Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.721
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
blackalbum kaže...
max1919 kaže...
EnlightenedPhoenix kaže...
Moze moze :) samo nazalost ne rabim ubuntu pa ne mogu previse toga reci... rabim druge distre pa mi ne zamjerite ako neke stvari radim na tezi nacin :)

ma nije teže... terminal je ponekad brži od GUI-a  ;)

ma koji terminal barem kod ubunta,dva klika mišem i napraviš sve što ti padne na pamet,zato postoji gui  da se ne zahebavaš terminalom

pa ok... gui je često pristupačniji običnim korisnicima, ali od petljanja po aplikacijama meni je lakše prekopirati/napisati 1 red u terminal i gotova priča...

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% kopiraj ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

bojim se da nećeš skype moći po defaultu sa sudo apt-get install skype, jer je to vlasnički software i repozotorij mu nije uključen po defaultu u ubuntu 10.10. morat ćeš ga skinuti sa njihove stranice i dva puta kliknit na njega da bi ga instalirao. i nemoj se iznenadit ako si sa windowsa što skype verzija za linux kasna za onom verzijom od windowsa.

link za download

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Skype se nalazi u repozitoriju "Canonical Partners" i trebao bi ići normalno s apt-get. Ako ne, normalno se nalazi u software centre.

Skype Skype
Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

bojim se da nećeš skype moći po defaultu sa sudo apt-get install skype, jer je to vlasnički software i repozotorij mu nije uključen po defaultu u ubuntu 10.10. morat ćeš ga skinuti sa njihove stranice i dva puta kliknit na njega da bi ga instalirao. i nemoj se iznenadit ako si sa windowsa što skype verzija za linux kasna za onom verzijom od windowsa.

link za download

da, skype ima lošije sučelje i ima dosta stvari koje bi se trebale usavršiti...

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% kopiraj ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ja iskreno nemam više volje za zaje*banciju s time. Nekad sam se igrao sa LFS-om i gentoo-om, ali sada samo ubuntu koristim. A i kroz godine sam se naučio na gnome, tako da mi se neda baš privikavati na druga sučelja. Možda bi još KDE koristio ili enlightenment ali ja sam stari pas {#}

Ja sam ti još mlađahan, pa još uvijek imam volje za zaje*anciju i eksperimentiranje kad se nađe vremena {#}.

Shody_1994 kaže...

Je li možeš objasniti zbog čega se mičeš sa GNOME-a?

Nisam u toku

Malo mi je dojadio, a i Bypass ti je stavio tu ova dva linka o Mono-u na Gnome-u:

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=59&jumpto=1626182&sort=asc&view=flat

Franjo15 kaže...

imam problema s fontovima u preglednicima, promjenili su se u svima odjednom sami.

I u mozilli i u chromiumu, i sve se poremetili, čak je i bug forum neka šugava slova prikazuje?

Kako da vratim na stabdardne postavke, da sve bude ok, kao što je i prije bilo ok.

Pogledaj u Mozilli pod Edit > Preferences > Content. Chromium je integriran sa Gnome-om jako dobro te koristi Gnome-ove settingse, pa bi ja zaključio da je prije problem u Gnome-ovim settingsima nego u Mozilli ili Chromiumu. System > Preferences > Appearance > Fonts pa tamo pogledaj kak stvari stoje (ili desni klik na desktop > Change Desktop Background pa namjesti karticu Fonts).

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan
max1919 kaže...

da, skype ima lošije sučelje i ima dosta stvari koje bi se trebale usavršiti...

Zašto, meni je bolje sučelje nego ono na Windowsima (čitaj: manje bloatano i jednostavnije, a čuj, ja sam više KISS nastrojen ;) ), imam jedan veliki prozor gdje mi je lista kontakta (kontakata?) i ispod dva gumba, jedan za dodavanje kontakta, jedan koji mi otvara meni sa opcijama. Treba li išta više? ;)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan

Vjerojatno je glupo pitanje i/ili je već bilo, ali ipak:

Jeli terminal na Snow Leopardu i ovaj na linuxu imaju iste naredbe?

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nailer... mislim da da...

bar koliko sam vidio osnovne naredbe...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
nailer kaže...

- ne. (ili da?)

Bolje je reči ne, mada svi imaju istu naredbu kao fdisk, bash, ali se recimo listing razlikuje

- kao da pitaš u vezi auta, dali imaju jednak mjenjač, svjetla.. i sl.

Imaju iste u smislu da možeš na svakom OSu dobiti željeno, ali se sama naredba-sintaksa može razlikovati ili isto natipkana naredba može dati drugi rezultat...

btw1: OSX=Appleova verzija BSD, linux je nešto drugo samo slično.

btw2: potato / poteto.. = čips.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
nailer kaže...

Naredbe i sintaksa ovise o shellu - bash, csh, zsh... Obično je po defaultu aktivan bash, mislim da je tako i na OSX-u?

bash reference manual

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Pošto vidim da niste sigurni 100%, jednostavno ću postaviti pitanje.

Nakon zamjene kernela često moram u terminalu ovo upisati (ili jako slično):

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions
chmod -R 755 /System/Library/Extensions
rm /System/Library/Extensions.mkext
rm /System/Library/Extensions.kextcache

Ja to jednostavno kopiram i sve 5, osim ove zadnje naredbe (boldane).

Uvjek mi javi da to nepostoji.

Inače, to je s ove stranice:

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?automodule=blog&blogid=367&showentry=537

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Koliko kužim, nemaš se oko čega brinuti. To je samo naredba za obrisati system cache, kako bi izbjegao moguće greške pri kopipestanju.

EDIT: inače, lako je moguće da bash na nekom linuxu, *BSD i OSX-u (makar je nastao na *BSD-u) ima različite naredbe. Sigurno imaš manual stranicu od basha na sustavu, pa upiši man bash i uči :)

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.1.2011 15:54 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Koliko kužim, nemaš se oko čega brinuti. To je samo naredba za obrisati system cache, kako bi izbjegao moguće greške pri kopipestanju.

EDIT: inače, lako je moguće da bash na nekom linuxu, *BSD i OSX-u (makar je nastao na *BSD-u) ima različite naredbe. Sigurno imaš manual stranicu od basha na sustavu, pa upiši man bash i uči :)

Bog te blagoslovio :D

Ja se već zabrinuo, da mi zbog tog neće raditi :))

Planiram kasnije malo to detaljnije proučiti :))

(sada prvo trebam što više toga osposobiti na Hackintoshu :D) 

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pogledaj u Mozilli pod Edit > Preferences > Content. Chromium je integriran sa Gnome-om jako dobro te koristi Gnome-ove settingse, pa bi ja zaključio da je prije problem u Gnome-ovim settingsima nego u Mozilli ili Chromiumu. System > Preferences > Appearance > Fonts pa tamo pogledaj kak stvari stoje (ili desni klik na desktop > Change Desktop Background pa namjesti karticu Fonts).

Stvari stoje kao na slici. Ali isti problem mi se javlja na chromu, operi, chromiumu i mozilli, u isto vrijeme sam instalirao sebi i frendu ubuntu, i sve iste programe, sve skoro identično, kod njega sve ok, kod mene nije.

*-*
14 godina
neaktivan

Instalirao sam linux mint 10, sad ne mogu instalirati niti jednu igru, niti google chrome, šta sad trebam učinit, jel treba drivere instalirat ili?

To mi je prvi linux

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.1.2011 12:35 (nick54312).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Stvari stoje kao na slici. Ali isti problem mi se javlja na chromu, operi, chromiumu i mozilli, u isto vrijeme sam instalirao sebi i frendu ubuntu, i sve iste programe, sve skoro identično, kod njega sve ok, kod mene nije.

Di je slika?

nick54312 kaže...

Instalirao sam linux mint 10, sad ne mogu instalirati niti jednu igru, niti google chrome, šta sad trebam učinit, jel treba drivere instalirat ili?

To mi je prvi linux

Naravno da možeš, ali ne možeš ono što si na Windowsima instaliral instalirati na Linux-u. Drivere ne trebaš, sve dolazi već sa Mintom. Za programe traži Linux verziju, sa nastavkom .deb (ili ponegdje zna pisat da je za Ubuntu) ili instaliraj programe sa Software Managerom/Package Managerom, nađi na meniju.

16 godina
neaktivan

A sad vidim i ja da je nema, ma ne znam kako se nije učitala, svašta.

Evo ide ponovno.

A evo i malo slika2 da vidite kako je smradno.

Slika Slika
Slika2 Slika2
*-*
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam par pitanja

Zašto mi je čudan interent, ne vide se slova ljepo?

Možete mi pojsniti malo više to instaliranvanje programa u sliki je problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Franjo15 kaže...

Evo ide ponovno.

-slika 2. nema veze s fontom.. to je samo stvar browsera kako će prikazati skriptu i načunu kako je optimizirana stranica, ovisno o rezoluciji ekrana... ista stvar na većem-manjem monitoru drugačije izgleda (ako misliš na prijelom u drugi red..).

-podešavaj zumom. ctrl+-

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Prvo zatvori software i update manager manager , onda probaj desni klik na google-chrome-stable-current.amd64 - otvori s gdebi paketni manager

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-podešavaj zumom. ctrl+-

To sam i ja mislio, ali ne pomaže, uglavnom rezolucija mi je 1280x800

Ma totalno mi pokazuje krive fontove, i na bug i na facebook, općenito na većini stranica, iako mi je u postavkama mozille uključeno [allow pages to choose their own fonts....]

Stvarno nemam pojma niti sam dokučio zbog čega je to.

*-*
17 godina
Debian Squeeze radeon dualhead problem

Okej, ne znam kako dalje, jednostavno mi ne baca sliku na TV.

A sada redom - imam ASUS M488TD-V EVO/USB3 s integriranom AMD 4250, 128 MB sideport memorije. Izlazi su VGA i HDMI. S hardverske strane sve uredno radi. Na Mythbuntu 10.04 (fglrx driver + Xinerama) imam sliku i na monitoru (VGA) i na TV-u (HDMI).

Pokušavam osposobiti HDMI izlaz za sliku na TV-u, ali ne ide pa ne ide. Google ne pomaže previše - probao sam nekoliko uputa s neta, ali se slika na TV-u jednostavno ne pojavljuje. Bez xorg.conf datoteke mi sustav prepoznaje oba izlaza iz grafičke, ali obje slike baca na monitor (VGA izlaz) i ne mogu Randrom natjerati sliku na TV. Čak sam probao prebaciti xorg.conf iz Mythbuntua (uz nužne preinake) i ne radi (OK, to sam pretpostavljao).

Uz minimalni xorg.conf podesim virtualnu površinu na 1280x1744 px i rasporedim ekrane (VGA gore, HDMI dolje). Dakle, uopće ne moram koristiti Randr za postavljanje screenova. Naredba xrandr mi javlja:

luka@mythrandir:~$ xrandrScreen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1744, maximum 8192 x 8192VGA-0 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm   1280x1024      60.0*+   75.0    1024x768       75.1     70.1     60.0    832x624        74.6    800x600        72.2     75.0     60.3     56.2    640x480        72.8     75.0     66.7     60.0     59.9    720x400        70.1 HDMI-0 disconnected 1280x720+0+1024 (normal left inverted right x axis y axis) 820mm x 460mm  1280x720 (0x63)   74.2MHz        h: width  1280 start 1720 end 1760 total 1980 skew    0 clock   37.5KHz        v: height  720 start  725 end  730 total  750           clock   50.0Hz
I sad, nakon što spojim TV, odn. prebacim na HDMI ulaz gdje je komp spojen i probam sljedeće:

luka@mythrandir:~$ xrandr --fb 1280x1744 --output HDMI-0 --below VGA-0

dakle, uključiti prikaz slike na TV-u i - ništa. Jednostavno nema slike na TV-u. Ta naredba bi zapravo trebala napraviti isto što i onaj minimalni xorg.conf (kojeg sam zaboravio staviti, pa evo i njega):

#Section "ServerLayout"#       Identifier     "radeon dualhead"#       Screen        "Screen0" 0 0#       Screen      0  "Screen1" 0 1024#EndSectionSection "Monitor"        Identifier   "Samtron"        Option      "DPMS" "true"        Option      "Position" "0 0"EndSectionSection "Monitor"        Identifier   "Sharp"        Option      "DPMS" "true"        Option      "Position" "0 1024"EndSectionSection "Device"        Identifier  "HD4250-0"        Driver      "radeon"        Option      "Monitor-VGA-0" "Samtron"        Option      "Monitor-HDMI-0" "Sharp"        BusID       "PCI:1:5:0"EndSectionSection "Screen"        Identifier "Screen0"        Device     "HD4250-0"        DefaultDepth     24        SubSection "Display"                Depth     24                Virtual   1280 1744        EndSubSectionEndSection

Nešto propuštam, a nemam pojma što. Svi prijedlozi i savjeti su dobrodošli, iskustva pogotovo.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.1.2011 16:32 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moj post ti vjerojatno neće pomoć, ali meni nije trebalo nikakvo editiranje xorg.conf ili bilo kakvo podešavanje.

Jednostavno bih VGA kabel prije paljenja spojio na TV i prilikom paljenja PC-a bi slika izlazila na TV :/

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Shody_1994 kaže...

Moj post ti vjerojatno neće pomoć, ali meni nije trebalo nikakvo editiranje xorg.conf ili bilo kakvo podešavanje.

Jednostavno bih VGA kabel prije paljenja spojio na TV i prilikom paljenja PC-a bi slika izlazila na TV :/

Vjerojatno bi i meni radilo da spojim TV VGA kabelom, ali je spojen HDMI-em. No, ono što mi  je najblesavije - cijela stvar uredno radi preko Mythbuntua, doduše, tamo sam sve postavio preko fglrx drivera. Također nisam morao podešavati xorg.conf tamo (iako sam to napravio zbog nekih drugih stvari).

Gledam te!
14 godina
neaktivan

Našao sam code block i kad bi htio pokerut program tođe mi ova poruka slika, kliknem da i ništa se ne dešava, u čemu je problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na Linuxu ti ne radi biblioteka <conio.h> a samim time ni getch().

To ti je nepotrebno na Linuxu jer se program "ne gasi" nakon kompajliranja.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Na Linuxu ti ne radi biblioteka <conio.h> a samim time ni getch().

To ti je nepotrebno na Linuxu jer se program "ne gasi" nakon kompajliranja.

1) to nije biblioteka vec predkompajlirani header (postoje razlike, google ih zna).

2) toga nema na linuxu zato sto je conio.h dio Borlandovog seta predkompajliranih headera i kao takav nije slobodan software.

svi programi se uvijek gase jer im je za gasenje potreban SIGTERM signal kojeg salje operativni sustrav. ono sto si ti mislio jest da se pokrece iz komandne linije pa nije potrebno zaustaviti ispis programa jer se isti uvijek moze pogledati scrollanjem misem gore ili dolje.

17 godina
neaktivan
RE: Debian Squeeze radeon dualhead problem
Veliki Brat kaže...

Okej, ne znam kako dalje, jednostavno mi ne baca sliku na TV.

A sada redom - imam ASUS M488TD-V EVO/USB3 s integriranom AMD 4250, 128 MB sideport memorije. Izlazi su VGA i HDMI. S hardverske strane sve uredno radi. Na Mythbuntu 10.04 (fglrx driver + Xinerama) imam sliku i na monitoru (VGA) i na TV-u (HDMI).

Pokušavam osposobiti HDMI izlaz za sliku na TV-u, ali ne ide pa ne ide. Google ne pomaže previše - probao sam nekoliko uputa s neta, ali se slika na TV-u jednostavno ne pojavljuje. Bez xorg.conf datoteke mi sustav prepoznaje oba izlaza iz grafičke, ali obje slike baca na monitor (VGA izlaz) i ne mogu Randrom natjerati sliku na TV. Čak sam probao prebaciti xorg.conf iz Mythbuntua (uz nužne preinake) i ne radi (OK, to sam pretpostavljao).

Nešto propuštam, a nemam pojma što. Svi prijedlozi i savjeti su dobrodošli, iskustva pogotovo.

imao sam nvidia gtx 260. ako se dobro sjećam sve sam to odrađivao preko Twin-View koji je u paketu nvidia-settings. par klikova i postaviš monitor ili kao klon, ili kao produženi desktop, gore dolje lijevo desno, u dvije minute sve namješteno. 

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan

ne mogu pristupit kolegi koje je na xp sp3. obojica smo na worgroup, ja preko sambe na ubuntu. svim ostalim računalina koji su također na xp-u (nisam siguran da su svi sp3) u mreži bez problema pristupam. kaže da mu je u group policy "allow network access - everybody" . također, ima omogućen guest account i uključen simple file sharing.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.1.2011 11:56 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Evo ide ponovno.

Ovak su postavke kod mene, ako ti išta znači, možeš probat.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice