a jel znate za Komodo Edit? po meni savršen, odnosno tik do DW na komercijalnim sustavima - ima valjda sve što mi može zatrebati - podrška za više jezika, code completition, split view, code debugging, predinstalrane template, rad sa bazama podataka, ftp klijent, integrirani browser, mogućnost personifikacije, full screen... I sam sam koristio gedit prije i sa tonom plugina i onda sam vidio da nemoram koristi plugine, da ih ovdje imam sve :)
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.514.568
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
slazem se sa ovim sto ti je domagoj rekao. bez citanja handbooka nemoj radit nista. postoji dobra sansa da neki korak predvidis a onda belaj, jer stvari nece funkcionirati. na tom LiveDVDu imas i graficko suucelje ali i integralnu verziju handbooka (ja sam svoju citao kroz Links XD) pa radi tocno onako kako je tamo propisano. mozda bi stvarno bilo bolje da prvo probas u Vboxu :-) u svakom slucaju sretno :-)
Tak i ja XD, links rocks :P
Da je ja nevolim crni ekran to mi je glupo :P .. Znači na ovom gentuu ću imati sve kao na ubuntu ili mint?? Mislim xD ne na pozadinu i to ali imat ću sliku, menu bar, programe itd... Jel je?? Ak da bacam se na posao na virtualbox.... E a jel bi mogao možda fedoru porenuti??? Samo onako pitam :D..
pa naravno da ces imat, jedino je pitanje sto ces sve omoguciti pri kompajliranju tih programa. naime, gentoo je toliko slobodan da ti daje mogucnost prakticki totalne prilagodbe svih programa onome sto ti trebas. ako to znaci da neces neki feature programa, nema problema - disejblas ga i ides dalje. zato ti savjetujem da dobro prodjes kroz handbook, ne samo radi instalacije vec najvise zbog podesavanja USE flagova i namjestanje datoteka u /etc/portage direktoriju (po defaultu ne postoji ali tamo se sprema nekoliko datoteka koje definiraju use flagove po pojedinom programu, a ne globalno). uglavnom, nakon malo igranja i drndanja, dobit ces sto si htio :-)
Je li ima itko zaineresiran da napiše jedan tutorial za početnike, koja distribucija, koje sučelje itd, da ne odgovoramo svaki dan na isto pitanje nekoliko puta?
Ako ne, onda ću ja kasnije, i ovako mi je danas slobodan dan.
Mislio sam preci na linux, pa imam nekoliko pitanja
korisnik sam xp-a, sta dobijam prelaskom na linux a sta gubim? kakva je podrzanost za neke starije igre kao npr cs 1.6, pes 6? sto se tice mojih potreba to je ugl net i ove gore igre, koji bi mi linux za te potrebe najvise odgovarao? onda sistemski zahtjevi, moj komp: amd sempron 2800+ @1.6ghz, 512mb rama, ati x300/x550/x1080?
Mislio sam preci na linux, pa imam nekoliko pitanja
korisnik sam xp-a, sta dobijam prelaskom na linux a sta gubim? kakva je podrzanost za neke starije igre kao npr cs 1.6, pes 6? sto se tice mojih potreba to je ugl net i ove gore igre, koji bi mi linux za te potrebe najvise odgovarao? onda sistemski zahtjevi, moj komp: amd sempron 2800+ @1.6ghz, 512mb rama, ati x300/x550/x1080?
na tom računalu ti te igre pod linuxom vjerojatno neće raditi dovoljno dobro.
većina igara je rađena za windowse. poznatijih naslova za linux je jako malo.
dobivaš:
- odličan, siguran, prilagodljiv, otvoren, brz OS...besplatno i legalno
gubiš:
- ako ne igraš igre i nemaš neki profesionalni program koji ti život znači, a nema za njega dovoljno dobre zamjene na linuxu, tada ništa.
...dakle, gubiš mogućnost igranja naslova kojih još nema za linux
uspjesno sam instalirao ubuntu 10.10 i sljedeci problem je osvjetljenje zaslona...(OS instaliran na lapu)
probao sam sve mogu ce kombinacije na internetu..
od one, desni klik na panel pa dodaj onaj screen brightness, ne pomaze, pomicem, al zaslon isto svijetlo..
od one
sudo gedit /etc/default/grub i dodavanje, mijenjanje one dvije linije...
jedino sto pomaze je FN i lijevo (smanjivanje), desno (pojacavanje)...ali onda mi se odmah zamrzne cijelo racunalo
i jedino sto pomaze je restart, nakog toga sve opet isto..
jel itko imao slican problem, i da li zna itko kako bi mogao rijesiti?..
Ej, probaj ištekat iz struje, ako ti se ne promjeni slika, izvadi bateriju (pod naponom), stavi unutra, ištekaj iz struje, uštekaj, izvadi bateriju...
Javi jel radi..
Jeli moguće iz Linuxa mijenjati veličine particija?
Kad sam instaliro Mint krivo sam postavio veličine a ne da mi se ponovno instalirat iz početka.
Jeli moguće iz Linuxa mijenjati veličine particija?
Kad sam instaliro Mint krivo sam postavio veličine a ne da mi se ponovno instalirat iz početka.
pa imaš program GParted
ako ne, instaliraj ga preko Software manager
Instalirao sam ga al ne da mi da mjenjam particije
Mountane particije nemreš, probaj preko LiveCD-a
Instalirao sam ga al ne da mi da mjenjam particije
Mountane particije ne možeš, prvo Unmount. ALI, pošto ti je to / (root) particija, nju ne možeš unmountati kad je tu sustav, onda kak veli sumski, bootaj LiveCD, pa onda...
imam pitanje,dakle....studiram informatiku i u slobodno vrjeme se bavim grafickim dizajnom i programiranjem i htio bih isprobati linux pa me zanima dali je to pametno s obzirom na to da mi je potreban adobe-ov paket i jos hrpa programa za koje ne znam hoce li raditi na linux-u, inace koristim win. 7 i jako sam zadovoljan pa nebih htio instaliran linux ukoliko nece moci zadovoljiti moje potrebe.
imam pitanje,dakle....studiram informatiku i u slobodno vrjeme se bavim grafickim dizajnom i programiranjem i htio bih isprobati linux pa me zanima dali je to pametno s obzirom na to da mi je potreban adobe-ov paket i jos hrpa programa za koje ne znam hoce li raditi na linux-u, inace koristim win. 7 i jako sam zadovoljan pa nebih htio instaliran linux ukoliko nece moci zadovoljiti moje potrebe.
koliko znam, Adobe radi preko WINEa. ne znam koju verziju trebas. u svakom slucaju mozes probat stavit u virtualbox ili vmware ili microsoftov virtualpc pa vidjet hoce li ti adobe raditi preko Winea i, sto je vaznije, koliko ce ti sporije raditi (wine ipak emulira windows okruzenje).
Naravno da je pametno! Neces nista izgubiti, a mozes dosta toga nauciti.
Dakle za tebe je najbolji klasican nacin - dual boot
Vidim da dosta vas ovdje koristi Mint pa me zanima koliko je on bolji od Ubuntu-a i da li ste ikada imali problema sa zvukom?
Ako imaš neki od novih laptopa (sa i3 ili P6000 series), onda ti na linux mint 10 (julia) neće raditi zvuk. Bar meni ne radi (na toshibi), kod linux mint-a 9 radi sve bez problema. Na netu ima rješenja za neke modele, ali koju god od tih opcija sam probao nula bodova. Update alsa-e, brisanje, pa ponovno instaliranje, nova verzija alsa-e
Probao već mali milijun postavki u alsa-base.conf, sve vezano uz toshibu (a i ostale modele), ali ne radi kako spada. Potrošio cijeli jedan dan, ali na kraju se pomirio da zvuka nema, a neda mi se stavljati opet 9-tku i ponovno instaliranje svega što mi treba.
Evo moj problem je slični ovome, samo kod mene to ne radi
Vidim da dosta vas ovdje koristi Mint pa me zanima koliko je on bolji od Ubuntu-a i da li ste ikada imali problema sa zvukom?
Ako imaš neki od novih laptopa (sa i3 ili P6000 series), onda ti na linux mint 10 (julia) neće raditi zvuk. Bar meni ne radi (na toshibi), kod linux mint-a 9 radi sve bez problema. Na netu ima rješenja za neke modele, ali koju god od tih opcija sam probao nula bodova. Update alsa-e, brisanje, pa ponovno instaliranje, nova verzija alsa-e
Probao već mali milijun postavki u alsa-base.conf, sve vezano uz toshibu (a i ostale modele), ali ne radi kako spada. Potrošio cijeli jedan dan, ali na kraju se pomirio da zvuka nema, a neda mi se stavljati opet 9-tku i ponovno instaliranje svega što mi treba.
Evo moj problem je slični ovome, samo kod mene to ne radi
imam hp sa i3 i na mint 10 i zvuk radi bez problema.
Vidim da dosta vas ovdje koristi Mint pa me zanima koliko je on bolji od Ubuntu-a i da li ste ikada imali problema sa zvukom
imam hp sa i3 i na mint 10 i zvuk radi bez problema.
Neznam, moguće da je do modela. Zvučna mi je prepoznata, lspci je pronalazi. Ali alsamixer ne pronalazi ništa. Na ostalim distribucijama (SUSE i Linux mint 9), koje sam probao je radilo OK. Kažem, probao sam već sve što znam i što sam izguglao, ništa nije pomoglo, za sada budem pustio tako.
Ej, probaj ištekat iz struje, ako ti se ne promjeni slika, izvadi bateriju (pod naponom), stavi unutra, ištekaj iz struje, uštekaj, izvadi bateriju...
Javi jel radi..
To ti malo zezas?...hehe
fuckas ti to, ak ja budem to morao svaki put radit..:)
evo skuzio sam jos nest, kad je lap spojen na punjac i bootam linuxe, mislim da je brightness na 100, jer ne mogu gledati koliko svjetli..
kad je na bateriji i bootam, onda je ok svjetlost i lijepo mogu gledati...:/
To ti malo zezas?...hehe
fuckas ti to, ak ja budem to morao svaki put radit..:)
evo skuzio sam jos nest, kad je lap spojen na punjac i bootam linuxe, mislim da je brightness na 100, jer ne mogu gledati koliko svjetli..
kad je na bateriji i bootam, onda je ok svjetlost i lijepo mogu gledati...:/
To ti je opcija kod power managment, imaš "dim display when on battery". Sad neznam da li se da postaviti i kad nije na bateriji
System->preferences->power management
Tamo si sve postaviš.
Kako mogu koristit linux sa usb sticka al da mi postavke ostaju :)
PS, makar radilo na samo tom jednom kompu di je instaliran nema veze.
Nisam siguran za ostale distre, no čini mi da da xPUD, Puppy i Slax to nude po defaultu, jer te se kod gašenja pita želiš li sačuvati postavke.. Za ostale distre nisam siguran, jer nisam viđao dalje. Iako, ja sam našao jednu zanimljivu stvar - imam na svome serveru mjesta i tamo sam si stavio folder sa Chromom portable i kada testiram neki linux, skinem si samo taj folder i pokrenem Chrome, a kako sam si sinkronizirao sa mejlom, svi bukmarci i addoni su mi gore, tako da se za ništa ne brinem :D Slično tako si možeš napraviti i za ostale programe - naprimjer za gEdit i Komodo ima isto tako jedna slična fora - samo conf datoteku si skinem. Ali, nekako mi je najbolja solucija snimanje nekog Linuxa na microCD (4kn, a osjećaj dok te svi gledaju kako radiš na računalu neprocjenjiv) i tamo si pokačiš sve što ti treba (osnovne stvari, ofc) i kad se boota, prebaciš ga u RAM i ovaj leeeti :)
ali se radi o netbook-u bez cd roma, i nekako mi zvuci frustrirajuce svaki put nakon svakog rebota si kopirat sve te datoteke, pogotvo za postavke sustava, ja samo ocu da se rijesim hdd-a da smanjim potrosnju i masu netbook-a
ali se radi o netbook-u bez cd roma, i nekako mi zvuci frustrirajuce svaki put nakon svakog rebota si kopirat sve te datoteke, pogotvo za postavke sustava, ja samo ocu da se rijesim hdd-a da smanjim potrosnju i masu netbook-a
stavi si Puppy na micro/mini SD card (ali ona fora kao i LiveUSB) - možeš proći i za nekih 40ak kn i to će ti biti i više nego previše. a svaki puta kada ga budeš gasio samo si sačuvaš postavke i to ti je manje više ekvivalent instalaciji na HDD
//ja nisam uspio Puppy instalirati na HDD, iako sam ga stavio na jednu particiju, on je za tu particiju mislio da je to USB
Možda ti pomogne ovo. Ja sam koristio How to sa Back Track stranice, (How to install BT on USB in persisten mode, ili tako nekako). Funkcionira fantastično, nabacio bi link ali ne mogu se spojiti. Uzmi USB od minimalno 8GB.
Probaj UNetbootin, imas opciju ostavljanja mjesta na sticku za podatke...
U principu, to je live image. Znaci mozes koristiti bilo gdje, a uz to mozes i spremiti podatke na sam stick.
Universal usb installer mi je stalno davao corupted datoteke nakon samo jednog koristenja, pa me isto doslo kao da je live.
unebotin moze spremati postavke samo za ubuntu :( ja bi mint
Ja sam instalirao Ubuntu i Mint na Usb od 16GB : - 4GB file; 1swap; ostalo Home. Rade i na drugim PCima koji podržavaju botanje sa sticka. Urađeni i svi updatei distri. Na nekim kompima mi se događalo da Winse mogu bootati sa sticka, a Linux iz nekog razloga ne. Možda treba flashati bios da bi prošlo, ali sa time se ne zamaram puno. Način instalacije: live CD ili live USB; imaš već uboden prazan stick najbolje na ploču (ne sa front panela); pokreni instalaciju i mjesto instalacije nađi stick i napravi šta želiš. Malo je usporenije što je normalno pa i sa sticka se pokreće. Nadam se da sam te uputio u smjeru kojem si htio. pozdrav
Universal usb installer mi je stalno davao corupted datoteke nakon samo jednog koristenja, pa me isto doslo kao da je live.
unebotin moze spremati postavke samo za ubuntu :( ja bi mint
Onda pokušaj na Back track forumu pronaći tutorijal kako instalirati na USB u persistent modu. Ja sam taj tutorijal iskoristio za instalaciju Ubuntua. Jesi siguran za Unebotin, šta nije kod njega fora da odabereš sliku ili distribuciju koju želiš i postaviš
Prouči i ovo možda ti pomogne.