Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.661
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
kako da dođem do ovih programa sta mi je za vrijeme instalacije pisalo da cu ih dobiti uz os (ubuntu 10.10)
najvise me zanima ovaj planetarij
Aint no man above the crew
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
kako da dođem do ovih programa sta mi je za vrijeme instalacije pisalo da cu ih dobiti uz os (ubuntu 10.10)
najvise me zanima ovaj planetarij

Pa odeš u Software Center, upišeš ime programa odabereš ga i stisneš Install (otprilike, ne znam kak je to na mavericku, ja još uvijek koristim Synaptic). Pretpostavljam da na Stellarium misliš.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
15 godina
neaktivan
da to je taj, jel ga moram instalirat?
16 godina
neaktivan

Vjerojatno.

:D
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
da to je taj, jel ga moram instalirat?

O Bože, kaj točno ne razumiješ u mojem prijašnjem postu. Otvori Software Center, upiši Stellarium i Install. Jel može jednostavnije od toga?

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
15 godina
neaktivan
nema install, ima samo mora info, a kad to kliknem opet nije install nego nes drugo, neznam sad posto sam na windowsima (internet mi je mobilni, tek cu ga sutra konfigurirati)
koje mi programe preporucate da instaliram, i dali mogu skinuti temu za ubuntu dok sam u winsima i onda ju staviti na linux, putem usb ako drugo nemoze...
posto nisam neki velki ljubitelj naranđaste, bolje neka zelena ili plava...
16 godina
protjeran
1337Code_breaker kaže...
nema install, ima samo mora info, a kad to kliknem opet nije install nego nes drugo, neznam sad posto sam na windowsima (internet mi je mobilni, tek cu ga sutra konfigurirati)
koje mi programe preporucate da instaliram, i dali mogu skinuti temu za ubuntu dok sam u winsima i onda ju staviti na linux, putem usb ako drugo nemoze...

krivo krivo 

prvo reci kakvi ti programi trebaju pa cemo ti mi to preporucit,a mjenjat boji bilo ceg na gnome desktop mozes bez bilo kakvih tema i prilicno je jednostavno 

Captain EO
15 godina
neaktivan
neki multimedialni player ali da radi out of the box, znaci da nemoram codece skidat, onda nesto kao daemon tools, youtube downloader, neki network analiser, ali da nije prekompliciran, da mi da mac adresu, enkripciju, snagu signala, kanal mreze i naravno essid,
i ako ima neka mrvicu bolja igrica od ovih stock, nis posebno, malo za razbibrigu...
16 godina
protjeran
1337Code_breaker kaže...
neki multimedialni player ali da radi out of the box, znaci da nemoram codece skidat, onda nesto kao daemon tools, youtube downloader, neki network analiser, ali da nije prekompliciran, da mi da mac adresu, enkripciju, snagu signala, kanal mreze i naravno essid,
i ako ima neka mrvicu bolja igrica od ovih stock, nis posebno, malo za razbibrigu...

Prilicno mocan multimedia player je Movie player kojeg imas odma(po meni bolji od bilo kojeg na windowsima,ali nije nekaj za muziku jer tome nije niti namjenjem)

mozes si stavit i VLC ili Gnome player,a kodeke je jednostavno instalirat (pustis neki video i pita te dal da instalira kodeke ti potvrdis i imas ih to je to)

A program ko Deamon tools hmm neznam ja na Mintu ima odma Archive Mounter sam dva puta kliknem na iso image i automatski se mounta 

Probaj igrat Alien arenu,world of goo i mozes neke windows igre,ako imas znanja(treba jako malo :P)

za ostalo nek ti drugi odgovore 

Captain EO
15 godina
neaktivan
nasao sam SJAJAN site di ima koji ima ogroma izbor svega vizualnog :)
http://gnome-look.org/index.php?xcontentmode=187
15 godina
odjavljen
1337Code_breaker kaže...

Jedna od boljih igra(Mjeri s nekim poznatijima) Je definitino Assult Cube, Pucačina doslovno za razbibrigu ima par mb, grafika nije nesto ali zato je gameplay odlican. Uglavnom igirca je MP.

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
16 godina
protjeran
1337Code_breaker kaže...
nasao sam SJAJAN site di ima koji ima ogroma izbor svega vizualnog :)
http://gnome-look.org/index.php?xcontentmode=187

hehe mislim da vecina ovdje nas zna za taj site,al dobro mozda netko nezna 

uglavnom ja sam se isto sa time igrao kada sam dosao na linux,al vise mi se neda i ostavim kako je 

jedino si sredim desktop Cube zbog malog monitora 

Captain EO
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...

Hoćeš reći da nema ovoga?

Znači prvo klik na ovu strelicu di je miš (slika 1) i onda Install (slika 2).

15 godina
neaktivan
nije mi strelica nego nes drugo, budem poslije se prebacio na linux pa cu ti rec
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ubuntu 10.10, wubi instalacija.

Nakon nesto rada izgubim taskbare (gornji i donji) tj. jos su na ekranu ali zamrznuti. Ako je zapelo dok je neki meni otvoren on ostaje otvoren i ne reagira na nikakve klikove, desktop reagira na klikove i pokrenute aplikacije idu dalje, ali ne primaju unos od tipkovnice.

Nakon restarta sve ide normalno.

Maloprije se desilo kada sam iskljucio touchpad preko gumba. Sada cu ponovo to probati da vidim dali je to problem.

Prihvacam hintove. BTW, Sve to je na laptopu, HP Pavilion dv6.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

nije ti taj wubi nesto bolje razdjelit na particije i normlano instalirat pa imat pravi dualboot

taj Wubi mi sam jednom dobro radio

Captain EO
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...

nije ti taj wubi nesto bolje razdjelit na particije i normlano instalirat pa imat pravi dualboot

taj Wubi mi sam jednom dobro radio

Pretpostavih, iako nisam ocekivao neke probleme (nadao sam se da je dovoljno zrelo rijesenje), ali sam samo htio istestirati, ali ipak ne u virtualcu, jer je ipak dosta sporije. Sto se problema tice, raspada se kada se stisne gumb za iskljucivanje touchpada.

Problem touchpada rjesen uz pomoc https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/549727/comments/103

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.11.2010 20:48 (Dr. Zoidberg).
14 godina

Na desktopu imam klasični dual boot, wins i kubuntu, sve šljaka ko curica. Malo sam se hrvao u početku ali nekako smo našli suživot. Jedino što nisam uspio upogoniti ja TV kartica ATI All in Woder (stara cca 5-6 godina) budući da je analogna to me ne ždere.

Zbog jedne druge teme i nepovoljne lokacije desktopa bio sam prisiljen instalirati "Kubuntu" distribuciju na USB (8 GB). Kako mi je trebalo na brzinu nisam vodio puno računa o jednoj stvari, nakon restarta sve se vraća na početno stanje. Poslije sam malo proučio i vidio da sam preskočio nekoliko koraka. Postoji li nekakva mogućnost da se za moju instalaciju nešto napravi, kako bi pamtila update, novoinstalirane pakete i promjene?

Varijanta s OS-om na USB-u mi je fantastična, jednostavno nosiš sve sa sobom.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

defaultni gnome file manager sam zamijenio s PCManFM . osjetno brže

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dajte mi objasnite, zasto se linux tako samtra 1337 os-om, koliko ga koristim, vidim da je dobar, ali zasto toliko naglasivanje, dali ima nee posebne mogucnosti koje windows nema???
i mali komentar, na win7 mi je baterija trajala 1h, na lunuxu 3h
15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Postoji li nekakva mogućnost da se za moju instalaciju nešto napravi, kako bi pamtila update, novoinstalirane pakete i promjene?

napraviš live USB image s Lili USB creatorom i u trećem koraku odrediš koliko MB/GB želiš za "persistence", tj. prostor rezerviran za instalacije programa, update, itd.

slika

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 16:15 (RaNzO).
14 godina
RaNzO kaže...
mario.L_hr kaže...
Postoji li nekakva mogućnost da se za moju instalaciju nešto napravi, kako bi pamtila update, novoinstalirane pakete i promjene?

napraviš live USB image s Lili USB creatorom i u trećem koraku odrediš koliko MB/GB želiš za "persistence", tj. prostor rezerviran za instalacije programa, update, itd.

slika

To znači da cijelu priču moram napraviti ispočetka?

Da li da ostavim format USB-a kao FAT 32 (zbog kompatibilnosti s windowsima)?

15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
RaNzO kaže...
mario.L_hr kaže...

slika

To znači da cijelu priču moram napraviti ispočetka?

Da li da ostavim format USB-a kao FAT 32 (zbog kompatibilnosti s windowsima)?

preporučam u koraku 4 isključiti treću opciju, drugu uključiti (formatiranje), a prvu po želji. treću isključiti jer ona produžuje cijeli postupak, a većina ju ne koristi. ostavi ju uključenu jedino ako želiš bootati linux iz windowsa.

17 godina
neaktivan

Ako ti je USB dovoljno veliki, možeš ga particionirati. Pritom pazi da prva particija bude FAT (jer ju inače Windowsi ne budu vidjeli - ak ju staviš kao drugu), a drugu particiju napraviš ext2 ili ext3, ako staviš ext3 isključi journaling no nisam siguran kako i jel se može uopće (jer će ti journaling istrošiti memoriju USB memoriju).

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 18:05 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
14 godina
1domagoj1 kaže...

Ako ti je USB dovoljno veliki, možeš ga particionirati. Pritom pazi da prva particija bude FAT (jer ju inače Windowsi ne budu vidjeli - ak ju staviš kao drugu), a drugu particiju napraviš ext2 ili ext3, ako staviš ext3 isključi journaling no nisam siguran kako i jel se može uopće (jer će ti journaling istrošiti memoriju).

USB je 8GB.

Prema ovome što ti predlažeš najpametnije mi je cca 5GB formatirati u ext2 a ostatak u fat32 (ovaj dio mi treba za razmjenu podataka Lin-Win). Zanima me što se tiče upgrade-a i podizanja nekih aplikacija da li će ovih 5 GB biti dosta ili ću biti u banani? Vidio sam da i Ubuntu ima neki Pendrive instaler. Koja varijanta je bolja, Pendrive, Lilo ili Unetbootin?

15 godina
neaktivan
mislim da ti je najpametnije dat 199kn za 16 gb ili nesto sitno vise za 32
14 godina
1337Code_breaker kaže...
mislim da ti je najpametnije dat 199kn za 16 gb ili nesto sitno vise za 32

8 GB je postojeći USB i po meni sasvim dovoljan za ono što mi treba. Bilo bi dobro imati 16 ili 32 GB USB stick ali uz 2 TB + 250 GB vanjskih diskova objektivno mi to ne treba.

17 godina
neaktivan

Pa sad, ne mogu napamet reći, ali evo, ako ti što pomaže, moja instalacija (baš na komjuteru), karmic koala, ima već oko dvije godine kak je stavljena gore, redovito updateana, uz programe koji su već predinstalirani, još par programa koje koristim dodatno instalirani, ima 5.1 GB. Tak da, usudio bih se reći da će ti to biti dovoljno. Sve ovisi o tome kolko naknadno misliš stvari stavljati gore.

Evo recimo ovdje piše da je minimalni kapacitet za instalaciju 2 GB, pa ti i to može neka smjernica biti.

0 0 hvala 1
14 godina
1domagoj1 kaže...

Pa sad, ne mogu napamet reći, ali evo, ako ti što pomaže, moja instalacija (baš na komjuteru), karmic koala, ima već oko dvije godine kak je stavljena gore, redovito updateana, uz programe koji su već predinstalirani, još par programa koje koristim dodatno instalirani, ima 5.1 GB. Tak da, usudio bih se reći da će ti to biti dovoljno. Sve ovisi o tome kolko naknadno misliš stvari stavljati gore.

Evo recimo ovdje piše da je minimalni kapacitet za instalaciju 2 GB, pa ti i to može neka smjernica biti.

Ma i ja nekako mislim da bi mi to trebalo bit dosta. Ne mislim gore staviti sve moguće programe već samo ono što mi treba.

17 godina
neaktivan

Ej ljudi, imam jedan MALI problem.
Ubuntu 10.10, Compaq Presario CQ40 laptop ( probao sam i na desktopu i na drugom laptopu ) imam problema s zvukom u skype-u. Tocnije, zvuk u svim aplikacijama radi savrseno ali kod skype-a se javlja problem kod glasovnih poziva gdje jednostavno neregistrira ulaz s mikrofona. 

Probao sam sve moguce postavke sto sam se mogao sjetiti ali jednostavno neradi.

Nisam bas neki power user linuxa pa moguce da je neki previd s moje strane a i nemam vremena da se peglam s tim jer imam posla preko glave a trenutno koristim Win7 na kojem sve radi savrseno. 

Vjerojatno ce netko pitati zasto zelim ubuntu i zato mi je skype bitan.

Trenutno sam poslom u Kini i imam nemogucih problema s virusima, spywareom i ostalim smecem koje se nalazi na svakoj usb memoriji, CD-u, svakoj mrezi na koju se mozes spojiti itd. Vec tri puta sam u prosla dva mjeseca morao reinstalirati sustav zbog rusenja nakon pokretanja sadrzaja s usb, cd medija (nije Microsoft kriv vec kinezi sto im sunca) i stvarno mi je vise dosta...

Skype mi je bitan jer s njim komuniciram s maticnom tvrtkom u HR i s obitelji tako da mi je on jedina prepreka u prelazu na Linux.

Unaprijed hvala na pomoci. Pozz...

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice