sad bi ja pridružio UUID particije sabayona u grubu kad bih znao gdje. pokušao sam u /etc/grub.conf i /boot/grub/grub.conf, ali oba fajla su prazna.
??
ti to gledaš grub.cfg na Mintovoj root particiji , ili particiji na koju si instalirao Sabayon?
sad bi ja pridružio UUID particije sabayona u grubu kad bih znao gdje. pokušao sam u /etc/grub.conf i /boot/grub/grub.conf, ali oba fajla su prazna.
??
ti to gledaš grub.cfg na Mintovoj root particiji , ili particiji na koju si instalirao Sabayon?
Strpaj to u <kod> da bu malo urednije. ;)
Šta je ovo?
:(){ :|:& };:
kad pokrenem to cijeli komp se zbloka..-.-
??
na mintovoj root (kao što sam rekao, na sabayonu nisam instalirao grub)
Šta je ovo?
Ajme, pa di si to izvukao?! To ti je inače fork bomba napisana u bashu. Ne znam kolko vrijedi da ti objašnjavam taj kod zapravo (osim ako baš hoćeš), jer ne znam kolko si na ti s programiranjem. Jednostavno rečeno to je rekurzivna funkcija koja se neprestano u beskonačnoj petlji poziva. Nakon pokretanja gotovo pa je nemoguće ubiti sve pokrenute instance, pa je najčešće rješenje jedino reboot stroja.
@RaNzO
Ne znam dali si probao, onu naredbu kaj sam ti napisal, s njom možeš UUID-e saznati.
Šta je ovo?
Ajme, pa di si to izvukao?! To ti je inače fork bomba napisana u bashu. Ne znam kolko vrijedi da ti objašnjavam taj kod zapravo (osim ako baš hoćeš), jer ne znam kolko si na ti s programiranjem. Jednostavno rečeno to je rekurzivna funkcija koja se neprestano u beskonačnoj petlji poziva. Nakon pokretanja gotovo pa je nemoguće ubiti sve pokrenute instance, pa je najčešće rješenje jedino reboot stroja.
@RaNzO
Ne znam dali si probao, onu naredbu kaj sam ti napisal, s njom možeš UUID-e saznati.
Da skužio sam da je jedino reboot rješenje...-.-
ubuntu one dali to u hrvatskoj radi jer kad upišem kod koji dobijem e-mailom neće ide dalje
ubuntu one dali to u hrvatskoj radi jer kad upišem kod koji dobijem e-mailom neće ide dalje
ja mislim da je prije radio
to sam koristio negdje na 9.04 il tak nekaj
Šta je ovo?
@RaNzO
ma nije mi problem saznati UUID-e, to znam, nego ne znam kamo ih upisati.
/etc/grub.conf
i
/boot/grub/grub.conf
su potpuno prazni
Da skužio sam da je jedino reboot rješenje...-.-
Ne nužno. Naime, možeš limitirati broj procesa koji se mogu pokrenuti po useru. *nix sustavi su od početka napravljeni kao višekorisnički sustavi te je to jedna od bitnih stvari koju bi svaki admin takvog sustava trebao imati na umu. U /etc/security/limits.conf se da namjestiti kolko procesa se max po korisniku može pokrenuti.
@RaNzO
Jel u pitanju GRUB2 ili Grub Legacy?
/etc/grub.conf
i
/boot/grub/grub.conf
su potpuno prazni
/boot/grub/grub.cfg
/etc/grub.conf
i
/boot/grub/grub.conf
su potpuno prazni
/boot/grub/grub.cfg
ups :)
trenutno sam na win, isprobam kad se vratim u mint.
grub2 je u pitanju.
Oh oh, onda sretno :)
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275
Sa Arch Wikija:
The recent versions of grub2 use UUIDs by default. You can re-enable the use of UUIDS by simply commenting the UUID line (this is also what it looks like by default)
Instalirao sam Aircrack, ali mi ga Mint nigdje ne pokazuje, tj. nema ga u izborniku iako je uredno instaliran. Uspijem ga naći preko search-a ali ne mogu ništa s njim. Kako da ga pokrenem?
Instalirao sam Aircrack, ali mi ga Mint nigdje ne pokazuje, tj. nema ga u izborniku iako je uredno instaliran. Uspijem ga naći preko search-a ali ne mogu ništa s njim. Kako da ga pokrenem?
aircrack ti je CLI (command-line interface) aplikacija. Dakle, terminal. Predlažem ti da prođeš tutoriale kak se radi s njim ako misliš raditi s njim.
Hvala! Nisam to znao. Uf, zašto baš mora preko terminal-a. Meni se i od command prompt-a povraća.
Zato što je CLI u tom slučaju bolji i brži
i mene isto zanima, i isto me zanima kada bootam s usb-a, onda ja vidim sve fajlove s harda na kojem su windowsi ili samo ono sto stavim na usb i ono sto imam na ext hardu kad ga prikljucim
i jos jedno pitanje, u bugu 205 ima program koji instalira linux na usb, a zove se UNetbootin-Universal Netboot Installer, znaci samo tamo sve nastimam i i onda odradi sav posao?
Hvala! Nisam to znao. Uf, zašto baš mora preko terminal-a. Meni se i od command prompt-a povraća.
Čuj, takve se stvari uvijek tak rade. Teško da buš krekal mrežu ako ne zasučeš rukave malo, a i kao što D4RKL1NG kaže, tak je brže, a i stabilnije.
Meni se isto od command prompta povraća.
Baš za na USB, Puppy Linux.
i mene isto zanima, i isto me zanima kada bootam s usb-a, onda ja vidim sve fajlove s harda na kojem su windowsi ili samo ono sto stavim na usb i ono sto imam na ext hardu kad ga prikljucim
i jos jedno pitanje, u bugu 205 ima program koji instalira linux na usb, a zove se UNetbootin-Universal Netboot Installer, znaci samo tamo sve nastimam i i onda odradi sav posao?
I da i ne. To ni ja ne kužim iskreno (nisam se previše zamaral time). Unetbootin napravi sve, da, ali kolko je meni poznato on napravi Live distru, a ne perzistentnu instalaciju. Puppy Linux ima baš perzistentnu instalaciju. Istina, malo je ružan (jer je namijenjen i pokretanju na starijim računalima, al fakat starijim, tipa Pentium II), ali se to da srediti.
Baš za na USB, Puppy Linux.
I da i ne. To ni ja ne kužim iskreno (nisam se previše zamaral time). Unetbootin napravi sve, da, ali kolko je meni poznato on napravi Live distru, a ne perzistentnu instalaciju. Puppy Linux ima baš perzistentnu instalaciju. Istina, malo je ružan (jer je namijenjen i pokretanju na starijim računalima, al fakat starijim, tipa Pentium II), ali se to da srediti.
ako se ne varam, linux se neće bootati ako je napravljen tim programom i USB stick vađen iz kompa i uboden na nekom drugom, već je za jednokratnu upotrebu. nemoj me držati za riječ, isprobaj, pa javi ovdje.
imaš Lili USB creator za win i pendrive, ili ti universal USB instaler. ova 2 meni rade odlično.
Oh oh, onda sretno :)
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275
Sa Arch Wikija:
The recent versions of grub2 use UUIDs by default. You can re-enable the use of UUIDS by simply commenting the UUID line (this is also what it looks like by default)
promijenio sam u /etc/default/grub liniju
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
u
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false
ali sad sam upravo skužio da sam vjerojatno trebao pomijeniti u
GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false
vidjet ću sutra, idem spat :)
u
ostavi ovako: #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true, ak ostaviš tako , onda traži po UUID-u , jer je naradba zakomentirana,a nezakomentirani ekvivalent toj taredbi bi bio:
Sa Unetbootinom napraviš LiveCD koji možeš pokretat i na drugim kompovima , samo svaki put krećeš od nule, tj. ne pamti session
mislim da sa ovim programom možeš napravit LiveCD koji bi pamtio što si sve radio/instalirao na njemu:
PS
persisent USB je moguće napravit i sa Unetbootinom , ali ne po defaultu:
http://unetbootin.sourceforge.net/diskimg/readme.txt
Unetbootin možeš pokretat i iz Linux-aa i iz Windows-a, dok ovaj Linux Live USB Creator možeš pokretat samo iz Wins-a
možeš probat i sa Knoppix-om , koji je prvenstveno zamišljen kao LiveCD, a tek onda za instalaciju na HD
primjer za grub.cfg
menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos4)'
search --no-floppy --fs-uuid --set e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9
echo 'Loading Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 ...'
linux /boot/vmlinuz-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 root=UUID=e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9 ro nomodeset radeon.modeset=0 profile
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd.img-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64
}
ti trebaš - RaNzo - dobit da ti na boldanom dijelu ne bude ovak kak je meni , nego da i tu bude disk,particija po UUID-u
Na BT4 imaš"how to" napraviti USB persistent instalaciju. Trebaš samo live CD i odgovarajući USB. Sve ide iz terminala. Ovaj dio s Nesusom ti ne treba za svakodnevno korištenje.
u
ostavi ovako: #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true, ak ostaviš tako , onda traži po UUID-u , jer je naradba zakomentirana,a nezakomentirani ekvivalent toj taredbi bi bio:
da, skužio sam to, ali probao sam svejedno jer ne radi po defaultu. naravno da ne radi niti kad promijenim na false i maknem # jer je to isto.
primjer za grub.cfg
menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos4)'
search --no-floppy --fs-uuid --set e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9
echo 'Loading Linux 2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 ...'
linux /boot/vmlinuz-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64 root=UUID=e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9 ro nomodeset radeon.modeset=0 profile
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd.img-2.6.36-2.dmz.5-liquorix-amd64
}
ti trebaš - RaNzo - dobit da ti na boldanom dijelu ne bude ovak kak je meni , nego da i tu bude disk,particija po UUID-u
gledao sam jučer to, ali je grub.cfg ogroman, a već sam bio umoran, pa mi se nije dalo ići pokvariti instalaciju :) jer nisam bio siguran smijem li ručno to mijenjati (kad bi grub2 trebao po defaultu to raditi), pa sam ga prije pokušao natjerati da automatski diskove prepoznaje po UUID-u.
set root='(hd0,msdos4)' - što ovdje zamijenim UUID-em? samo "hd0", ili cijeli zagradu?