Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.187
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
CRT kaže...

da, al na kompu nemam vise windowse jer sam ih formatirao, formatirao sam i linux particiju ali sam ga ponovo stavio jer mi treba neki OS, ali i dalje to ne objasnjava zasto mi drugi dvd-i hoce bootat, a taj nece... (sad sam ukljucio mozak)

Sta da radim?

-bez bootabilnog medija? ništa... (posudi?). Idući put provjeri prije brisanja dali imaš sve potrebno i dali radi.

upravo zato, dobra praksa je imati liveCD .. možda od spomenutog gruba imaš nešto-CD?... iskorisit ga za nabavu ispravnog OSa i snimi (niža brzina).

edit: ako imaš drugo računalo (spominješ laptop..) tad ti nije problem nabaviti i snimiti medij. Može se i napraviti boot od postojećeg CDa, ali potrebni su ti programi i nešto znanja, brže je skinuti i snimiti ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 19:35 (ihush).
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo dokaza da sam uspio sa instalacijom ali nakon samo tri dana... imam li ja instalitana dva ili ne... kaj je ovo pojavilo se poslje nadogradnje Ubuntu 10.10

ovako to izgleda kod mene ovako to izgleda kod mene
D.L

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Evo dokaza da sam uspio sa instalacijom ali nakon samo tri dana... imam li ja instalitana dva ili ne... kaj je ovo pojavilo se poslje nadogradnje Ubuntu 10.10

To tako nakon svake nadogradnje kernela...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima

Ne znam da li je već o tome bilo riječi, ako je preusmjerite me

Kako upogoniti Avermedia Twinstar USB TV tuner na linux mint 11?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...
nalogodavac kaže...

Želiš li mi reći da to ne trebam raditi? Pitam te to zato jer nisam primjetio ( kao početnik ) nikaku razliku, ono što mi je trebalo je radilo i prije nadogradnje.

D.L
15 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...
g12356 kaže...
nalogodavac kaže...

Želiš li mi reći da to ne trebam raditi? Pitam te to zato jer nisam primjetio ( kao početnik ) nikaku razliku, ono što mi je trebalo je radilo i prije nadogradnje.

Ne velim da to ne trebaš radit,to ti je kao nadogradnja windowsa,ali neznam kako se makivaju stari kerneli...Inače,i ja tek nešta manje od godinu dana koristim Linux...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!
15 godina
neaktivan

Stare kernele mičeš u Synapticu, samo u pretraživanje upišeš verziju starog kernela, označiš pakete za potpuno uklanjanje i to je to.

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.spreadlinux.com/
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
CRT kaže...

da, al na kompu nemam vise windowse jer sam ih formatirao, formatirao sam i linux particiju ali sam ga ponovo stavio jer mi treba neki OS, ali i dalje to ne objasnjava zasto mi drugi dvd-i hoce bootat, a taj nece... (sad sam ukljucio mozak)

Sta da radim?

Meni se to dogodilo isto što i tebi. Slučajno sam izbrisao particiju na kojoj je bio ubuntu.

Pa da ti kažem kako sam to rješio.

Instalirao sam na novo ubuntu. Jer nakon toga ti grub poznaje i windowse.

Ušao sam u win. i instalirao EASYBCD 2.0 i preko njega izbrisao grub od ubuntua.

Kako ti on radi evo ti

Znači samo klikneš na bootloader i izabereš win. 7 i njega instaliraš.

Nakon toga možeš brisati ubunru ili bilo koji drugi linux.

Samo sam tako uspio maknuti ubuntu sa njegovim grub-om.

Edit: Sa fixmbr/fixboot Windows mi nije išlo nikao.

Samo na ovaj način koji sam opisao iznad.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 22:39 (amater_2).
14 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Stariji kerneli ostaju upravo iz razloga ak novi slučajno smrda nekaj. Upgrade kernela u već gotovim verzijama (Ubuntu, Mint ...) donose samo security fixeve , i ako eventualno koji bugić poprave. Isto kak na Windowsima dobivaš security update , samo kod kernela iz već navedenih razloga stari još uvijek ostaju na sustavu - slobodno ih ostavi , velićina instaliranog kernela je zanemariva...

To ti ustvari ovak funkcionira:

Imaš paket linux-image u verziji ,recimo, 2.6.38.22 (to je virtualni paket , koji , da bi se mogel instalirati mora instalirati i pravi linux-image paket u ekvivalentnoj verziji), uskoro dođe upgrade tog virtualnog paketa , recimo, verzija 2.6.38.23 kojem da bi se mogel instalirati treba pravi linux-image u istoj verziji - nakon kaj napraviš upgrade imaš virtualni paket na najvišoj verziji , al ti od pravih paketa ostaju i ovaj zadnji i onaj koji je bilo potrebno prije instalirati. Ustvari se samo virtualni paketi apgrejdaju , pravi linux-image paketi su doinstalirani zbog toga jer virtualni ovise o njima.

Primjer:

virtualni/meta paket:

http://packages.ubuntu.com/natty/linux-image

"Pravi paket"-

http://packages.ubuntu.com/natty/linux-image-2.6.38-8-generic

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina
protjeran

Imam problem...netko mi je na Mint Debian promijenio onaj defaultni mint izbornik. Ne mogu naći gdje se to vraća...

Bio bih zahvalan ako netko zna.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

Imam problem...netko mi je na Mint Debian promijenio onaj defaultni mint izbornik. Ne mogu naći gdje se to vraća...

{#}

Ha?

Mint Menu?

Nema ga , ili je promijenjen izgled?

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina

Koje fontove koristite na Ubuntu i na Firefox-u?

Jedno pitanje....kako da si u Home na Ubuntu slozim da mi npr. "Music" vodi do npr..nekog foldera sa glazbom na "G" particiji, a ne do default particije kako je vec zamisljeno?

Istu stvar bih napravio i sa recimo "Videos" i "Pictures" posto ionako nista ne drzim na "Home" tj. sva multimedia mi je po razlicitim particijama posto se radi o dosta velikoj kolicini podtaka.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
sumski kaže...
RaNzO kaže...

{#}

Ha?

Mint Menu?

Nema ga , ili je promijenjen izgled?

Pa da netko od ukućana :)

...nećak, brat...tko će ga znati :)

Da, MintMenu se promijenio. Sad imam dolje lijevo shut down, applications, places, system, umjesto jedne tipke. Najviše mi smeta što nema tražilice.

Edit:

sad je defaultni gnome izbornik

Edit2:

slika

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2011 11:12 (RaNzO).
16 godina
neaktivan
amater_2 kaže...
CRT kaže...

Sta da radim?

Meni se to dogodilo isto što i tebi. Slučajno sam izbrisao particiju na kojoj je bio ubuntu.

Pa da ti kažem kako sam to rješio.

Instalirao sam na novo ubuntu. Jer nakon toga ti grub poznaje i windowse.

Ušao sam u win. i instalirao EASYBCD 2.0 i preko njega izbrisao grub od ubuntua.

Kako ti on radi evo ti

Znači samo klikneš na bootloader i izabereš win. 7 i njega instaliraš.

Nakon toga možeš brisati ubunru ili bilo koji drugi linux.

Samo sam tako uspio maknuti ubuntu sa njegovim grub-om.

Edit: Sa fixmbr/fixboot Windows mi nije išlo nikao.

Samo na ovaj način koji sam opisao iznad.

Naravno da nije išlo sa  "fixmbr/fixboot" kad to ne radi u win7 kao sa winXP ali ima dosta howto na netu kako se to radi iz win7 cd_a ili usb_a "Restore Windows 7 Disk Partition Boot Loader "

15 godina

Jos jedno pitanje....sa kojim programom da si malo poslozim Unity, a i malo bih se poigrao sa cijelim deskom danas posto se napokon naslo vremena za poslozit sve na Ubuntu (bogme sam dugo sve vukao po defaultu na 11.04).

Koji program koristite za citanje PDF-a? Adobe reader mi je uistinu dojadio pa trazim alternativu za citanje na Ubuntu.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2011 12:13 (win32).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
@win32
ja osobno koristim KDEov okular. Gnomeov defaultni preglednik je eog. Fontovi? DejavuSans , LiberationSans, DroidSans, Bitstream Vera, Ubuntu font ... Za PATH probaj pogledat .config/user-dirs.dirs
16 godina
neaktivan
win32 kaže...

Jos jedno pitanje....sa kojim programom da si malo poslozim Unity, a i malo bih se poigrao sa cijelim deskom danas posto se napokon naslo vremena za poslozit sve na Ubuntu (bogme sam dugo sve vukao po defaultu na 11.04).

Koji program koristite za citanje PDF-a? Adobe reader mi je uistinu dojadio pa trazim alternativu za citanje na Ubuntu.

Zavisi što hoces? imas li istaliran ccsm ili ti  compizconfig settings manager sa njime mozes desktop posloziti

15 godina
Buhaha kaže...
win32 kaže...

Zavisi što hoces? imas li istaliran ccsm ili ti  compizconfig settings manager sa njime mozes desktop posloziti

Ma nije toliko vazan izgled deska koliko je vazno prilagoditi Unity posto je po defaultu i nije nesto krcat mogucnostima.

Najmanji problem je instalirat ovo sto si reka...tj. sta je to tocno sto si naveo pa da instaliram?

Mozda jos neki program za tweak?

16 godina
neaktivan
win32 kaže...
Buhaha kaže...
win32 kaže...

Ma nije toliko vazan izgled deska koliko je vazno prilagoditi Unity posto je po defaultu i nije nesto krcat mogucnostima.

Najmanji problem je instalirat ovo sto si reka...tj. sta je to tocno sto si naveo pa da instaliram?

Mozda jos neki program za tweak?

kao sto ti pise  settings manager  a ovdje možeš svasta naci  http://www.techdrivein.com/2011/05/10-useful-application-indicators-for.html

15 godina

Nisu jos nista napravili za Unity tj da si ga mogu malo bolje prilagodit...na to sam mislio.

Neke desk dide-mide me posebno ne zanimaju (makar hvala na linku, naci ci sigurno nesto za sebe), ali bih si volio malo bolje slozit Unity....mislio sam da ima neka aplikacija koja prosiruje manipulaciju sa njime.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2011 22:57 (win32).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

znali li netko kako insalirat steamu na ubuntu, jer pokušavam evo već par puta nakon uspješne instalacije jednostavno steam neće da se updejta pa ga ne mogu pokrenit

Neću žvaku oću kusur

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@win32

Ja ti za pregled, ne samo pdf dokumenata, već svih (jer čita skoro sve živo) koristim evince (na Gnomeu).

A fontovi, to sam instaliral onaj paket Microsoftovih fontova, msttcorefonts i onda u Firefoxu namjestil default font: Times New Roman i onda još pod Advanced, Fonts for: Western, Proportional: Serif -> size 16, Serif: Times New Roman, Sans-serif: Arial, Monospace: Courier New -> size 13, jer mi tak najbolje paše i sve mi se stranice normalno prikazuju (oni default Ubuntu fontovi su mi nekak debeli na FF-u bili).

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2011 23:13 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Trebam stručnost... ništa ne pitam nudim sliku!

D.L

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

jel ko može opisati naredbu fragrouter-B1, odnosno čemu služi...tnx

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shadow vs light kaže...

Let me google that for you...

http://linux.die.net/man/8/fragrouter

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan

Itko.....???

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
shadow vs light kaže...

Let me google that for you...

http://linux.die.net/man/8/fragrouter

Hvala a šta bi značilo normalno proslijeđivanje IP adrese,tko ,gdje,kako, šta ne kužim???

17 godina
neaktivan
shadow vs light kaže...

Itko.....???

Ej, evo ti gore link, dao sam ti ga.

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
shadow vs light kaže...

Itko.....???

Ej, evo ti gore link, dao sam ti ga.

Vidio sam hvala ti malo ću to sad prostudirat treba mi za prakticni iz diplomskog još jednom hvala...{#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice