Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.961
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Možeš staviti i sliku u pozadinu i nju napraviti transparentnom :P pa vidjeti sve kroz takav terminal :P. Meni je to super stvar koju koristim, imam namještenu nešto slabiju transparentnost, tek tolko da se vidi preko, pa kad treba nešto upisivati, samo prepisujem, ne moram malo spuštati prozor pa malo vratiti itd. Iako veći dio puta samo c/p u terminal, nekad baš ručno upisujem...

kako?

17 godina
neaktivan
CRT kaže...
1domagoj1 kaže...

Možeš staviti i sliku u pozadinu i nju napraviti transparentnom :P pa vidjeti sve kroz takav terminal :P. Meni je to super stvar koju koristim, imam namještenu nešto slabiju transparentnost, tek tolko da se vidi preko, pa kad treba nešto upisivati, samo prepisujem, ne moram malo spuštati prozor pa malo vratiti itd. Iako veći dio puta samo c/p u terminal, nekad baš ručno upisujem...

kako?

Otvoriš terminal, desni klik negdje unutar terminala, Profiles > Profile Preferences > Background > Background Image. Naravno, ako je riječ o gnome-terminalu, što vjerojatno je ako koristiš Gnome.

Za one koji zbilja žele učiti i naučiti o Linux sustavima, mislim da ne postoji bolja stvar od:

http://www.linuxfromscratch.org/

ali za to stvarno treba imati volje, a i vremena (koje se uvijek nađe ako ima volje :D).

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
neaktivan

Nemam nis protiv clia, tj dosta stvari se mogu jednostavnije preko njega napraviti, ali mislim da treba ponuditi i GUI rješenje tako da korisnik ima izbor da nebude rekel da sve radi kroz terminal :) 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Za one koji zbilja žele učiti i naučiti o Linux sustavima, mislim da ne postoji bolja stvar od:

http://www.linuxfromscratch.org/

ali za to stvarno treba imati volje, a i vremena (koje se uvijek nađe ako ima volje :D).

Definitivno. {#} Neki dan sam započeo rad na tom projektu, super je knjiga. Onako popodne kad se vratim iz škole nađe se par sati vremena pa se igram :) Prezabavno! :D

:D
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori
skinuo sam LFS, može li se spremiti stadij instalacije i nastaviti kasnije? koliko sam skužio to nije postupak koji završi u nekoliko min, ili sat vremena, već se vrijeme instalacije i proučavanja broji u danima...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Naravno da može. I nije to instalacija kao takva, malo "prolistaj" pa ćeš vidjeti. Iako bih ti preporučio za početak da probaš Gentoo ili Arch instalirati, ovako vježbe radi. A ovo za dane, mislim da si malo ublažio, prije bih rekao tjedne, mjesece, ali nemoj da te to obeshrabri. Počneš pa malo pomalo {#}

14 godina
neaktivan

vatafak? mjesecima traje instalacija? pa sta je to? sta ima sve unutra

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gentoo se kompajlira kod instalacije. Zato traje jako dugo, ali je zato optimiziran za hardver na koji je instaliran.

Cake or Death?
16 godina
neaktivan

Ovisno koliko imaš vremena na raspolaganju. Vjerojatno može trajati mnogo manje da svo to vrijeme si potpuno posvećen tome. I zapravo LFS je knjiga koja ti govori što raditi, a ne distra. Ta knjiga te vodi kroz proces stvaranja Linux distribucije od ničega, tako da ne možeš baš očekivati da će sve ići tek tako :) Inače se to radi pomoću druge distre, ali možeš i skinuti onaj LiveCD na stranici njihovoj koji ima sve alate i sve sourceove poskidane i tamo imaš i tu knjigu tako da ti ne treba pristup Internetu.

EDIT:

@D4RKL1NG

Mislim da je mislio na LFS, ali da, to je glavni razlog zašto instalacija Gentooa traje toliko i zašto je toliko brz.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.11.2010 21:16 (Proz0r).
17 godina
neaktivan

Aaa, ok! {#}

Preletio sam samo na brzinu preko postova... mislim da sam negdje pročitao gentoo, pa odgovaram na slijepo {#}

Cake or Death?
17 godina
neaktivan

evo odličan programčić za terminal nalik na onaj iz quake igara koji izađe odozgor yakuake . inače sa linuxazasve stranica sa 10 odličnih savjeta/stranica/alata o terminalu

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.11.2010 23:01 (hrvooje).

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Proz0r kaže...

Ovisno koliko imaš vremena na raspolaganju. Vjerojatno može trajati mnogo manje da svo to vrijeme si potpuno posvećen tome. I zapravo LFS je knjiga koja ti govori što raditi, a ne distra. Ta knjiga te vodi kroz proces stvaranja Linux distribucije od ničega, tako da ne možeš baš očekivati da će sve ići tek tako :) Inače se to radi pomoću druge distre, ali možeš i skinuti onaj LiveCD na stranici njihovoj koji ima sve alate i sve sourceove poskidane i tamo imaš i tu knjigu tako da ti ne treba pristup Internetu.

EDIT:

@D4RKL1NG

Mislim da je mislio na LFS, ali da, to je glavni razlog zašto instalacija Gentooa traje toliko i zašto je toliko brz.

pa što se LFS također ne kompajlira? jel ta knjiga barem dobro organizirana, jednoznačna, temeljita i jasna?
16 godina
neaktivan

Da, kompajlira se, ali ti to sve radiš sam. U Gentoou unzipaš stage3 tar arhivu i imaš emerge alat koji ti sam kompajlira pakete i sve uobičajene direktorije i to sve. Sve iz te arhive. U LFS-u radiš sve to sam. A sve ovo što si naveo, da, predobra je knjiga.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.11.2010 23:44 (Proz0r).
15 godina
protjeran
Proz0r kaže...

Da, kompajlira se, ali ti to sve radiš sam. U Gentoou unzipaš stage3 tar arhivu i imaš emerge alat koji ti sam kompajlira pakete i sve uobičajene direktorije i to sve. Sve iz te arhive. U LFS-u radiš sve to sam. A sve ovo što si naveo, da, predobra je knjiga.

ima ALFS, tj. Automated Linux From Scratch
16 godina
neaktivan

Da? Nisam cuo za to

EDIT:

Evo sad sam procitao, nisam prije uopce gledao te varijante LFS-a.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2010 17:30 (Proz0r).
15 godina
protjeran

arch vs debian

debian se predstavlja kao iznimno stabilna i sigurna platforma, ali zato ima malo kaska za vremenom, tj. ima zastarjele aplikacije. često su na tržištu već i 2 novije verzije neke aplikacije od one koja se uvrsti u "novu" verziju debiana. ok, kužim tu filozofiju gradnje stabinog sustava, ali sam prije stekao dojam da si zajednica ne dopusti izdavanje "stabilne" verzije neke aplikacije, tj. izlaženja iz beta stadija prije nego je neka aplikacija zaista stabilna. ako je aplikacija stabilna, tada ne razumijem zašto ju ne uvrstiti u bilo koju distribuciju.zar se stvarno tako puno propusta nađe u stabinim vezrijama aplikacija?

s druge strane, arch je rolling release distribucija, tj. nem "zadnje stabilne" verzije, već uvijek ima uvrštene najnovije aplikacije, a opet slovi kao jedna od najbržih i najstabilnijih. ovdje dolazi do beskonaćne petlje u mom shvaćanju i ništ više ne kužim...

P.S.

arch mi kod instalacije prilikom loadanja alata za particioniranje javi "fatal error" i ne mogu nastaviti instalaciju (neću mu valjda dopustiti da iskoristi cijeli disk za sebe :D), a baš sam ga htio isprobati...

LFS također javlja grešku odmah na početku, nemam pojma što je to. provjerio sam md5, ali sm radio sliku iz win. možda će raditi kad iz linuxa napravim...

zna li netko kako undervoltati (AMD) CPU iz linuxa? naime, imam laptop koji se dosta grije, u win sam to riješio aplikacijom za undervoltanje AMD procesora, tj. K10 stat. već me boli glava od googlanja ovih dana, pa ako netko zna rješenje bio bih zahvalan...

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.11.2010 10:48 (RaNzO).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

arch vs debian

...

Debian je po meni više serverski nego desktop OS, a na serverskom OSu nije previše važno koliko ima programa i koliko su stari niti ćeš na nekom serveru gledat video i surfat netom. Zato po meni nije baš pametno stavljati najnovije verzije softvera, možde se na oko čini stabilnim, ali nikad neznaš... Bilo kako bilo ljudi u Debianu znaju što rade i znaju koji program može usporiti/učiniti nestabilnim/srušiti OS. A za desktop na kojemu su potrebni noviji programi i testing verzija radi dobro.

I am awesome.
16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
P.S.

arch mi kod instalacije prilikom loadanja alata za particioniranje javi "fatal error" i ne mogu nastaviti instalaciju (neću mu valjda dopustiti da iskoristi cijeli disk za sebe :D), a baš sam ga htio isprobati...

LFS također javlja grešku odmah na početku, nemam pojma što je to. provjerio sam md5, ali sm radio sliku iz win. možda će raditi kad iz linuxa napravim...

Za Arch, jednostavno napravi sve particije prije instalacije Archa i onda samo odaberi mountpointove, ne moraš uopće particionirati.

Za LFS, preporučio bih ti korištenje obične knjige, a ne ALFS-a jer je to ipak izvorna ideja tog projekta, a i piše ti tamo da je ALFS namijenjen za ljude koji su već 2-3 puta radili po originalu.

15 godina
odjavljen
Kako na linuxu remapirati tipkovnicu

Znači ja imam neku "gejmersku" tipkovnicu i ona nema na sebi altgr. U windowsima se to jednostavno zamijenjuje korištenjem ctrl-alt ali na linuxu ne radi.

Kako da remapiram tipkovnicu da ctrl-alt radi kao altgr. To mi treba jer nebrem napisati (at)

Evo koja tipkovnica

http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1851618,00.asp

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.11.2010 13:55 (bobica257).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kako na linuxu remapirati tipkovnicu
bobica257 kaže...

Znači ja imam neku "gejmersku" tipkovnicu i ona nema na sebi altgr. U windowsima se to jednostavno zamijenjuje korištenjem ctrl-alt ali na linuxu ne radi.

Kako da remapiram tipkovnicu da ctrl-alt radi kao altgr. To mi treba jer nebrem napisati (at)

Evo koja tipkovnica

jel ta tipkovnica ista takva kao na slici ? 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.11.2010 14:10 (linuxuser).
15 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Pozdrav, mene zanima je li potpuno sigurno i bez posljedica nadogradnja sa 10.4 (clean instalacija) na 10.10? Volio bih nadograditi, ali pošto mi je na linuxu sve osim igara, bojim se da bi mi se nakon upgradea moglo sve usporiti ili čak (nedajbože) srušiti....

Nemaš straha ako imaš dobru internet vezu. Stavi upgrade i ne diraj ništa nego prati što se događa jer ćeš trebati neke stvari potvrditi.

Mada 10.04 je LTS pa i nema neke pretjerane potrebe za upgrade-om.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
RE: Kako na linuxu remapirati tipkovnicu
linuxuser kaže...
bobica257 kaže...

Evo koja tipkovnica

jel ta tipkovnica ista takva kao na slici ? 

da to je ta...

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
15 godina
protjeran
Proz0r kaže...
RaNzO kaže...
P.S.

Za Arch, jednostavno napravi sve particije prije instalacije Archa i onda samo odaberi mountpointove, ne moraš uopće particionirati.

Za LFS, preporučio bih ti korištenje obične knjige, a ne ALFS-a jer je to ipak izvorna ideja tog projekta, a i piše ti tamo da je ALFS namijenjen za ljude koji su već 2-3 puta radili po originalu.

pa i radio sam po LFS, a ne ALFS, ali pokaže samo prvu stranicu. mislim da se može odabrati tipkovnica, ili tako nešto i onda treba nastaviti instalaciju, tj. otići na drugu stranicu knjige i tu javlja neku grešku...LFS i ja ćemo se družit neki drugi put

16 godina
neaktivan
Probaj skinuti knjigu u .pdf formatu. A ako si se zasigurno oprostio s LFS-om, probaj instalirati Arch, kroz njegovu instalaciju sam osobno stvarno mnogo naucio.
15 godina
protjeran
Proz0r kaže...
Probaj skinuti knjigu u .pdf formatu. A ako si se zasigurno oprostio s LFS-om, probaj instalirati Arch, kroz njegovu instalaciju sam osobno stvarno mnogo naucio.

probao sam (kao što sam i napisao), ali mi javlja "fatal error" kod pokušaja particioniranja (imam jednu particiju od 20GB za linux distre). na virtualnoj mašini je taj korak prošao, ali nisam završio instalaciju, već sam se odlučio na hard disk instalaciju, ali neće nikako.

probat ću skinuti noviji instaler. tko zna koliko često izlazi? vidim da je posljednji od 5/2010

mogao bih probati i s 32bit verzijom.

16 godina
neaktivan

Rekao sam ti što da probaš napraviti u vezi toga. Ako već imaš tu particiju napravljenu, samo preskoči korak u kojem se pokreće cfdisk i idi direktno na postavljanje mountpointova. Odaberi tu jednu particiju za / i to je to. Ako imaš još jednu za /boot i tome slično, možeš i to postaviti.

15 godina
protjeran
Proz0r kaže...

Rekao sam ti što da probaš napraviti u vezi toga. Ako već imaš tu particiju napravljenu, samo preskoči korak u kojem se pokreće cfdisk i idi direktno na postavljanje mountpointova. Odaberi tu jednu particiju za / i to je to. Ako imaš još jednu za /boot i tome slično, možeš i to postaviti.

i to ću probati...hvala

14 godina
neaktivan

linux - distribucija = maveric.

problem - postavljanje gl. monitora?

- spojeni monitor (dvi) i telka (hdmi)

- os shvaća telku, dakle (hdmi) kao glavni vizualni uređaj, a meni je potrebno postavit monitor kao gl. uređaj a na telki bi samo gledao filmove,   serije.....

pokušavao ulaskom u opcije grafe (n vidia gts 450) - ne vidim, ili ti neznam........

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jesi probao system -preferences - monitors -detect monitors - make default

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

jesi probao system -preferences - monitors -detect monitors - make default

Ne znam jel su to mijenjali, meni je na karmic System > Preferences > Display i tamo se sve namješta, običnom drag 'n' drop metodom.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice