Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.384
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
luxxxfromhell kaže...

Ok tnx :D.. E sad ja sam skinuo instalaciju od 3.7 gb (ja mislim) Iso je datoteka i jel se to jako teško instalira ili??? Ako je malo teže onda ću na virtualbox i na yt i uvježbavat :D.. Stoga jel teško to instalirati??

Prouči si Gentoo Handbook. Bez da si ga preletio i bez da otprilike znaš postupak, nemoj ni pokušavati. Najidealnije bi bilo ako imaš drugo računalo na kojem se možeš konzultirati sa handbook-om. Ako ne, možeš otvoriti i drugi virtualni terminal, pa kad središ net, onda ga učitati...

Ako je .iso tak veliki, onda mi se čini da si skinul LiveDVD (to su napravili čini mi se tokom trećeg mjeseca), pa ćeš imati i grafičko sučelje, pa će ti u neku ruku biti okolina poznatija.

Ja sam instaliral s minimal .iso-a, znači samo terminal pa ako se ne osjećaš ugodno za crnim ekranom, malo bi ti to teže bilo.

Jako ti je dobra ideja prvo to sve isprobati u Virtualboxu ;)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan
luxxxfromhell kaže...
ibazulic kaže...
luxxxfromhell kaže...

Jel bi ja mogao nstalirato gentoo na svoj KOMP?

Proc: amd sempron 2800+ 1.83 GHz

Ram: 512 mb

Grafa: ATI Radeon 9600 Pro

Gledao sam malo i kažu da bi mogao da nije tako zahtjevan... Jeli istina da bi mogao instalirati ga?

naravno da bi, Gentoo+Gnome u normalnom radu trose oko 200ak MB RAMa sto je puno puno nize od svih drugih operativnih sustava. stvar je u optimizacijama gdje se svaki dio koda pri kompajliranju optimizira bas za tvoje racunalo, za tvoj procesor i njegove mogucnosti. ono na sto ces se trebat spremit jest skidanje ogromne kolicine source fajlova te njihovu kompilaciju kroz portage ("paketni" sustav na Gentoou) i na do zla boga dugo cekanje da se stvari kompajliraju (zbog relativne slabosti procesora). ali nakon toga ces uzivati u brzini OSa i, jos bolje, vjerojatno ces i nesto nauciti jer ces konfiguraciju (jednim dijelom) radit sam :-)

Ok tnx :D.. E sad ja sam skinuo instalaciju od 3.7 gb (ja mislim) Iso je datoteka i jel se to jako teško instalira ili??? Ako je malo teže onda ću na virtualbox i na yt i uvježbavat :D.. Stoga jel teško to instalirati??

slazem se sa ovim sto ti je domagoj rekao. bez citanja handbooka nemoj radit nista. postoji dobra sansa da neki korak predvidis a onda belaj, jer stvari nece funkcionirati. na tom LiveDVDu imas i graficko suucelje ali i integralnu verziju handbooka (ja sam svoju citao kroz Links XD) pa radi tocno onako kako je tamo propisano. mozda bi stvarno bilo bolje da prvo probas u Vboxu :-) u svakom slucaju sretno :-)

17 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

slazem se sa ovim sto ti je domagoj rekao. bez citanja handbooka nemoj radit nista. postoji dobra sansa da neki korak predvidis a onda belaj, jer stvari nece funkcionirati. na tom LiveDVDu imas i graficko suucelje ali i integralnu verziju handbooka (ja sam svoju citao kroz Links XD) pa radi tocno onako kako je tamo propisano. mozda bi stvarno bilo bolje da prvo probas u Vboxu :-) u svakom slucaju sretno :-)

Tak i ja XD, links rocks :P

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

{#}

14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Vidim da dosta vas ovdje koristi Mint pa me zanima koliko je on bolji od Ubuntu-a i da li ste ikada imali problema sa zvukom?

I'm rapper. Screamer. Singer. I'm the dopest.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Instalirao sam operu 11.10 tako što sam skinuo instalacijske dadoteke sa operine stranice te preko skripte install ,koja dođe uz operine instalacijske dadoteke, instalirao operu u /usr/local/bin. Budući da nije instalirana preko software managera onda mi se ne pojavljuje u menu pa aplications. Kako da napravim da je mogu vidjeti kao instalirani program, kao da sam je instalirao preko software managera? Tj. da je mogu vidjeti u menu>all aplications>internet. 

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Uny kaže...

Odlucio se i ja probati linux..i to ubuntu..

na kompu imam dvije particije C i D, na C mi je normalno win 7, a na D su moji podaci, slike, muzika itd.

Zelim napraviti dualboot, imam ubuntu 10.10 na USB-u, i bootam ga..

kad se sve lijepo upali, kliknem na install ubuntu itd..

e sad, kad trebam odabrati koliko mjesta ide kome..

one meni spoji C i D particiju i onda pita koliko da dam win 7, a koliko zelim ubuntu...

ja sto zelim je da mi D particiju ne dira, nego da na C particiju stavim ubuntu zajedno sa win 7 koja je vec gore..

hvala unaprijed...:)

ja bih na tvom mjestu išao na manually podešavanje. tamo smanjiš win c particiju, napraviš jednu ext4 za linux i jednu malu od recimo 1G za swap (opcionalno). ovu ext4 staviš da se mounta pod root tj / 

stvarno nije kompliciran postupak, al možeš izgubit podatke ako nešto krivo napraviš. pogledaj još ovdje http://news.softpedia.com/news/Installing-Ubuntu-10-10-160966.shtml

e hvala, uspio sam to..

sad mi se javio novi problem..instalirao sam lijepo ubuntu, i restartam, medutim dize mi se automatski win7, probao sam i tijekom bootanja, pritisnem tipku i pojavi mi se meni i pita koji sustav, al ima samo win7, nema ubunta, citao sam malo okolo, i kazu da moram riktat nest oko bootloadera, grid, itd..ne kuzim se u to..

:/

15 godina
1domagoj1 kaže...
ibazulic kaže...

Da je ja nevolim crni ekran to mi je glupo :P .. Znači na ovom gentuu ću imati sve kao na ubuntu ili mint?? Mislim xD ne na pozadinu i to ali imat ću sliku, menu bar, programe itd... Jel je?? Ak da bacam se na posao na virtualbox.... E a jel bi mogao možda fedoru porenuti??? Samo onako pitam :D..

who does the army trust the most? airborne! who do the ladies love the most? airborne! who do the nazis fear the most? airborne! yaaargh!!!!
15 godina

Kad god neki progrm pokrećem izravno iz terminala(u ovom slučaju operu), terminal mi mora biti uključen cijelo vrijeme jer kad ga ugasim, automatski ugasim i taj program. Mogu li ikako pomću nekog key-a namjestiti da kad upalim program iz terminala, da ga mogu izgasiti bez da se iskluči program?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na Desktopu desni klik -- Create Launcher

Pod Name: ime programa, npr. Opera

Pod Command: upiši ime komande koju inače upisivaš u terminal. npr za pokretanje chromiuma meni treba "chromium browser".

Spremi i na Desktopu  će se pojaviti ikona koju možeš premjestit bilo gdje, na panel npr, klikni i uživaj :)

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 17:37 (Shody_1994).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Instalirao sam operu 11.10 tako što sam skinuo instalacijske dadoteke sa operine stranice te preko skripte install ,koja dođe uz operine instalacijske dadoteke, instalirao operu u /usr/local/bin. Budući da nije instalirana preko software managera onda mi se ne pojavljuje u menu pa aplications. Kako da napravim da je mogu vidjeti kao instalirani program, kao da sam je instalirao preko software managera? Tj. da je mogu vidjeti u menu>all aplications>internet. 

Ili ovo kaj ti je Shody rekao, ili ako koristiš Gnome, odeš gore na Gnome menu (ili dolje, ovisi kam si si ga stavil), desni klik, Edit Menus, dalje ćeš se snaći, tu si dodaš Operu na isti način kak ti je Shody objasnil. Možeš i ikonicu birat koju hoćeš (.png), dodatne opcije kod pokretanja (vidi dolje), tak da si to možeš složiti po želji.

Kad god neki progrm pokrećem izravno iz terminala(u ovom slučaju operu), terminal mi mora biti uključen cijelo vrijeme jer kad ga ugasim, automatski ugasim i taj program. Mogu li ikako pomću nekog key-a namjestiti da kad upalim program iz terminala, da ga mogu izgasiti bez da se iskluči program?

Ako pokrećeš iz terminala, ali želiš i dalje koristiti terminal, dodaj znak '&' na kraj naredbe (bez navodnika). Recimo za Firefox bi to izgledalo ovak:

firefox &

Pokrenut će ti Firefox, a i dalje ćeš moći koristiti terminal. Drugi način je (znači ako Gnome koristiš) Alt + F2, pa onda samo upišeš ime naredbe (bez '&' na kraju), opcionalno možeš dodati i opcije prilikom pokretanja (npr. ako hoćeš pokrenuti gnome-terminal u full screenu, upišešgnome-terminal --full-screen).

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 19:24 (1domagoj1).
15 godina

Imam hitan problem! Instalirao sam arch linux na zasebu particiju. Sve je dobro prošlo no očito mi je instalacija archa promijenila grub pa sam u grubu imam izbor samo između arch linux i arch linux falback. Ovo pišem sa live cd mint. Kako da sadvratim stari mintov grub?

Problem je hitan.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

sudo update-grub

$this->db->where->('I don't have a clue');

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Imam hitan problem! Instalirao sam arch linux na zasebu particiju. Sve je dobro prošlo no očito mi je instalacija archa promijenila grub pa sam u grubu imam izbor samo između arch linux i arch linux falback. Ovo pišem sa live cd mint. Kako da sadvratim stari mintov grub?

Problem je hitan.

https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows

Evo, ovo je sa Ubuntu community dokumentacije, ista je stvar i na Mintu.

Khm, khm, kolko ja znam, kod Arch-a sam instaliraš bootloader, kak ti je to promaknulo?? {#}

https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide#Install_Bootloader

16 godina
neaktivan

jel postoji neki linux bez vallet password manager-a? uzasno me nervira..

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 19:42 (Escudo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Kaj ti je to?

EDIT: Aaaa, a keyring... XD

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 19:47 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Koji sad linux koristiš?

KDEwallet ili gnome-keyring te nervira?

14 godina
protjeran

Gedit je jedan moćan alat kad se iskonfigurura.

Gotovo da se ga može složiti kao poluIDE za sve jezike. Od autocomplete, autointentation itd itd.

Prejak.

A ja tražio IDE-e i razne text editore, a imam tako moćnu stvar pod nosom.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sumski kaže...
Escudo kaže...

Koji sad linux koristiš?

KDEwallet ili gnome-keyring te nervira?

probao mint i ubuntu, razne verzije, nervira me sto svaki put moram unijeti lozinku da se spojim na wifi

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 19:56 (Escudo).
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Gedit je jedan moćan alat kad se iskonfigurura.

Gotovo da se ga može složiti kao poluIDE za sve jezike. Od autocomplete, autointentation itd itd.

Prejak.

A rano si se sjetil {#}

Tolko se da proširiti i iskonfiguirati s pluginovima, da je to nekaj nevjerojatno. Ja ga uglavnom i koristim za kucanje koda. +, onaj njegov LaTeX plugin :D, milina...

Ctrl + F9, tu je i terminal, Python console (plugin-ovi ofc)... ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 19:58 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
Escudo kaže...

To je super.Nema bolje stvari. Kad bi windowsi to imali bili bi daleko sigurniji ;)

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

A rano si se sjetil {#}

Tolko se da proširiti i iskonfiguirati s pluginovima, da je to nekaj nevjerojatno. Ja ga uglavnom i koristim za kucanje koda. +, onaj njegov LaTeX plugin :D, milina...

Ctrl + F9, tu je i terminal, Python console (plugin-ovi ofc)... ;)

Imaš koje dobre pluginove za preporučiti?

17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

probao mint i ubuntu, razne verzije, nervira me sto svaki put moram unijeti lozinku da se spojim na wifi

? Ne kužim. Ja na Gnome-u napravim konekciju, stavim kvačicu Connect automatically, čim je mreža dostupna, on se spaja, bez da ikakav password ukucavam... Ako na to misliš.

16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Escudo kaže...

To je super.Nema bolje stvari. Kad bi windowsi to imali bili bi daleko sigurniji ;)

meni je account password sasvim dovoljan, ako netko nema sifru mog accounta nemoze pristupit ni mojim lozinkama, a double login kod svakog pokretanja jede zivce

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
Escudo kaže...

? Ne kužim. Ja na Gnome-u napravim konekciju, stavim kvačicu Connect automatically, čim je mreža dostupna, on se spaja, bez da ikakav password ukucavam... Ako na to misliš.

Pa da, može i na KDE-u.

{#}

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Escudo kaže...

da i meni se spaja automatski ali me trazi lozinku od key ring-a da "moze pristupit" lozinki od mreze i spojit se, pa kod svakog pokretanja sustava moram unosit lozinku

ubuntu classic

kubuntu

lubuntu

mint classic

mint kde

mint xfce

svi imaju taj prokleti key ring

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 20:07 (Escudo).
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Imaš koje dobre pluginove za preporučiti?

Ja sam imal ovak, ako se dobro sjećam:

Brackets Completition, Embedded Terminal, Python Console, Code Comment (ovaj mi je najjači, Ctrl + M i zakomentira sav selektirani kod :D), Snippets (je super), External Tools (recimo Ruby interpreter i sl., tj. možeš bilo koju vanjsku naredbu ili skriptu pokrenuti keyboard shortcutom, npr. gcc da buildaš program, ultra korisno...), Align, Autotab, Class browser i možda još koji...

Dobar ti je i Tabs Extended, poboljšava mogućnosti tabova, al to nisam imal :)

16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

da i meni se spaja automatski ali me trazi lozinku od key ring-a da "moze pristupit" lozinki od mreze i spojit se, pa kod svakog pokretanja sustava moram unosit lozinku

I mene je to davno živciralo, ali sam već zaboravio kako sam to popravio pa sam izguglao budući da nisam na Ubuntuu više.

Ovo će raditi samo ako ti je lozinka koju koristiš za login ista kao i lozinka keyringa!

Jednostavno instaliraj paket libpam-keyring i na kraj datoteke /etc/pam.d/gdm dodaj ovu liniju:

@include common-pamkeyring

Izvor

15 godina
protjeran
Proz0r kaže...
Escudo kaže...

I mene je to davno živciralo, ali sam već zaboravio kako sam to popravio pa sam izguglao budući da nisam na Ubuntuu više.

Ovo će raditi samo ako ti je lozinka koju koristiš za login ista kao i lozinka keyringa!

Jednostavno instaliraj paket libpam-keyring i na kraj datoteke /etc/pam.d/gdm dodaj ovu liniju:

@include common-pamkeyring

Izvor

jedno od rješenja je da ne koristiš lozinku za keyring :)

15 godina
neaktivan

Evo jedna dobra preporuka editora:

KatE  {#}

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice