Napisi komandu lsusb -a
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.804
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za sve one koji su upravo prešli na novi Ubuntu, evo jedan link, bio je donedavno na LinuxZaSve brzim vijestima.
Super kolekcija, super link. Narociti je dobar ovaj dio Last application to install !!!???
Napisi komandu lsusb -a
Ne postoji opcija.
Napisi komandu lsusb -a
Ne postoji opcija.
Samo lsusb napiši (ovo je malo L da se razumijemo, ne veliko i). Ako baš hoćeš detalje, onda sudo lsusb -v. Za više o toj naredbi upiši man lsusb.
EDIT: Vidim da je u pitanju huawei internet stick. Trebat će ti jedan mali alat zvan usb_modeswitch. Stvar je u tome što ti USB-ovi imaju obično dva režima rada. Jedan kao memorija, jedan kao modem. Ovaj prvi (kad radi kao memorija) se često još zove ZeroCD, a služi prvenstveno tome da se od tuda instalira softver i drajveri za taj uređaj, što naravno, nama korisnicima Linuxa ništa ne znači. E, a fora je da se uređaj ne prebacuje u režim modema, pa ga treba malo "pogurnuti", a tome služi usb_modeswitch. Takvi se uređaji još zovu i flip-flop uređaji (čisto informativno).
Ma usb_modeswitch jer bio instaliran, samo sam zbog wvdial.conf trebao pronaći na koji ttyUSB* je priključen modem.
Jel zna netko kako pomoću make komande baš napraviti paket? Inače kad koristim make ne dobijem paket, ili dobijem ali ne znam gdje je, već mi se samo to instalira na moju distru i to je to.
Jel zna netko kako pomoću make komande baš napraviti paket? Inače kad koristim make ne dobijem paket, ili dobijem ali ne znam gdje je, već mi se samo to instalira na moju distru i to je to.
misim da je make deb...Ali bolje pogledaj u makefajl od source koda...
Ukratko, make ti je alat koji automatski builda programe i library-e iz source-a tako što čita Makefile-ove u kojima zapravo piše kak da builda i gdje. Više o make-u imašovdje.
Ovdje ti je odličan HOWTO koji pokriva stvaranje .deb paketa (pretpostavljam da koristiš Debian-based distru).
Nestala mi ikona za spajanje na net. Iako mi se spaja automatski htio bih vratiti ikonu radi odabira drugih mreža, kako?
Nema veze, sjetio sam se (Dodaj na ploču, Obavjesna površina).
Nestala mi ikona za spajanje na net. Iako mi se spaja automatski htio bih vratiti ikonu radi odabira drugih mreža, kako?
Ako ti ikada "nestane" neka od ikona na gornjoj gnome traci(shutdown, vol. ili mreza), otvori run pomocu Alt+F2 i ukucaj komandu gnome-panel --replace Ovo meni uvijek pomogne(barem povrati ponovo cijelu traku).
Ako ti ikada "nestane" neka od ikona na gornjoj gnome traci(shutdown, vol. ili mreza), otvori run pomocu Alt+F2 i ukucaj komandu gnome-panel --replace Ovo meni uvijek pomogne(barem povrati ponovo cijelu traku).
Meni se nekada isto zna događati da nestane neka ikona, npr. za gašenje (ali to riješim terminalom kad gasim) i ikona za bateriju na laptopu. Jel to bug ili?
Možda, uglavnom lako se vrati sve. Često skidam razdvojene datoteke u RAR formatu pa me zanima s kojim linux programom se može otpakirati samo dio datoteke kao sa Winrarom. Imam i njega ali preko Winea. To je ona opcija kad se odabere recimo part 1 i onda extract ali ima opcija 'keep broken files'.
Možda, uglavnom lako se vrati sve. Često skidam razdvojene datoteke u RAR formatu pa me zanima s kojim linux programom se može otpakirati samo dio datoteke kao sa Winrarom. Imam i njega ali preko Winea. To je ona opcija kad se odabere recimo part 1 i onda extract ali ima opcija 'keep broken files'.
-7z čita (sve), ne piše Rar.
Nije ni pitanje ni odogovor.
Samo da se pohvalim, Arch je PREDOBAR!!!
Instaliraš samo ono što ti želiš tj. nije kao Ubuntu da kad ga instaliraš unese bezbrojne pakete koji ti ne trebaju... Ovako ako se nešto loše dogodi, znam što mi je u sustavu i mogu popraviti!
Pozdrav
@ Shody,
Kao komentar... razumijem i takav kriterij mi je OK, jer ono što postaviš znaš gdje, zašto itd...
Samo 'odbrana' ubuntua (ili bilo koje druge distre), ista je stvar, možeš podesiti što god želiš za install (Alt).
Ovako je napravljeno zbog početnika, upale i to je to.. uz praktičnost kao LiveCD.
Dakle, taj 'defaultno izabrani paket' bi trebao biti neki optimalni izbor programa.
-Samo kao olakšanje, koje bi u ponuđenom izboru za vrijeme instalacije moglo biti ponuđeno (ali nebi se ništa bitnog promijenilo).
Čak korak dalje, možeš podesiti željene programe i napraviti 'svoju' distru. To je prednost, ne mana. A linuxi su samo linux (u množini..).
Molim vas za preporuku neki jednostavniji LinuX ili "Distru" za laptop i desktop s kojom cu samo koristiti na kompu osnovno WEB-OFFICE-MULTIMEDIJA ništa pretjerano ...
Hvala !
Molim vas za preporuku neki jednostavniji LinuX ili "Distru" za laptop i desktop s kojom cu samo koristiti na kompu osnovno WEB-OFFICE-MULTIMEDIJA ništa pretjerano ...
Hvala !
Ubuntu bi bio tu najbolji.
Molim vas recite mi pošto bih htio dual boot : da li je bolje da napravim dvije particije ili bi mogao sve na jednoj!!!
hvala !
Molim vas recite mi pošto bih htio dual boot : da li je bolje da napravim dvije particije ili bi mogao sve na jednoj!!!
hvala !
linux jedna particija win druga
hvala !
-već je dat defaultni odgovor, sad malo detaljniji..
-napravi primary-boot particiju proizvoljne veličine, 100MB-2GB, može i Fat16-32.... svejedno. Iskoristiva je za razne alate istovremeno sve povezano s boot managerima je daleko lakše.
-ostatak extended (diskova po izboru ovisno o veličini HDDa i potrebama). Prvi disk, Win-OS, drugi Linux root, user, swap (svaka pojedina particija-disk ili sve zajedno..) i treće ostatak diska za podatke kojima ćeš pristupati iz oba dva OSa...
Dakle broj logičkih diskova od 3-6 ... najviše ovisi o veličini HDDa.
Meni se nekada isto zna događati da nestane neka ikona, npr. za gašenje (ali to riješim terminalom kad gasim) i ikona za bateriju na laptopu. Jel to bug ili?
Koliko ja znam to se meni uvijek dogadjalo na Ubuntu(sjecam se jos od ver. 8.10 ili 9.04). Ne bih znao da li je to u domenu bug-ova a i ako jeste sigurno ce se do verzije 3 ispraviti(????)
Instalirao sam Ubuntu 10.10 ali me nabrzinu raročarala, super sve izgleda ali treba joj 5 puta vise vremena nego 7 i redovito zašteka tj izgubim miš i to me tolik iznerviralo da boli glava a nigdje nisam vidio neku veliku brzinu sve e nekako umjereno tj kao i 7 moždamalo sporije... recite mi u ćemu je probel ?? Ja sam očekivao da će to sve donekle letit i jurit a kad ono ...recite mi možda je problem u verziji pa vas molim da mi preporučite neku u kojoj je sve isprobano i sve super rad...hvalaaa
Zašto ne staviš 10.04 koja ima long term support, tj. još 3 godine ima podršku (ajd malo manje, izašla je u 4 mj.). Ja imam još uvijek svoju karmic koalu (9.10) i brža je od XP-a na laptopu starom cca 5-6 godina.
meni je jednako brzo ko bilo koji drugi ubuntu i nemam zasad bas nikakvih problema
samo kak se promjene one tipke na windowu (close,minimise..) na desnu stranu
mislim da se dalo nekak preko terminala
meni je jednako brzo ko bilo koji drugi ubuntu i nemam zasad bas nikakvih problema
samo kak se promjene one tipke na windowu (close,minimise..) na desnu stranu
mislim da se dalo nekak preko terminala
Ili ako koristiš Compiz kao WM, onda kao Window Decorator uzmi Emerald i podesi ga prema volji.
Ili ostaviš kako je. Ne znam zašto to nekome smeta.
Ili ostaviš kako je. Ne znam zašto to nekome smeta.
-to je tvoj izbor, zašto drugi nebi imali isti tako svoj izbor? (NHF jer je samo drugo mišljenje...)
Jedna od čari linuxa je konfigurabilnost... i da korisnik barem zna da može podesiti, čak i tako trivijalnu stvar kao buttone.
Po čemu bi to bilo manje važno od recimo backgrounda?
Dok je drugima stvar navike, pa tko nije s Maca, logično je naviknut na 'pravu' desnu stranu...
koje su najvece razlike izmedju linux minta i ubuntua