Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.526.901
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
jesam iz terminala
nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
15 godina
protjeran
joannain kaže...
jesam iz terminala

A ja sam iz Međimurja.

{#}

Oprostite ali moro sam to reć...

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Čiji ti je disk?

Imao sam problem da nisam mogao mountati WD Elite Book. Restartao sam računalo, zaboravivši isključiti disk i kada se sustav digao uredno ga je očitao.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 21:55 (joannain).
15 godina
neaktivan

Dobra večer..

Imam par pitanja koja su vjerojatno vec odgovorena ovdje ali sam ja prelijen traziti... {#}

Kada instaliram ubuntu iz windowsa na c disk on mi se nece formatirati ili ? I da li iz linuxa mogu vidjeti ostale particije i raspolagati s njima ili raspolazem sam s onom particijom koju sam odredio za install ubunuta?  

Hvala unaprijed...

dipl. Znalac
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
joannain kaže...

nakon sto to otvorim u terminalu javlja mi ovo

linux-khuy:/home/josip # mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/ikstomi__ -o force
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
WARNING: Forced mount, reset $LogFile.
linux-khuy:/home/josip #

sto je logfile??

15 godina
protjeran
Agent Rico kaže...

Dobra večer..

Imam par pitanja koja su vjerojatno vec odgovorena ovdje ali sam ja prelijen traziti... {#}

Kada instaliram ubuntu iz windowsa na c disk on mi se nece formatirati ili ? I da li iz linuxa mogu vidjeti ostale particije i raspolagati s njima ili raspolazem sam s onom particijom koju sam odredio za install ubunuta?  

Hvala unaprijed...

Podebljano: daj malo pojasni, ja te nisam skužio ama baš ništa...

Podcrtano: naravno da da... :)

14 godina
Agent Rico kaže...

Dobra večer..

Hvala unaprijed...

Ovdje si vjerojatno mislio na instalaciju uz korištenje Wubija. Koliko znam ništa ružno ti se neće desiti Windowsima ipak prije nego to napraviš backupiraj sve važne podatke.

Ubuntu će ti uredno čitati ostale articije i dsikove. Nisam siguran da li ćeš moći pisati na particiji tvojih Winsa (možda bude zaključana) i to zbog toga što nemam iskustva s instalacijom na ovaj način.

koliko sam čuo od ostalih korisnika na ovakav način možeš imati raznih problema. Misli mda ti je za isprobavanje bolja opcija Live CD ili USB u persistent modu.

16 godina
neaktivan
joannain kaže...
joannain kaže...

sto je logfile??

Rebootaj u windowse i onda opet rebootaj u Linux. Čini mi se da windowsi nisu dobro unmountali disk(kako se to već zove na windows mašinama xD )

I am awesome.
14 godina
neaktivan
uglavnom sam sam prčkao i uspio ga je mountat, uglavnom skuzio sam da ne smijem sa njega brisat mapu system volume info, jer mi se tada opet javi isti problem. hvala. uskoro ce i novi problem pa odmorite malo :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
joannain kaže...
uglavnom sam sam prčkao i uspio ga je mountat, uglavnom skuzio sam da ne smijem sa njega brisat mapu system volume info, jer mi se tada opet javi isti problem. hvala. uskoro ce i novi problem pa odmorite malo :)

Hihi, pa nemoj si to brisati.

http://www.theeldergeek.com/system_volume_information_folder1.htm

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan
Agent Rico kaže...

Dobra večer..

Hvala unaprijed...

Kaj se tiče instalacije Linux-a preko Wubija, klik na link:

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=64&jumpto=1650820&sort=asc&view=flat

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Agent Rico kaže...

.Misli mda ti je za isprobavanje bolja opcija Live CD ili USB u persistent modu.

Znaci bilo bi mi bolje iz biosa instalirati preko cd-a? A sto je ovo   USB persistent mode .. ?

Tnx btw...

16 godina
neaktivan

Za sve Linuxaše preporuka: instalirajte igru xBill, trebala bi bit u repozitorijima većine distra. Uglavnom zli hacker po imenu Bill je napravio gadni virus koji može pretvoriti računalo u toster i koji je pametno prerušen u operativni sustav, a vi morate zaštititi svoju mrežu od njega xD

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 22:24 (dj_beni).

5 0 hvala 3
14 godina
Agent Rico kaže...
mario.L_hr kaže...
Agent Rico kaže...

Znaci bilo bi mi bolje iz biosa instalirati preko cd-a? A sto je ovo   USB persistent mode .. ?

Tnx btw...

Čista instalacija je uvijek bolja. USB u persisten modu ti je fora da imaš Live distribuciju na USB-u ali s opcijom da ti pamti sve promjene i update koje si napravio. Dobra fora ovakvog pristupa je da imaš kompletni OS na sticku, možeš ga nositi sa sobom i koristiti na bilo kojem računalu. Sve što promjeniš ili dodaš ostati će zapamćeno. Ako se odlučiš na to pogledaj ovo, meni je pomoglo. Ne treba te buniti što je to BackTrack. Enkripciju možeš i nemoraš napraviti.

15 godina
odjavljen

Uošće se ne kuži na kaj se misli pod Wingdows. Mislim je to nešto novo?

I ♥ π ⇓ tu klikni :)

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel zna itko išta u vezi Linux certifikata?

0 1 hvala 0
16 godina
1domagoj1 kaže...

? .. {#} ha?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
ihush kaže...
1domagoj1 kaže...

? .. {#} ha?

potpis

17 godina
neaktivan

Jel ima u Hrvatskoj za polagat, kad, gdje, kolko novaca, bilo kaj? Tražim po netu, ali nisam na ništa konkretno naišao (kaj se Hrvatske tiče). Tu je LPI - http://www.lpi.org/ - ali ne znam ima li toga uopće u HR. Pa pitam, zna netko išta u vezi toga?

0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Jel ima u Hrvatskoj za polagat, kad, gdje, kolko novaca, bilo kaj? Tražim po netu, ali nisam na ništa konkretno naišao (kaj se Hrvatske tiče). Tu je LPI - http://www.lpi.org/ - ali ne znam ima li toga uopće u HR. Pa pitam, zna netko išta u vezi toga?

Bilo je to u Bugu ako si možda vidio.

Tamo sa strane je znalo bit.

ECDL, onda neš za microsoft i onda za linux.....

Moral bi prolistat malo...

EDIT: javim ti ak nađem, valjda držiš starije brojeve Buga...

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 23:15 (beno101).
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

ovo? http://www.algebra.hr/stranice/edukacija/linux/linux.aspx

I am awesome.
15 godina
protjeran
dj_beni kaže...
1domagoj1 kaže...

ovo? http://www.algebra.hr/stranice/edukacija/linux/linux.aspx

E da!

TO je bilo u bugu...

17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Koji je to Bug? ECDL imam položen, iskreno ne znam ćemu to služi, apsolutno beskorisno po mom mišljenju (a i pič*in dim kaj se tiče težine, mislim ono radu u Wordu, Excelu i te gluposti, nekaj malo o povijesti računala i to je to). MSDN bi mogel ić polagat, ali niti tome ne vidim neku svrhu (osim kaj navodno poboljšava izglede zaposlenja). Al trenutno ono kaj me zanima je baš konkretno, Linux certifikati, tražim što više informacija o tome.

EDIT: @dj_beni Može, dakle ipak LPI ima za polagat u HR. Stvarno nisam znao da ima u Algebri. Thx. Zna netko još možda više o toj temi? Kaj je sa RedHatovim certifikatima, čini mi se da i Novell ima nekaj svojeg?

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 23:20 (1domagoj1).
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
beno101 kaže...

Koji je to Bug? ECDL imam položen, iskreno ne znam ćemu to služi, apsolutno beskorisno po mom mišljenju (a i pič*in dim kaj se tiče težine, mislim ono radu u Wordu, Excelu i te gluposti, nekaj malo o povijesti računala i to je to). MSDN bi mogel ić polagat, ali niti tome ne vidim neku svrhu (osim kaj navodno poboljšava izglede zaposlenja). Al trenutno ono kaj me zanima je baš konkretno, Linux certifikati, tražim što više informacija o tome.

Mislim da si dobrio odgovor. {#}

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
EDIT: @dj_beni Može, dakle ipak LPI ima za polagat u HR. Stvarno nisam znao da ima u Algebri. Thx. Zna netko još možda više o toj temi? Kaj je sa RedHatovim certifikatima, čini mi se da i Novell ima nekaj svojeg?

.

EDIT: O vidi, nemaju LPI-3 program XD, mislim, znam da visoko pucam, al LPI-3 bi stvarno htio položiti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 23:23 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...
joannain kaže...
joannain kaže...

sto je logfile??

Rebootaj u windowse i onda opet rebootaj u Linux. Čini mi se da windowsi nisu dobro unmorebuntali disk(kako se to već zove na windows mašinama xD )

nema potrebe za tim. jednostavno mountaj sa force opcijom -o force kako ti je naznačeno, al na osobni rizik. dakle:

mount /dev/sdxx /media/neki_folder_za_mount -o force

ovo sdxx zamijeni sa svojim uređajem npr. sdb1, a ovo neki_folder zamijeni sa imenom svog foldera. mislim da ti čak ni ne treba opcija type -t ntfs-3g , to ubuntu automatski prepozna

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
16 godina

- LPIC-1 je sličan tipkanju u wordu i sejvanju na disketu, isprintaš sam diplomu, dal je objesiš na zid ili mačku o rep, rezultat je sličan...

- LPIC-2, ako si već nešto takvog radio (složio firmicu..) tad ti je jasno što trebaš znati, samo to još moraš i školski naučiti i položiti.

- LPIC-3, e to je OK, samo je pitanje za koju firmu ćeš raditi jer su pola-pola MS-linux, mada u tom trenu znaš sve i za MS, ipak trebaš i njihov cert.

Stvarno me iznenadilo da ima nešto u Algebri.. kao i objašnjenje za fedoru ''i Linus je koristi'' -wooow!

Radije se raspitaj o financiranju iz EU fondova, to bi moglo biti par godina profitabilno. {#}

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
...

Radije se raspitaj o financiranju iz EU fondova, to bi moglo biti par godina profitabilno. {#}

Daj malo ovo pojasni? Na kaj točno ciljaš?

16 godina

@ 1domagoj1

- jedan od tečajeva koji se polaže (usput listajući Algebru..), to je trenutno aktuelno idućih par godina (pssst, za razliku od onog što Jaca traži ovčare, ovo je profitabilan job.)

-Stvar je da treba za kreditne linije iz EU fondova napraviti valjanu dokumentaciju... dalje vjerojatno pogađaš. Potrebna kvalifikacija jer to nemože raditi 'ovčar'.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice