Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.330
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

fatal server error:

no screen found

BFBC2: Drugar
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
pa ocito je nesto s grafickim driverima...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
14 godina
CRT kaže...

fatal server error:

no screen found

Nisi pročitao moj post. Shebali su te driveri s kojima tvoja grafulja baš ne radi.

14 godina
neaktivan

http://www.operatorchan.org/cp/src/cp5063_ffffuuu-large.png

idem na MINT! on me jos nikada nije iznevjerio

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ak sam ja dobro skužio tebi treba nvidia-legacy driver, a ovdje stoji da je driver koji bi tebi trebao (96.xx.xx) u k... tu piše kak bi se to moglo rješit

bug - https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphics-drivers-96/+bug/626974

ili probaj 10.04 (lucid)

14 godina
neaktivan

probaj ovo dodat u /etc/apt/sources.list :

sudo nano /etc/apt/sources.list

i tu dodaj ovo:

deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick-proposed
deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick-backports

nakon toga - sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 8:01 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo linuks napokon i kod mene proradio. Instalirao sam Mandrivu.

Iskljucio sam ipv6 i ponovo vratio opendns. Sad je internet napokon u redu. Mozda ipak bude nesto od mene hihihi

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sumski kaže...

i tu dodaj ovo:

nakon prve komande nemogu vised nista upisivat, ili ja neznam: nakon komande mi dodje da procitam 60 line txt (yeah right) ali neznam kako da upisem sljedece...

17 godina
neaktivan
CRT kaže...
sumski kaže...

i tu dodaj ovo:

nakon prve komande nemogu vised nista upisivat, ili ja neznam: nakon komande mi dodje da procitam 60 line txt (yeah right) ali neznam kako da upisem sljedece...

treba znat koristit nano. ne znam ni ja. zna da u vi-ju moraš stisnit slovo i za insert teksta. umjesto nano na ubuntu možeš i sudo gedit /etc/apt/sources.list 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
neaktivan

Nano je po meni jednostavniji i od gedita {#}

Gedit mi je zamoran, posebno jer je GUI pa ono File - Save .... u Nanu jednostavno stisneš CTRL +  X i Yes i to je to

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Nano je dobar, ali gedit je bolji za editiranje konfiguracijskih fileova zbog preglednosti i syntax highlight-a.

Nemam potpis.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Nano je po meni jednostavniji i od gedita {#}

Gedit mi je zamoran, posebno jer je GUI pa ono File - Save .... u Nanu jednostavno stisneš CTRL +  X i Yes i to je to

ok,al ako se prvi puta srećeš s njim, ne znaš za što služi ctrl-x.  čovjek je izvršio prvu naredbu i ne zna šta dalje. on ne zna da je nano progra za editiranje teksta. sa geditom bi skužio.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
17 godina
neaktivan

Kak ćeš pokrenuti gedit ako nemaš pokrenut X? Kad pokreneš nano, dolje ti piše ^G (što znači Ctrl+G) za Help, ^X (Ctrl+X) za Exit itd. Navigiraš sa strelicama na tipkovnici, a slova pišeš normalno s tipkovnicom :D.

Dakle, sudo nano /etc/apt/sources.list

stisneš strelicu prema dolje i pozicioniraš kursor do kraja dolje u zadnji red i upišeš one linije. Ctrl+X, onda će ti pitati želiš li spremiti, Y za yes, N za no.

A ovo Read 60 lines, ne znači da moraš pročitati 60 linija XD, ovo znači "red siksti lajns", tj. "pročitao sam 60 linija teksta", tj. da ti je editor učitao 60 linija teksta, tj. taj file je velik 60 linija teksta. ;)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 14:29 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

nisam ni citao xD

btw. preso na mint desetku...

ovdje ima puno manje problema ali neki su ocito stalni:

WIRELESS - ocito da je geska do kartice a ne do OS-a

Zvuk - da, tako je, nema zvuka (ne, nije mute)

Driveri - da, opet problemi sa grafičkim driverima - ali ovaj put mi ih uopce neda instalirati - valjda je to bolje nego ostati bez GUI-a :) - btw. nisam dosad primjetio nikakva stekanja i usporenja....

Pa ako mozete i znate - pomognite

HVALA

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Što se tiče ubuntua trebao si obrisati xorg.conf da se sve vrati pa obrisati te drivere jer ti očito ne odgovaraju...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

ovdje su imali nešto slično. možda je i kod tebe problem s kanalima. kažu da kad su postavili samo N na routeru da je radilo. a nekima je pomoglo brisanje filea /etc/modprobe.d/intel-5300-iwlagn-disable11n.conf

*tako je to kad je intelov firmware zatvoren. kako je broadcom otvorio svoje drivere za wifi kartice treba kupovati njegove kartice za rad s linuxom.

pardon na duplome (i što postajem polagano dosadan) ALI, u mintu sam nasao navedeni file, ali nemam permision za deletati (niti premjestiti) a u proprietiesima mi kaze da nisam owner... zna li netko?

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 20:43 (CRT).
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

pardon na duplome (i što postajem polagano dosadan) ALI, u mintu sam nasao navedeni file, ali nemam permision za deletati (niti premjestiti) a u proprietiesima mi kaze da nisam owner... zna li netko?

sudo rm /path/do/fajla/taj_fajl

ali prvo napravi kopiju tog fajla za svaki slučaj

sudo cp /path/do/fajla/taj_fajl /path/do/fajla/taj_file_backup

Ovo će ga kopirati pod imenom taj_file_backup, možeš staviti bilo kak da se zove, najbolje dodaj broj neki ili nešto. I stavi isti path, tak da kopija bude u istom direktoriju.

EDIT: Nadam se da nisam kasno uredio post XD.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 20:48 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

file removan ali nothing happend... ne pomaže...

imao sam s time problema kad sam bio na sedmici ali rjesio sam s driverima koje sam dobio uz laptop (naravno, oni su zu winse) te je tako updejtan neki wireless adapter {#}

btw. zna netko za zvuk?

EDIT: kasno je...

ali  btw. znam napamet sta je pisalo, jel pomaze sta xD

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 20:57 (CRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa ako je sve ok, onda valjda nema veze.

Nego zvuk. Jesi napravio update? Mislim, baš ono, regularni update, moguće da je u nekom od updatea popravljeno to.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa ako je sve ok, onda valjda nema veze.

Nego zvuk. Jesi napravio update? Mislim, baš ono, regularni update, moguće da je u nekom od updatea popravljeno to.

jesam :/

na Desktop kompu imam isto desetku (uz win 7) i tamo nema problema sa zvučnicima, ali laptop...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 21:22 (CRT).
17 godina
neaktivan
pa onda nemoj forsirati na laptop nego stavi winse i gotovo...

Ocito ne zeli linux na to...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina
neaktivan

Ovako, imam USB od 8 Gb. Moja želja je napraviti dvije particije. Jednu od 1 Gb, a drugu od 7 Gb. Na particiju od 1Gb bih instalirao bootabilni Ubuntu, a particiju od 7Gb bi koristio za pohranu podataka.

Kad sam krenuo to sam napraviti, postavio sam da mi je particija od 7Gb primarna i prva, a ona od 1Gb logička i druga zato što windows prepoznaje samo primarnu particiju ili prvu logičku, a kad koristim windowse cilj mi je da računalo prepozna primarnu particiju s podacima jer mi tad ubuntu particija ne treba. No kad sam krenuo bootat Ubuntu naišao sam na problem - nemože se bootat. Isto se dešava kad obje particije kreiram kao logičke.

Molim pomoć...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@CRT

Daj kopiraj output ovoga

cat /proc/asound/card0/pcm0c/info

Može i

aplay -l (malo L)

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2011 21:54 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

izvoliš:

card: 0
device: 0
subdevice: 0
stream: CAPTURE
id: ALC259 Analog
name: ALC259 Analog
subname: subdevice #0
class: 0
subclass: 0
subdevices_count: 1
subdevices_avail: 1

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Daj mi još reci model laptopa.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

asus n53 jf

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo, ovak, probaj instalirati nove drivere, skini ih odavde:

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false

Step-by-step vodič za instalaciju (tebi treba samo ovaj dio sa alsa-driver, pošto su libs i utils isti):

http://monespaceperso.org/blog-en/2010/05/02/upgrade-alsa-1-0-23-on-ubuntu-lucid-lynx-10-04/

Ako zapne, viči.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

{#} zvuk nece i to je to......

btw. i prije instalacije kada sam provjerio alsu bila je verzija .23 koju sam zapravo i instaliravao, tako da nisam nis napravio... zar ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@crt:  nemojte covjeku davati glupe savjete :-/ xorg.conf datoteka vise *NIJE* standardna datoteka za spremanje X postavki, odnosno jest, ali se ne koristi na vecini danasnjih modernih distribucija jer X-i rade detekciju hardvera svaki put kad se pokrecu. dakle, brisanje te datoteke nece dovesti ni do cega kada se original nalazi negdje u /usr/share (probably) i u njemu su rutine za detekciju hardvera koji korisnik ima.

nisam citao od pocetka, ali ako vec imas problem sa grafickom, on se u 90% slucajeva rjesava free driverima (koji ne daju 3D podrsku). u slucaju Radeonki, preporucam koristenje fglrx drivera, koji je puno bolji od open-source drivera (da bi ga koristio, moras imati radeonku verzije 3xxx navise - HD serija). vidim da ti imas nvidiju, u repositoryu imas negdje open-source drivere za nvidiju, makni ono njihovo cudo sa naredbom

sudo apt-get remove ime_paketa

i onda instaliraj open-source drivere i neces imati problema. sto se tice zvuka, ako nikako ne radi, rekompajliraj kernel, mada mi je cudno da ti na tom cudu ne radi zvuk (sve prekompajlirani kerneli imaju unutar /lib/modules sve moguce drivere za sve moguce i nemoguce deviceove). pogledaj i one linkove koje ti je domagoj nasao, najvjerojatnija je stvar u tome sto ti se zvuk salje na krivi device pa ti zato zvucna steka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ibazulic kaže...

sto se tice zvuka, ako nikako ne radi, rekompajliraj kernel

A prije ovoga probaj deinstalirati pulseaudio (ako ti je instaliran), meni je radio probleme.

Gledam te!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice