Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.508.433
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ma mislio sam napraviti dual boot
da imam mint i xp
ali ako ne bude moglo drugačije može i ovo...
Ne znam kako bi iz Linuxa mogao napraviti dual boot osim ako odijeliš particiju iz Linuxa i formatiraš ju kao ntfs. Ubaciš usb bootaš sa njega i instaliraš XP, ali ne znam kakav ćeš boot menu dobiti.
... xp nije linux.
Ili ga instaliraj normalno ili koristi VM.
hmm... probaću pa šta bude :)
... xp nije linux.
Ili ga instaliraj normalno ili koristi VM.
znam da xp nije linux...
probao sam ga instalirati normalno sa usb-a - ne ide
u boot meniju stoji deafult i konstantno odbrojava 10..9...8...
ok (sad je malo jasnije.. želiš instalaciju s USBa na HDD dual boot.-tako si trebao i napisati..)
Teoretski to radi, praktično je igra na sreću (kao što primjećuješ..) Različiti USBovi, MBO-BIOSi i alati kojima to radiš daju svakakve rezultate. Većinom problematično.
Sprži na CD i instaliraj. Ako ti je baš potrebno, pronađi par alata za kopiranje CD->USB, uz pomoć HPtoolsa (više verzija, svaka radi jedan dio, možda neka nivija napokon odradi sve OK..) Nakon xx pokušaja, vjerojatno uspiješ napraviti InstallUSB... ili za par minuta CD. Ako je razlog da recimo nemaš CD.. iz takvog razloga kupiš ext.USB.DVD i rješeno bez gubljenja vremena i živaca.
btw. uvijek radi s čistom (origigi) instalacijom, nikakvi modani uber-super edišni..
Da, moraš prvo u Linuxu napraviti particiju za Windowse (NTFS ili neformatiranu pa kasnije formatiraš u Windows setupu). Onda ili bootaš s CD-a ili napraviš bootabilni USB (nije dovoljno samo kopirati fajlove s CD-a), upute se daju pronaći na netu, ja sam radio jednom (jer crko CD pogon na laptopu) i išlo je, samo alati s kojima sam radio više nisu dostupni na toj stranici za download, bar nisu bili kad sam nedavno gledao, upute su još uvijek tamo. Ima također i tu na forumu par tema, tj. tutoriala kako napraviti bootabilni USB s XP-om. Onda instaliraš XP. Windowsi će ti odmah prebrisati MBR sa svojim bootloaderom, tak da nećeš moći bootati ponovo Mint. E onda pak moraš bootati LiveCD (ili USB) Minta i update-ati grub. Postupak sam opisal pred jedno 5-6-7 stranica, ne znam točno. Pazi samo da u Win setupu slučajno ne preformatiraš koju particiju od Linuxa, jer Win ne prepoznaje te filesysteme pa će ti pisati prazna particija ili unknown particija, tak nešto, uglavno pazi na veličinu.
Ili to, ili instalirati u virtualki ako imaš dovoljno jako računalo. Naravno ako misliš igrati, virtualka ne dolazi u obzir.
imam problem
imao sam instaliran win7, i digao sam ubuntu 10.10 i još sam stavio ext2 boot od 100mb, i za ubuntu ext3 od 10gb
i kad se završi instalacija, pojavi se šupak grub (radi se o grub2) i ništa ne radi.
Probao sam i s easyBCD ništa koristi sve isto, linux stoji instaliran ali nikako ne mogu pristupiti linuxu, a win sam evo prstupio kad sam napravio repair na windowsima
Pa šta sad kako da ja njega usprijem nagurati da radi?
i reinstalirao sam grup preko livecd i ne pomaže, sve isto javlja
Opiši to "ništa ne radi"?
ništa ne radi....
čim se instalirao ubuntu, više ne pokreće niti jedan os, ne može butati više niti win niti linux.
problem s grubom
ništa ne radi....
čim se instalirao ubuntu, više ne pokreće niti jedan os, ne može butati više niti win niti linux.
problem s grubom
-nije problem u grubu (mada ni je ne podnosim dvicu..), nego u pogrešnom boot disku. Trebao si postaviti postojeći boot disk (koji je win7 kreirao) i na njega dodati grub.
Sad imaš situaciju da je grub promijenio boot disk, ali BIOS i dalje pokazuje na stari MBR... Da je fizički disk to bi mogao promijeniti u BIOSu.
-ponovi instalaciju bez ext2-boota.
-nije problem u grubu (mada ni je ne podnosim dvicu..), nego u pogrešnom boot disku. Trebao si postaviti postojeći boot disk (koji je win7 kreirao) i na njega dodati grub.
Sad imaš situaciju da je grub promijenio boot disk, ali BIOS i dalje pokazuje na stari MBR... Da je fizički disk to bi mogao promijeniti u BIOSu.
pokušati ću danas još s time, i ako to ne bude šljakalo, ide arch linux na komp. hebeni grub2.
A bio sam prvu isntalaciju napravio bez ext2, isto je bilo.
pokušati ću danas još s time, i ako to ne bude šljakalo, ide arch linux na komp. hebeni grub2.
A bio sam prvu isntalaciju napravio bez ext2, isto je bilo.
pretpostavljam da imaš jedan hard disk, ako je drugačije, reci.
napravi sljedeće:
1. instaliraj linux na jednu particiju, nemoj odvajati /boot /root, itd. odvoji eventualno /home, ako nećeš koristiti win diskove za podatke, tako da imaš i s wina pristup svim svojim podacima
2. kod particioniranja tokom instalacije izbriši /boot particiju koju si kod prethodne instalacije napravio
3. instaliraj grub na sda (ako ti je to jedini disk i ako su na njemu win), to ti obično distribucije tipa mint, ubuntu same ponude, pa ne trebaš ništa mijenjati. primjeti da nije navedena particija (sda1, sda2, itd.), već disk (sda) na kojem su instalirani windowsi. ako nije tako, onda trebaš promijeniti kad ti ponudi instaliranje gruba.
da imam jedan hdd, i sve što ste pisali je napravljeno.
I dalje ne funkcionira.
probati ću još jednom pa ćemo vidjeti jel ima pomaka.
@ Franjo15,
- 'idealni' plan.
HDD prije instalacije nekog OSa, napraviš jednu 'boot' primarnu aktivnu particiju, dovoljno je par MB, win7 radi 100MB, može i par GB za neke alate itd.. recimo da je 2GB neka realna granica koju podržava i FAT(32) pa nisi ničim ograničen što se tiče OSa ili bootanja. Može biti i NTFS ali je nevažno.
-ostatak postaviš kao extended. Zašto extended a ne obična? Primary može biti do 4 particije, ako je jedna boot, to bi ograničilo na još 3 particije, pošto je multiboot u planu, logično barem dva OSa... pa je matematika jasnija jer extended nije ničim ograničen osim abecedom tj 26 diskova-particija.
Redosljed instalacije više OSeva, DOS, Win (i verzije po starosti), OSX, Linux.
- Linux na kraju doda grub (moraš to odabrati, nije automatski, može biti i npr LiLo). (Ja radije koristim stari-jedinicu), novi je samo za EFI/GPT boot diskove bitan.
Naravno, u instalacije treba odabrati grub i da se instalira na primarnu-MBR boot particiju (jer se može instalirati i bez gruba, no kod restarta se uoči... -ništa)
DOSovki 'C:\' ili GUIDovski SDA je ta particija, sve ostale su 'krive'.
Chain(order) može ispremješati raspored, oprezno... Ista stvar je ako imamo više fizičkih HDDova, redosljed u BIOSu, tj. to bi trebalo izbjegavati jer kad se spetlja....
Za ovakav problem, ili nije instaliran grub, ili je na pogrešnoj particiji (a promijenio je oznaku aktivnoj..).
Windowse popravljaš njihovim CDom iz CMDa (fixmbr...) dok grub (pa da..) isto tako njegovim. Opet pazeći na redosljed OSeva...
Iz Windowsa je zgodan EasyBCD... klik, klik i gotovo. (vrlo slično grubu). U jedinici je menu.lst 'običan' txt koji mogu masakrirati po želji, s novim moram znati par kompliciranih naredbi, kao ALT+F2 sudo update - grub ii tak' nešt'... (ma da lagano je dok radi... ali ima neobičnu želju ne-raditi pa zato koristim jedinicu).
U svakoj fazi, instalacije različitih OSeva i sl. je praktično (pametno) napraviti image te boot particije.
To naravno podrazumijeva da imaš dovoljan broj liveCDa (linux-win) pri ruci s potrebnim alatima, diskovima i nešto znanja... (ili se osloni na čistu sreću dok traje).
-bilo bi dobro trenutnu tvoju situaciju (HDD) vidjeti takvim alatima, recimo akrivnu particiju.. probaj s gparted-om.
Ako skužiš u čemu je greška to će ti biti rješenje za sve buduće takve-slične situacije, ako ne otkriješ uzrok, nikad nećeš znati...
važno, na linuxu mala i VELIKA slova nisu iste stvari, naredbe treba doslovno prepisati (najbolje C/P).
momci, vjerojatno ste odgovorili na ovo, pa da skratim
za posao imam licencirane microsoftove programe, nemogu bez njih, i zanima me hoće li oni moći raditi na ubunti
za posao imam licencirane microsoftove programe, nemogu bez njih, i zanima me hoće li oni moći raditi na ubunti
koje?
koje?
cijeli microsoft visual studio, sql server i silverlight
ostani ti i dalje na windowsima jel ti windows programi neće raditi.
ostani ti i dalje na windowsima jel ti windows programi neće raditi.
hvala momče
.....
koje?
... na prvi post sam se suzdržavao,..
-rješenje, nabavi još jednu licencu i instaliraj linux distru poznatu kao windows(7).
Sve ostalo (osim tetrisa) bi bilo problematično.
@ihush
Trenutno imam samo jedan OS tako da je ovo više na hipotetskoj bazi.
Jel imaš možda ideju zašto mi GRUB neće prepoznati SSD?
Instaliran Win na SSD (Intel X25), lupim Linux (backtrack, ubuntu, mint, arch isprobani) na HDD (Samsung F1) i GRUB vidi samo HDD. Kompletno prtljanje po configu nije apsolutno ništa pomoglo (tj. google nije od pomoći).
MBO je Asus EVO P55 ukoliko je taj podatak od ikakve pomoći...
..MBO je Asus EVO P55 ukoliko je taj podatak od ikakve pomoći...
- na koji kontroler? - p55 bi trebalo prepoznati (JMicron je vjerojatno 'ispušten' iz kernela). Pošto ti je OS gore,vjerojatno je na 55tici...
... I predpostavljam da se to odnosi na novije distre (kernel 2.6.3x+).
Recimo meni na 55H normalno rade diskovi, ali nisu SSD...
Ako koristiš GRUB dvojku, on podržava i GPT-EFI bios itd.. pa ni to nije objašnjenje. Moralo bi biti nešto s formatom-align ili TRIM, ali nemam SSD 'viška' za test.
Pošto se s novim driverima koji podržavaju TRIM rezultati u testovima osjetno mijenjaju.. vjerojatno je tu problem, tj.. wintel na djelu ili tromost linuxa za driverima.
Pošto ti je gore OS, pokušaj u BIOSu privremeno postaviti SATA na compatible mod samo za bootanje linuxa, ako ga prepozna onda je do kontrolera-drivera, ako ne onda do internog kontrolera-formata...
- na koji kontroler? - p55 bi trebalo prepoznati (JMicron je vjerojatno 'ispušten' iz kernela). Pošto ti je OS gore,vjerojatno je na 55tici...
... I predpostavljam da se to odnosi na novije distre (kernel 2.6.3x+).
Recimo meni na 55H normalno rade diskovi, ali nisu SSD...
Ako koristiš GRUB dvojku, on podržava i GPT-EFI bios itd.. pa ni to nije objašnjenje. Moralo bi biti nešto s formatom-align ili TRIM, ali nemam SSD 'viška' za test.
Pošto se s novim driverima koji podržavaju TRIM rezultati u testovima osjetno mijenjaju.. vjerojatno je tu problem, tj.. wintel na djelu ili tromost linuxa za driverima.
Pošto ti je gore OS, pokušaj u BIOSu privremeno postaviti SATA na compatible mod samo za bootanje linuxa, ako ga prepozna onda je do kontrolera-drivera, ako ne onda do internog kontrolera-formata...
P55, klonim se JMicroa... Iskreno ne znam zašto, ali mislim da sam negdje nešto pročitao da su lagano smeće...
Da zadnje verzije koje su bile aktualne prije mjesec i po dana.
Eh, ovaj zadnji dio mi je malo - uhm, eh, wuuut? SATA Linux compatible mode? Di / što / gdje?
.....
koje?
... na prvi post sam se suzdržavao,..
-rješenje, nabavi još jednu licencu i instaliraj linux distru poznatu kao windows(7).
Sve ostalo (osim tetrisa) bi bilo problematično.
stvarno mi nije jasno na što se imaš suzdržavat...
lijepo pitam, samo budale se imaju na nešto suzdržavat
Eh, ovaj zadnji dio mi je malo - uhm, eh, wuuut? SATA Linux compatible mode? Di / što / gdje?
- ovisno što se nudi u BIOSu, pod SATA opcijama, obično naziv compatible ili sl. (stariji OSevi, vide disk kao ATA, netreba SATA drivere...)
stvarno mi nije jasno na što se imaš suzdržavat...
lijepo pitam, samo budale se imaju na nešto suzdržavat
u pravu si.
Ah, to... Zbunilo me ovo compatible za bootanje Linuxa...
DA vas pitam instalirao sam, backtrack 4 rc 2 preko VMware Playera Stavio sam ga kao drugi linux sa 2.6.x kernelom i sad me traži da instaliram VMware Tools, pa da vas pita za što su oni potrebni (koja korist od njih) ako su potrebi kako ih instalirati jer pokušao sam sa njihove pomoći i sa službene stranice ali nisam uspio i još me zanima kako da mogu povečati "prozor" stalno mi stoji u 800x600 pokušao sam sa "fix-splash" ali nije uspjelo.
... još me zanima kako da mogu povečati "prozor" stalno mi stoji u 800x600 pokušao sam sa "fix-splash" ali nije uspjelo.
Upravo za to (između ostalog) ti trebaju VMware Tools. Bez njih ne možeš namještati veličinu prozora. Slobodno ih instaliraj.