Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.384
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Escudo kaže...

Universal usb installer mi je stalno davao corupted datoteke nakon samo jednog koristenja, pa me isto doslo kao da je live.

unebotin moze spremati postavke samo za ubuntu :( ja bi mint

najjednostavnije ti je preko ovoga programa.

staviš persistent mode na najviše koliko možeš odabrati da bi iskoristio cijeli usb samo za tu distribuciju. kad s ovim napraviš usb, moći ćeš instalirati pograme, raditi update...

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ma samo malo zavirite (ako ste na Ubuntu-u) pod System > Administration. Tamo se nalazi program USB Startup Disk Creator (tak se zove na Karmic Koali, kolko sam skužio, na Lucid Lynx-u je malo drugačije, ali slično). Pokrenete, odaberete .iso, USB na koji hoćete staviti i dolje podesite reserved extra space kolko hoćete za spremanje dokumenata i postavki. Ne znam dal ovo radi i za druge distre, ali radi za Ubuntu.

To vam se inače zove persistent install, ovdje imate to ukratko objašnjeno, a dolje i par linkova o tome i kak napraviti.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Kako mogu koristit linux sa usb sticka al da mi postavke ostaju :)

PS, makar radilo na samo tom jednom kompu di je instaliran nema veze.

jel bas linux mora biti instaliran na USB?

ak ne, mozes ovako

skines si Universal USB installer

pokrenes, odaberes verziju linuxa, ucitas .iso image, odaberes disk na koji hoces( u ovom slucaju USB) i "set a persistant file size for storing changes" povuces do kraja ili koliko vec mjesta imas na USB-u

klik na Create i cekas..:)

to koristim za pravljenje bootabilnog linuxa na USB-u

vise mozes naci ovdje http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

15 godina
neaktivan
Escudo kaže...
sumski kaže...
Escudo kaže...

jel postoji neki linux bez vallet password manager-a? uzasno me nervira..

Koji sad linux koristiš?

KDEwallet ili gnome-keyring te nervira?

probao mint i ubuntu, razne verzije, nervira me sto svaki put moram unijeti lozinku da se spojim na wifi

ne moras, desni klik na ikonu od wirellesa -> edit connections -> wirelles -> odaberi svoju mrezu -> edit -> stavi kvacicu na  "available to all users"...:)

15 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
Uny kaže...

To ti malo zezas?...hehe

fuckas ti to, ak ja budem to morao svaki put radit..:)

evo skuzio sam jos nest, kad je lap spojen na punjac i bootam linuxe, mislim da je brightness na 100, jer ne mogu gledati koliko svjetli..

kad je na bateriji i bootam, onda je ok svjetlost i lijepo mogu gledati...:/

To ti je opcija kod power managment, imaš "dim display when on battery". Sad neznam da li se da postaviti i kad nije na bateriji

ne pomaze nista, probao vec..

16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

najjednostavnije ti je preko ovoga programa.

staviš persistent mode na najviše koliko možeš odabrati da bi iskoristio cijeli usb samo za tu distribuciju. kad s ovim napraviš usb, moći ćeš instalirati pograme, raditi update...

Evo napravim mint sa ovim i sve lijepo ostaje (osim sto mi se svaki put opet stvori install ikona) ali me zeza net, spojim se na wifi upisem lozinku i pise mi da sam uredno spojen al mi net neradi.. (firefox was unable to connect to google.hr)

16 godina
neaktivan

ps, trebam neki program za pracenje troskova, prvenstveno da je jednostavan i da je free

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

ps, trebam neki program za pracenje troskova, prvenstveno da je jednostavan i da je free

homebank. imaš ga i u repozitorijima.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
14 godina
neaktivan
J*beni disk se opet nece da mounta na sled11, izbaci mi Cannot get volume fstype.alternative

??
nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

skinuo sam hr language pack al mi neda da odaberem jezik, mogu odabrat samo engleski, linux mint

ideje?

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.4.2011 14:07 (Escudo).
17 godina
Imam manji problem na ubuntu verziji 10.10.
Instalirao sam ga na HDD ali kada ga odaberem pri podizanju kompa traži me CD. Kada stavim CD sve normalno radi, nakon što ga izvadim radi normalno. Zanima me može li se to kako maknuti?
Freaky Styley!!!
15 godina
protjeran

prije par mj. sam negdje pročitao da je jedna distribucija napisana u strojnom kodu, ali više ne mogu nigdje naći koja. zna li možda netko?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pokusao sam instalirat ubuntu i mint na lenovo n 500 i uvijek zapne na kernel_thread_helper+0x6/0x10 i instalacija neide vise nikud, savjeti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probaj s ovim. Vjerojatno si krivo spržio CD/DVD. Kad ideš peći, peci na najmanjoj mogućoj brzini, i budi siguran odakle  skidaš file. Probaj ako je ikako moguće sa službenih repozitorija od Ubuntua/Minta.  

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

pokusao sam instalirat ubuntu i mint na lenovo n 500 i uvijek zapne na kernel_thread_helper+0x6/0x10 i instalacija neide vise nikud, savjeti?

Probaj sa usb instalirati ako ti komp podrzava usb boot...ide tri puta brza nego sa cd...

He who dares, wins
16 godina
neaktivan

probao preko wine, 2 dvd-a (2 linuxa jel) i jedan usb, uvijek isto

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

probao preko wine, 2 dvd-a (2 linuxa jel) i jedan usb, uvijek isto

a koju verziju stavljaš gore?

32 ili 64 bit?

probaj samo sa 32 bit

16 godina
neaktivan

32 bit sam jedino i probao

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

pomagajte!

sinoć sam se opet igrao s isprobavanjem linuxa i instalirao mepis. sad ne vidim jedan (imam 3) cijeli disk u win. na tom su mi najbitniji podaci. tj. vidim disk, ali ga win ne prepoznaju i nude format. važno je napomenuti da nisam dirao taj disk unutar linuxa, nisam ništa zapisivao, samo sam provjerio mogu li mu pristupiti, tj. radi li sve normalno.

tamo se hvale nekom ispoliranošću sustava i stabilnošću, te prilagođenošću početnicima, a nikad nisam imao na nekom linuxu toliko grešaka. možete zamisliti kad sam ga nakon pola dana odlučio maknuti. stalno neke errore baca...

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 10:27 (RaNzO).

0 0 hvala 0
15 godina

Otiđi u disk manager i vidi prepoznaje li ga tu? Onda pogledaj koji je dadotečni sistem na njemu?

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...

Otiđi u disk manager i vidi prepoznaje li ga tu? Onda pogledaj koji je dadotečni sistem na njemu?

tamo kaže da ima 32 MB, a ima 1TB. ne piše koji je FS, samo da je "healthy primary partition". u exploreru ga također vidim, ali kad kliknem na njega mi kaže da ga prije upotrebe moram formatirati.

15 godina

Piše li ti igdje unlocated disk space?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Piše li ti igdje unlocated disk space?

na tom disku ne. samo ono što sam napisao. disk mi se skvrčio preko noći.

15 godina

Onda ti je možda do diska problem.

0 0 hvala 0
15 godina

Planiram instalirati više linux distribucija(arch, mint, ubuntu...). Neki savjetuju da linux instaliram na više particija.   Posebnu za /home, /boot,  / i sl. Pa onda da istu /home particiju koristim na više distribucija. Kako je to najbolje učiniti?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za svaku distribuciju ti je dovoljna jedna samo particija.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Dakle onda najbolje da svaku distribuciju radim zasebnu particiju koja sadrži /home od svake distribucije?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

zašto bi uopće pisalo unallocated kad je tamo neka particija, nisam ga formatirao? našao sam da je datotečni sustav RAW. ne znam kako, zašto, niti otkud...

ima li nade za podatke?

15 godina

To ti vjerojatno nema veze sa linuxom. Pitaj za rješenje u nekoj drugoj temi pa da ti tu pomognu ljudi koji znaju nešto tome.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

zašto bi uopće pisalo unallocated kad je tamo neka particija, nisam ga formatirao? našao sam da je datotečni sustav RAW. ne znam kako, zašto, niti otkud...

ima li nade za podatke?

Ako ti je prebaceno iz NTFS u RAW onda 99,9% da je disk vec formatiran jer za tu promijenu ti je potrebno formatiranje.

Sretno.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice