Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.521.644
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Zvjerkan kaže...
hrvooje kaže...
Zvjerkan kaže...

oce meni ko pomoć, zašto mi ubuntu se neželi podić ili instalirat s usb-a odnosno dođe do izbornika i šta da oaberem bipbip.. i ništ

neće ni meni na starom compaqu. na novom hp-u hoće. ista distribucija. do hardwarea je. igraj se u biosu. imaš dosta izbora poput usb zip, usb disk, usb ....

ha? pa ja sam probo na hp ovo laptipu starom godinu dana i kompu koji nije baš star pa neće... dali si pokreto na intelovoj konfiguraciji?

bios na novom hp-u probooku je onaj što se klika mišem, ne znam verziju. čim sam kliknio na usb boot on diže odmah s usb-a. negdje prije jednom sam sliku snimio preko opensusea i nije mi htjelo dići. probaj ponovo napravit sliku na usb-u. kako si radio, preko unetbootina ili preko ubutu startup disk creatora

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Zvjerkan kaže...
hrvooje kaže...
Zvjerkan kaže...

oce meni ko pomoć, zašto mi ubuntu se neželi podić ili instalirat s usb-a odnosno dođe do izbornika i šta da oaberem bipbip.. i ništ

neće ni meni na starom compaqu. na novom hp-u hoće. ista distribucija. do hardwarea je. igraj se u biosu. imaš dosta izbora poput usb zip, usb disk, usb ....

ha? pa ja sam probo na hp ovo laptipu starom godinu dana i kompu koji nije baš star pa neće... dali si pokreto na intelovoj konfiguraciji?

bios na novom hp-u probooku je onaj što se klika mišem, ne znam verziju. čim sam kliknio na usb boot on diže odmah s usb-a. negdje prije jednom sam sliku snimio preko opensusea i nije mi htjelo dići. probaj ponovo napravit sliku na usb-u. kako si radio, preko unetbootina ili preko ubutu startup disk creatora

preko unetbootina

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
17 godina
hrx kaže...

Par korisnih kratica - stisnite Alt+F2 i unesite slijedeće:

• r - restart Gnome Shella - korisno kada se igrate s JavaScriptom
  • rt - reload teme Shella - korisno kod razvijanja/editiranja teme
  • lg - pozivanje Looking Glass JavaScript konzole

Lijepo, lijepo, a sad vas dvojica - get a room!

Otvorite neku temu za Gnome trojku i dajte nam link ovamo, jer kako ste krenuli, biti će toga još dosta. I BTW, svaka vam čast ako me uspijete preobratiti - ja ne znam kako ću bez sata u desnom uglu (vidim, to je rješivo, hvala) i taskbara u gornjem panelu. Desktop ionako nikada ne koristim za shortcute, tako da sam recimo zasada zainteresiran za jedan kratki testni period.

Gledam te!
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Gledao sam malo distrowatch,i vidim do 2004-e je mandriva bila najkorištenija distribucija(tj.onda još uvijek mandrake).I onda slijedeće godine je ubuntu samo skočio na prvo mjesto,a prije nije bio niti u top 10.Kako im je to uspjelo?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jednostavno - Shuttleworth je uložio puno novca u razvoj Ubuntua, primarno ga pozicionirajući kao Linux distribuciju za kućne korisnike. Naglasak je bio na zajednici (ime Ubuntu to i odražava), te su se prijedlozi korisnika brzo uvažavali i implementirali (najveći dobitnik je GNOME projekt, budući da je kroz razvoj Ubuntua poprilično ispoliran). Dodajmo tome da se radilo o novoj distribuciji i marketing usmjeren prema kućnim korisnicima, ne čudi što je generirao puno intesa i skočio na broj tablice na Distrowatchu (statistika pokazuje broj pogleda na Distrowatch stranicu distribucije).

Nažalost, u zadnje godinu-dvije, u Canonicalu su prestali slušati korisnike i nezavisne developere, te guraju svoju viziju kamo bi Ubuntu trebao ići (jedan od ciljeva je i da Canonical konačno počne generirati novac - Shuttleworth cijelo vrijeme ulaže svoj novac u Canonical da bi mogli raditi i razvijati Ubuntu).

EDIT: Kao što je hrvooje naveo ispod, prva verzija Ubuntua pojavila se 2004. godine - 20. listopada 2004. godine izašao je Ubuntu 4.10, kodnog imena Warty Warthog. Nekako mi je taj podatak ispao iz posta kod preslagivanja.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 10:01 (hrx).
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Gledao sam malo distrowatch,i vidim do 2004-e je mandriva bila najkorištenija distribucija(tj.onda još uvijek mandrake).I onda slijedeće godine je ubuntu samo skočio na prvo mjesto,a prije nije bio niti u top 10.Kako im je to uspjelo?

prije 2004. ubuntu nije bio ni u top 10, jer nije postojao prije 2004.

za korisnike kdenlive-a, omiljenog nonlinear video editora evo kako ga pokrenuti na novom *buntu 11.10, jer sadašnja verzija izgleda nije kompatibilna. maknuti sadašnju verziju, ubaciti ova dva repozitorija:

deb http://ppa.launchpad.net/sunab/kdenlive-svn/ubuntu oneiric main
deb-src http://ppa.launchpad.net/sunab/kdenlive-svn/ubuntu oneiric main

i ponovo instalirati (sudo apt-get update && sudo apt-get install kdenlive). ovo su zadnje verzije programa, ali izgleda i dovoljno stabilne. naravno, nepotpisane repozitorije koristiti na osobni rizik

inače, korištenje xubuntua ulazi u drugi dan. mogu reći da je canonical napravio odličan posao s 'ubuntu software centrom' . izgleda šaroliko, zvjezdice za ocjene pa 'whats new' pa 'top rated'.

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 10:12 (hrvooje).
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

...

Kako ne? xD

Warty Warthog je verzija 4.10, sto znaci da je release date bio u 10. mjesecu 2004., tocnije 20.10.2004. :P

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

...

Kako ne? xD

Warty Warthog je verzija 4.10, sto znaci da je release date bio u 10. mjesecu 2004., tocnije 20.10.2004. :P

...jer nije postojao prije 2004.

14 godina
protjeran

Ubuntu 12.04 desktop verzija će biti podržana 5 godina.

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/10/ubuntu-12-04-lts-desktop-to-be-supported-for-five-years/

( ˘͡ -˘͡)

1 0 hvala 1
16 godina

Nek dotad izbace Unity ''iz jednadžbe'' i vraćam se na Ubuntu! {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
16 godina
hrvooje kaže...
..

inače, korištenje xubuntua ulazi u drugi dan. mogu reći da je canonical napravio odličan posao s 'ubuntu software centrom' . izgleda šaroliko, zvjezdice za ocjene pa 'whats new' pa 'top rated'.

gledajući skilicu.. (pict), rekao bi mješanac Mandrive i SUSEa, to bi moglo biti OK. Morat ću mu dati šansu.

-još ako se ovo potvrdi..

Bypass kaže...

.. napokon nešto 'standardnije'.

-ali izgleda, missquote, DE-do 2015 (tj 3 god.) server -2017=5god.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 18:14 (ihush).
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

...jer nije postojao prije 2004.

A, prije... {#}

Moj bed.

15 godina

Možete li mi preporučiti neku distribuciju koju je teže instalirati, dakle da nije nešto jednostavno poput ubuntua ili minta.

Twitter- @capttawish

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ArchLinux  {#}

In nihilum
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Možete li mi preporučiti neku distribuciju koju je teže instalirati, dakle da nije nešto jednostavno poput ubuntua ili minta.

nabavi noviji hardware (novu MBO i VGA, pogotovo Radeon.. ili neki RAID, možda čak s podatcima koje ne želiš izgubiti) i instaliraj {#} naravno, traži se funkcionalnost i 3D.

(ozbiljnije) - Normalna distra, kao Debian,  ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 20:10 (ihush).
15 godina

Priznajem i posipam se pepelom, nisam jos napravio update sa Ubuntu 11.04 na 11.10! {#}

Nego, kakav je...kakav je!?

Ne, ne zelim nista drugo vec sam eto mentalno ogranicen i koristim samo Ubuntu! {#}

Dali Unity ima sada vise opcija te dali se moze bolje manipulirat sa njime?

Sta je poboljsano u odnosu na 11.04?

Dajte par svojih rijeci posto radije procitam nesto ovdje, a ne negdje u bespucima interneta (sala, svodi se na svega par portala koje pratim {#}).

Ugodan viken ekipa...znam da ce meni biti lijep jer sam free i subotu i nedjelju! Napokon! Wiiiiiiiii.... {#}

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
D4RKL1NG kaže...

ArchLinux {#}

Ne znam kako sam zaboravio na nju. Ok sad sam se odlučio sa archlinux i fedoru. Treba mi još neka treća čisto za ekperimentiranje. Što kažete na chakru ili budhu? Tek čujem i nekako mi se čine zanimljive.

I koliko bih trebao ostaviti prostora na disku za ove /root dvije distribucije koje ne bih koristio kao glavne već bih samo na njima ponekad malo igrao

ihush kaže...

nabavi noviji hardware (novu MBO i VGA, pogotovo Radeon.. ili neki RAID, možda čak s podatcima koje ne želiš izgubiti) i instaliraj {#} naravno, traži se funkcionalnost i 3D.

(ozbiljnije) - Normalna distra, kao Debian,  ...

Dobro da imam sreću da je moj hardver (dosta) star pa nemam tih problema.

Zasada samo želim malo proučiti GNU/linux.

Twitter- @capttawish
14 godina
neaktivan
Pozdrav!
Imam fajlove za instalaciju Ubuntu operativnog sustava na svom disku.Pri prženju tih fajlova na svoj DVD moram ga načiniti kao bootable dvd?
Molio bih vas da me uputite kako da to načinim sa programom IMG BURN.Jer sam već spržio samo fajlove i nisam mogao bootati.Pronašao sam grešku, a sada imam pitanje kako načiniti da bude bootable sa img-burnom.Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
16 godina
AtomicBomb kaže...
Pozdrav!
Imam fajlove za instalaciju Ubuntu operativnog sustava na svom disku.Pri prženju tih fajlova na svoj DVD moram ga načiniti kao bootable dvd?
Molio bih vas da me uputite kako da to načinim sa programom IMG BURN.Jer sam već spržio samo fajlove i nisam mogao bootati.Pronašao sam grešku, a sada imam pitanje kako načiniti da bude bootable sa img-burnom.Hvala unaprijed.

- skinut je ISO file. Njega (svakim) softwareom snimiš kao bootabini medij (ne otvarati-raspakiravati, jer rečenica imam fileove -govori da si upravo to napravio). jedan File - ISO.

- pravila za snimanje, najnjiža brzina, izbaciti medij nakon završetka, kvalitetan medij i ispravna pržilica se podrazumijevaju. Uvjek skinuti ISO direktno, ne neki s TPBa i sl.

14 godina
neaktivan
Skinuo sam to sa torrenta.Imam puno dijelova u RAR-u i kad to raspakiram dobijem jedan ISO FILE.Dakle, dovoljno je to spržiti sa bilo kojim softverom za tu namjenu ?

0 0 hvala 0
16 godina
AtomicBomb kaže...
Skinuo sam to sa torrenta.Imam puno dijelova u RAR-u i kad to raspakiram dobijem jedan ISO FILE.Dakle, dovoljno je to spržiti sa bilo kojim softverom za tu namjenu ?

-(opet),.. 's torrenta'? evo ti npr ubuntu.hr, isto tako može torrent ili neki drugi, torrent je optimalnije. (npr v11.10-Desktop-i386-torrent-ISO)

Po tome što je RAR. rekao bi smeće. Idući put razmisli dali nešto besplatno-legalno, skidati s nekih nepoznatih izvora.

Generalne upute za snimanje, svi programi podržavaju ISO, dakel mora biti slično-moguće u bilo kojem... recimo CDburnerXP, paljenjem iz menija odaberi ISO, smanji brzinu, snimi... (lakše ne može.)

Software uvjek nabavljaj iz provjerenih izvora, legalno je...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 22:16 (ihush).
14 godina
neaktivan
Hvala ti.
Imam CDburnerXP.
Odaberem ovo " allows you to burn iso files to disc" i napravim ovo što si rekao i to je to.
I onda ću moći bootati kad ubacim dvd, tj.da instaliram OS?
Jer, prije sam si isto instalirao operativne sustave, ali sedmicu i XP imam originale, tako da nisam imao doticaja sa ovim "bootable".Pa sam prvi puta samo spržio raspakirane dijelove iz ISO-a na disc i nije mi radilo.
Dakle, opcija iso files-to disc mi pomaže i to je to ?

0 0 hvala 0
16 godina

-da. To služi snimanju ISOa. Sve ostalo (potrebno) je u samom ISO fileu.

-btw, na ubuntu, naziv ''desktop'' je LiveCD verzija, možeš i samo upaliti linux, vidjeti kakav je ili ga imati za popravak...

- možeš skinuti i neku drugu, stariju verziju recimo zbog GNOMEa ili podrške za PC, ili x64 itd..

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 22:35 (ihush).
14 godina
neaktivan

Da ne otvaram novu temu..

imam instaliran ubuntu 11.10 i

skinio sam windows 8 deweloper i 

sada zanima me ima li kakav program za ubuntu

koji bi USB načinio bootabilnim jer mi pržilica ne radi

i da onda sa usb-om instaliram Win 8 ? {#}

Novcem ne mozes kupiti srecu, ali mozes pivo,a to ti je skoro pa isto. ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pozdrav svima

Kako u linuxu,Ubuntu konkretno,napraviti da neki folder bude hidden..znaći da se ne vidi da postoji..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Unetbootin? Ima ga i za Linux i za Windowse.

La Roca kaže...

Pozdrav svima

Kako u linuxu,Ubuntu konkretno,napraviti da neki folder bude hidden..znaći da se ne vidi da postoji..

Stavi tocku ispred imena. Recimo .mojfolder

Naravno, kad preimenujes i stavis tocku ispred foldera, lupi F5 da refreshas i onda ce nestati.

Stisnes Ctrl-H i onda ce skriveni direktoriji/fajlovi postati vidljivi, Ctrl-H ponovno i onda ce se opet sakriti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 22:52 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Neznam nadimak.. kaže...

Unetbootin? Ima ga i za Linux i za Windowse.

La Roca kaže...

Pozdrav svima

Stavi tocku ispred imena. Recimo .mojfolder

Naravno, kad preimenujes i stavis tocku ispred foldera, lupi F5 da refreshas i onda ce nestati.

Stisnes Ctrl-H i onda ce skriveni direktoriji/fajlovi postati vidljivi, Ctrl-H ponovno i onda ce se opet sakriti.

Svaka čast! To je to! :)

Novcem ne mozes kupiti srecu, ali mozes pivo,a to ti je skoro pa isto. ;)
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 23:08 (Neznam nadimak..).
16 godina
neaktivan
win32 kaže...
Nego, kakav je...kakav je!?

Ne, ne zelim nista drugo vec sam eto mentalno ogranicen i koristim samo Ubuntu! {#}

Dali Unity ima sada vise opcija te dali se moze bolje manipulirat sa njime?

Sta je poboljsano u odnosu na 11.04?

Oh, gdje da počnem? Na login screenu {#}.

LightDM - vizualni korak naprijed u odnosu na stari GDM, radi bez problema - iznenađujuće ukoliko uzmemo ostatak desktopa.

Unity - leće (Lens) su ubačene u dash, launcher ima ubuntu ikonu koja poziva dash - prije je bila stisnuta u gornjem lijevom kutu, a sada su tamo botuni exit/minimize/maximize kod maksimiziranih prozora, messaging menu ima puno više opcija i unosa, te je zakrčeniji. Način konfiguracije nije promijenjen - potreban je CCSM koji ima iste opcije za (vrlo ograničenu) konfiguraciju kao u 11.04. U prošloj verziji, Unity se podosta rušio, u ovoj se ne ruši nego ili ne reagira na klikove miša ili nestane s ekrana onemogućavajući funkcioniranje (obavezno uključiti Ctrl+Alt+Backspace za rušenje X servera). Sve u svemu vrlo malo novog - Unity je design complete, prema riječima developera, tako da će ostati ovakav.

Gnome Shell treba instalirati iz repozitorija ukoliko ga misliš koristiti, te sve aplikacije koje su razvijene za 3.2 (Contacts, Documents, Empathy log viewer, Quick preview); za instalaciju službenih ekstenzija potrebno je koristiti vanjski ppa, ručno ih instalirati ili putem GNOME Tweak Toola (dostupan u repozitorijima). Imaš li Radeon grafičku karticu, nije preporučljivo instalirati Catalyst drivere, budući da se oni i GS ne slažu dobro (zbrčkani tekst, artefakti po ekranu).

Konfiguracija tema, ikona i fontova omogućena je ili ručnim editiranjem odgovarajućih datoteka ili putem GNOME Tweak Toola.

Dodaci u vidu Ubuntu (žute) statusne trakice u Nautilusu i/ili njegovih uskih scrollbarova onemogućavaju korištenje inline searcha (pozicioniranje na datoteku tipkanjem njezinog imena) budući da prestaje raditi nakon upisivanja drugog ili trećeg slova naziva. Banshee je defaultni media player - iako sadrži podosta mogućnosti, traži podosta memorije za media player, a srušio se dvaput kod browsanja male kolekcije glazbe (cca stotinjak pjesama) - pitam se kako bi radio s većom kolekcijom. Vratio sam Rhythmbox, a usput maknuo Banshee i ostale aplikacije koje koriste Mono (Tomboy notes, Gbrainy), te sam uklonio i sam Mono.

Thunderbird je defaultni mail klijent umjesto Evolutiona - radi bez problema.

Trenutno pokušavam izdržati dva tjedna na Unityju - jedan je prošao, još jedan. Nereagiranje je iritantno (često se može "odblokirati" pomoću tipke Super (tj. Windows tipke)), ali veći problem je kad Unity jednostavno nestane - jedino rješenje je rušenje X servera. Problemi se pokazuju i s Catalyst (vlasničkim) driverima i s radeon open source driverom, tako da nisu uzrokovani njima. Smeta mi i to što, pritiskom na botun za zatvaranje programa, neke programe ne zatvara nego ih smjesti u messaging meni (npr. Thunderbird mail klijent i RSS čitač Liferea) - da ih se ugasi, potrebno je eksplicitno zatvoriti program putem File menija. Tu je i niz drugih detalja - sporiji rad, puno više klikanja za pokretanje aplikacija ako se koristi isključivo miš, nespretno baratanje virtualnim desktopima (isto kao u 11.04)

Ubuntu 11.04 me ponukao da potražim alternativnu distribuciju nakon 2,5 godine korištenja (prije sam koristio Kubuntu s KDE3) - odlučio sam se na Kubuntu 11.04 (btw, odlično izdanje), a razmatrao sam Fedoru 15 (trenutno je na testnoj particiji). Zbog naglaska na Unityju u Ubuntuu 11.04 i 11.10 i izvrsne Fedore 15 (koja odlično podržava hardver koji imam, ima izvrsnu implementaciju GNOME Shella i štedi oko 70% bandwidtha pri downloadu nadogradnji (Presto plugin za yum upravitelj paketa)), izgleda da po prvi put u pet godina (K)Ubuntu neće biti na mojem računalu ukoliko se Fedora 16 pokaže izvrsnom poput prethodne verzije.

EDIT: Možeš pogledati i postove koje sam napisao ovdje i ovdje (sadrži pregled zauzeća memorije različitih desktop okruženja).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2011 23:44 (hrx).
15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Cudi me da ti nitko nije spomenuo Slackware

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
neaktivan

Ej ljudi opet trebam pomoć..

nekoliko postova iznad clan: 1domagoj1 mi je preporucio da

s Unetbootin stavim win 8 na usb

i kada resetiram laptop izaberem

da se boota sa usb-a

i onda odbrojava kao 10 sekundi

i trebalo se automatski instalirati, ali nece

nego opet odbrojava i tako stalno..

postoji li jos kakav program ili nesto? {#}