Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.489
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
vexx5555 kaže...

Imam pitanje za instalaciju Minta. Odabrao sam particiju gdje želim instalirati Mint i što da stavim pod Mount point? Opcije su: /,/boot,/home,/tmp,/usr,/var,/srv,/opt,/usr/local. Već sam odabrao particiju za swap, sad mi još fali ovo. Pod use as sam stavio EXT2 file system. Je li to dobro?

Stavi /.

EXT2 je ok, iako je EXT3 noviji.

I am awesome.
16 godina

FS svakako ext3 ili 4. dok mountovi su samoobjašnjavajući. Za početak stvi sve na jednu part + swap i igraj se malo, kasnije ćeš već smisliti bolji raspored.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
ihush kaže...

FS svakako ext3 ili 4. dok mountovi su samoobjašnjavajući. Za početak stvi sve na jednu part + swap i igraj se malo, kasnije ćeš već smisliti bolji raspored.

Ne smijem. Imam Windowse na jednoj particiji, zatim još jednu rezerviranu particiju te recovery particiju za njih. Napravio sam swap particiju i ona je ok. Mountovi samoobjašnjavajući?! Ne bih rekao. da stavim onda kao što je kolega rekao"/"???

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

Da stavi samo /, ne zamaraj se ovim ostalim.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
protjeran
vexx5555 kaže...
ihush kaže...

Ne smijem. Imam Windowse na jednoj particiji, zatim još jednu rezerviranu particiju te recovery particiju za njih. Napravio sam swap particiju i ona je ok. Mountovi samoobjašnjavajući?! Ne bih rekao. da stavim onda kao što je kolega rekao"/"???

kako nesmijes?

da stavi /

NekoChan
16 godina
odjavljen
xxxxx kaže...

Ok. Hvala puno! Budem stavio i ext3 kad svi kažu da je bolji. Mada ja nemam blage koji je to vrag.{#}

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
16 godina

ext3 = linuxov filesystem, isto kao kod windowsa ntfs i stariji fat.

ext2 je starija "verzija" toga, a ext4 novija.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
protjeran
vexx5555 kaže...
xxxxx kaže...

Ok. Hvala puno! Budem stavio i ext3 kad svi kažu da je bolji. Mada ja nemam blage koji je to vrag.{#}

filesystem isto kao ntfs i fat32 

zast odma ne stavis ext4 to mi nije jasno

EDIT:preteko me 2x zaredom hehe

NekoChan
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.12.2010 23:52 (hrvatskafarkasevec).
16 godina
hrvatskafarkasevec kaže...

EDIT:preteko me 2x zaredom hehe

Ja sam pro  {#}

16 godina
vexx5555 kaže...
ihush kaže...

- samo ih treba znati pročitati ...

.. '' \ '' = root googlaj malo linux i ili root. Mjesto gdje se nalazi OS. Kao i root-account.

ostale, kao boot, home itd.. -što nije jasno? npr Home particija \home je particija s korisničkim podatcima. Može i nemora bit zasebna.

naravno, mora postojati boot, mora postojati root, ali može sve to biti jedna (te ista) particija...

Razlika je samo što ti windowsi ne nude (potpuni) izbor za vrijeme instalacije, dok se na linuxu i to može.

16 godina
odjavljen

Instalira se. Napokon da sam i to uspio. Jedav čekam da dovrši instalaciju pa da vidim kako to "dela". {#}  Nadam se da će mi raditi sa novim mišem kojeg sam danas kupio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Izgleda da opet ništa. Bez pitanja je podigao Winowse. Da možda probam opet? Da ovoga puta stavim ntfs?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
vexx5555 kaže...

Izgleda da opet ništa. Bez pitanja je podigao Winowse. Da možda probam opet? Da ovoga puta stavim ntfs?

Desna tipka miša na Computer i odaberi Properties. Zatim odaberi advanced system setings, kartica advanced odaberi Startup an recvery Settings.

Tu će ti se pojaviti Defaultni OS. provjeri da nisi otkvačio vrijeme za odabir OS-a. Ako jesi onda stavi kvačicu i vrijeme po želji (uobičajno 30 s).

Ovo ti je objašnjenje za Win 7 (mislim da pokriva i Vistu).

Ako ne ide ovako onda ćeš morati koristiti neki od BCD editora.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.12.2010 0:21 (mario.L_hr).
16 godina
odjavljen

Riješio sam problem. Stavio sam boot menager u krivo mjesto. {#} Sve je prošlo u redu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
vexx5555 kaže...

Riješio sam problem. Stavio sam boot menager u krivo mjesto. {#} Sve je prošlo u redu.

Bolje 10 krivih savjeta i sam riješiti problem nego jedan dobar i sje***i sustav.{#}

16 godina
odjavljen

Bome je dobar ovaj Mint. Sve je "na svom mjestu". Sve lijepo radi, lagano za korištenje, kao da nikad nisam ni koristio Windowse.  Linux zajednica je dobila novog člana.{#}

EDIT: Nego, kako da smanjim ikone? mislim na sve odjednom. Ručno resizanje je pain in the ass.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.12.2010 0:53 (vexx5555).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
vexx5555 kaže...

Bome je dobar ovaj Mint. Sve je "na svom mjestu". Sve lijepo radi, lagano za korištenje, kao da nikad nisam ni koristio Windowse.  Linux zajednica je dobila novog člana.{#}

EDIT: Nego, kako da smanjim ikone?

ikone gdje? 

jer ja ih na desktopu niti ne koristim 

sve sta treba ima na menu

- Open up Nautilus.
- Select the edit menu
- Select the Perferences item
- Choose the view catagory
- Under Icon View Defaults modify the Default Zoom Level

c/p sa ubuntu foruma pa je tak nesto slicno na mintu

NekoChan
17 godina

mozes smanjivati po folderima nadi folder od desktopa i onda imas negdje medu optionsima za smanjit

Life will kill you, even if you're in a rock and roll band
15 godina
protjeran
ihush kaže...

- samo dodatak (1domagoj1-evog objašnjenja..)

- root (''\'') i \home nemoraju biti zasebne particije. Pošto početnig ugl. nema osjećaj koliko mu je GB potrebno za OS odnosno za podatke, to je možda praktičnije, pogotovo ako je manji disk u pitanju.

ali.. je dobra praksa imati to dvoje odvojeno. Pogotovo ako se sistem (često kod početnika..) mora srušiti.

-swap, .. iz vremena dok je količina RAMa standardno bila ispod 1GB, takvi su i omjeri 1:1-1:3 sredina, 1:2. To je sve (za 32bit OS) bilo do ukupne veličine ispod 4GB. Primjer 1GB RAM+2GB swap.

Pošto (teoretski) uz dovoljnu količinu RAMa swap nije potreban (samo dodatno usporava rad), s većom količinom RAMa ga se može 'ignorirati' ali ostala je praksa da se stavi recimo 1:1 jer (nisam siguran kako koja instalacija..) ga se nemože preskočiti za vrijeme instalacije tj. obavezan je. Zato bi pravilo za swap bilo jednak (ili drvostruko) količini RAMa.

zašto?

pa još prije par godina kad je 1GB RAM-a bilo puno se savjetovalo da za 512, ili više MB RAM-a swap nije potreban. prvi put sam vidio na ovom forumu savjete za duplo više swapa nego RAM-a...

što bi ja sad trebao 8GB swapa staviti? mislim da pretjerujete.

17 godina
neaktivan
UVIJEK je bilo preporučeno da se stavi 1:1 ili 2:1 swapa... a linux imam na stroju vec vise od 10 godina...

Ja i dan danas stavljam 4 GB swapa... za svaki slučaj nek se nađe... tko zna što ću jednog dana pokretati a 4 GB rama mi nece biti dovoljno, a ne mislim mjenjati sustav jedno 4 - 5 godina...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina
protjeran

se može jedan swap koristiti za multiboot linuxa?

0 0 hvala 0
16 godina
RaNzO kaže...
..

što bi ja sad trebao 8GB swapa staviti? mislim da pretjerujete.

-točno, pročitaj pažljivije :)

RaNzO kaže...

se može jedan swap koristiti za multiboot linuxa?

-swap je oznaka particije, može jer je jednaka na svima.

16 godina
odjavljen

Page file na windowsima se obično postavlja na RAM x 1.5 pa ne vidim razlog zašto nebi i swap file tako - ionako imaju istu namjenu. Također, mislim da swap na sistemima sa 4+ GB memorije ne treba (ili nek ostane 1-2 GB) osim ako se ne radi sa nekim ogromnim fajlovima (isto vrijedi i za page file).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja sam stavio 6 Gb swapa pošto laptop ima 3 Gb Ram-a. Mislim da je to sasvim dovoljno. I da treba više, nije problem, opet bih stavio. Uopće ne treba puno mjesta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

vex ak ti nije najjasnija shema sa particijama, ovdje

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=36&jumpto=1510572&sort=asc&view=flat

sam probal to što jednostavnije objasniti.

Što se tiče swapa, imam 2 GB RAM-a na laptopu i 4 GB sam stavio swap i taj swap mi je više puta spasio dupe od deadlocka.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

vex ak ti nije najjasnija shema sa particijama, ovdje

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=36&jumpto=1510572&sort=asc&view=flat

sam probal to što jednostavnije objasniti.

Što se tiče swapa, imam 2 GB RAM-a na laptopu i 4 GB sam stavio swap i taj swap mi je više puta spasio dupe od deadlocka.

Ma sve je ok, radi kao beba, još da riješim tipkovničke kratice i to je to.

16 godina
protjeran

2GB memorije + 2GB swapa je jedno 150 tabova u firefoxu a kada se to upali sumnjam da procesor moze pratiti tako da sve vise od toga gubi smisao..

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Je li zna itko zbog čega mi se Ubuntu nakon nekog vremena smrzne?

Npr, gledam youtube, visim po faceu ili nešto tako i onda mi se zamrzne slike bez mogućnosti ičega, a jedino rješenje je hard reset (držanje shutdown tipke).

Laptop je novi, ima 3gb rama i I3 procesor, nebi trebao se smrznuti sam od sebe.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Meni je bilo isto tako, ali je bilo do neispravnog RAM slota u laptopu. Pošto je tvoj laptop nov, vjerojatno nije do toga. Ali svejedno testiraj RAM. Za svaki slučaj {#}

ICARUS HAS FOUND YOU!!! RUN WHILE YOU CAN!
15 godina
neaktivan

S čim si ga testirao?

google se nije baš iskazao.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice