Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.834
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
izgleda da se događa nešto uzbudljivo s kernelom 2.6.37-rc2. kako kaže phoronix čak je i linus iznenađen. netko je već postavio i ppa. nisam probao. ne koristiti na radnim strojevima, samo za znatiželjne. za debian je, al valjda bi trebalo radit i na ubuntu
evo, za one koji žele isprobati prije kernel patcha. postoji i skripta za ubuntu usere
Mene zanima samo što točno taj patch radi? Ne mislim sad na to, da povećava responzivnost sustava, već što točno radi "ispod haube"? Ima gdje kakvo objašnjenje, da sad ne tražim source pa pokušavam shvatiti što točno se događa, jer nisam baš na ti sa kernel programiranjem? Jel se zna otprilike kad bi se stvar trebala pojaviti u vanilli?
Mene zanima zašto neće na Ubuntuu to raditi, jel radi razlika u kernelu? A ako na Ubuntuu imam iskompajliran vanilla kernel, koje da upute koristim?
pozz svima...
imam problema sa ubuntom... stvar je u tome da za laptop nigdje nemogu nabavit drivere za wierles pa se nemogu nikako bežično spojit na net....
pa me zanima dali mi može neko dat neki savjet oko toga...
(imam toshibu satelite L500-1xz)
pozz svima...
imam problema sa ubuntom... stvar je u tome da za laptop nigdje nemogu nabavit drivere za wierles pa se nemogu nikako bežično spojit na net....
Koji čip? Guglaj Madwifi, trebalo bi radit s njim..
Mene zanima samo što točno taj patch radi? Ne mislim sad na to, da povećava responzivnost sustava, već što točno radi "ispod haube"? Ima gdje kakvo objašnjenje, da sad ne tražim source pa pokušavam shvatiti što točno se događa, jer nisam baš na ti sa kernel programiranjem? Jel se zna otprilike kad bi se stvar trebala pojaviti u vanilli?
This patch allows the automated per TTY task grouping to be done dynamically on the kernel in real-time by writing either 0 or 1 to/proc/sys/kernel/sched_autogroup_enabled or passing "noautogroup" as a parameter when booting the kernel. Changing the sched_autogroup_enabled value was the only system difference between the two video recordings.
nov sam u Mintu pa proucavam... Pisem probleme sa Chromiuma sa Minta. :P
Naravno, maknuo sam si slucajno ono za smanjivanje/pojacavanje zvuka pokraj sata - kako da to vratim?
i ima li koji program da mi se prozori na taskbaru prikazuju kao na Win 7, samo sa ikonom, da zauzimaju manje mjesta.
Naravno, maknuo sam si slucajno ono za smanjivanje/pojacavanje zvuka pokraj sata - kako da to vratim?
i ima li koji program da mi se prozori na taskbaru prikazuju kao na Win 7, samo sa ikonom, da zauzimaju manje mjesta.
desni klik na taskbar i add to panel
i tamo si nađes zvuk
Hcala na odgovoru, ali tamo nema nista pod sound, ja bi htio kako je bilo - onaj obican klizac za +/- .
Hcala na odgovoru, ali tamo nema nista pod sound, ja bi htio kako je bilo - onaj obican klizac za +/- .
Zove se Indicator Applet, mislim da nije samo za zvuk nego i za druge stvari, ma skužit čes.
Hm, ja bi tu stavio neki dock, recimo Avant Window Navigator. A možeš i staviti Window Selector (add to panel > window selector). No, ja sam za dock rješenje.
Hmm ja imam ubuntu dakle traka gore i dolje, pa sam obrisao onu donju traku koja pokazuje koji su prozori otvoreni i stavio AWN dock, hmm ti možes ako želiš premjestiti traku gore i staviti dolje dock.
evo vidi kako izgleda awn
http://img842.imageshack.us/img842/8585/70023572.png
Inače imaš gnome applet vidi ovo http://ubuntuguide.net/talika-gnome-applet-to-switch-between-open-windows-using-icons samo prati upute i instaliraj. Meni inače awn izgleda puno puno ljepšije i ugodnije nego ovaj applet , no ti odlučujes )
Hvala na preporuci AWN-a , oke je. Samo je nuzno premjestiti panel gore... A i nasao sam ovo za zvuk. :) Kako da se premjesti donji panel "gore"? Ako idem New panel, nemam starta niti mi se minimiziraju prozori gore, nego na donjem panelu.
Sto se tice updateova, su oni nuzni i kako su cesti? Imam dual boot na 15 giga za linux Mint (preko Mint4win), a svako malo mi se pojavljuju neki updateovi. Bojim se da mi samo oni s vremenom ne pojedu prostor na hardu za Mint.
Hvala na preporuci AWN-a , oke je. Samo je nuzno premjestiti panel gore... A i nasao sam ovo za zvuk. :) Kako da se premjesti donji panel "gore"? Ako idem New panel, nemam starta niti mi se minimiziraju prozori gore, nego na donjem panelu.
Sto se tice updateova, su oni nuzni i kako su cesti? Imam dual boot na 15 giga za linux Mint (preko Mint4win), a svako malo mi se pojavljuju neki updateovi. Bojim se da mi samo oni s vremenom ne pojedu prostor na hardu za Mint.
Hm, ne kužim koji panel? Gnomeov? Desni klik na njega, na neko prazno mjesto > Properties > Orientation. Ako hoćeš AWN premještati ista stvar, desni klik na AWN negdi na prazno > Dock Preferences > Orientation.
Kad napraviš novi panel on je prazan. Znači moraš dodati stvari na njega. Ako hoćeš start (tj, u Mintu se to zove Menu) moraš desni klik > Add to panel > nađi nešto kao Main Menu ili sl. pa dodaj.
Što se tiče updatea, pa česti su, nema neki cycle kao kod Microsofta svaki četiri tjedna ili kolko već ne znam, mislim da je kod Microsofta svaki prvi utorak u mj. nije ni bitno, ovdje updatei dođu kad se nešto updatea. Znači nema čekanja ili što već, kad se pokrpa, update se odmah stavi. Neboj se, 15 GB je sasvim dovoljno (za sustav, ako misliš još i podatke držati na tih 15 GB bojim se da će ti biti premalo), ja sam recimo svojem Ubuntuu stavio 20 GB za sustav (znači ne i podaci), imam karmic koalu, koja je izašla negdi prije godinu dana, odonda nije rađen niti jedan reinstall, samo updatei, još sam nekih programa dodao i tak, i trenutno se drži na 5.1 GB.
pozz svima...
Realtek Wireless LAN Adapter 8191SE/8192SE
mislim da je ovaj... nisam 100% siguran...
ok hvala... budem pokušal tamo potražit i pomoču toga složit...
pozz svima...
Realtek Wireless LAN Adapter 8191SE/8192SE
mislim da je ovaj... nisam 100% siguran...
ok hvala... budem pokušal tamo potražit i pomoču toga složit...
Otvori terminal i upiši: lspci | grep Network
Ovo je malo L kod lspci. I case-sensitive je, da slučajno ne upišeš lspci | grep network (s malim N) jer u tom slučaju nećeš dobiti ništa.
Ta će ti naredba izlistati koji čip imaš.
Dođe novi update kernela danas, ja sav sretan, implementirali onaj novi patch, a ono ništa. Samo ispravka nekog buga da se tamo neki pointer ako bude NULL ne dereferencira... *sigh*
Ma znam, al reko, možda . Nada umire zadnja. Al je ipak umrla :D
Pošto radim trenutno minimal install Lucid Lynx-a, izbacivam sve moguće programe koje ne koristim (ili koristim povremeno) iz distre.
To sam došao do problema. Naime, ne koristim OpenOffice, tekstove rijetko pišem, prezentacije još rijeđe radim, a tu je i LaTeX, tak da mi OO ne treba. No, dosta stvari mi ljudi samo napišu u .doc(x)-u ili .odt-u, ne konvertiraju u pdf i tak mi to daju.
Sad me zanima, da li postoji neki viewer za OO i MSO dokumente ili neki alat (po mogućnosti bez GUI-ja, znači samo terminal) koji bi te fajlove pretvorio u pdf (ovo mi je još draže rješenje od viewer-a)?
Pošto radim trenutno minimal install Lucid Lynx-a, izbacivam sve moguće programe koje ne koristim (ili koristim povremeno) iz distre.
To sam došao do problema. Naime, ne koristim OpenOffice, tekstove rijetko pišem, prezentacije još rijeđe radim, a tu je i LaTeX, tak da mi OO ne treba. No, dosta stvari mi ljudi samo napišu u .doc(x)-u ili .odt-u, ne konvertiraju u pdf i tak mi to daju.
Sad me zanima, da li postoji neki viewer za OO i MSO dokumente ili neki alat (po mogućnosti bez GUI-ja, znači samo terminal) koji bi te fajlove pretvorio u pdf (ovo mi je još draže rješenje od viewer-a)?
evo kako rtf pretvoriti u pdf preko terminala, nađem kasnije i za .doc:
a zašto ne probaš neki online konverter? to mi se čini kao najjednostavnija solucija
$ abiword --to=pdf filename.rtf
Online konverteri mi nisu pali na pamet :P. Onda je i to rješeno.
Jel to vrijedi i za Ubuntu/Debian s kernelom s www.kernel.org?
Jel to vrijedi i za Ubuntu/Debian s kernelom s www.kernel.org?
To je druga stvar :) ako kompajliras sam kernel trebao bi imati (provjeriš što je promjenjeno :) )
sad pisem na win7 i gadi mi se, brzina ubuntua me razmazila :)
jel zna neko to rjesit ???
znam da ubuntu rabi onaj password manager... mozda trazi sifru od njega?
meni ide sve uredu...
Ako je instalacija ne znam, ako je na bilo kojem od one dvije prve vjerojatno su tu problemi...