Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.871
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Prvo probaj dvoklik na instalaciju drivera. Jel to radi?

I am awesome.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
blackchoco kaže...
dj_beni kaže...
blackchoco kaže...

Eto mene..ja reinstallirao linux mint..i odjednom ima mi zvuka..hehe..al našo se drugi problem...Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/e/eglibc/libc6-dev_2.11.1-0ubuntu7.2_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.92.171 80]..šta je to sad?...-.-

Mint pokušava skinuti fajlu koja ne postoji. Morat ćeš ručno.

Aha..a sad gledam to ručno ali neznam kak da instaliram... http://www.nvidia.com/object/linux-display-ia32-260.19.29-driver.html ...

Cek mint si instalirao...

pa zasto to onda tako radis???

Lijepo odes u desktop sucelje... malo gledas tamo po izbornicima i nadjes nesto sto izgleda kao kartica, program se zove Hardware info ili nesto tako i odaberes ACTIVATe na NVIDIA proprietary drivers... I to je to... ono downloada, stavi module...

A to sto ti pokusavas nece ici, cisto jer julia ima drugacije headere od onih kompajlanih, pa nikako ne moze pokrenuti modul kad treba...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

NEće...

17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

driver je .sh

to mora raditi unutar terminala... ali je lakše ono sto sam ja rekao...

14 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
dj_beni kaže...

driver je .sh

to mora raditi unutar terminala... ali je lakše ono sto sam ja rekao...

KAk se upisuje to u terminal?

16 godina
neaktivan

Onda ili pratiš EPove upute ili, kako sam već rekao, u terminalu odeš u direktorij gdje si skinuo drivere pa upišeš:

su

chmod +x imefajla.run

./imefajla.run

I am awesome.

0 0 hvala 0
16 godina
garant nece iz terminala.

desni klik na fajl pa allow tu run as application pa dvoklik pa run in terminal.

neznam tocno jer sam potrebu za terminalom izgubio nakon ubunta 7.10 B-)
Imam 1000 postova! | MW2: N'Dorphin | Klan : [N]Team | UMP45 Red Dot - PP2000 Red Dot | Predator/Cobra/Apache | Merry Christmas and happy New Year!
14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Onda ili pratiš EPove upute ili, kako sam već rekao, u terminalu odeš u direktorij gdje si skinuo drivere pa upišeš:

su

chmod +x imefajla.run

./imefajla.run

ERROR: nvidia-installer must be run as root  

15 godina
protjeran

zna li netko zašto mi mint nakon svakog restarta miješa diskove? imam 3 diska i kod svakog restarta su drugačije prijavljeni. kako ih fiksirati?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
blackchoco kaže...
dj_beni kaže...

su

chmod +x imefajla.run

./imefajla.run

ERROR: nvidia-installer must be run as root  

Jesi li upisao su?

su te logira kao roota. Kad upises su pitat ce te za admin sifru.

I am awesome.
17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

zna li netko zašto mi mint nakon svakog restarta miješa diskove? imam 3 diska i kod svakog restarta su drugačije prijavljeni. kako ih fiksirati?

Kakva instalacija? wubi ili?

17 godina
neaktivan
lakse ti je

sudo sh ./imefajla.run

trazit ce te pass i sve... i to napravi... to je to...
14 godina
neaktivan
lakse ti je

sudo sh ./imefajla.run

Nemogu upisat pass..:/..šteka nešto...:S

17 godina
neaktivan
Pass pišeš i stisnes enter... prikazuju se prazna polja... odnosno ne prikazuju uopce...
14 godina
neaktivan
Pass pišeš i stisnes enter... prikazuju se prazna polja... odnosno ne prikazuju uopce...

ERROR: Unable to find the system utility `ld`; please make sure you have the  
package 'binutils' installed. If you do have binutils installed,
then please check that `ld` is in your PATH.

17 godina
neaktivan
pa zasto tako radis... jesam ti ja rekao gore kako da napravis... ostavi se toga...

Trazit ce ti instalaciju: binutils, glibc i headera... a ne mozes prave headere povuci jer ih NEMA U REPOZITORIJU... (bar ne ovih s kojim je skompajlan mint) i nece kompajlani modul raditi...
15 godina
protjeran
RaNzO kaže...

ne.

cijeli disk sam odvojio za linux. napravio sam prvu particiju swap 4GB, drugu root 10GB i na drugu instalirao mint DE.

sad mi kod svakog restarta prijavljuje diskove drugim redom...

14 godina
neaktivan
pa zasto tako radis... jesam ti ja rekao gore kako da napravis... ostavi se toga...

Trazit ce ti instalaciju: binutils, glibc i headera... a ne mozes prave headere povuci jer ih NEMA U REPOZITORIJU... (bar ne ovih s kojim je skompajlan mint) i nece kompajlani modul raditi...

lakse ti je

sudo sh ./imefajla.run

TAko sam i radio...:)

16 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

lakse ti je

sudo sh ./imefajla.run

TAko sam i radio...:)

predhodna stranica :)

I am awesome.
14 godina
neaktivan
blackchoco kaže...
dj_beni kaže...
blackchoco kaže...

Eto mene..ja reinstallirao linux mint..i odjednom ima mi zvuka..hehe..al našo se drugi problem...Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/e/eglibc/libc6-dev_2.11.1-0ubuntu7.2_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.92.171 80]..šta je to sad?...-.-

Mint pokušava skinuti fajlu koja ne postoji. Morat ćeš ručno.

Aha..a sad gledam to ručno ali neznam kak da instaliram... http://www.nvidia.com/object/linux-display-ia32-260.19.29-driver.html ...

Cek mint si instalirao...

pa zasto to onda tako radis???

Lijepo odes u desktop sucelje... malo gledas tamo po izbornicima i nadjes nesto sto izgleda kao kartica, program se zove Hardware info ili nesto tako i odaberes ACTIVATe na NVIDIA proprietary drivers... I to je to... ono downloada, stavi module...

A to sto ti pokusavas nece ici, cisto jer julia ima drugacije headere od onih kompajlanih, pa nikako ne moze pokrenuti modul kad treba...

PA tu sam i išao i piše mi  Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/e/eglibc/libc6-dev_2.11.1-0ubuntu7.2_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.92.171 80]....:)

16 godina
neaktivan

Ajde ti skini Teamviewer :)

I am awesome.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Neda mi se sad s tim petljat..probat ću još hehe danas kad se probudim....ak ne onda tv ide..može?..;))

17 godina
RaNzO kaže...
vexx5555 kaže...

Danas se desio veliki problem. Upalim latop i dočeka me blinkajuća crtica. Nema GRUB-a. Ništa se ne dešava. Što da radim? Da ponovno instaliram Mint? Hoće li se išta desiti ostalim particijama (na kojima su Windowsi)?

particijama se ne bi trebalo ništa dogoditi ako ih nisi formatirao.

ubaci CD/USB od minta i probaj najprije popraviti grub.

jel netko probao LMDE? izašla je i 64bit verzija. live CD radi zapanjujuće brzo, instalira se bez problema, ali kad ga botam uopće nema izbornika, samo wallpaper, te su miš i tipkovnica mrtvi, a kod live CD-a sve radi bez problema. baš šteta, jer mi je mint omiljena distribucija za sad - ne radi nikakve probleme, a radi odlično. prednost LMDE-a je što je rolling release i trebao bi biti još brži (prema live CD-u se čini da je dosta brži)...

Probao sam, ali imam problema s njim - nikako mi neće formatirati particiju u jfs. ext4 prolazi, ali jfs i btrfs (morao sam probati :) ne. I ne pomaže ako prije instalacije pripremim particije, installer inzistira na formatiranju, dok bilo kakva operacija pod gpartedom iz installera propada jer javlja da je disk zaključan. Istovremeno iz glavnog sistema nemam problema s tim. Također, nakon updatea mi je jednostavno maknuo sve LMDE boot linije iz GRUBa :D

Nije mi krivo i nisam ponovo pokušavao jer mi, za razliku od tebe, Mint nikako ne leži. Simpa mi je i tako to, pogotovo ova aluminum brushed tema (istina, već malo isfurana, no jako su je dobro izveli), ali jednostavno mi je to sve nekako napadno. Valjda mi se zato niti KDE ne sviđa, previše mi GUI privlači pozornosti i naporan mi je za rad. XFCE mi se u tom smislu pokazao najboljim - jednostavan, brz i dostupan.

Inače, imam i jedan problem koji se sada već ponavlja. Imam Canon iSensys MF4150 multifunkcijski USB c/b laser printer. U glavnoj distribuciji (Mythbuntu 10.04) sam ga instalirao preko Canonovih drivera tako da sam 64-bitne RPM pakete putem aliena konvertirao u DEB (32-bitna verzija je nativno dostupna kao DEB). Sve radi savršeno na toj distri na CUPS 1.4.3 i Canon driverima v.2.10. No, sve ostalo što sam probao za test (a ima toga - Xubuntu i Kubuntu 10.10, Mint LMDE, Debian Squeeze - za koji mislim da će postati novi glavni sistem) mi radi probleme: bez obzira na verziju CUPSa i verziju Canonovih drivera (zadnji su v.2.20 s Canon Asia sitea), CUPS javlja grešku, job smatra izvršenim i ništa ne izlazi iz printera.

Nije mi uopće jasno što se događa, je li do verzije CUPSa, je li do CUPSa uopće, ili moram nešto posebno napraviti u konfiguraciji ... nečega? Nailazio sam na svašta po netu, ali nigdje se ne spominje rješenje problema, a sada pišem s glavnog sistema i ne da mi se rebootati da bi c/p grešku. Ljudi jednostavno prijavljuju problem (sa puno verzija CUPSa i drivera) te na kraju nestajanje problema s nekom drugom verzijom ili CUPSa ili drivera ili distre. uopće ne kužim uzorak...

Inače, na sto mjesta po netu sam pročitao da se ta serija MF printera smatra paperweightom, ali nije tako. Printer radi (i dalje sam uvjeren da je problem na ostalim distrama CUPS), skener je od početka podržan u Saneu (i radi na svim distrama, neovisno od printera), kako normalno skeniranje, tako i ADF. Tek toliko da se zna, ako netko možda misli da printer ne ide na linux. Čak se nudi i driver za fax, ali taj dio ipak ne funkcionira - pošalje dokument u CUPS, tamo stoji i čeka, ali nema biranja broja na koji bi se slalo. Nemam pojma, možda treba instalirati neki softverski fax? Nebitno, jer ako i šaljem fax, uvijek mi treba i u papirnatom formatu, tako da si ga prvo isprintam.

EDIT: hahaha, prekasno mi je, idem u krpe, odgovaram na post pred nekoliko strana, sry svima :D

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 1:54 (Veliki Brat).
14 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
RaNzO kaže...

ne.

cijeli disk sam odvojio za linux. napravio sam prvu particiju swap 4GB, drugu root 10GB i na drugu instalirao mint DE.

probaj promijenit fstab - umjesto /dev/sdxy stavi diskove po uuid-u...

znači , da izgleda ovako nekako:

#Entry for /dev/sda4 :
UUID=e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9    /    ext4    errors=remount-ro    0    1
#Entry for /dev/sda2 :
UUID=4de499e3-9692-4b70-b891-dbc76b643976    /home    ext4    defaults    0    2
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=92cf299f-45a6-4e65-9b88-f1718dc7ec16    none    swap    sw    0    0

a ne :

/dev/sda1 swap swap defaults 0 0
/dev/sda3 / ext4 defaults 0 1
/dev/sda2 /home ext4 defaults 0 1

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 7:46 (sumski).
14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

E ma neće opet....aj javi se kad pročitaš por..;))

15 godina
protjeran
sumski kaže...
RaNzO kaže...
RaNzO kaže...

ne.

probaj promijenit fstab - umjesto /dev/sdxy stavi diskove po uuid-u...

znači , da izgleda ovako nekako:

#Entry for /dev/sda4 :
UUID=e7c7481d-cc86-42ca-be76-b6a498c005f9    /    ext4    errors=remount-ro    0    1
#Entry for /dev/sda2 :
UUID=4de499e3-9692-4b70-b891-dbc76b643976    /home    ext4    defaults    0    2
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=92cf299f-45a6-4e65-9b88-f1718dc7ec16    none    swap    sw    0    0

a ne :

/dev/sda1 swap swap defaults 0 0
/dev/sda3 / ext4 defaults 0 1
/dev/sda2 /home ext4 defaults 0 1

što znače ovi brojevi pored particija "0 1", "0 2", itd.?

ovo je moj trenutni fstab

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=385ecae6-bd34-41c3-a524-974b8cd6d17f /               ext3    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda2 during installation
UUID=c6876978-438f-4a1e-ae53-dacdf22d1e4a none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
proc    /proc    proc    nodev,noexec,nosuid    0    0
/dev/sdb2    /    ext4    rw,errors=remount-ro    0    0
/dev/sdb1    swap    swap    sw    0    0

17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
što znače ovi brojevi pored particija "0 1", "0 2", itd.?

Auuu, al ste se raspisali...

To su ti dump i pass varijable, tim redom.

Sa ArchWikija:

<dump> - Is used by the dump utility to decide when to make a backup. When installed (not installed by a standard installation of Arch Linux), dump checks the entry and uses the number to decide if a file system should be backed up. Possible entries are 0 and 1. If 0, dump will ignore the file system, if 1, dump will make a backup. Most users will not have dump installed, so they should put 0 for the <dump> entry.

<pass> - fsck reads the <pass> number and determines in which order the file systems should be checked. Possible entries are 0, 1, and 2. The root file system should have the highest priority, 1, all other file systems you want to have checked should get a 2. File systems with a <pass> value 0 will not be checked by the fsck utility.

Dakle, te ti varijable određuju hoće li se ili neće vršiti backup particije te dali da fsck provjerava/ne provjerava particije.

Inače, na ArchWikiju imate beginners guide i sve o skoro pa svim fajlovima objašnjeno, pa koga zanima, tamo može to proučiti malo.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
protjeran

uspio sam postići da mi prilikom svakog boota učita swap particiju tako da sam u /etc/fstab swap particiji pridružio njezin UUID. hvala svima koji su pomogli!

napravio sam dual boot sa sabayonom, s tim da sam sabayon instalirao naknadno i nisam instalirao ponovno grub, već sam iz minta napravio update gruba. problem je što imam više diskova, pa mi niti sabayon neće bootati, onda moram ručno upisivati "/dev/sdx3" i pogađati koji je trenutni "x"kad mi javi grešku pri bootanju i kad pogodim se boota.

sad bi ja pridružio UUID particije sabayona u grubu kad bih znao gdje. pokušao sam u /etc/grub.conf i /boot/grub/grub.conf, ali oba fajla su prazna.

ovo wiki kaže za sustave s više diskova

Note: If your system has more than one hard drive, the installer will default to using UUID rather than the sdx naming scheme, for consistent device mapping. Utilizing UUID has several advantages and may also be preferred to avoid issues if hard disks are added to the system in the future. Due to active developments in the kernel and also udev, the ordering in which drivers for storage controllers are loaded may change randomly, yielding an unbootable system/kernel panic. Nearly every motherboard has several controllers (onboard SATA, onboard IDE), and due to the aforementioned development updates, /dev/sda may become /dev/sdb on the next reboot. (See this wiki article for more information on persistent block device naming. )

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da saznaš UUID-e diskova upiši:

sudo blkid

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

promijeniš sadržaj file-a /boot/grub/grub.cfg

https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB2#Combining_the_use_of_UUID.27s_and_basic_scripting 

If you like the idea of using UUID's to avoid unreliable bios mappings or are struggling with grub syntax, here is an example boot menu item that uses UUID's and a small script to direct grub to the proper disk partitions for your system. All you need to do is replace the UUID's in the sample with the correct UUID's for your system. (The example applies to a system with a boot and root partition. You will obviously need to modify the grub configuration if you have additional partitions.)

menuentry "Arch Linux 64" {
set uuid_grub_boot=ece0448f-bb08-486d-9864-ac3271bd8d07 #Enter the UUID of your boot partition (this is where grub and your kernel reside)
set uuid_os_root=c55da16f-e2af-4603-9e0b-03f5f565ec4a #Enter the UUID of the partition containing the root partition of your Arch Linux installation.
#(Note: this may be the same as your boot partition)
search --no-floppy --fs-uuid $uuid_os_root --set=root #Here we set the grub "root" variable by locating the uuid of the root partition identified above
search --no-floppy --fs-uuid $uuid_grub_boot --set=grub_boot #Here we set a custom variable grub_boot by locating the uuid of the boot partition identified above
#Here's the magic. We test to see if the boot and root partitions have the same UUID. If they do we append /boot to the $grub_boot variable. For ex. (hd0,1) becomes (hd0,1)/boot.
if [ $uuid_grub_boot == $uuid_os_root ] ; then
set grub_boot=$grub_boot/boot
fi
# $grub_boot now points to the correct location, so the following will properly find the kernel and initrd
linux ($grub_boot)/vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/$uuid_os_root ro
initrd ($grub_boot)/kernel26.img
}

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 23:32 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice