Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.630
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
RaNzO kaže...
Jughead kaže...

Da li na Linux Ubuntu 10.10 radi microsoft office 2007,nero 7.9,bs player?

da i ne.

radi preko nekog od emulatora, najpopuarniji je wine, ali možeš naići na bug, može biti usporeno, itd.

za nero i bs player imaš gro zamjenskih programa, dapače i boljih, a za office također imaš zamjenskih programa koji rade dobro kao i MS office, ali može doći do sitnih nekompatibilnosti ako ti treba baš MS office za poslovne/profesionalne potrebe. ako ti treba samo za osobne potrebe/školu, tada su zamjenski programi sasvim dovoljni. najpopularniji od njih je open office, kojeg koristim i na windowsima.

koji onda programi zamjenjuju:

1. MS Office 
  2. Nero 
  3. AVG 
  4. BS player
  5. windows media player
  6. Deamon tools

redom

1. OpenOffice(Iliti LIbreOffice)
  2. Ima ugrađen
  3. Ne treba ti
  4. Ima ugrađen player "Totem" 10x bolji od bs-a i ostalih playera
  5. Citaj iznad
  6. Ova komanda sudo mount -o loop test.iso  (Test iso zamijeni s putanjom da .iso fajla)

Pa ovaj Linux mi je sve slađi i slađi (Fuck WINDOWS)   

LINUX IS COOL

- samo jel ima puno tih naredba kao što je ova za deamon tools i gdje se one upisuju.

AKO SAM TI POMOGAO STISNI HVALA ! ! !
15 godina
odjavljen
Jughead kaže...
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
RaNzO kaže...
Jughead kaže...

da i ne.

radi preko nekog od emulatora, najpopuarniji je wine, ali možeš naići na bug, može biti usporeno, itd.

za nero i bs player imaš gro zamjenskih programa, dapače i boljih, a za office također imaš zamjenskih programa koji rade dobro kao i MS office, ali može doći do sitnih nekompatibilnosti ako ti treba baš MS office za poslovne/profesionalne potrebe. ako ti treba samo za osobne potrebe/školu, tada su zamjenski programi sasvim dovoljni. najpopularniji od njih je open office, kojeg koristim i na windowsima.

1. MS Office 
  2. Nero 
  3. AVG 
  4. BS player
  5. windows media player
  6. Deamon tools

redom

2. Ima ugrađen
  3. Ne treba ti
  5. Citaj iznad
  6. Ova komanda sudo mount -o loop test.iso  (Test iso zamijeni s putanjom da .iso fajla)

LINUX IS COOL

- samo jel ima puno tih naredba kao što je ova za deamon tools i gdje se one upisuju.

One se upisuju u terminal

Terminalu pristupaš ovisi do distribucije

Ubuntu

Applications menu -> Accessories -> Terminal.

Za ostale neznam ali nadji terminal  negdje je u svakoj distri.

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
RaNzO kaže...
Jughead kaže...

da i ne.

1. MS Office 
  2. Nero 
  3. AVG 
  4. BS player
  5. windows media player
  6. Deamon tools

redom

2. Ima ugrađen
  3. Ne treba ti
  5. Citaj iznad

LINUX IS COOL

Ubuntu

sorry ako sam ti dosadan ali razmišljam o prelasku na Linux Ubunt 10.10 

A jel na Linuxu radi Google Cherome i kaj linux ima svoj antivirusni program(pitam zato kaj bih puno skidao)

15 godina
odjavljen
Jughead kaže...
....

A jel na Linuxu radi Google Cherome i kaj linux ima svoj antivirusni program(pitam zato kaj bih puno skidao)

da radi chrome na linuxu, ali za linux ne trebaš AV jer nema virusa za njega tj programi, a samim time i virusi za windows ne rade na linuxu.

P.S.

Citiram tvoj potpis

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.12.2010 19:45 (bobica257).
15 godina
protjeran
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
RaNzO kaže...
Jughead kaže...

da i ne.

1. MS Office 
  2. Nero 
  3. AVG 
  4. BS player
  5. windows media player
  6. Deamon tools

redom

2. Ima ugrađen
  3. Ne treba ti
  5. Citaj iznad

LINUX IS COOL

Ubuntu

mislim da je shortcut alt+f2 univerzalan za sve distribucije za pristup terminalu.

ne treba ti antivirus za linu jer nema virusa. za sad to prihvati kao činjenicu, a s vremenom ćeš shvatiti zašto je to tako...

15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
....

da radi chrome na linuxu, ali za linux ne trebaš AV jer nema virusa za njega tj programi, a samim time i virusi za windows ne rade na linuxu.

cool,a instalacija linuxa je ista kao kod windowsa ili ? ono snimiš bootabilni cd s tom ISO(ili jel moram tu iso datoteku raspakirati) datotekom i prilikom restarta se to boota

15 godina
protjeran
Jughead kaže...
bobica257 kaže...
Jughead kaže...
....

cool,a instalacija linuxa je ista kao kod windowsa ili ? ono snimiš bootabilni cd s tom ISO(ili jel moram tu iso datoteku raspakirati) datotekom i prilikom restarta se to boota

ako si kupovao računalo u zadnjih, recimo, 5 godina, onda ne moraš pržiti CD,eš napraviti bootabilni USB, a kao 1st boot u biosu odabereš USB HDD i dalje je isto kao da s CD-a bootaš. imaš na netu dosta programa za izradu bootabilnog linux USB-a.

15 godina
odjavljen
Linux - pitanja i odgovori

Ne nemoras nista raspakiravati samo nasmimiš na cd i viola. A instalacija je tolko jednostavna da jednostavnija nemoze biti samo next, next, next...(Bar ubuntu, bez brige imas npr. ARCH ili gentoo koje je muka instalirati, ali kad ih instaliraš ma onda su mrcine)

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Znači ostavim u iso formatu i tako snimim na usb

HVALA VAM PUNO ! ! !

15 godina
odjavljen
Jughead kaže...

HVALA VAM PUNO ! ! !

Ma u nero ili gdje vec samo odaberi ono open combilation i otvori taj iso i onda zaprži na NAJMANJOJ brzini jer linux buno ovisi o brzini snimanja(ako je veca nece raditi...)

15 godina
neaktivan

inače, samo da se nadovežem na ove alternative - ima zamjena za Deamon tools na Linuxu, a koja nemora ići preko Terminala (shortcut za njega je: ALT + CTRL + T   ;  a za virtualni terminal:  ALT + CTRL + F1   a za napustitit ga:  ALT + CTRL + F7) a ta zamjena za Deamon Tools je: Gmount-iso   (postoji u synapticu)

42

1 0 hvala 1
16 godina
protjeran

ja sam koristio archive mount ili tako nesto 

samo 2x kliknes na iso i mountan ce bit 

najjednostavnije moguce

Nyan-nyan nyan nyan Niihao nyan Goojasu☆derishasu☆dekaruchaa~
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
kakapo kaže...

inače, samo da se nadovežem na ove alternative - ima zamjena za Deamon tools na Linuxu, a koja nemora ići preko Terminala (shortcut za njega je: ALT + CTRL + T   ;  a za virtualni terminal:  ALT + CTRL + F1   a za napustitit ga:  ALT + CTRL + F7) a ta zamjena za Deamon Tools je: Gmount-iso   (postoji u synapticu)

Istina, ali pošto je čovjek novi u svijetu linuxa nek se odma počne privikavati na terminal jer ce vecinu konfiguracije i malo napradnijih stvri tamo raditi....

15 godina
Jughead kaže...

Jughead kaže...

Za svaki slučaj, snimi ti njega na CD, jer ponekad instalacija sa USB ne upali (redovito zbog toga što iso nije montiran na USB na pravi način). Ako ćeš Ubuntu, sve detaljnje upute kako snimiti iso sliku na USB (u windowsima, kao i sa ubuntuom) pronaći ćeš na njihovim stranicama.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.12.2010 9:02 (Punti).
15 godina
neaktivan

ok hvala ,a čemu služe ti terminali (kaj u tom linuxu treba ako nešto hoću napraviti upisati naredbu u terminal) > to je malo komplicirano ako je tako

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Jughead kaže...

ok hvala ,a čemu služe ti terminali (kaj u tom linuxu treba ako nešto hoću napraviti upisati naredbu u terminal) > to je malo komplicirano ako je tako

Ne moraš, ali vecinu naprednijih stvari ces tamo slagati i konfigurirati. Tipa kompajliranje programa iz sourca, ako ti nešto ne radi ces tamo prvjeravati i slično. To ti je kao command prompt ali puno, PUNO močnije.

15 godina
neaktivan

Kako bih mogao dodati one efekte npr.kada zatvorim prozor on izgori i one efekte s mišem iza miša ostaje voda....?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Jughead kaže...

Kako bih mogao dodati one efekte npr.kada zatvorim prozor on izgori i one efekte s mišem iza miša ostaje voda....?

Imaš li instaliran Compiz?

Ukoliko imaš, onda ovako:

Za efekte kod zatvaranja i otvaranja prozora otvori Simple Compiz Config Settings Manager, pa na tab "Animations", i tu možeš odabrati koje efekte želiš.

Za ostale efekte otvori Compiz Config Settings Manager, i:

1) Za vatru -  klikni na Efekti (s lijeve strane), pa tu klikni na "Paint fire on screen". Kada ti se otvore opcije, s lijeve strane klikni na "Omogući Paint fire on screen".

A na desnoj strani klikni na "Initiate (button)" pa odredi kojim tipkama želiš aktivirati vatru. Kod mene je Shift+Super+Button1 (odn. lijevi klik miša).

I još moraš odrediti s kojim tipkama želiš deaktivirati vatru - Kod mene je Shift+Super+c.

2) Za vodu - u početnom prozoru opet odaberi Efekti, pa tu odaberi "Water effect", i kada ti se otvore nove opcije, s lijeve strane klikni na "Omogući Water effect", a s desne strane opet moraš odrediti kombinaciju tipki kojom ćeš aktivirati kišu, brisač..

The truth is out there.. Anybody got the URL?
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.12.2010 18:55 (Chukie0080).
15 godina
neaktivan
Chukie0080 kaže...
Jughead kaže...

Imaš li instaliran Compiz?

Ukoliko imaš, onda ovako:

Za efekte kod zatvaranja i otvaranja prozora otvori Simple Compiz Config Settings Manager, pa na tab "Animations", i tu možeš odabrati koje efekte želiš.

Za ostale efekte otvori Compiz Config Settings Manager, i:

1) Za vatru -  klikni na Efekti (s lijeve strane), pa tu klikni na "Paint fire on screen". Kada ti se otvore opcije, s lijeve strane klikni na "Omogući Paint fire on screen".

A na desnoj strani klikni na "Initiate (button)" pa odredi kojim tipkama želiš aktivirati vatru. Kod mene je Shift+Super+Button1 (odn. lijevi klik miša).

I još moraš odrediti s kojim tipkama želiš deaktivirati vatru - Kod mene je Shift+Super+c.

2) Za vodu - u početnom prozoru opet odaberi Efekti, pa tu odaberi "Water effect", i kada ti se otvore nove opcije, s lijeve strane klikni na "Omogući Water effect", a s desne strane opet moraš odrediti kombinaciju tipki kojom ćeš aktivirati kišu, brisač..

izvrsno objašnjeno, sada ide još samo mala demonstracija:

btw, grafička može biti jaaaaaaaaako slaba, i još uvijek će biti fenomenalni efekti :)

42
15 godina
neaktivan

ma instaliral sam linux ali nije radio kako traba pa sam ga izbrisal(svaki put kad ga upalim piše instalacija konfiguracije i tako svaki put kada to zatvorim onda mi je komp spor neće ništa otvoriti ma koma jbt),ipak ću ja ostati na windows xp 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Instaliran Mint, wireless ne radi, tj. neda se enable-ati.

Pod ubuntuom wireless je radio <.<

HP laptop. Potraga za rješenjem je krenula, primam hintove da ne izmišljam toplu vodu :P

Izgleda ako se disejbla wireles u windowsima, u linuxu se nemoze upaliti -.-

"After hours of work it turned out I disabled the wireless from Windows (I have both Windows XP and Linux Mint on my laptop). The wireless button would have no effect in Linux if the wireless was disabled in Windows."

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 18:00 (Dr. Zoidberg).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cim otvoris prozor pocnu problemu ;D
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone

5 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
1337Code_breaker kaže...
cim otvoris prozor pocnu problemu ;D

Isto ko u podmornicama...

15 godina
neaktivan
hahaahahahaha
ovo moram zapamtit :D
nego na kojoj si ti distri?
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
17 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

Instaliran Mint, wireless ne radi, tj. neda se enable-ati.

Pod ubuntuom wireless je radio <.<

HP laptop. Potraga za rješenjem je krenula, primam hintove da ne izmišljam toplu vodu :P

Izgleda ako se disejbla wireles u windowsima, u linuxu se nemoze upaliti -.-

"After hours of work it turned out I disabled the wireless from Windows (I have both Windows XP and Linux Mint on my laptop). The wireless button would have no effect in Linux if the wireless was disabled in Windows."

zavisi koja ati kartica i koji ubuntu tj. mint. kartice starije od radeon hd2000 rade samo s atijevim 9.3 catalyst driverom i starijima. noviji x.org server na novijim ubuntuima/mintima ne podržava stariji 9.3 catalyst. dakle ako ti je kartica starija od radeon hd2000 možeš koristit ubuntu 8.04 (ili njegov pripadajući mint pandam) i catalyst 9.3 ili noviji ubuntu/mint i open-source driver (nema dobro 3D ubrzanje) koji je po defaultu instaliran. za radeon hd2000 i novije možeš koristiti novi catalyst, tj. enejblirat ga unutar ubuntua/minta klikom miša. kod nvidije nema tih problema. 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.12.2010 7:53 (hrvooje).
15 godina
odjavljen
1337Code_breaker kaže...
hahaahahahaha
ovo moram zapamtit :D
nego na kojoj si ti distri?

Ako misliš na mene, ja sam na Ubuntu 10.10 i nesto sad peham po arch-u-....

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

zavisi koja ati kartica i koji ubuntu tj. mint. kartice starije od radeon hd2000 rade samo s atijevim 9.3 catalyst driverom i starijima. noviji x.org server na novijim ubuntuima/mintima ne podržava stariji 9.3 catalyst. dakle ako ti je kartica starija od radeon hd2000 možeš koristit ubuntu 8.04 (ili njegov pripadajući mint pandam) i catalyst 9.3 ili noviji ubuntu/mint i open-source driver (nema dobro 3D ubrzanje) koji je po defaultu instaliran. za radeon hd2000 i novije možeš koristiti novi catalyst, tj. enejblirat ga unutar ubuntua/minta klikom miša. kod nvidije nema tih problema.

<.< graficka radi, sa third party driverom

pretpostavljam da te je zbunio izraz enable-ati :)

Prca wireless, tj. senzorski gumb za uključivanje/isključivanje istoga, koji ne radi u mintu. Još nisam probao uključiti wireless u windowsima pa probati natrag u mint doduše.

14 godina

Prije par dana sam instalirao OpenOffice 3.3 RC7 na BT 4.2 (istog istražujem jer mi treba kako bi se ušuljao u STB). Radeći na jednom od prethodnih file-ova (OO 3.3 RC6 na Windows Vista) shvatio sam da stvar ide puno brže na Linux-u. OO se otvara gotovo trenutno, u file-u je kombinacija teksta i slika te je file poprilično težak. Pod linux-om se malo uspori kod slika ali ni približno kao kod winsa.

Ima li netko drugi ista iskustva ili bi trebao napraviti generalku na winsima?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
I meni je cak i Adobe Acrobat reader brzi na Linuxu nego na winsima...

SVJEZE INSTALIRANIM winsima...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
I meni je cak i Adobe Acrobat reader brzi na Linuxu nego na winsima...

SVJEZE INSTALIRANIM winsima...

{#} AR na Linuxu?!

Q: &quot;a kako se to linux ponasa kad crkne hdd?&quot; A: &quot;zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se&quot;
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice