Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.661
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
SPlayer - koja je dobra alternativa za njega? Dakle koji player na Linuxu pušta mkv format i ima GPU akceleraciju?
...
Eh sad, pošto je Nvidia izdala nove beta 260 drajvere, kada ih skinem sa sajta. Kako da instaliram?
Uh, video akceleracija ti je malo zeznuta stvar na Linuxu. Koliko vidim prema informacijama u tvojoj MojPC rubrici, imaš nvidiju 8400 GS? Ako je to aktualno, onda ti se svodi na ovo. Baci oko na sekciju 1.6 (Table of PureVideo (HD) GPU) i 1.7 (Nvidia VDPAU Feature Sets) da vidiš što možeš očekivati. Primijeti da je 8400 GS izlazila u dvije verzije, s VP2 i VP3 setom podrške, što se svodi na razliku između A i B VDPAU feature setova, pa ćeš morati saznati koji konkretno čip imaš. Imaš na dnu i link na VDPAU Wiki, gdje se objašnjava što bi to točno bilo, kao i popis podržanog softvera (što te ograničava u smislu izbora video plejera.
Također, možeš proguglati i VAAPI, za što osobno vjerujem da je budućnost u smislu hardverskog ubrzanja videa, jer preko njega funkcioniraju i Intel i Nvidia i AMD rješenja.
Sama instalacija zadnjih Nvidia drivera nije teška niti problematična, ali možda niti potrebna. Ubuntu ponešto kaska (mislim da je posljednja verzija Ubuntu paketa 195.* ili 196.*, ali ne znam koliko to utječe na same mogućnosti iskorištenja hardvera, odn. mislim da se odnosi prvenstveno na dodavanje novih proizvoda - prpovjeri u release notesima posljednjih nvidia drivera). U svakom slučaju, ako se odlučiš na to, moraš se pomiriti s ručnim apdejtom drivera i mogućim nekompatibilnostima u budućnosti. Ubuntu driver se nadograđuje zajedno sa sistemom, tako da mi se to čini dosta jednostavnije rješenje, s kojim ne gubiš puno. Kada sam to radio, bio sam slijedio ovaj postupak i radilo mi je. Ipak, kasnije sam se vratio na standardni Ubuntu driver, jer nisam imao podršku za VDPAU.
Još jedna stvar koja bi ti mogla biti interesantna je audio preko HDMI kabla. Iskreno, bio sam slijedio jedan vodič koji sada nikako ne mogu naći, ali mi se čini dosta sličnim ovome po postupku (iako sam imao integriranu 7050PV/630a, radilo je kod mene, pa će možda i tebi). No, prije nego se baciš u to probaj ovo, možda upali (no ipak mislim da ćeš morati riješiti neke stvari iz onog prvog linka).
Kad odem u grub shell (naredba grub, tj. sudo grub), sto god da upisem, ne prihvaca mi pritiskanje tipke Enter. Kako da sredim ovo?
EDIT:
I jos nesto u vezi ovog, zelim utipkati naredbu
find /boot/grub/stage1
i kad utipkam find i lupim enter, sve radi normalno. Nakon sto istipkam cijelu komandu i lupim enter, cijela tipkovnica prestane funkcionirati.
Pozdrav!
Naime, stvar je sljedeća. Imam laptop (15" monitor - dakle, 1024x768 rezolucija). Imam još jedan monitor (od starog kompa) koji je 19", dakle 1240x1024 rezolucija. Ono što ja hoću je, spojiti 19" monitor na laptop, ali tako da, svaki monitor bude na svojoj max rezoluciji (a ne da mi se 19" smanji na rezoluciju 1024px), da to bude extended desktop, tj. da mi svi paneli/bar-ovi budu na laptopu, a ovaj 19" samo da bude kao dodatak postojećem desktopu (ne da sve to bude jedan veliki wide desktop, tj. ne želim da mi prepolovi desktop na pola pa da svaki monitor bude jedna polovica, već da svaki bude zaseban, ali da ipak mogu prozore micati između njih). Cijela ideja je zapravo, da mogu recimo neki tekst prebaciti na 19" monitor, a recimo na 15" dalje surfati, ili da mi je na jednom monitoru Pidgin i povremeno da chatam, a na drugom čitam nešto, na primjer. I naravno, da svaki monitor bude na svojoj max rezoluciji. Ako ste me skužili. Kak da to izvedem?
Koja grafa? Ako je ATi (pardon AMD) onda skini ATI CCC i tomo sve podesi...Nije teško, moze se sv sto ti hoces vrlo jednostavno dobit....
Za nVidiu neznam...
Šta postoji ATI CCC za Linux? Ali ja koristim open source drivere... jel ima to kakve veze?
Btw, ako nije moguće složiti da svaki bude na svojoj max rezoluciji, to još mogu nekak pretrpiti, samo da mi ne cijepa desktop na pola, tak da mi nebude pola wallpapera na jednom, pola na drugom monitoru. Na faksu sam upiknul bezveze njihov CRT i svaki monitor je imal cijeli wallpaper na sebi, upiknem tu svoj monitor doma, rascjepa mi ih na pola... -.-
Šta postoji ATI CCC za Linux? Ali ja koristim open source drivere... jel ima to kakve veze?
Btw, ako nije moguće složiti da svaki bude na svojoj max rezoluciji, to još mogu nekak pretrpiti, samo da mi ne cijepa desktop na pola, tak da mi nebude pola wallpapera na jednom, pola na drugom monitoru. Na faksu sam upiknul bezveze njihov CRT i svaki monitor je imal cijeli wallpaper na sebi, upiknem tu svoj monitor doma, rascjepa mi ih na pola... -.-
Mislim da nemaveze....A ovo za cijepanje to je na linux lako riješiti smo odrediš da je jedan virtual desktop na jednom monitioru a drugi na drugom...
Evo sredio sam si ovo da mi ne cjepa wallpaper. Otišao u Change Desktop Background i stavio sliku da bude Tiled. E sad, treba dalje rješavat. Gnome panel mi je na jednom monitoru (na laptopu), a AWN je otišo na drugi... Budem valjda nekak, sad je već kasno.
(P.S. Stisnul bi Hvala, ali ne radi gumb, ne znam jel to samo meni ili forum štuca)
Pozdrav, zna netko neku Live CD distru ili baš sam alat koji se boota s CD-a za testiranje ispravnosti grafičke kartice? Recimo kao memtest ali za grafičku :P
Pozdrav, zna netko neku Live CD distru ili baš sam alat koji se boota s CD-a za testiranje ispravnosti grafičke kartice? Recimo kao memtest ali za grafičku :P
Imas LINUX Steress Test...Koji provjerava ispravnost cijelog sustava...Ko furmark ali za sve i za proc, mem i grafički....
E tako nešto bi mi trebalo, jel se može testirati pojedinačne komponente?
Evo pa pročitaj nisam ga koristio ali kazu da je jako dobar i koristan...npr. Radi log svih temperatura i sprama na disk...
Sam StressLinux se boota sa sticka...
Primjetio sam da mi se root (/) particija polako puni, što updateom, što instalacijom nekog programa. Zanima me, a možda je već objašnjeno na ovom forumu ali ne da mi se tražiti, može li se nekako odabrati gdje instalirati određene stvari? Recimo na home particiju koja mi je skoro prazna.
Također pogledaj malo AptGet HOW TO. Možeš počistiti zaostale pakete sa sudo apt-get autoremove, sudo apt-get autoclean ili sudo apt-get clean. Razlika između autoclean i clean je ta što clean briše sve pakete iz package cache-a.
Ovo je naravno pod uvjetom da koristiš Debian-based distru. Za ostale distre pogledaj dokumentaciju njihovih package managera.
Nego, posto vidim da se ovdje pita svasta, da pitam i ja nesto. Naime, ovo me nije nikad interesovalo al me sada zanima zasto na Linuxu(Ubuntu) budjenje racunara(iz standby rezima) moram obaviti na dugme za gasenje, a isto to na Win XP obavljam putem misa/tastature i sl. Nisam nasao slicne teme pa reko da jednom i to pitam.
Nego, posto vidim da se ovdje pita svasta, da pitam i ja nesto. Naime, ovo me nije nikad interesovalo al me sada zanima zasto na Linuxu(Ubuntu) budjenje racunara(iz standby rezima) moram obaviti na dugme za gasenje, a isto to na Win XP obavljam putem misa/tastature i sl. Nisam nasao slicne teme pa reko da jednom i to pitam.
Stvar je u ACPI-u. Pretpostavljam da su miš/tastatura povezani putem USB-a.
Probaj upisati cat /proc/acpi/wakeup
Dobit ćeš nešto slično ovome (vjerojatno):
Device S-state Status Sysfs node
LID S3 *enabled
SLPB S3 *enabled
PB2 S4 disabled
PB3 S4 disabled
PB4 S4 disabled pci:0000:00:04.0
PB5 S4 disabled
PB6 S4 disabled pci:0000:00:06.0
PB7 S4 disabled
P2P S4 disabled pci:0000:00:14.4
USB0 S3 disabled pci:0000:00:13.0
USB1 S3 disabled pci:0000:00:13.1
USB2 S3 disabled pci:0000:00:13.2
AC9M S3 disabled pci:0000:00:14.6
Kao što vidiš, kod mene su USB0, 1, 2 disableani. Probaj ovo:
sudo -s
echo USB# > /proc/acpi/wakeup
# zamijeni s brojem.
Stvar je u ACPI-u. Pretpostavljam da su miš/tastatura povezani putem USB-a.
Probaj upisati cat /proc/acpi/wakeup
Dobit ćeš nešto slično ovome (vjerojatno):
LID S3 *enabled
SLPB S3 *enabled
PB2 S4 disabled
PB3 S4 disabled
PB4 S4 disabled pci:0000:00:04.0
PB5 S4 disabled
PB6 S4 disabled pci:0000:00:06.0
PB7 S4 disabled
P2P S4 disabled pci:0000:00:14.4
USB0 S3 disabled pci:0000:00:13.0
USB1 S3 disabled pci:0000:00:13.1
USB2 S3 disabled pci:0000:00:13.2
AC9M S3 disabled pci:0000:00:14.6
Kao što vidiš, kod mene su USB0, 1, 2 disableani. Probaj ovo:
sudo -s
echo USB# > /proc/acpi/wakeup
# zamijeni s brojem.
Bah, tastat. i mis nisu USB vec PS/2 konektori.
Evo mog izlaza gornje komande:
daniel@daniel-desktop:~$ cat /proc/acpi/wakeup
NBPG S1 disabled pci:0000:00:02.0
NPGS S1 disabled pci:0000:02:00.0
UAR2 S4 disabled pnp:00:09
PS2K S4 disabled pnp:00:0a
PS2M S4 disabled pnp:00:0b
MC97 S4 disabled
USB1 S4 disabled pci:0000:00:10.0
USB2 S4 disabled pci:0000:00:10.1
USB3 S4 disabled pci:0000:00:10.2
USB4 S4 disabled pci:0000:00:10.3
PCI1 S4 disabled
PCI2 S4 disabled
PCI3 S4 disabled pci:0000:00:0b.0
OBD2 S4 disabled pci:0000:00:0d.0
SLPB S4 *enabled
Evo uspio sam osposobiti PS2M i PS2K(koji su ociti moj mis i tast.) i sada budjenje radi normalno. Samo se nadam da ce to ostati. Hvala u svakom slucaju
@ blogerx4, jesi li podesio u BIOSu 'wake on..'?
Nisam gledao u BIOS-u, provjericu to. Evo gore sam vec odgovorio da sam podesio na prethodni nacin.
Dobra ideja, no ponekad (ima slučaja) kad niti to ne pomaže.
Iskreno, ne znam zašto po defaultu nije omogućen ovakav wake up, al eto, tak je kak je. Trebalo bi submittati prijedlog na launchpadu.
@blogerx4 ako slučajno nakon restarta neće šljakati, napravi ovo:
#!/bin/bash
echo PS2K > /proc/acpi/wakeup
echo PS2M > /proc/acpi/wakeup
tj. one naredbe koje si već upisao. To recimo napišeš u geditu ili koji već editor koristiš i spremiš kao wake.sh ili neko drugo ime, bitno je da je .sh.
Kopiraš tu skriptu u /etc/init.d/ i onda upiši:
sudo update-rc.d wake.sh defaults // ili ako si nekak drugačije nazval skriptu, s tim imenom zamijeni ovaj wake.sh
cd /etc/init.d/ // ako već nisi pozicioniran u tom folderu
sudo chmod +x wake.sh
Zapravo si napravio skriptu koja nakon svakog pokretanja računala promijeni wakeup.
Unatoč tome što je Gimp najsličniji Photoshopu na linuxu ipak sam si preko Wine-a instalirao Portable verziju Photoshopa CS5-ice. Sve radi odlično samo me zanima kako napraviti shortcut na ploči jer ovako moram ići na Wine, Browse C: Drive, Program Files, Photoshop i onda exe datoteka. Probao sam napraviti poveznicu ali onda napiše da nije pronašao datoteku, valjda jer se pokreće preko Winea a ako ne ide direktno open with Wine onda neće otvoriti.
Nema veze, skužio sam.
Unatoč tome što je Gimp najsličniji Photoshopu na linuxu ipak sam si preko Wine-a instalirao Portable verziju Photoshopa CS5-ice. Sve radi odlično samo me zanima kako napraviti shortcut na ploči jer ovako moram ići na Wine, Browse C: Drive, Program Files, Photoshop i onda exe datoteka. Probao sam napraviti poveznicu ali onda napiše da nije pronašao datoteku, valjda jer se pokreće preko Winea a ako ne ide direktno open with Wine onda neće otvoriti.
Nema veze, skužio sam.
Desni klik na launcher u meniju pa onda Add this launcher to panel/desktop ;)
dali moze od fedore .rpm paketi radit na suse-u
upitanju je handbrake
dali moze od fedore .rpm paketi radit na suse-u
upitanju je handbrake
Evo danas napokon na netbook instalirao najnoviji Ubuntu. Winsi su mi već na vrh glave... Trebalo im je brat bratu 5 minuta da se bootaju (sedmica). Sad doslovno leti, osjeća se neko olakšanje Upgrade možete napraviti upisujući naredbu sudo do-release-upgrade u terminal.
U ovoj temi sam piše koje su novosti u 10.10, a jedna od najznačajnijih je kernel 2.6.35. Osjeća se znatno ubrzanje naspram starije verzije. Svaka čast na trudu.
Woohoo, od tolke strke oko faksa sam i zaboravio da je Maverick došel danas. Valjda će se do sljedećeg tjedna pojaviti MinimalCD da pređem na njega.
Dobra ideja, no ponekad (ima slučaja) kad niti to ne pomaže.
Iskreno, ne znam zašto po defaultu nije omogućen ovakav wake up, al eto, tak je kak je. Trebalo bi submittati prijedlog na launchpadu.
@blogerx4 ako slučajno nakon restarta neće šljakati, napravi ovo:
#!/bin/bash
echo PS2K > /proc/acpi/wakeup
echo PS2M > /proc/acpi/wakeup
tj. one naredbe koje si već upisao. To recimo napišeš u geditu ili koji već editor koristiš i spremiš kao wake.sh ili neko drugo ime, bitno je da je .sh.
Kopiraš tu skriptu u /etc/init.d/ i onda upiši:
sudo update-rc.d wake.sh defaults // ili ako si nekak drugačije nazval skriptu, s tim imenom zamijeni ovaj wake.sh
cd /etc/init.d/ // ako već nisi pozicioniran u tom folderu
sudo chmod +x wake.sh
Zapravo si napravio skriptu koja nakon svakog pokretanja računala promijeni wakeup.
Ova ideja sa skriptom u startanju OS-a nije losa ideja(generalno), ali ipak je meni bio disable-ovan wakeup za PS2K I PS2M u BIOS-u. To sam danas primjetio i ispravio. Ipak nije do Ubuntua. Pozdrav