Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.644
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: Linux - pitanja i odgovori
Izbjeglica_02 kaže...

Postoji li kakav emulator za softwere koji ne podržavaju linux? 

imas wine,ali puno bolje ti nac alternativu 

CyberPunk http://myanimelist.net/animelist/FranzBonaparta
17 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...
Izbjeglica_02 kaže...

U ovom slucaju za njega to je blender...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
14 godina
neaktivan
Izbjeglica_02 kaže...

EnlightenedPhoenix kaže...
Izbjeglica_02 kaže...

Prešao bih ja na blender ali ima više razloga...

Ovako, imam već podosta iskustva u maxu, pa nebih ga mjenjao. Da stvar bude bolja par puta sam pokušao radit u blenderu ne leži mi :) 

A taj wine neželi se instalirat :/ 

14 godina
neaktivan
Izbjeglica_02 kaže...
sumski kaže...

inače , možeš probat napravit Ubuntu USB preko USB Creator-a , mislim da se tak nekak zove...

možeš i ovdje pogledat:

https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick

https://dl-ssl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_i386.deb

probaj ovo skinut, ovo je direktno sa službene stranice (pod pretpostavkom da imaš 32-bitni Ubuntu)

Hvala...

Postoji li za linux neki Device Menager kao u winsima?

Linux mi se sviđa sve više i više :)

probaj sa gnome-device-manager

16 godina
neaktivan
Izbjeglica_02 kaže...
(...)

Ovako, imam već podosta iskustva u maxu, pa nebih ga mjenjao. Da stvar bude bolja par puta sam pokušao radit u blenderu ne leži mi :) 

Probaj potražiti "wine", a ne "wine1.3" - vidi sliku.

Što se tiče Blendera, sučelje i lakoća korištenja (za mene) nemaju konkurencije. Povratak na max bi mi izgledao kao povratak na čekić i dlijeto.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
neaktivan
hrx kaže...
Izbjeglica_02 kaže...
(...)

Probaj potražiti "wine", a ne "wine1.3" - vidi sliku.

Što se tiče Blendera, sučelje i lakoća korištenja (za mene) nemaju konkurencije. Povratak na max bi mi izgledao kao povratak na čekić i dlijeto.

Pokazao mi je jedan forumaš...

Kako da instaliram flashplayer... Kako da uopče instaliram neku dadoteku kada su svi sa drugačijega tipa... 

16 godina
Izbjeglica_02 kaže...
Izbjeglica_02 kaže...

Izbjeglica_02 kaže...

Max je jako velik program sa puno mogućnosti s toga nevjerujem da će mu raditi sve funkcije i ako ga pokreneš u wine-u, a tko zna kako će tek renderat...

Ako ti treba max, onda je najbolje da ostaneš na windowsu, možeš stavit dual-boot jedino...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
14 godina
neaktivan
xxxxx kaže...
Izbjeglica_02 kaže...
Izbjeglica_02 kaže...

Izbjeglica_02 kaže...

Max je jako velik program sa puno mogućnosti s toga nevjerujem da će mu raditi sve funkcije i ako ga pokreneš u wine-u, a tko zna kako će tek renderat...

Ako ti treba max, onda je najbolje da ostaneš na windowsu, možeš stavit dual-boot jedino...

A budem probao sa blenderom...

Ali nemogu vjerovat koliko komplikacije oko jednoga file-a...

Miliun načina, svaki od njih neradi, izbaci grešku...  Na njihovom sajtu kažu da raspakiram i pokrenem run file, sve to uradim i ništa... 

Skidam sada preko upravitelja, katastrofa,  ne funkcionira... 

14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

probaj instalirat software preko synaptic package managera, možda će ti bit malo kompliciraniji, ali tamo imaš više mogućnosti, a i bolje vidiš kaj se sve događa tokom instalacije

kaj se tiče flash-a , možeš ovdje pogledat:

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/Flash#installation

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats

http://www.psychocats.net/ubuntu/nonfree

a možeš i ovo malo proučit:

https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2011 19:28 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sumski kaže...

probaj instalirat software preko synaptic package managera, možda će ti bit malo kompliciraniji, ali tamo imaš više mogućnosti, a i bolje vidiš kaj se sve događa tokom instalacije

Ma vračam se ja winsima...

Sviđa mi se linux brz je stvarno, te ima sučelje puno bolje od winsa...

Ali me ove instalacije ubiaju... Za svaki način javlja neku grešku...

Zar nepostoji nešto, za instalirat svaki .xyz file koristi ovaj način, za instalirat svaki .xzy file koristi ovaj naćin? 

14 godina
protjeran

Binary fileovi na linuxu se instaliraju na apsolutno isti način na svim distribucijama. Procedure se možda malo razlikuju ali to je zanemarivo.

Nemam potpis.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Click Jack kaže...

Binary fileovi na linuxu se instaliraju na apsolutno isti način na svim distribucijama. Procedure se možda malo razlikuju ali to je zanemarivo.

Na koji to ''isti naćin''? 

14 godina
protjeran
Izbjeglica_02 kaže...

Na koji to ''isti naćin''? 

Postoji nešto što se zove make file i on je temelj kod instalacije.

.deb, rpm i slični su samo file formati, odnosno arhive.

U make file piše što treba napraviti sa file-ovima koje treba instalirati. Ako je to c/c++ onda ih kompajlira i kopira u određeni direktorij. Ako su to neke skripte onda ih samo kopira itd itd.

Nemam potpis.
16 godina

Što hoćeš instalirati?

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sustav > Administracija > Synaptic Package Manager, upišeš u search wine, označiš ga (slika) tako da klikneš na ovu kućicu (kod mene je zelena jer je već instalirano) i onda u izborniku koji iskoči Mark for installation i onda gore stisneš na ovaj veliki gumb Apply sa zelenom kvačicom, pričekaš dok instalira i to je to.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2011 20:08 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Sustav > Administracija > Synaptic Package Manager, upišeš u search wine, označiš ga (slika) tako da klikneš na ovu kućicu (kod mene je zelena jer je već instalirano) i onda u izborniku koji iskoči Mark for installation i onda gore stisneš na ovaj veliki gumb Apply sa zelenom kvačicom, pričekaš dok instalira i to je to.

Hvala puno...

Sa ovim sam instalirao i flash i blender :) 

17 godina
neaktivan
Izbjeglica_02 kaže...
sumski kaže...

Zar nepostoji nešto, za instalirat svaki .xyz file koristi ovaj način, za instalirat svaki .xzy file koristi ovaj naćin? 

to svi početnici napišu i sad bi kao netko trebao plakati što se oni vraćaju windowsima. ako želiš nešto naučit, potrudi se, pročitaj, nauči. ako ne želiš ne moraš cijelom svijetu najavljivat kako se ti vraćaš na windowse nakon prve prepreke. vjerovatno si onda i u RL-u quitter

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2011 23:56 (hrvooje).
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Izbjeglica_02 kaže...
sumski kaže...

to svi početnici napišu i sad bi kao netko trebao plakati što se oni vraćaju windowsima. ako želiš nešto naučit, potrudi se, pročitaj, nauči. ako ne želiš ne moraš cijelom svijetu najavljivat kako se ti vraćaš na windowse nakon prve prepreke. vjerovatno si onda i u RL-u quitter

Neznam još dali ću se vratit... 

Stvarno mi se sviđa linux, prvenstveno zbog sučelja i brzine... Budem ostao još barem tjedan dana, pa vidio, jedina stvar koju nevolim je ta instalacija file-ova... No dobro sada sam pohvatao konce sa ovim synaptic-om... Budem vidio, za sada ima jedan malo veći razlog ne i stotinu malih za da ;) U ostalom, imam dual boot tako kada mi dojadi zezancija sa linuxom, mogu se vratiti na windowse...

A i mislim da je taj tvoj komentar sasvim bezpotreban, i ne nisam u RL quitter, u pravim ciljevima i željama sam uporan do zadnje kapi znoja ;) 

17 godina
neaktivan

Pa tak se programi i instaliraju, sve imaš u synapticu na jednoj hrpi, samo upišeš naziv programa. Problem je kaj su te ljudi tu malo zbunili, svako hoće pomoći pa onda nastane malo zbrka. Postoji i drugi način, odeš u terminal i upišeš sudo apt-get install ime_programa, ali se po ničemu ne razlikuje od synaptica osim po tome kaj je iz terminala. Tak da se time niti ne trebaš zamarati.

Čini mi se da si rekao da si Chrome probao instalirati? Ili netko drugi. Uglavnom, Chrome nije u službenim repozitorijima, a i ako me sjećanje ne vara, Google više nema verziju za Linux (a možda me sjećanje ipak grdo vara). No, postoji nešto što se zove Chromium. To je browser koji je Google uzeo kao bazu i napravio prema tom browseru fork koji su onda nazvali Chrome. Čak su i ikonicu istu zadržali, samo su ju obojali u tri boje, dok je Chromiumova ikonica plava (tj. tri nijanse plave). No, niti Chromium nije u službenim repozitorijima, već treba dodati njegov PPA (Personal Package Archive) u Synaptic. To se može obaviti na dva načina.

Prvi je direktno u Synapticu. Otvoriš Synaptic, pa onda Settings > Repositories > Other Software i onda dolje pritisneš Add. Tada uneseš ovo (copy-paste samo): ppa:chromium-daily/stable, a zatim pritisneš Add Source. Zatvoriš taj prozor i tada će te pitati da reloadaš repozitorije te nakon što ih reloadaš upišeš chromium i instaliraš ga.

Drugi način i po mom mišljenju, brži i jednostavniji je preko terminala (Applications > Accessories > Terminal). Otvoriš dakle terminal i kopiraš ovu liniju koda u terminal:

sudo add-apt-repository ppa:chromium-daily/stable

te pritisneš enter, zatim uneseš šifru (nemoj se splašiti što se ništa ne prikazuje prilikom ukucavanja passworda, to je sigurnosna mjera na *nix sustavima da se ne sazna duljina passworda), opet enter i to je to. Opet iz Synaptica možeš lijepo instalirati Chromium. 

Stvar je vrlo jednostavna. Nemoj od Linuxa očekivati druge Windowse. U principu, zadaće su im iste. Oboje su operacijski sustavi, ali načini na koji te zadaće obavljaju su nešto drugačiji. Eto, instalacija programa je jedan od njih. Na Windowsima ti programe tražiš po netu, Bugovom DVD-u :D ili nešto treće, dok na Ubuntuu sve imaš u repozitorijima (skoro sve, ako nema, onda dodaš izvor kao u primjeru ovom gore s Chromiumom).

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 0:56 (1domagoj1).

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

postoji google chrome linux za debian/ubuntu/fedoru/opensuse. prvi link na google tražilici link

*klik na download, klik na .deb datoteku za instal. ne znam jel može jednostavnije. iako se ne preporuča instaliranje programa s izvora kojima ne vjeruješ. najsigurnije je kako ti je domagoj rekao preko software centra i repozitorija službeih.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Ovo za chromium sam čuo na jednom sajtu, ali ga nemam instaliranog, imam obični chrome jer je prilikom instalacije navedena je neka podrška za chrome.

Ova stvar sa synapticom mi se sviđa, nema kopanja po internetu nego u 2-3 klika skinem željeni software. Čak mi je taj synaptic veliki plus linuxu :)

Još budem malo proguglao taj terminal, on mi nije posve jasan ćemu služi :)
Hvala svima :)

15 godina
odjavljen

Pošto sam se jaaako mučio s instalacijom gcc-a 3.4 na Ubuntu

Evo kratak tutorijal za

9.04, 9.10, 10.04, 10.10

Na ovima je testira i radi, ako ste ga uspjeli natjerati da radi na drugim verzijam javite

Upute

1. Skinete i instalirate ove pakete(tim redom) gcc-3.4-base, gcc-3.4, cpp-3.4 (Odaberite ispravnu arhitekturu!)

2.Nakon instalacije otiđite u synaptic i potražite paket gcc pokraj njega ce vam pisati verzija(najvjerojatnije 4.4.4 ali moze biti i 4.0.4) desni klik na njega i stisnite remove i apply(nikako complete remove)

3. otvorite terminal i upišite gcc ako javi grešku /usr/bin/gcc file not found onda je uspješno

4. cd-ajte u /usr/bin/ i napišite ovu komandu

cp ./gcc-3.4 ./gcc

5. Sada u treminal upišite gcc --version i ako napiše 3.4.6 uspjeli ste!

6. Sada imate gcc 3.4 i možete kompajlirati stare programe.

P.S. za tebe gore

Treminal ti je Bog i Batina u linux-u, bez njega ne možeš. Uglavnom služi za sve važne radnje podešavanja sistema

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 12:18 (bobica257).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A eto, vidiš izgleda da me sjećanje ipak vara. :D Ma nekad davno sam negdje pročital da je Chrome za Linux discontinued, a naknadno nisam gledal pa ono. Tak i tak koristim Chromium/FF, pa nije ni da sam previše pažnje obraćal na Chrome.

@bobica

Kak ne, sve kaj radim u zadnje vrijeme u terminalu je instalacija i brisanje programa :D. Tu i tamo provjerim dmesg ili tak nekaj... No, ajd, da budem iskren neke stvari mi je lakše i brže preko terminala nego kliktati po menijima. :) Recimo dodavanje onog PPA za Chromium, lakše mi je copy/pasteati naredbu i stisnuti enter nego se probijati kroz šumu onih menija. A opet, kako kome.

4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pozdrav,

namjeravam sa minta preci na fedoru...

zanima me samo jeli fedora ima problema sa driverima ili sve ide glatko i jeli fedora za pocetnike u linuxu

BFBC2: Drugar
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CRT kaže...

pozdrav,

namjeravam sa minta preci na fedoru...

zanima me samo jeli fedora ima problema sa driverima ili sve ide glatko i jeli fedora za pocetnike u linuxu

Ja imama dual boot Ubuntua i Fedore. Malo koristim jednu a malo drugu distribuciju. Kanta je stara 5 godina i sve je prepoznato od prve. Smatram se noob-om za Linux.

14 godina
neaktivan

Zahvaljujem...

jos nesto.... posto je je fedora .rpm based distra zanima me kako radi synaptic i ima li ga uopce te ima li dosta aplikaciju u njemu...

jos nesto (#2) zanima me kako s kreširanog windowsa na laptopu (bsod se pojavljuje svaki put kad ga upalim) spasiti podatke te ih staviti na linux (fedoru takodjer mislim staviti na laptop a da pritom izbrisem windoze a spasim podatke)

hvala...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CRT kaže...

Zahvaljujem...

jos nesto.... posto je je fedora .rpm based distra zanima me kako radi synaptic i ima li ga uopce te ima li dosta aplikaciju u njemu...

jos nesto (#2) zanima me kako s kreširanog windowsa na laptopu (bsod se pojavljuje svaki put kad ga upalim) spasiti podatke te ih staviti na linux (fedoru takodjer mislim staviti na laptop a da pritom izbrisem windoze a spasim podatke)

hvala...

Što se tiče aplikacija i paketa ima ih ko i kod bilo koje druge distribucije (sva sila). Meni je OK što su uključeni i neki zanimljivi mrežni alati.

To ti je najjednostavnije napraviti s Live distribucijom i dodatnim USB-om (disk ili stick). Digneš Linux s CD-a i prebaciš na stick.

17 godina
neaktivan
CRT kaže...

Zahvaljujem...

1) jos nesto.... posto je je fedora .rpm based distra zanima me kako radi synaptic i ima li ga uopce te ima li dosta aplikaciju u njemu...

2) jos nesto (#2) zanima me kako s kreširanog windowsa na laptopu (bsod se pojavljuje svaki put kad ga upalim) spasiti podatke te ih staviti na linux (fedoru takodjer mislim staviti na laptop a da pritom izbrisem windoze a spasim podatke)

hvala...

1) Fedora ima YUM Package Manager ako se ne varam.

2) Najbolje digni Live distru i na neki eksterni hard sve kopiraj kaj ti treba.

14 godina
neaktivan

eh da... vanjske diskove nemam,   a stick mi je od 2GB dok su mi podatci oko 20 GB jedino ako je moguce malo po malo sa stickom preko live distre na desktop PC (preko kojeg sada pisem) dok ne prenesem sve, pa sa PC-a malo po malo sa stickom na fedoru... jeli moguce?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

To je izvedivo, ili ih umreži lokalno pa preko shareanih foldera samo sve pushaj na desktop PC s live distre.

:D
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice