Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.845
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
RaNzO kaže...

sad bi ja pridružio UUID particije sabayona u grubu kad bih znao gdje. pokušao sam u /etc/grub.conf i /boot/grub/grub.conf, ali oba fajla su prazna.

??

ti to gledaš grub.cfg na Mintovoj root particiji , ili particiji na koju si instalirao Sabayon?

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Strpaj to u <kod> da bu malo urednije. ;)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Šta je ovo?  

:(){ :|:& };:

kad pokrenem to cijeli komp se zbloka..-.-

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
sumski kaže...
RaNzO kaže...

sad bi ja pridružio UUID particije sabayona u grubu kad bih znao gdje. pokušao sam u /etc/grub.conf i /boot/grub/grub.conf, ali oba fajla su prazna.

??

ti to gledaš grub.cfg na Mintovoj root particiji , ili particiji na koju si instalirao Sabayon?

na mintovoj root (kao što sam rekao, na sabayonu nisam instalirao grub)

17 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

Šta je ovo?  

Ajme, pa di si to izvukao?! To ti je inače fork bomba napisana u bashu. Ne znam kolko vrijedi da ti objašnjavam taj kod zapravo (osim ako baš hoćeš), jer ne znam kolko si na ti s programiranjem. Jednostavno rečeno to je rekurzivna funkcija koja se neprestano u beskonačnoj petlji poziva. Nakon pokretanja gotovo pa je nemoguće ubiti sve pokrenute instance, pa je najčešće rješenje jedino reboot stroja.

@RaNzO

Ne znam dali si probao, onu naredbu kaj sam ti napisal, s njom možeš UUID-e saznati.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 23:53 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
blackchoco kaže...

Šta je ovo?  

Ajme, pa di si to izvukao?! To ti je inače fork bomba napisana u bashu. Ne znam kolko vrijedi da ti objašnjavam taj kod zapravo (osim ako baš hoćeš), jer ne znam kolko si na ti s programiranjem. Jednostavno rečeno to je rekurzivna funkcija koja se neprestano u beskonačnoj petlji poziva. Nakon pokretanja gotovo pa je nemoguće ubiti sve pokrenute instance, pa je najčešće rješenje jedino reboot stroja.

@RaNzO

Ne znam dali si probao, onu naredbu kaj sam ti napisal, s njom možeš UUID-e saznati.

Da skužio sam da je jedino reboot rješenje...-.-

15 godina

ubuntu one dali to u hrvatskoj radi jer kad upišem kod koji dobijem e-mailom neće ide dalje

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
protjeran
blackalbum kaže...

ubuntu one dali to u hrvatskoj radi jer kad upišem kod koji dobijem e-mailom neće ide dalje

ja mislim da je prije radio 

to sam koristio negdje na 9.04 il tak nekaj 

CyberPunk
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
blackchoco kaže...

Šta je ovo?  

@RaNzO

ma nije mi problem saznati UUID-e, to znam, nego ne znam kamo ih upisati.

/etc/grub.conf

i

/boot/grub/grub.conf

su potpuno prazni

17 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

Da skužio sam da je jedino reboot rješenje...-.-

Ne nužno. Naime, možeš limitirati broj procesa koji se mogu pokrenuti po useru. *nix sustavi su od početka napravljeni kao višekorisnički sustavi te je to jedna od bitnih stvari koju bi svaki admin takvog sustava trebao imati na umu. U /etc/security/limits.conf se da namjestiti kolko procesa se max po korisniku može pokrenuti.

@RaNzO

Jel u pitanju GRUB2 ili Grub Legacy?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.12.2010 0:31 (1domagoj1).
16 godina
blackalbum kaže...

Radi! Probaj opet!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
14 godina
protjeran
RaNzO kaže...

/etc/grub.conf

i

/boot/grub/grub.conf

su potpuno prazni

/boot/grub/grub.cfg

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace. -Buffer Overflow-
15 godina
protjeran
Click Jack kaže...
RaNzO kaže...

/etc/grub.conf

i

/boot/grub/grub.conf

su potpuno prazni

/boot/grub/grub.cfg

ups :)

trenutno sam na win, isprobam kad se vratim u mint.

grub2 je u pitanju.

17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
grub2 je u pitanju.

Oh oh, onda sretno :)

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275

Sa Arch Wikija:

The recent versions of grub2 use UUIDs by default. You can re-enable the use of UUIDS by simply commenting the UUID line (this is also what it looks like by default)

https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB2

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.12.2010 0:55 (1domagoj1).
16 godina
odjavljen

Instalirao sam Aircrack, ali mi ga Mint nigdje ne pokazuje, tj. nema ga u izborniku iako je uredno instaliran. Uspijem ga naći preko search-a ali ne mogu ništa s njim. Kako da ga pokrenem?

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Instalirao sam Aircrack, ali mi ga Mint nigdje ne pokazuje, tj. nema ga u izborniku iako je uredno instaliran. Uspijem ga naći preko search-a ali ne mogu ništa s njim. Kako da ga pokrenem?

aircrack ti je CLI (command-line interface) aplikacija. Dakle, terminal. Predlažem ti da prođeš tutoriale kak se radi s njim ako misliš raditi s njim.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.12.2010 0:54 (1domagoj1).
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
aircrack ti je CLI (command-line interface) aplikacija. Dakle, terminal. Predlažem ti da prođeš tutoriale kak se radi s njim ako misliš raditi s njim.

Hvala! Nisam to znao. Uf, zašto baš mora preko terminal-a. Meni se i od command prompt-a povraća.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
17 godina
neaktivan

Zato što je CLI u tom slučaju bolji i brži

ICARUS HAS FOUND YOU!!! RUN WHILE YOU CAN!
15 godina
Koji je Linux najbolji za usb stik?
inox
16 godina
neaktivan

i mene isto zanima, i isto me zanima kada bootam s usb-a, onda ja vidim sve fajlove s harda na kojem su windowsi ili samo ono sto stavim na usb i ono sto imam na ext hardu kad ga prikljucim

i jos jedno pitanje, u bugu 205 ima program koji instalira linux na usb, a zove se UNetbootin-Universal Netboot Installer, znaci samo tamo sve nastimam i i onda odradi sav posao?

Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Hvala! Nisam to znao. Uf, zašto baš mora preko terminal-a. Meni se i od command prompt-a povraća.

Čuj, takve se stvari uvijek tak rade. Teško da buš krekal mrežu ako ne zasučeš rukave malo, a i kao što D4RKL1NG kaže, tak je brže, a i stabilnije.

Meni se isto od command prompta povraća.

17 godina
neaktivan
x18x05x kaže...

Baš za na USB, Puppy Linux.

spaws kaže...

i mene isto zanima, i isto me zanima kada bootam s usb-a, onda ja vidim sve fajlove s harda na kojem su windowsi ili samo ono sto stavim na usb i ono sto imam na ext hardu kad ga prikljucim

i jos jedno pitanje, u bugu 205 ima program koji instalira linux na usb, a zove se UNetbootin-Universal Netboot Installer, znaci samo tamo sve nastimam i i onda odradi sav posao?

I da i ne. To ni ja ne kužim iskreno (nisam se previše zamaral time). Unetbootin napravi sve, da, ali kolko je meni poznato on napravi Live distru, a ne perzistentnu instalaciju. Puppy Linux ima baš perzistentnu instalaciju. Istina, malo je ružan (jer je namijenjen i pokretanju na starijim računalima, al fakat starijim, tipa Pentium II), ali se to da srediti.

15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
x18x05x kaže...

Baš za na USB, Puppy Linux.

spaws kaže...

I da i ne. To ni ja ne kužim iskreno (nisam se previše zamaral time). Unetbootin napravi sve, da, ali kolko je meni poznato on napravi Live distru, a ne perzistentnu instalaciju. Puppy Linux ima baš perzistentnu instalaciju. Istina, malo je ružan (jer je namijenjen i pokretanju na starijim računalima, al fakat starijim, tipa Pentium II), ali se to da srediti.

ako se ne varam, linux se neće bootati ako je napravljen tim programom i USB stick vađen iz kompa i uboden na nekom drugom, već je za jednokratnu upotrebu. nemoj me držati za riječ, isprobaj, pa javi ovdje.

imaš Lili USB creator za win i pendrive, ili ti universal USB instaler. ova 2 meni rade odlično.

15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
RaNzO kaže...
grub2 je u pitanju.

Oh oh, onda sretno :)

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275

Sa Arch Wikija:

The recent versions of grub2 use UUIDs by default. You can re-enable the use of UUIDS by simply commenting the UUID line (this is also what it looks like by default)

https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB2

promijenio sam u /etc/default/grub liniju

#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

u

#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false

ali sad sam upravo skužio da sam vjerojatno trebao pomijeniti u

GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false

vidjet ću sutra, idem spat :)

14 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
1domagoj1 kaže...
RaNzO kaže...
grub2 je u pitanju.

u

ostavi ovako: #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true, ak ostaviš tako , onda traži po UUID-u , jer je naradba zakomentirana,a nezakomentirani ekvivalent toj taredbi bi bio:

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.12.2010 8:52 (sumski).
14 godina
neaktivan

Sa Unetbootinom napraviš LiveCD koji možeš pokretat i na drugim kompovima , samo svaki put krećeš od nule, tj. ne pamti session

mislim da sa ovim programom možeš napravit LiveCD koji bi pamtio što si sve radio/instalirao na njemu:

http://old.linuxliveusb.com/

PS

persisent USB je moguće napravit i sa Unetbootinom , ali ne po defaultu:

http://unetbootin.sourceforge.net/diskimg/readme.txt

Unetbootin možeš pokretat i iz Linux-aa i iz Windows-a, dok ovaj Linux Live USB Creator možeš pokretat samo iz Wins-a

možeš probat i sa Knoppix-om , koji je prvenstveno zamišljen kao LiveCD, a tek onda za instalaciju na HD

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

primjer za grub.cfg

menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os {
    insmod part_msdos
    insmod ext2
   set root='(hd0,msdos4)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9
    echo    'Loading Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 ...'
    linux    /boot/vmlinuz-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 root=UUID=e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9 ro  nomodeset radeon.modeset=0 profile
    echo    'Loading initial ramdisk ...'
    initrd    /boot/initrd.img-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64
}

ti trebaš - RaNzo - dobit da ti na boldanom dijelu ne bude ovak kak je meni , nego da i tu bude disk,particija po UUID-u

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Na BT4 imaš"how to"  napraviti USB persistent instalaciju. Trebaš samo live CD i odgovarajući USB. Sve ide iz terminala. Ovaj dio s Nesusom ti ne treba za svakodnevno korištenje.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
sumski kaže...
RaNzO kaže...
1domagoj1 kaže...
RaNzO kaže...
grub2 je u pitanju.

u

ostavi ovako: #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true, ak ostaviš tako , onda traži po UUID-u , jer je naradba zakomentirana,a nezakomentirani ekvivalent toj taredbi bi bio:

da, skužio sam to, ali probao sam svejedno jer ne radi po defaultu. naravno da ne radi niti kad promijenim na false i maknem # jer je to isto.

15 godina
protjeran
sumski kaže...

primjer za grub.cfg

menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os {
    insmod part_msdos
    insmod ext2
   set root='(hd0,msdos4)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9
    echo    'Loading Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 ...'
    linux    /boot/vmlinuz-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 root=UUID=e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9 ro  nomodeset radeon.modeset=0 profile
    echo    'Loading initial ramdisk ...'
    initrd    /boot/initrd.img-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64
}

ti trebaš - RaNzo - dobit da ti na boldanom dijelu ne bude ovak kak je meni , nego da i tu bude disk,particija po UUID-u

gledao sam jučer to, ali je grub.cfg ogroman, a već sam bio umoran, pa mi se nije dalo ići pokvariti instalaciju :) jer nisam bio siguran smijem li ručno to mijenjati (kad bi grub2 trebao po defaultu to raditi), pa sam ga prije pokušao natjerati da automatski diskove prepoznaje po UUID-u.

set root='(hd0,msdos4)' - što ovdje zamijenim UUID-em? samo "hd0", ili cijeli zagradu?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice