Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.748
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

neki početnici kad negdje zapnu (tipa: a zašto mi ne svira mp3-ca, na windowsu to sve radi, ovo je sranje od OS-a) lako odustanu pa sam i radi toga predložio mint. al vidim da ti nisi jedan/jedna od tih pa onda samo naprijed. već ćeš za par mjeseci imati punu ladicu fedora, opensusea itd... ako si imalo znatiželjna

Moram priznati da mi je Fedora privukla pažnju zahvaljujući M.dipl. (Emil Kušan na YT) videu no ipak se za početak držim Ubuntu-a budući da sam na njemu provela duže vremena. Jedino me muči office, loše izgledaju .docx dokumenti, a ni prezentacije nisu baš najpreglednije. No dobro, za neke bitnije stvari (seminari i sl.) ću kombinirati sa online office-om.

16 godina

@ G.G.

-za office i uredske potrebe, Probaj SUSE (openSuse).

-za ozbiljno učenje 'klasičnog' linuxa npr Debian.

Mandriva je OK, mint je popularan nasljednik (bloatastog) ubuntua... -ukratko, (kao što Hrvoje reče..) uskoro ćeš imati pozamašnu hrpicu raznih linux-ukusa...

btw,

-za kompatibilnost itd, biraj verzije i386 (585-686) i 32bit.., samo za nova računala (MBO-chipset i VGA) mora biti zadnja distra (kernel), inače su dobre i par godina stare kao ubuntu 9..

-ako radiš multiboot, stari grub-legacy je odličan (većina distri nudi instalaciju-izbor nekog loadera ili bez loadera..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Hm, ovako. Ako vam treba ultimativan alat za pisanje dokumenata/seminara/knjiga/bilo cega, a da te stvari prelijepo izgledaju, onda je tu LaTeX (cita se "lateh", ne "lateks" kak vuce na prvi pogled). Jedina je mana ako vam trebaju bas .odt ili .doc(x) formati (mozda radi toga da netko kome saljete dokument to moze izmjeniti, ne znam), onda LaTeX otpada. Druga stvar, to nije nikakav editor ili sto vec, LaTeX je document markup language, dakle markup jezik (za usporedbu HTML je isto markup jezik, kao i XML recimo) i kao takav ima odredenu krivulju ucenja. Ali ako zapnete i naucite, ja vam garantiram bit cete jako zadovoljni. U prvom redu zato sto cete moci raditi meni osobno jedne od najljepsih (po izgledu) dokumenata. Dok sam/smo imali seminar kod jednog mentora, cetvero nas je bilo, mogli smo raditi u cemu god te svoje seminare. Koliko god se nas troje trudilo u MSO-u, OO-u, cetvrti frajer koji je radio u LaTeX-u (to se odlucio random samo za taj seminar, prije nije radio u tome) nas je jednostavno pwnal koliko je njegov seminar izgledao ljepse, dotjeranije, konzistentnije...

Dakle, ako ste malo avanturistickog duha, samo naprijed isprobajte, pa vidite. Kad se ufurate, vise cete vremena raditi bas na samom dokumentu, a najmanje na njegovom uljepsavanju, podesavanju headera, footera, cega sve ne. Ako trebate dokument predati u .odt-u ili .doc(x)-u, onda nemojte raditi u LaTeX-u, ali ako trebate predati u .pdf-u recimo, LaTeX je definitivno the choice.

Pa, ako sam vas zainteresirao, koga zanima evo nekih linkova:

http://www.latex-project.org/ - ovdje imate sve, dokumentaciju, knjige, download...

http://www.latex-project.org/intro.html - ovdje pise tocno sto je LaTeX i ima par primjera...

Uvod u TeX - na hrvatskom

Opet, ponavljam, ovo nije WYSIWYG editor, ovo je markup jezik, da se ne razocarate slucajno... ;)

Sretno :)

EDIT: Evo sa stranice opis: "LaTeX is a document preparation system for high-quality typesetting. It is most often used for medium-to-large technical or scientific documents but it can be used for almost any form of publishing."

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2011 23:13 (1domagoj1).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Za pisanje na Linuxu koristim kOffice,možda ga zamijenim calligra suiteom,Libreoffice u rezervi.A na windowsima kombinacija Libreoffice i MS office.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan

OMG, daj krati te citate!!! {#} Zato i rekoh, da to nije WYSIWYG editor, vec markup jezik. Tko se osjeca malo avanturistickije (ili kak se vec kaze), samo naprijed... ;)

Za ostale, tu su i dalje LO, MSO i ostali Office paketi :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Postoje editori specijalizirani za TeX/LaTeX koji olakšavaju pisanje dokumenata, ali i WYSIWYM editor - LyX.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
neaktivan

Budući da nemamo temu koja se bavi Linuxom općenito, a ova je tema vrlo posjećena, odlučio sam postati ovdje par novosti iz GNOME svijeta. Prva je da novi GTK+ 3.2 ima eksperimetalnu podršku za Broadway backend. Broadway omogućuje pokretanje GTK aplikacija u bilo kojem HTML5 kompatibilnom browseru. Na videu ispod možete vidjeti kako funkcionira - posebice je zanimljiva zadnja minuta videa :) .

Druga vijest odnosi se na Gnome Pie, launcher nadahnut dodatkom za World of Warcraft naziva OPie. Uz pokretanje aplikacija, omogućuje kontrolu prozora i media playera, ili bilo koju akciju koja se može obaviti tipkovničkim kraticama. Mislim da će se mnogima svidjeti imati nešto ovakvo na desktopu.

Instalacija za Ubuntu 11.04 i 11.10:

sudo add-apt-repository ppa:simonschneegans/testing
sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-pie

Video:

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 20:48 (hrx).

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

Zna li ko kako da rješim problem kada gledam filmove na titlovima mi je nema č,ć,ž....

a znam da su titlovi ispravni jer sam pokrenuo na windows 7-mici i bilo je sve uredu ...?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

u playeru u kojem gledaš filmove (VLC, Totem, koji već...) trebaš podesiti encoding za titlove da ti bude windows-1250 (za Eastern Europe/Istočnu Europu) i onda bi ti trebalo biti OK; ako ne znaš kako, javi o kojem se programu radi...

...there is no death; there is the God...
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.9.2011 7:25 (Zel Uneec).
14 godina
protjeran

Ovo je zanimljivo:

http://cream-project.org/

( ˘͡ -˘͡)

6 0 hvala 8
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ovo je zanimljivo:

http://cream-project.org/

Podjeća me na KDE.KDe je zakon.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Podjeća me na KDE.KDe je zakon.

Mene bas i ne. Po cemu te podsjeca?

Gledao sam source malo, dakle, stvar se sastoji od vise modula koje onda sam slozis kak zelis i pokrenes. Kao neki construction kit. Ako cega nema, napises sam u Pythonu. Ima i nesto s Javascriptom, ali to nisam bas gledao, posto JS ne znam.

15 godina
neaktivan

Sutra možda prvi puta na studiju upalim laptop,i bilo bi mi baš presmješno da ja upalim neki Linux i da me netko pita ''kakvi su ti to windowsi a?Vista?'',još se radi o studiju Informatike.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Sutra možda prvi puta na studiju upalim laptop,i bilo bi mi baš presmješno da ja upalim neki Linux i da me netko pita ''kakvi su ti to windowsi a?Vista?'',još se radi o studiju Informatike.

Zasto bi ljudi na IT bili takvi n00bovi!? Mozda ces ti za njih biti n00b. {#}

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
neaktivan
win32 kaže...
g12356 kaže...

Zasto bi ljudi na IT bili takvi n00bovi!? Mozda ces ti za njih biti n00b.  {#}

Nije u tome stvar.Stvar bi bila u tome da bi mogli biti Linux noobovi.

14 godina
protjeran

Eto nešto što bi moglo interesirati one koji se vole igrati:

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/09/give-well-wishes-free-copy-time-travel-strategy-game-achron/

( ˘͡ -˘͡)

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Ima li tko ideju kako da provijerim visual effect settings preko terminala?

Dakle da li je na no effect, normal ili extra?

Hvala.

( ˘͡ -˘͡)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ima li tko ideju kako da provijerim visual effect settings preko terminala?

Dakle da li je na no effect, normal ili extra?

Hvala.

Hm, mislim da nikak, posto je to povezano sa compizom/metacityem?

15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ja moram inače pohvalit enna media center,razrađen je kao Windows media center.

Ima li neke dodatne opcije podešavanja? Naša slova u titlovima, temperatura u Celzijima i za naše područje. I od mene pohvala za Ennu {#}

I pitanje je odgovor. Sporo tipkam i znam da kasnim na odgovor radi toga
15 godina
neaktivan

Profesor je danas rekao za neki program koji bi navodno trebao biti FOSS alternativa visual basicu,trebao bi se zvati nekako dfcpp?Ja sam u tom nazivu vjerojatno krivo čuo slovo ili dva pa ako vi znate o kojem se programu radi bilo bi mi drago.Program mi nije neizbježan ali je potreban.

14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Profesor je danas rekao za neki program koji bi navodno trebao biti FOSS alternativa visual basicu,trebao bi se zvati nekako dfcpp?Ja sam u tom nazivu vjerojatno krivo čuo slovo ili dva pa ako vi znate o kojem se programu radi bilo bi mi drago.Program mi nije neizbježan ali je potreban.

GAMBAS {#}

STEAM: BenjamiX97 ::: Skype: benocplusplus ::: http://adf.ly/29wTl --- Klik čini čuda
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.9.2011 19:45 (BenjamiX).
15 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...
g12356 kaže...

GAMBAS  {#}

A mislim da nisam krivo čuo cijelo ime,ipak se radi o fakultetu pa tu moraju biti točno određeni alati ako već i imaš kakv god izbor,a i sretan sam što je uopće spomenuo FOSS.A budem i to instalirao ako ništa ne nađem,nadam se da imju .rpm ili .deb fileove jer mi instalacija tarrballa i sličnih neide.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.9.2011 20:42 (g12356).
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...
BenjamiX kaže...
g12356 kaže...

GAMBAS {#}

A mislim da nisam krivo čuo cijelo ime,ipak se radi o fakultetu pa tu moraju biti točno određeni alati ako već i imaš kakv god izbor,a i sretan sam što je uopće spomenuo FOSS.A budem i to instalirao ako ništa ne nađem,nadam se da imju .rpm ili .deb fileove jer mi instalacija tarrballa i sličnih neide.

kada maš tarball to ti je 2 naredbe više :) samo pročitaj readme file koji je u arhivi

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
Zel Uneec kaže...

u playeru u kojem gledaš filmove (VLC, Totem, koji već...) trebaš podesiti encoding za titlove da ti bude windows-1250 (za Eastern Europe/Istočnu Europu) i onda bi ti trebalo biti OK; ako ne znaš kako, javi o kojem se programu radi...

Naprravio sam to i sada očitava š ali i dalje neče č,ć

16 godina
neaktivan

@markot

Koji font koristiš? Moguće je da odabrani font nema potrebne dijakritike. Puni set znakova imaju npr. DejaVu, Droid, Liberation i Ubuntu obitelj fontova. Probaj Liberation Sans, koji je metrički identičan Arialu.

Kakvo kodiranje koristi datoteka s titlovima? Poželjno je da bude Unicode UTF-8 (koji je primarni način enkodiranja za pohranu podataka u Unix sustavima) ili ISO 8859-2 ako nije moguće koristiti Unicode. Ukoliko datoteka s titlovima koristi Win-1250, konvertiraj ju da koristi UTF-8 kodnu stranicu.

Iako je ISO standard donesen 1987. godine i postao standardom u mnogim zemljama, Microsoft je s Win 3.1x uveo svoje (Windows) kodne stranice, nekompatibilne s ISO standardom, koje dovode do grešaka pri prikazu znakova (manjih u slučaju Windows-1252 za zapadnoeuropske jezike, većih kod Windows-1250 za istočnoeuropske jezike). Korištenje Windows-1250 kodne stranice (i ostalih Windows kodnih stranica) ne preporuča niti Microsoft, dajući prednost Unicode formatu (podržan u svim Windowsima od Win95 nadalje).

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2011 9:43 (hrx).
14 godina
protjeran

Nađoh rješenje svojem pitanju:

gconftool-2 -g /desktop/gnome/session/required_components/windowmanager

Ako je metacity, onda je no effect, ako je compiz onda je normal ili extra.

Vrlo jednostavno.

( ˘͡ -˘͡)

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SeleS kaže...

uff, dobro da si ovo napisao posto vec neko vrijeme razmisljam da prijedem na deluge, no izgleda du cu to odgodit i ostat vjeran Transmissionu koji me jos nije razocaro :D

inace, moj igrac za KDE je KWrite {#}

a pazi ovo:

http://kate-editor.org/2011/09/06/line-modification-system/

http://kate-editor.org/2011/09/11/code-folding-updates-continued/

brutala

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
17 godina
neaktivan
14 godina
neaktivan

a ko bu učil sve te kratice , ima ih više neg naših stranki {#}

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sumski kaže...

a ko bu učil sve te kratice , ima ih više neg naših stranki{#}

Pa nije valjda tak strasno {#}? Evo nek te on uci. :P

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice