Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.379
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: Linux - pitanja i odgovori
Mentalist kaže...

Ako u Windows 7 postavim Ubuntu za Default OS (da mi njega boot-a), kako cu poslije uci u 7, kako se to mijenja iz Ubuntu-a?

nepostoji default os

napocetku ce te grub pitat sta hoces bootat (no dobro na prvom mjestu je ubuntu pa bi se moglo rec da je on onda default)

15 godina
protjeran
hrvatskafarkasevec kaže...

nepostoji default os

A sad?

16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

@farkasevac

On je to preko Wubija pa je zaboravio napomenuti. Koristi se u njegovom slučaju bootloader od Windowsa. Uopće ni nema GRUB instaliran u MBR.

@Mentalist

To označava koji će OS po defaultu biti označen. Ako staviš Ubuntu, onda će ti Ubuntu biti označen i kad istekne vrijeme, označen OS, tj. Ubuntu će se bootati. Ondje možeš i postaviti vrijeme, a ako ga staviš na 0, moći ćeš samo Ubuntu bootati jer nećeš uspjeti doći do tog izbornika, barem koliko ja znam. Iz Ubuntua to ne možeš mijenjati tako da ti onda jedino ostane da formatiraš disk. Samo si timeout stavi da bude barem oko 5 sec. To default OS zapravo samo znači koji će se OS bootati ako ne diraš tipkovnicu unutar tog vremena.

:D
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 21:17 (Proz0r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

da zaboravio sam na njega Sramim se

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Dal ima M.Office za Linux. Htio bi u uredu puknuti neki Linux, Mandriva ili Suse. Treba mi taj M.Office zbog računa i ugovora koji su radjenji u Exelu i Wordu. ??
17 godina
neaktivan
Comfort kaže...

Molim vas recite mi pošto bih htio dual boot : da li je bolje da napravim dvije particije ili bi mogao sve na jednoj!!!

hvala !

dual boot čega? ako želiš dual boot windowsa i linuxa predpostavljam, onda treba svaki sustav imati svoju particiju, jer se linux instalira na file sistem EXT4, a windows na NTFS.  

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
17 godina
neaktivan
Comfort kaže...

Instalirao sam Ubuntu 10.10 ali me nabrzinu raročarala, super sve izgleda ali treba joj 5 puta vise vremena nego 7 i redovito zašteka tj izgubim miš i to me tolik iznerviralo da boli glava a nigdje nisam vidio neku veliku brzinu sve e nekako umjereno tj kao i 7 moždamalo sporije... recite mi u ćemu je probel ??   Ja sam očekivao da će to sve donekle letit i jurit a kad ono ...recite mi možda je problem u verziji pa vas molim da mi preporučite neku u kojoj je sve isprobano i sve super rad...hvalaaa

koju imaš grafičku? da li si na defaultnom open grafičkom driveru ili si instalirao od atija ili nvidije. jednostavno ne mogu vjerovat da može biti 5 puta sporije. mislim da nešto ne radiš kako treba. 

@x18x05x

Dal ima M.Office za Linux. Htio bi u uredu puknuti neki Linux, Mandriva ili Suse. Treba mi taj M.Office zbog računa i ugovora koji su radjenji u Exelu i Wordu. ??

nema ms office za linux, al imaš openoffice koji ti može otvoriti te fileove. istina nekad ne ispadnu kako treba, al to je druga priča.

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.10.2010 8:03 (hrvooje).
14 godina
x18x05x kaže...

Navedene distribucije dolaze sa OpenOffice-om, ili ga je moguće naknadno instalirati. U uredu ga koristim zadnje dvije godine i sa sigurnošću mogu tvrditi da nećeš imati problema s bilo kojim računom, ugovorom ili nečim trećim. Problemi nastaju kod kompliciranijih dokumenata s puno formatiranja.

16 godina
neaktivan
x18x05x kaže...

Nabolje bi bilo pokrenuti neki VMware player ili VirtualBox - staviti izabranu distru, skinuti/compile-ati Wine (po mogućnosti latest koji je 1.3.5) te vidjeti koliko dobro radi MS Office prek Wine-a.

Tu imaš i dojmove drugih ljudi za Word: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=12811

za Excel: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=12812

No najbolje se uvjeriti sam. No ipak je puno bolja opcija je OpenOffice.org koju i sam koristim.

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.10.2010 10:36 (kajmak).
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Comfort kaže...

Molim vas recite mi pošto bih htio dual boot : da li je bolje da napravim dvije particije ili bi mogao sve na jednoj!!!

hvala !

dual boot čega? ako želiš dual boot windowsa i linuxa predpostavljam, onda treba svaki sustav imati svoju particiju, jer se linux instalira na file sistem EXT4, a windows na NTFS.  

Ovako bi to trebalo izgledat.

Napraviš jednu particiju 50-100MB za boot manager (ja savjetujem GRUB boot manager).

Mountaš ga u /boot i konfiguriraš menu.lst.

Evo i referenca kako sve napravit:

The GRUB booter

Ne znam da li trenutno postoji koja GUI aplikacija za konfiguriranje, ali u svakom slučaju

konzola može sve ;)

Pozdrav

15 godina
Imam OpenOffice na Windowsu, neotvara mi bas kako treba, zato mislim da mi nece ni na Linuxu otvarat. Pogledat cu ove linkove, pa cemo vidjeti sta ce biti.
14 godina
x18x05x kaže...
Imam OpenOffice na Windowsu, neotvara mi bas kako treba, zato mislim da mi nece ni na Linuxu otvarat. Pogledat cu ove linkove, pa cemo vidjeti sta ce biti.

Skini verziju 3.3 RC2. I ja sam imao manjih problema s prethodnom verzijom ali sovomje sve tip top.

15 godina
moderator

molio bih vas pomoć jer do sad nisam koristio linux pa imam par pitanja...

htio bih neku live instalaciju koju mogu pokrenut sa usb-a ili memorijske kartice koja ima mogućnost multimedijalnog playera...znači koristio bih ju samo za slušanje glazbe i gledanja videa...i ako je moguće da zauzima što manje resursa...

frend mi je rekao za puppy i za LiMP pa ako imate neku preporuku i savjet....

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Skini UNetbootin i možeš stavit (skoro) svaki Linux na USB!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.10.2010 16:16 (kizo2703).
15 godina
moderator
kizo2703 kaže...

Skini UNetbootin i možeš stavit (skoro) svaki Linux na USB!

tnx...a imaš neku preporuku za neki s malo resursa? treba mi za netbook...samo za play audio/video...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
16 godina

E ,to ćeš morat sam pronaći! Počni odavde - KLIK

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
15 godina
neaktivan
Puppy ti je ok za to.
Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
protjeran

eh ovako ja bi napravio particiju od jedno 2gb na svojem eksternom hdd-u od 1tb i sad dal bi mogo bootat sa te particije kao sa usb sticka ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da li mogu skinuti linux sa lapa(dosao predinstaliran) i staviti sedmicu bez problema?

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
ivele kaže...

Da li mogu skinuti linux sa lapa(dosao predinstaliran) i staviti sedmicu bez problema?

da...

16 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Ako u Windows 7 postavim Ubuntu za Default OS (da mi njega boot-a), kako cu poslije uci u 7, kako se to mijenja iz Ubuntu-a?

U ubuntuu imas program zove se start up manager i preko njega najlakse mozes promijeniti opcije gruba...

He who dares, wins
16 godina
neaktivan

U Windowsima 7 (ili bilo kojima) se ne mogu podešavati opcije GRUB-a, znači da on ima instaliran Ubuntu preko Wubija, a u tom slučaju mora podešavati opcije Windows bootloadera što mislim da je nemoguće iz Ubuntua instaliranog preko Wubija.

:D
15 godina
ivele kaže...

teoretski, ne bi trebao imati probleme. prije instalacije skini drivere sa stranice proizvođača laptopa. W7 će vjerojatno staviti sve ispravno, ali za svaki slučaj.

Ne svađaj se sa glupljim od sebe; nikada nećeš pobijediti.
15 godina
protjeran

kako na *buntu distibucijama dobiti informacije o sustavu, kao što ima DSL?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

Sliku mi neda da vidim, kakve informacije, možeš biti malo specifičniji? Verzija kernela? Procesor?

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
RaNzO kaže...

Sliku mi neda da vidim, kakve informacije, možeš biti malo specifičniji? Verzija kernela? Procesor?

zauzeće sistemskih resursa, ali cijelo vrijeme kao dio pozadine

16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
1domagoj1 kaže...
RaNzO kaže...

zauzeće sistemskih resursa, ali cijelo vrijeme kao dio pozadine

Skini conky i podesi ga prema svojim zeljama ...

15 godina
protjeran
Neznam o linux-u nista pa me zanima jedna informacija

Jel moze linux pogonit c++,pascal i druge programe vezane za srednjoskolsko obrazovanje?
lijepo li je Hrvat biti,majko hvala ti
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tako je, riječ je o Conky-u.

http://conky.sourceforge.net/

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-conky-ubuntuu/1662.aspx

Na prvom ga linku možeš skinuti, ovaj drugi je tutorial o Conky-u koji se nalazi tu na BOL-u. Nešto mi ne radi, ne mogu linkat, pa sam samo kopiral linkove.

EDIT: O vidi, linkovi su se linkali :D

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.10.2010 21:31 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Toni93 kaže...
Neznam o linux-u nista pa me zanima jedna informacija

Jel moze linux pogonit c++,pascal i druge programe vezane za srednjoskolsko obrazovanje?

C je jezik koji je primarno i u prvom redu napravljen za Unix operacijski sustav. Pošto i Linux spada u tu obitelj (*nix sustav) logično je da i Linux ima nativnu podršku za taj jezik. Kako je C bio inspiracija za C++, logično da i C++ radi na Linuxu. Da skratim priču. Odgovor na tvoje pitanje je, da.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice