Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.508.387
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

evo da nastavim, nakon cackanja po netu vidim da mi mint nekako vise pase, i gledao sam instrukcije dual boota ali to je uglavnom za sedmicu i ubuntu.

Mene zanima dali je isti princip kod minta takodjer ili ima neke razlike?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
CRT kaže...

mint ili ubuntu? i zasto?

Po meni je svejedno. Razlika je najviše u izgledu. U suštini nećeš ostat zakinut koji god od njih koristio {#}

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://squareroot2.isgreat.org/squareroot2.html
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

evo da nastavim, nakon cackanja po netu vidim da mi mint nekako vise pase, i gledao sam instrukcije dual boota ali to je uglavnom za sedmicu i ubuntu.

Mene zanima dali je isti princip kod minta takodjer ili ima neke razlike?

Princip je isti ili jako sličan. Uglavnom ništa što nećeš moći svladati gledajući uputstva za Ubuntu.

Cake or Death?
14 godina
neaktivan

eto, opet ja, skinuo sam i extracitao linux mint 9 na moj usb stick od 2gb, zatim sam u biosu namjestio bbot opcije da mi boota sa USB-a ali nakon restarta, dodje mi samo crni ekran i pise da nema OS-a.

sada sam vratio boot opcije u normalu ali neznam kako instalirati mint, pomoc?...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
CRT kaže...

eto, opet ja, skinuo sam i extracitao linux mint 9 na moj usb stick od 2gb, zatim sam u biosu namjestio bbot opcije da mi boota sa USB-a ali nakon restarta, dodje mi samo crni ekran i pise da nema OS-a.

sada sam vratio boot opcije u normalu ali neznam kako instalirati mint, pomoc?...

pa nemozes sam to skopirat na usb koristi program unetbootin i onda ce ti radit 

btw zasto skidas mint 9 

skini barem 10rc il cekaj doci ce ti za par dana puna verzija 10

Lone wanderer
17 godina
neaktivan

Ne ide to samo tako, ne možeš samo raspakirati iz ISO datoteke na USB. Postoji poseban program (UNetbootin) za takve stvari. Na ovoj stranici ga možeš skinuti i sve je objašnjeno.

http://unetbootin.sourceforge.net/

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Osobno, UNetBootin mi je nakon par korištenja prestao funkcionirati (kao da ne zapiše bootloader na stick kako spada). LiLi (Linux Live USB Creator) me, doduše, nije iznevjerio. Preporučam ga toplo.

:D
16 godina
protjeran
Proz0r kaže...

Osobno, UNetBootin mi je nakon par korištenja prestao funkcionirati (kao da ne zapiše bootloader na stick kako spada). LiLi (Linux Live USB Creator) me, doduše, nije iznevjerio. Preporučam ga toplo.

istina taj lili je dobar,al  sa unetom sam imao par puta problema i to samo na windowsima jucer sa windowsa stavio mint i nije radio,danas sam nasao neki ubuntu na cd-u pokrenuo live 

instalirao untebootin i stavio preko njega mint i radi savrseno.....A to sa windowsima.Stavio win7 i nakon 3 sata mi baci BSOD i vise NIKAD se necu vratit na njih samo mi vrijeme trosi 

Lone wanderer
15 godina
protjeran
hrvatskafarkasevec kaže...
Proz0r kaže...

istina taj lili je dobar,al  sa unetom sam imao par puta problema i to samo na windowsima jucer sa windowsa stavio mint i nije radio,danas sam nasao neki ubuntu na cd-u pokrenuo live 

instalirao untebootin i stavio preko njega mint i radi savrseno.....A to sa windowsima.Stavio win7 i nakon 3 sata mi baci BSOD i vise NIKAD se necu vratit na njih samo mi vrijeme trosi 

meni su win bacali BSOD samo kad mi je neka komponenta bila u kvaru, pa obrati pozornost sljedećih dana, možda je nešto pustilo bijeli dim :)

14 godina
neaktivan
CRT kaže...

btw zasto skidas mint 9 

bojim se da 10rc moze bit bugovit :S

16 godina
protjeran
CRT kaže...
CRT kaže...

btw zasto skidas mint 9 

bojim se da 10rc moze bit bugovit :S

ja ga koristim i cisto je ok 

nisam jos imo nekih problema,a bolji mi je od 9

Lone wanderer
14 godina
neaktivan

evo upravo vam pisem sa linuxa :)

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Majstore! {#}

14 godina
neaktivan

problemček, nista strasno, uninstalirao sam open office da bih skinuo noviju verziju, tj. libre office te sam slijedio ova uputstva: http://pastelinux.wordpress.com/2010/10/05/how-to-install-libreoffice/

ali u meniju se nije pojavilo i koliko vidim, nije instalirano, znate li mozda zbog cega?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

problemček, nista strasno, uninstalirao sam open office da bih skinuo noviju verziju, tj. libre office te sam slijedio ova uputstva: http://pastelinux.wordpress.com/2010/10/05/how-to-install-libreoffice/

ali u meniju se nije pojavilo i koliko vidim, nije instalirano, znate li mozda zbog cega?

Hm, probaj Alt + F2 i onda upiši, e sad, vrlo vjerojatno ne openoffice, već libreoffice, tj. upiši libre pa ako primjetiš da ti dovršava riječ, onda znaš da je instalirano. Da ti dovrši riječ napišeš libre pa stisneš TAB. Ako ne dovrši, onda nešto nije u redu. Ako dovrši, to znači da ćeš sam morati napraviti launcher (na Win se to zove shortcut). Ništa komplicirano.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
protjeran
Trema mi vasa pomoc linux korisnici naime trebam linux ubuntu ili knoplinux da bi utvrdijo kvar na mom kompu ko zeli da mi posalje cd placam sve troskove moj kontakt mejl je rajkoo1@hotmail.com hotno mi je
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
CRT kaže...

Hm, probaj Alt + F2 i onda upiši, e sad, vrlo vjerojatno ne openoffice, već libreoffice, tj. upiši libre pa ako primjetiš da ti dovršava riječ, onda znaš da je instalirano. Da ti dovrši riječ napišeš libre pa stisneš TAB. Ako ne dovrši, onda nešto nije u redu. Ako dovrši, to znači da ćeš sam morati napraviti launcher (na Win se to zove shortcut). Ništa komplicirano.

dovršava :)

kako se rade "shortcuti"

(oprostite na noobovskim pitanjima, ali pokusavam naucit nest, cjeli sam zivot na winsima)

15 godina
odjavljen

Desni klik na desktop => create launcher => upises ime "shortcuta" => upises komadnu programa(u tvojem slućaju  libreoffice)

Ako ti za neki program treba root pristup u "command"prije svega napises gksudo pa ce te pitati za pass i pokrenuti applikaciju ko SUPER USER.

Pinky je zakon... I ♥ π
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2010 21:36 (bobica257).

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

napravio ga, ali neće ništa pokrenut, isto tako i u runu (alt f2, pronadje ga, ali nece otvorit....zanima me kako ga stavit pod menu u office

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

napravio ga, ali neće ništa pokrenut, isto tako i u runu (alt f2, pronadje ga, ali nece otvorit....zanima me kako ga stavit pod menu u office

Otvori terminal i upiši:

$ cd /opt/libreoffice3/program/

$ ./swriter

Pa reci jel se onda pokreće

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2010 12:15 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

No such file or directory

to mi dode iz terminala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

evo momci uspio, nevjerojatno je kako je zajednica linuxaša otvorena pa su mi pomogli....:) sav sam si hepi :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imamjedno pitanje?

Koristim Linux mint i zanima me dali trebam u linuxsima imati instaliran kakav antivirusni program? Ako da koji clam ili nekoji drugi!

Hvala svima

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa gle, možeš ti instalirat što hoćeš, ali mislim da ti u bilo kojoj Linux distri stvarno nije potreban AV.

15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Pa gle, možeš ti instalirat što hoćeš, ali mislim da ti u bilo kojoj Linux distri stvarno nije potreban AV.

Ok hvala znači ne treba mi to ako ne trebam onda neču ni metati jedino sam si dodao wot u mozilli ako je i to potrebno.Ok hvala novi sam na linuxima pa se učim.Ako ima tko dobrih stranica o linuxima nek da prijedlog.

Hvala svima{#}

17 godina
neaktivan
TonyM kaže...

Imamjedno pitanje?

Koristim Linux mint i zanima me dali trebam u linuxsima imati instaliran kakav antivirusni program? Ako da koji clam ili nekoji drugi!

Hvala svima

najveći problem kod računala je onaj što se nalazi između stolice i tipkovnice. antivirus ne trebaš, ali nitko te ne može spasit od tebe samog ako odlučiš pokrenit neku skriptu koja će ti obristi disk ako joj to odobriš.

dakle, ne. još ne.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
neaktivan

Ne radi mi zvuk u LInux mint 8 helena.Jednostavno neče nemogu ni s interneta čuti zvuk.

Probao sve ali ne ide ako tko zna razlog!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

opet ja, naime, zanima me kako promejnit GRUB da izgleda nesto ljepse, procito sam da se moze ali nikako nemogu saznati kako

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
CRT kaže...

opet ja, naime, zanima me kako promejnit GRUB da izgleda nesto ljepse, procito sam da se moze ali nikako nemogu saznati kako

zasto bi to uradio njega dok radi najbolje ostavit na miru {#}

14 godina
neaktivan

ma ruzan ko kuga {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice