Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.374
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav,

Imam USB od 8 Gb. Moja želja je napraviti dvije particije. Jednu od 1 Gb, a drugu od 7 Gb. Na particiju od 1Gb bih instalirao bootabilni Ubuntu, a particiju od 7Gb bi koristio za pohranu podataka.

Kad sam krenuo to sam napraviti, postavio sam da mi je particija od 7Gb primarna i prva, a ona od 1Gb logička i druga zato što windows prepoznaje samo primarnu particiju ili prvu logičku, a kad koristim windowse cilj mi je da računalo prepozna primarnu particiju s podacima jer mi tad ubuntu particija ne treba. No kad sam krenuo bootat Ubuntu naišao sam na problem - nemože se bootat. Isto se dešava kad obje particije kreiram kao logičke.

Molim pomoć...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
Ne kuzim zasto tako radis... stavi sve kao jednu particiju, snimi live distru (ubuntu) i stavi persistance na 7 GB... i to je to...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina
neaktivan

Radim tako zato što me smeta gledat hrpu linuxovih mapa ispremješanih po disku zajedno s mojim mapama i datotekama. Imas pravo, tako će sigurno funkcionirati ali mene zanima jeli moguće da funkcionira s dvije particije

14 godina
Djuka6 kaže...

Pozdrav,

Imam USB od 8 Gb. Moja želja je napraviti dvije particije. Jednu od 1 Gb, a drugu od 7 Gb. Na particiju od 1Gb bih instalirao bootabilni Ubuntu, a particiju od 7Gb bi koristio za pohranu podataka.

Kad sam krenuo to sam napraviti, postavio sam da mi je particija od 7Gb primarna i prva, a ona od 1Gb logička i druga zato što windows prepoznaje samo primarnu particiju ili prvu logičku, a kad koristim windowse cilj mi je da računalo prepozna primarnu particiju s podacima jer mi tad ubuntu particija ne treba. No kad sam krenuo bootat Ubuntu naišao sam na problem - nemože se bootat. Isto se dešava kad obje particije kreiram kao logičke.

Molim pomoć...

Pogledaj ovdje, opisano ti je u djelu iza podnaslova Partitioning.

Znam da je BackTrack ali on ti je napravljen na temalju Ubuntua.

17 godina
neaktivan
Djuka6 kaže...

Radim tako zato što me smeta gledat hrpu linuxovih mapa ispremješanih po disku zajedno s mojim mapama i datotekama. Imas pravo, tako će sigurno funkcionirati ali mene zanima jeli moguće da funkcionira s dvije particije

Moram i sam pokušati da bih bio siguran...

Koliko sam ja upoznat bootat će ti samo jednu particiju s USB-a, a ova druga nece biti prepoznata...

Ali kazem ovo je samo dokle moje znanje seže (a o tim stvarima nije veliko baš)

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
neaktivan

Instalirao sam Ubuntu 10.10 a windows 7 sam već imao od ranije.. Sada kad palim laptop dolazi mi Gnu Grub manager pa baš neznam kako se on podešava.. Na slici koju sam postavio se vidi da mi uvijek ubuntu na 1. mjestu..e sada ja bih htjeo postaviti da mi se win7 podigne prva (sama) kod paljanja laptopa a nisam baš siguran kako se to radi..i kako se skraćuje vrijeme odabira?

Hvala..

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Legolas kaže...

Instalirao sam Ubuntu 10.10 a windows 7 sam već imao od ranije.. Sada kad palim laptop dolazi mi Gnu Grub manager pa baš neznam kako se on podešava.. Na slici koju sam postavio se vidi da mi uvijek ubuntu na 1. mjestu..e sada ja bih htjeo postaviti da mi se win7 podigne prva (sama) kod paljanja laptopa a nisam baš siguran kako se to radi..i kako se skraćuje vrijeme odabira?

Hvala..

Ja sam to postavio u Ubuntu-u. Idi na System/Administration..tak nekaj... ne sjecam se. Tamo bas imas alat za to.

15 godina
odjavljen
RaNzO kaže...
bobica257 kaže...

GRUB2 je teško smeće!

Znači sad sam stavio ubuntu 10.10 na komp i kad u grubu odaberem windowse ne boota ih nego samo vrati na GRUB.

Help...

Dio iz grub.cfg za Windowse

menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sde1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 9c904166904147ca
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}

imaš li više od jednog hard diska (ne particije, diska) u računalu?

nope, samo jedan disk

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
15 godina
neaktivan
Djuka6 kaže...
Legolas kaže...

Hvala..

Ja sam to postavio u Ubuntu-u. Idi na System/Administration..tak nekaj... ne sjecam se. Tamo bas imas alat za to.

Evo, našao sam. System/Administration/Startup manager. Tamo možeš i skraćivat vrijeme odabira.

16 godina
neaktivan
Legolas kaže...

Hvala..

vrlo jednostavno

https://help.ubuntu.com/community/Grub2

16 godina

-grub (1) možeš editirati spomenutimStartup Managerom.. ali ne baš sve.

Konkretnije možeš otvoriti kao root/su boot/grub/menu.lst (hidden folder) i editirati menu.lst, opcije su dokumentirane-samoobjašnjive. Običan txt. Naravno, prvo napravi backup.

-greška, imaš grub2. zanemari.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 22:41 (ihush).
15 godina
protjeran
bobica257 kaže...
RaNzO kaže...
bobica257 kaže...

GRUB2 je teško smeće!

Znači sad sam stavio ubuntu 10.10 na komp i kad u grubu odaberem windowse ne boota ih nego samo vrati na GRUB.

Help...

Dio iz grub.cfg za Windowse

menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sde1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 9c904166904147ca
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}

imaš li više od jednog hard diska (ne particije, diska) u računalu?

nope, samo jedan disk

ne znam onda. ja sam imao problema zbog više diskova, jer u tom slučaju je (npr.) "sda1" jednom od jednog diska, drugi put od drugog, a ako je operativni sustav na "sda1", onda se neće pokrenuti kad linux odredi drugu particiju kao "sda1", umjesto one koja je bila za vrijeme instalacije...nadam se da nisam zakompliciro. uglavnom, u tom slučaju ne znam što je problem kod tebe :)

16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
Legolas kaže...

Hvala..

vrlo jednostavno

https://help.ubuntu.com/community/Grub2

E da..ja sam to sad skonto, poučan link..trebao bih samo promjeniti ovu liniju koda set default="0" u 5..ali ne može se editirat dokument grub.cfg? ne može se ništa pisat po njemu niti brisat..i u komentaru na početku piše "DO NOT EDIT THIS FILE"..kako bih ja to mogo editirat?

17 godina
neaktivan

Editiraš fajl

/etc/default/grub

(ovog bez ikakvih "ekstenzija")

Nakon što ga editiraš i spremiš, pokreni naredbu

sudo update-grub

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Riješio sam problem na sljedeći način (pa možda nekom pomogne):

1. ALT+F2

2. gksudo gedit <path/to/filename.ext> u mom slučaju upisao sam:  gksudo gedit /boot/grub/grub.cfg

3. i onda sam bez problema editirao što sam trebao i spremio dokument

:-)

15 godina
odjavljen
Legolas kaže...

1. ALT+F2

2. gksudo gedit <path/to/filename.ext> u mom slučaju upisao sam:  gksudo gedit /boot/grub/grub.cfg

Samo jedan savjet kada si u Terminalu koristi naredbu sudo jer je to bez grefičkog sučelje i uštedijeti će ti vrijeme.

gksudo koristi samo u grafičkom sučelju npr. kod pokretanja programa putem lunchera i s root ovlastima tj. u njihov "Shortcut" upišeš u command prije svega gksudo i onda upišeš pass i pokrene program s root ovlastima...

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 23:33 (bobica257).
16 godina
neaktivan
Legolas kaže...

1. ALT+F2

I krivo si napravio jel ti tamo na onom linku ljepo pise sto trebas jer promjenom u /boot/grub/grub.cfg napravis samo privremeno 

i kad dođe do update gruba opet se vrati na staro zato promjene vršiš u /etc/default/grub

otvori terminal 

gksudo gedit /etc/default/grub

i tu napraviš promjene i nakraju naredbu 

sudo update-grub

16 godina
neaktivan

Nije istina svi programi sa gui morali bi se otvarati sa gksudo to je i preporuka :)

15 godina
odjavljen
Buhaha kaže...

Nije istina svi programi sa gui morali bi se otvarati sa gksudo to je i preporuka :)

Ali je isto tako preporuka da se radi u terminalu. Počne se s jednostavnijim stvarima tipa otvaranje i editiranje tekst datoteke, pa se tako sve više, brže i lakše ući. Ako ideš svaki problem kroz terminal riješiti i to još probati sam, onda ugledaš njegove ljepote.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 23:40 (bobica257).
14 godina
protjeran
Buhaha kaže...

Ali ne kroz terminal jer onda je svejedno.

Nemam potpis.
15 godina
neaktivan

ovako imam par (neobicnih) pitanja tako da bih molio bez smijeha:D

totalni sam pocetnik na linuxu pa me zanima par stvari....

ovako...odavno sam htio isprobati linux al nikad ga nisam imao prilike vidjeti kako radi sve do danas....

skinuo sam ubuntu 10.10 sa njihove stranice i instalirao ga u virtual box.u....

sve super prosla instalacija i sve namjestio....net, rezoluciji i ostale muke....

sad sam ga poceo koristiti i zbilja me odusevio no evo mog straha i ujedno pitanja....

dali na ubuntu mogu pobrat virus ili neki drugi oblik virusa te dal mi treba neki antivirus...

malo sam proguglo na netu i dosta sam postova vidio gdje ljudi pisu kako je jako mala vjerojatnost da se pobere virus te da se borere virus se stvarno treba bit veliki majstor za to te da su jos svi virusi u test fazi....

evo to je moje pitanje...dali mogu pokupiti virus na ubuntu i dal mi treba neki AV jer negdje sam cuo da ako se borere virus u virtual boxu da se moze on prenijet na host OS...a host OS mi je win 7 x32 i to ne bi nikako zelio....

ako imate par min vremena da mi pomognete puno biste mi pomogli....

unaprijed hvala....

-=Every moment is another Chance=-

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Virusi pod linuxom postoje ali nisu rašireni. Sigurnost je daleko veća (osim ako ne radiš kao root cijelo vrijeme) a osim toga, za svaku sumnjiivu akciju te pita.

Dakle, ako nisi root nego obični user, nemaš se čega brinuti.

Virus iz VirtualBoxa može priječi na host OS jedino preko mreže. Osim toga, virus koji radi pod Windowsima a pokupiš ga na Linuxu nema kamo jer se ne može pokrenuti i nastaviti širiti po mreži.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
neaktivan

hvala na izdvojenom vremenu....

znaci nemam se cega bojat....siguran sam

al da svejedno instaliram neki il netreba....

btw koji bi mi programi mogli jos dobro doci na ubuntu.....

17 godina
neaktivan

Nema potrebe za antivirusnim programima na Ubuntu-u, nisam čak ni čuo za takve. O programima ovisi o tome što često radiš na kompu. Browser imašFirefox, ja sam si instalirao Chromium jer je brži. Gimp je umjesto Photoshopa i odličan je kad se navikne na njega. Ubuntu Tweak ako želiš imati više opcija pri podešavanju vizualnog izgleda i raznih efekata. Gnome Do za lakše otvaranje programa. Audacious mi je zamjena za Winamp, Audacity za obradu zvuka, Avidemux za obradu videa, K3b za snimanje CD/DVD-ova (Brasero je sranje), VLC Player jer sam navikao na njega i Wine za neke windows programčiće.

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

ok...hvala svima na izdvojenom vremenu da mi pomognete....

puno ste mi pomogli...hvala

znaci budem malo jos na netu vidio sta ima od programa i sta mi treba pa cu krenut od toga....a za viruse znaci se nemam sta brinut...nemogu nist pobrat i zarazit host OS....

hvala jos jednom svima....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

na računalu imam instaliran Windows  7 i Ubuntu. Kad palim računalo, prikaže se lista na kojoj moram odabrati koji OS želim pokrenuti. Do sada je sve bilo ok jer su na popisu bili samo Windows 7 i Ubuntu. No nakon što sam skinuo novu verziju Ubuntu-a sad mi se i ona pojavljuje zajedno sa starom na tom popisu. To mi predstavlja problem zato što se stara i nova verzija Ubuntu-a tekstualno na tom popisu ne razlikuju i jednostavno nemogu znat koja je koja. Zanima me mogu li staru verziju ukloniti sa tog popisa pa da mi se prikazuje samo najnovija verzija Ubuntu-a i Windows 7??

Probao sam nešto u startup manageru al bezuspješno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Djuka6 kaže...

Pozdrav,

na računalu imam instaliran Windows  7 i Ubuntu. Kad palim računalo, prikaže se lista na kojoj moram odabrati koji OS želim pokrenuti. Do sada je sve bilo ok jer su na popisu bili samo Windows 7 i Ubuntu. No nakon što sam skinuo novu verziju Ubuntu-a sad mi se i ona pojavljuje zajedno sa starom na tom popisu. To mi predstavlja problem zato što se stara i nova verzija Ubuntu-a tekstualno na tom popisu ne razlikuju i jednostavno nemogu znat koja je koja. Zanima me mogu li staru verziju ukloniti sa tog popisa pa da mi se prikazuje samo najnovija verzija Ubuntu-a i Windows 7??

Probao sam nešto u startup manageru al bezuspješno.

Otvori terminal u ubuntu-u i upiši sudo update-grub (edit!)

To je ako si instalirao nanovo. AKo si napravo upgrade onda ti se prikažu stari kerneli na tom popisu.

Instaliraj ubuntu tweak za jednostavno uklanjanje starih paketa i kernela.

Nemam potpis.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.1.2011 19:25 (Click Jack).
15 godina

Postavi Firestarter kao firewall po ovim postavkama http://forumubuntusoftware.info/viewtopic.php?f=7&t=3665 

Možda je sučelje malo drukčije ,ali to je u suštini to.

Te Avast linux home edition.

Skini i instaliraj Avast s http://www.avast.com/linux-home-edition i instaliraj,te registriraj ili upotrjebi Terminal.

Ovo ti je postupak za instalaciju na 64-bit ubuntu.

Otvori terminal i upiši naredbe: 

sudo apt-get install ia32-libs

wget http://files.avast.com/files/linux/avast4workstation_1.3.0-2_i386.deb 

sudo dpkg --force-architecture -i avast4workstation_1.3.0-2_i386.deb

Ubuntu Ultimate Edition 2.8 AMD 64 bit
15 godina
odjavljen

Gle netrebaju ti ni AV ni Firewall ni išta slično. Jer je LInux svojom arhitekturom jaaaako siguran(pita te za svaku stvar koju hoces napraviti), a isto tako Virusa za Linux ima u tolkoj maloj količnini, da ako stvrano dobiješ jednog definitvno si genijalac i nemaš stvrano sreće...A i AV i firewall samo troše resurse na linuxu(ne rade ništa korisno)

LINUX bez AV-a i Firewall-a FTW

3 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Gle netrebaju ti ni AV ni Firewall ni išta slično. Jer je LInux svojom arhitekturom jaaaako siguran(pita te za svaku stvar koju hoces napraviti), a isto tako Virusa za Linux ima u tolkoj maloj količnini, da ako stvrano dobiješ jednog definitvno si genijalac i nemaš stvrano sreće...A i AV i firewall samo troše resurse na linuxu(ne rade ništa korisno)

LINUX bez AV-a i Firewall-a FTW

Baš tako Ništa ti od toga ne treba. AV ? čemu on sliži? Da štiti Linux mašinu? Za traženje Linux virusa?

Ništa od toga on samo pregledava Windows viruse za koje te nije briga jer se nemogu širiti na Linux mašini. 

Jedino ako djeliš windows datoteke sa prijateljima pa hajde da ih ti nezaraziš nekom zaraženom windows datotekom.

Doduše nebi li se oni sami trebali štiti od danas najbrže šireće gamadi na mreži.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice