Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.540.190
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
mali ninja kaže...

bok prisutnima. imam jedno pitanje, dok sam imao win xp sp2 il 3 svejedno laptop mi se stalno gasio i izbacivao BSOD i bio je užasno spor, kada sam stavio linux mint 9, problemi su nestali i laptop radi besprijekorno. u čemu je štos? hm...

Dok su gore bili winsi imao si zloduha u računalu, instalaciju Minta smatraj kao neku vrstu Egzorcizma.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina

Linux je bolji od windowsa i popravlja sve greške..., ili si jednostavno pokupio svašta na tim windowsima.

14 godina
neaktivan

al stvarno, dal mi laptop još uvijek ne valja? heh

ne vjeruj ženama koje lažu
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ke te muči?

Pa evo, situacija je vrlo jednostavna. Dvoje nas radi na projektu. Malo smo riskantu stvar odabrali, digli smo git na dropboxu. Kolko sam skuzil dakle, ja kodiram, kodiram, kodiram i sad to hocu staviti na dropbox, commitam (u svoj lokalni repozitorij) i onda pusham to gore. Kad hocu najnoviju verziju, onda fetch. Al, ja ne dobijem tu najnoviju verziju, eh, onda sam skuzio da trebam mergeati to sa svojim lokalnim repozitorijem, ali kad mergeam EGit izbaci error da ne moze mergeati i to je to.

EDIT: Okej, ovaj put je merge proradio. Hm, zbilja mi nije jasno u cemu je problem bio, a error message nije nesto informativan bil.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 23:18 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Ako je netko na ubuntu 11.10 i želi probati Gnome 3.4 onda možete to ovako :

sudo add-apt-repository ppa:ricotz/testing 
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install gnome-shell

Postoji mogućnost da vam neće od prve uspjeti (kao meni), i da će biti nestabilno, ali to je rizik. Isto tako vam neće extensions-i raditi zbog verzije u metadata.json - lako izmjenjivo.

He is the motherfucking pterodactyl...

0 0 hvala 1
14 godina
Bypass kaže...

Postoji mogućnost da vam neće od prve uspjeti (kao meni), i da će biti nestabilno, ali to je rizik. Isto tako vam neće extensions-i raditi zbog verzije u metadata.json - lako izmjenjivo.

Jel' isto vrijedi i za 12.04?

14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Bypass kaže...

Jel' isto vrijedi i za 12.04?

12.04 će imati većinu toga 3.4, a možda i cijeli (software centar).

Imaju neki bug koji ih sprečava da ga stave u prvu verziju, ali to će možda biti rješeno, pa će biti dostupan kompletan.

Samo neće biti dostupan gnome-boxes, što je po meni veći fail jer je aplikacija uber korisna.

14 godina
protjeran

Jel netko zna kako da trajno uklonim spremanje zadnje verzije fileova?

Znate one blabla.txt~

To su opet uveli sa ubuntu 11.10 i iskreno mi na jetrica ide.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Koristiš gedit? Pogledaj ovdje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
protjeran
hrx kaže...

Koristiš gedit? Pogledaj ovdje.

Jesam tupson, zaboravio sam gedit. Hvala :)

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Jel netko zna kako da trajno uklonim spremanje zadnje verzije fileova?

Znate one blabla.txt~

To su opet uveli sa ubuntu 11.10 i iskreno mi na jetrica ide.

Uh, s vimom nemam takvih problema {#}

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Ma glupan, zaboravio da gedit to radi.

Gedit je kralj editora. Uz prave pluginove dobiješ solidan fifty IDE.

Ne mogu zamisliti da koristim nešto drugo. Osim možda sublime text editora koji je bomba, samo mi nema niti jednu dobru color šemu.

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
1domagoj1 kaže...

Ne mogu zamisliti da koristim nešto drugo. Osim možda sublime text editora koji je bomba, samo mi nema niti jednu dobru color šemu.

kate? uz dolphin pitam se kako sam mogao prije kde-a bez njih ;)

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.3.2012 21:47 (hrvooje).
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...

kate? uz dolphin pitam se kako sam mogao prije kde-a bez njih ;)

Nikad nisam bio fan KDE-a, kate mi je okey, ali ipak mi je mrvicu bolji gEdit.

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Sublime je odlican. vim se moze isto tako nabrijati s pluginovima za sve i svasta, upravo mu je to najjaca tocka ;)

Trenutno se fura Eclipse+vim plugin+git plugin. Vrlo brutalna kombinacija. Koja nelose radi cak i na 1.5 GHz Celeron M-u, 2 GB RAM-a i s nekom prastarom ATI-jevom grafickom.

15 godina
neaktivan

Dobar mi je i Geany, jer on je u biti gedit sa pluginovima

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
14 godina

Može pomoć oko instalacije Ubuntu-a 12.04?

Dosad jos nisam imao prilike raditi na ubuntu i trebao bih pomoć oko instalacije.Trenutno imam Win7, i trebam pomoć oko dual boot-a.Skinuo sam ubuntu-12.04-beta2-desktop-amd64.iso.

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.3.2012 13:26 (dustY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dustY kaže...

Može pomoć oko instalacije Ubuntu-a 12.04?

Dosad jos nisam imao prilike raditi na ubuntu i trebao bih pomoć oko instalacije.Trenutno imam Win7, i trebam pomoć oko dual boot-a.Skinuo sam ubuntu-12.04-beta2-desktop-amd64.iso.

Hvala.

ovdje ti je objašnjeno kako da provedeš čin instalacije - http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-instalacija-ubuntua-1004-lts/91559.aspx

no, prvo si pričitaj ovaj post o particioniranju: http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-instalacija-ubuntua-1004-lts/91559.aspx?page=0&jumpto=1845165&sort=asc&view=flat

Ali, prije prvog bi se trebao skinuti Ubuntu i snimiti na CD, ili USB, i probati ga pokreniti u tzv. Live okruženju - samo bootaš komp prek CD/USB-a da vidiš kak on uopće radi. 

mislim da bi trebao ići ovim redom: LiveCD > virtualka > dual boot

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.3.2012 15:06 (kakapo).
17 godina
neaktivan

Kako istalirati programe koji nisu s onog njihovog centra , tipa u onom njihovom centru je bledner 2.5... a zadnaj verzija na blenderovim str je 2.6 ... i može se skinuti i skinem ja to i kako da je instaliram?

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them .
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Tek se upoznajem sa linuxom, kako namjestiti network connection - osim sta mi uopce ne registrira wireless kad idem namjestiti wired connection ne ide uopce, i nije mi jasno gdje se conectam? imam suse enterprise 11.

hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
WItcher kaže...

Kako istalirati programe koji nisu s onog njihovog centra , tipa u onom njihovom centru je bledner 2.5... a zadnaj verzija na blenderovim str je 2.6 ... i može se skinuti i skinem ja to i kako da je instaliram?

Ovisi koju imas distru.

Ako imas Debian based distru (Ubuntu, Mint...) onda skini .deb paket i dupli klik na njega. Ako imas Red Hat based distru (Fedora, CentOS...) onda skini .rpm paket i dupli klik na njega.

Ako ne nude pakete, vec samo tarball (tar.gz ili tar.bz2) onda se bojim da ces morati zasukati rukave, jer je tada u pitanju source kod kojeg ces morati sam kompajlirati. Ako to radis prvi puta, izgubit ces zivaca i zivaca ako ti se to neda i ne zanima te. To je tako u vecini slucajeva, ali...

...kod recimo Mozillinog Firefoxa u tarballu dobijes vec kompajlirani program pa se ne trebas zezati s time tako da, upravo skinuh Blenderov tar.bz2 i ipak nije source kod unutra, vec readme.html kaze pod Installation: "Linux, FreeBSD, Solaris: Unpack the archive, Then run the Blender executable."

Znaci, samo skini, raspakiraj i pokreni executable. Btw, kad su u pitanju tarballovi, unutra ce biti ili README ili INSTALL koje OBAVEZNO procitaj, jer ti unutra pise kako instalirati. Ako su u pitanju paketi (deb ili rpm) onda samo sibas dvoklik i bok.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.3.2012 18:09 (1domagoj1).
14 godina
Bypass kaže...

Instalirao na 12.04, bez ikakvih problema, ekstenzije rade (osim windowNavigator ekstenzije) i nije bilo nikakvih nestabilnosti.

14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Bypass kaže...

Instalirao na 12.04, bez ikakvih problema, ekstenzije rade (osim windowNavigator ekstenzije) i nije bilo nikakvih nestabilnosti.

Meni se raspalo dosta toga na 11.10.

12.04 je sasvim druga priča jer to ipak novi OS sa novim verzijama lib-ova itd.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(l
15 godina

Imao sam malih problema sa instalacijom najnovije verzije firefox. Koristim Linux Mint 12 i on je deafaultno dolazio sa firefox 7.0.1. No u meduvremenu bile su izasle nove verzije firefoxa, a sluzbeni reprizitoriji jos ih nisu sadrzavali. Bio sam skinuo sa firefoxove sluzbene stranice najnoviju verziju. I ona je dolazila vec prekompajlirana. No tada sam imao problema gdje tu verziju staviti. Otkrio sam da su sve verzije firefoxa pohranjene u /usr/lib i tu sam probao kopirati te fileove. No onda nisam znao sto dalje, koje je jos stvari trebalo napraviti? U meduvremenu dosla je najnovija verzija firefoxa u sluzbene reprizitorije pa sam je odatle instalirao i sve je automatski napravljeno. E sada me zanima sto uciniti ako mi se opet dogodi neka slicna situacija? Gdje potraziti pomoc?

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...

Imao sam malih problema sa instalacijom najnovije verzije firefox. Koristim Linux Mint 12 i on je deafaultno dolazio sa firefox 7.0.1. No u meduvremenu bile su izasle nove verzije firefoxa, a sluzbeni reprizitoriji jos ih nisu sadrzavali. Bio sam skinuo sa firefoxove sluzbene stranice najnoviju verziju. I ona je dolazila vec prekompajlirana. No tada sam imao problema gdje tu verziju staviti. Otkrio sam da su sve verzije firefoxa pohranjene u /usr/lib i tu sam probao kopirati te fileove. No onda nisam znao sto dalje, koje je jos stvari trebalo napraviti? U meduvremenu dosla je najnovija verzija firefoxa u sluzbene reprizitorije pa sam je odatle instalirao i sve je automatski napravljeno. E sada me zanima sto uciniti ako mi se opet dogodi neka slicna situacija? Gdje potraziti pomoc?

Možeš ga staviti u /opt i promjeniti menu file da pokazuje u /opt/firefox i radit će.

MOžeš i korisiti i ppa (bolje).

http://www.noobslab.com/2012/02/firefox-10-is-released-ubuntulinux-mint.html

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(l
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.4.2012 9:54 (Bypass).
14 godina

Instalirao si danas Ubuntu 12.04 beta 2, vidim ima dosta stvari koje su ispravili jedino mi smeta što neke jednostavne stvari nisu uspjeli riješiti. Opet se ne može promjeniti boja podloge u prozorima, ovako mi bijela bode oči.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
crow kaže...

Instalirao si danas Ubuntu 12.04 beta 2, vidim ima dosta stvari koje su ispravili jedino mi smeta što neke jednostavne stvari nisu uspjeli riješiti. Opet se ne može promjeniti boja podloge u prozorima, ovako mi bijela bode oči.

kak misliš boja podloge u prozorima? može skrinšot? ja sam si inače sam mjenjao boje pozadina za panel, menu i td. jer sam si našao foldere gdje su te (uglavnom png) slike i prebrisao ih i stavio svoje, 

EDIT: koliko vidim, svašta se može mjenjatii kod 11.10.+ Ubuntua, ali ne i winndow background (ako je to ono što tražiš, jer ja stavrno ne razumijem hrvatsko nazivlje) a ono se može mjenjati upotrebom ovog mini tutorijala 

http://askubuntu.com/a/79809 

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.4.2012 12:05 (kakapo).
15 godina
neaktivan

Pozz ekipa. Jel ima negdje nekakav onlinetutorial/knjiga koja bi čovjeka uvela u svijet linuxa, ono da počne polagano i s vremenom na naprednije?

pero_HR
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel može usput preporuka nekog linuxa za početnika. Za oko su mi zapeli Ubuntu i LinuxMint

pero_HR
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice