere gdje su te (uglavnom png) slike i prebrisao ih i stavio svoje,
EDIT: koliko vidim, svašta se može mjenjatii kod 11.10.+ Ubuntua, ali ne i winndow background (ako je to ono što tražiš, jer ja stavrno ne razumijem hrvatsko nazivlje) a ono se može mjenjati upotrebom ovog mini tutorijala
http://askubuntu.com/a/79809
Mislio sam na ovo na slici. A i primjetio sam da se boje znaju pomješati dok sam gledao nešto na youtubeu. Slika je sa 10.04 verzije koja mi odlično radi i mislim da je ne mjenjam.
Mislio sam na ovo na slici. A i primjetio sam da se boje znaju pomješati dok sam gledao nešto na youtubeu. Slika je sa 10.04 verzije koja mi odlično radi i mislim da je ne mjenjam.
sada mi je jasnije, ali ne mogu ti tu pomoći, zaboravio sam kak se to radi, ima bar 2 godine kako nisam mjenjao pozadine unutar foldera kojeg pregledavam, svaki puta mi je izgledalo sakato, pa sam ostavio ovu bijelu
Mozete li mi prepruciti neki software za web cameru. Dakle za snimanje, slikanje itd pomocu nje.
Mozete li mi prepruciti neki software za web cameru. Dakle za snimanje, slikanje itd pomocu nje.
Postoji i Kamoso za KDE.
Pozdrav linuxasi! Buduci da se vec izvjesno vrijeme slabo ili nikako ne igram na kompu odlucio sam malo isprobati neku distru linuxa i eventualno je staviti u dual boot sa windowsima i malo se educirati. I (naravno) odmah u startu problemi. Bez guglanja nisam uspio pokrenuti ni LiveCD. O cemu se radi? Skinuo sam i sprzio Ubuntu 12.04, Mint 12 i openSUSE 12.1 (KDE i GNOME) i kod svih je isto: kada bootam CD (DVD) dobijem izbornik i kada pokrenem LiveCD nakon par sekundi na monitoru se pojavi pobrljana grafika koja opet nakon par sekundi nestane i jos neko vrijeme DVD nesto ocitava i onda mrak. Nista. 0 bodova.
Uz malo guglanja nasao sam da u boot sekvencu treba dodati "nomodeset" i onda se linux (ubuntu i mint) podignu ali je vrlo siromasna grafika. OpenSUSE nisam ni na taj nacin uspio dobiti. Kod njega nakon "nomodeset" dobijem ekran sa komandnim retkom da se logiram. Sto sam i uspio, opet nakon guglanja, ali ostaje u komandnom retku. Nakon poruke "Have a fun" ili tako nesto :) Bas je fun :))
Mene sad zanima, buduci da je ocito problem u grafici tj. mojoj HD6790, da li cu iste probleme imati i ako napravim full install? Tj. da li cu moci skinuti neke drivere za grafu ili je to neki zesci problem?
Bez ljutnje decki ali ovakvi problemi u startu ne djeluju bas ohrabrujuce. Vjerujem da su u dobroj mjeri krivi i proizvodjaci hardwarea ali opet....
Open source podrška za HD6xxx (putem radeon drivera) je još uvijek pomalo bugovita, tako da je potrebno koristiti Catalyste.
Ovo bi trebalo pomoći, za Ubuntu/Mint (nisam provjerio, budući da koristim Fedoru i HD4850)
Istrazujem malo po GNU/linuxu i primjetio sam da odredeni programi imaju dvije verzije, obicnu i gtk koje se razlikuju imenu jer druga ima sufiks -gtk. Npr. gdebi i gdebi-gtk. No njihove opcije se uopce ne razlikuju, a manual stranice su im iste. Moze li mi netko objasniti razliku izmedu te dvije verzije.
Uobičajeno je da je "obična" verzija komandnolinijski program, dok su -gtk i -kde paketi grafička sučelja za taj program, izrađena pomoću GTK odnosno KDE biblioteka.
video linux fondacije koja objašnjava neke stvari
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yVpbFMhOAwE
Jel ima ko Linux Minx "Lisa"? Nakon instaliranja amd-ovih driver skroz su mi se zbrčkala slova na desktopu i ikonama (postala su hijeroglifična). Preble sam riješio reinstalacijom drivera i onog xorga.
meni je tako na lisi na gnomu i ponekad na cinnamonu, kad sam se prebacio na mate više nisam imao problema
Je je GNOME je gore.
meni je tako na lisi na gnomu i ponekad na cinnamonu, kad sam se prebacio na mate više nisam imao problema
Je je GNOME je gore.
Zato sam je Lisu pregazio sa Ubuntu 12.04 a kao glavni sustav koristim provjereni openSUSE 12.1 (Gnome). Kombinacija Radeon 4670+open ili ATI driveri nije nikako šljakala. Teka nankon nekoliko mjeseci sam sve uspio popeglati ali još uvjek nije bilo fluidno na stranicama s puno flash-a. Dozvizdilo mi je i Lisa je otišla u povijest.
A čuj meni radi savršeno osim tog navedenog problema koji sam relativno lako riješio. Meni zapravo u obzir dolaze samo ubuntu linuxi (mint, ubuntu, lubuntu....) zbog XBMC-a iako mi je najviše legao Mint debian (koji otpada jer nije ubuntu).
UBUNTU zapravo radi super ali je mi je ružan ko smrt.
A čuj meni radi savršeno osim tog navedenog problema koji sam relativno lako riješio. Meni zapravo u obzir dolaze samo ubuntu linuxi (mint, ubuntu, lubuntu....) zbog XBMC-a iako mi je najviše legao Mint debian (koji otpada jer nije ubuntu).
Znas li odgovor na moj problem , posto vidim i ti imas atijevu grafu! S tim da to meni treba u live verziji
...
A jeste zapeli s tim "da je ruzan", pa slozi si ga kak ti srce zeli, evo ti moj, vidi
...
A jeste zapeli s tim "da je ruzan", pa slozi si ga kak ti srce zeli, evo ti moj, vidi
Malo sam si povratio u usta kad sam vidio ovo.
Ispljuni, nemoj progutati
Jbg, stvar zato leti.
Ispljuni, nemoj progutati
Ispada da sam džabe jeo ako to uradim.
Je li ovo off-topic?
Ispada da sam džabe jeo ako to uradim.
Je li ovo off-topic?
Pa rekao si "malo" :D
Jest, so I'll pass this one.
imam slj. problem, win mi je napravio 3 primarne particije (100MB skrivena, C i D), ja sam napravio extended i na nju /, swap i /home, ostavio sam praznog diska za naknadno instaliranje nove distribucije, ali sad ne mogu, jer je max br. 4 primarne.
ne da mi se sad cijeli disk backupirati, pa sve iznova instalirati i vraćati podatke. to mi je previše posla.
shema je sljedeća:
- 100MB (WIN primary)
- X GB (WIN primary)
- Y GB (WIN primary)
- extended
- /
- swap
- /home
- free space
problem je što mi je fre space ostao van extended particije. kako ga prebaciti unutar?
Kako to misliš ružan je? Barem tema i pozadina imaš koliko ti srce želi. Ja trenutno imam gnomishDark temu s nuovegnome gray ikonama i nekom nightmare pozadinom i meni izgleda super. Još kad u jednadžbu dodaš conky.