Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.486.983
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav!

Imam procesor AMD Athlon 64 X2 5000+ i ne znam sto da stavim pod -march flag u make.conf-u u Gentoo sustavu; k8-sse3 ili athlon64 (64-bitni sustav)?

Hvala.

:D
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.8.2010 13:03 (Proz0r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

OK Linuxaši moj prvi pravi problem prilikom instalacije Linuxa.

Ubuntu 10.04 pokušala sam instalirati unutar Windows XP i prilikom dual boota dobila sljedeći error, nešto poput installer has enoccured error... Help ?!

Plač

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori

Preko Wubija? Jel ti se to pokaze prije nego ucitas bilo koji sustav ili samo kad odes u Ubuntu? Jel mozes bootati Windowse onda normalno? Kako glasi puna poruka?

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.8.2010 18:48 (Proz0r).
14 godina
neaktivan

Poruka se pokaze samo kad učitam Ubuntu. Koliko sam shvatila instalacija bi se trebala nastaviti i pokrenuti Ubuntu, ali dobijem taj error.

"The installer encountered an unrecoverable error and will now reboot."

17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Poruka se pokaze samo kad učitam Ubuntu. Koliko sam shvatila instalacija bi se trebala nastaviti i pokrenuti Ubuntu, ali dobijem taj error.

"The installer encountered an unrecoverable error and will now reboot."

Jedino mi pada na pamet da nije možda CD oštećen ili krivo spržen... provjeri to. Inače, kad pržiš tak nešto na CD (u ovom slučaju OS), poželjno je smanjiti brzinu prženja, jer pri velikoj brzini mogu nastati neke greške, pa se svakakvi errori pojavljuju.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
14 godina
neaktivan

Pržila sam na 2x i inače instalacija izravno sa CD-a kad se restarta računalo normalno radi, samo je taj problem prilikom instalacije unutar Windowsa.

Vratila sam se ponovno na dual boot opciju.

17 godina
neaktivan

Ajd, probaj ovak. Kad ti se pojavi onaj splash screen stisni Try Ubuntu without installing ili nešto u tom smislu. Onda kad se Ubuntu loada, pritisni na Desktopu Install Ubuntu (ili nešto u tom smislu, vidi se ikona bez pol frke).

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Moguce je i da je bila neka greska pri instalaciji. U tom slucaju bi reinstall trebao biti dosta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gledal sam sad po netu, dosta ljudi je imalo taj problem (ili sličan). Samo kopiraj ovu njezinu error poruku u google, pa vidi. Nekima je uspjelo ovak kak sam joj predložio, a nekima sa noacpi opcijom - GigaGirl, možeš i to probati. Govorimo o Wubiju naravno. Očito neki bug...

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Hmm... Vjerojatno. Bitno da je rijeseno! :)

14 godina
neaktivan

Sorry što se nisam javljala s povratnom informacijom, ali pokušavala sam riješiti ovaj problem. Gledala sam nekih 40 minuta po Ubuntu forumu da bi na kraju pronašla savjet nekog Ubuntuaša sa linkom do rješenja. E sad, zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano?! Link je bio blokiran od strane WOT-a (nisam imala Ubuntu već sam ponovno otišla na Windowse i Firefox), što me navelo da pomislim da je stvarno riječ o scamu, ali znatiželja je prevladala i link je bio i više nego koristan.

Kad se prilikom instalacije iz Windowsa restarta računalo i odabere Ubuntu treba pritisnuti esc i odabrati ASCI workaround i naravno sve 5.

Smijeh

Koliko sam ponosna na sebe što sam uspjela sama riješiti problem toliko mi je krivo što nisam prije pogledala vaše odgovore na forumu. XD

KOMAAA !!!

Inače riječ je o bugu u novom Ubuntu-u koji nije bio u prijašnjim verzijama, ali ništa nerješivo.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

uzasan mi je ovaj Grub2, ne volim to sto ga ne mogu direktno sam iskonfigurirati vec sto moram koristiti /etc/default/grub za konfiguraciju (samo par opcija) i onda moram pokretat update-grub da bi dobio promjene. ubuntu 10.4 nema podrsku za vracanje na stari grub-legacy (paket je dummy i nece se instalirat), i sve mi se vise cini kako cu stari grub morat iskompajlirati iz koda. lose, lose...

Potpuno te razumijem. Ali treba razumijeti i drugu stranu priče... http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/History.html#History

Ja se sve plašim svakog update-a gruba u zadnje vrijeme iako nisam do sada imao nekih ozbiljnih problema s njime.

domicius
14 godina
neaktivan

BTW Ubuntu je odličan !!! Možda ga čak instaliram kao jedini sustav samo dok još malo prokužim postavke, programe i ostalo. Ipak treba malo navikavanja poslije Windowsa.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Sorry što se nisam javljala s povratnom informacijom, ali pokušavala sam riješiti ovaj problem. Gledala sam nekih 40 minuta po Ubuntu forumu da bi na kraju pronašla savjet nekog Ubuntuaša sa linkom do rješenja. E sad, zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano?! Link je bio blokiran od strane WOT-a (nisam imala Ubuntu već sam ponovno otišla na Windowse i Firefox), što me navelo da pomislim da je stvarno riječ o scamu, ali znatiželja je prevladala i link je bio i više nego koristan.

Kad se prilikom instalacije iz Windowsa restarta računalo i odabere Ubuntu treba pritisnuti esc i odabrati ASCI ACPI workaround i naravno sve 5.

Smijeh

Koliko sam ponosna na sebe što sam uspjela sama riješiti problem toliko mi je krivo što nisam prije pogledala vaše odgovore na forumu. XD

KOMAAA !!!

Inače riječ je o bugu u novom Ubuntu-u koji nije bio u prijašnjim verzijama, ali ništa nerješivo.

Eto, izgleda da je ipak bio acpi. Drago mi je da si riješila problem. :D

14 godina
neaktivan

XD... Ups... Krivo otipkano Šutim

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
deaxd kaže...

Kako najlakse na linuxu inst .bat datoteku?

Jel možeš dati više informacija o tome, možda postoji nešto alternativno ? 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
17 godina
neaktivan

Evo opet mene.

Evo na ćemu radim: MSI VR610X-200EU, Ubuntu 10.04

2. problema.

1. problem je sa bežičnom mrežom. Kada upalim kompjuter sve radi savrseno. Spoji se normalno, super brzina, i sve 5. Medutim, nakon nekog vremena, mreza nestane niti je mogu naći dok ponovo ne restartam laptop. I onda opet sve radi dobro neko vijeme pa opet nestane... O cemu se tu radi ? Ne vjerujem da je problem sa laptopom jer na Windows 7 je radilo sve najnormalnije. Da li treba kakve drivere skinuti ili nešto drugo podesiti ?

2. problem je sa VLC playerom. Originalni player mi nije prikazivao titlove i to sam rijesio sa instaliranjem VLC-a. Medutim, stalno filmici stekaju, zvuk muca i nisam bas nesto zadovoljan s tim. Treba tu neki novi diveri ili nesto drugo posto imam ATI Radeon X1270 video chipset...

EDIT: eto i novih problema... nakon kojih pola sata koristenja (Firefox: Bug forum i trazenje problema) sve mi je zastekalo... Mis radi, ali ne prihvaca pritiske tipkama kao ni touchpad. Ocito imam nekih problema, ali ne znam zbog cega...

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.8.2010 18:52 (Kezo).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Pozdrav!

Imam procesor AMD Athlon 64 X2 5000+ i ne znam sto da stavim pod -march flag u make.conf-u u Gentoo sustavu; k8-sse3 ili athlon64 (64-bitni sustav)?

Hvala.

na ovom linku imas popis C/CXX flagova za svoj sustav: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Safe_Cflags/AMD#Athlon_64_X2

za taj konkretni procesor, ovi C/CXX flagovi su preporuceni:

64-bitni sustav

CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=k8 -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

32-bitni sustav

CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=k8 -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

15 godina
protjeran

ja bih pitao: ja imam cd od linux-a i moje je pitanje jel se može na linux-u igrat sve igre......nove.......ili ima posebne igre za njega 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
renoboXX kaže...

ja bih pitao: ja imam cd od linux-a i moje je pitanje jel se može na linux-u igrat sve igre......nove.......ili ima posebne igre za njega 

Ne, ne mogu se igrati. Osim onih koje imaju port na Linux, naravno. Postoji par emulatora WinAPIja preko kojih se može igrati, ali to je onak, jedna radi jedna ne. Postoje nativne igre za Linux, pogledaj ovdje recimo. Ako ti je primarna upotreba računala igranje...moj prijedlog ti je da ne prelaziš na Linux.

16 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

na ovom linku imas popis C/CXX flagova za svoj sustav: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Safe_Cflags/AMD#Athlon_64_X2

(...)

Hvala, procitao sam taj link. Stvar je u tome da mi, ne kuzim na koju foru, kernel izbacuje greske pri nekim radnjama s Portageom, ponekad se nece podici pa izbaci CPU-vezanu gresku ili se jednostavno restarta usred kompajliranja ili bootanja kada sam ga iskompajlirao s k8 flagom. Ovo mi se ne dogadja kad koristim athlon64 flag, pa sam pitao ovdje da vidim koji cu odgovor dobiti posto mi je ovo dosta cudno...

17 godina
neaktivan

Pozdrav! Jel mi može ko pomoći malo s editiranjem gruba, naravno riječ je o grubu 2. Kod legacya je bio onaj menu.lst i fino sam tamo dodal, izmjenio sve šta mi je trebalo. Naime, trebam dodati dva parametra: apm=power-off i acpi=force u linux (kernel) liniju. Svaki tutorial koji sam pročitao ništa ne spominje o editiranju jedne jedine linije, svi govore o dodavanju cijelog novog custom entrya. Na Ubuntu forums, u jednoj sličnoj temi kaže lik:

If this is an option you used to put on the kernel line, like "acpi=off", you can add it to /etc/default/grub.

If it needs to appear on any boot, normal or recovery, add it to the line:

GRUB_CMDLINE_LINUX=

If it should only go on the normal boots, add it to this line:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Save the file, then run "sudo update-grub"

Sad mene zanima, na koji entry će mi dodati te opcije. Kolko sam skužio, na svaki entry koji imam? Kaj da npr. imam 3 distre instalirane recimo i hoću dodati ove opcije samo na jednu od te tri. Kaj onda? Mogu recimo kopirati cijeli grub.cfg i napraviti custom entrye od toga modificirane kak ja hoću. Ali to će ih samo dodati na listu, kak da onda stare maknem (duplikate)? Uf, jesu ga zakomplicirali s tim novim grubom, tek sad kad trebam dvije pišljive opcije dodat kužim kolko su zakomplicirali to...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...
ibazulic kaže...

(...)

Hvala, procitao sam taj link. Stvar je u tome da mi, ne kuzim na koju foru, kernel izbacuje greske pri nekim radnjama s Portageom, ponekad se nece podici pa izbaci CPU-vezanu gresku ili se jednostavno restarta usred kompajliranja ili bootanja kada sam ga iskompajlirao s k8 flagom. Ovo mi se ne dogadja kad koristim athlon64 flag, pa sam pitao ovdje da vidim koji cu odgovor dobiti posto mi je ovo dosta cudno...

moguce je da je neki bug u tvojem procesoru :-S ako radi sa athlon64 flagovima, onda vrti tako. kako si kompajlirao kernel? mozda je u njemu problem. jer kernel ima svoje optimizacije, koje jako ovise o archu koji odaberes. ako radis 64bitni kernel, stavi generic x86-64 CPU, to bi uvijek trebalo raditi. ako vrtis 32bitni sustav, onda generic 686 i vozdra.

16 godina
neaktivan

Vjerojatno je do procesora ili nesto... Ma vrtit cu ja athlon64 i to je to :D Arch je x86-64. E da, sto mislis koji je kernel bolji da uzmem, onaj koji dobijem emergeanjem gentoo-sources ili genericki s www.kernel.org?

@1domagoj1

Ma i mene zivcira taj GRUB 2, legacy mi je najbolji, sad su ga skroz zakomplicirali. Uopce ne kuzim kako iskonfigurirati GRUB 2... Cak me i legacy zavitlavao kad mi je npr. Win 7 na sda1 i Gentoo na sdb2 pa za Windowse moram stavit hd(1,0) a za Gentoo hd(0,1). Boze sacuvaj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.8.2010 18:05 (Proz0r).
17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Vjerojatno je do procesora ili nesto... Ma vrtit cu ja athlon64 i to je to :D Arch je x86-64. E da, sto mislis koji je kernel bolji da uzmem, onaj koji dobijem emergeanjem gentoo-sources ili genericki s www.kernel.org?

@1domagoj1

Ma i mene zivcira taj GRUB 2, legacy mi je najbolji, sad su ga skroz zakomplicirali. Uopce ne kuzim kako iskonfigurirati GRUB 2... Cak me i legacy zavitlavao kad mi je npr. Win 7 na sda1 i Gentoo na sdb2 pa za Windowse moram stavit hd(1,0) a za Gentoo hd(0,1). Boze sacuvaj.

iz mojeg iskustva bolje je uzeti ono sto ti Portage nudi. em je kernel nov, em u kernelu imsa dosta gentoo patcheva (sto Portage odmah spoji sa kernel imageom) koji daju tom kernelu stabilnost. stvarno ti IMO ne treba nista drugo. jedino ako hoces bas skroz najnoviji kernel, onda odi na www.kernel.org makar i unutar Portagea imas vanilla sources koji su najnoviji i, cesto, jos uvijek u beti (sto znaci moguca nestabilnost).

17 godina
neaktivan

Opet ja. Zanima me, kak ukloniti PPA repozitorij (iz terminala)? Naišao sam na netu na neku skriptu, al baš nemam volje tak neki .deb stavljat na komp. Znam da mogu otići u Synaptic, pa pod Repositories sve ih izbrisati, pa onda pod Authentication izbrisati ključeve, al zanima me iz terminala kak to napraviti, pošto baš ne volim Synaptic koristiti previše (kao ni Update Manager).

EDIT: Nvm, našao sam (zapravo me zanimalo za ključeve, za repozitorije znam - trebam editirat sources.list). Sve mogu s apt-key riješiti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.8.2010 11:58 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
16 godina

Ovak pitanje kak instlirati one raznorazne teme icone package,gadgete i ostalo i kako instlirat tar.gz datoteke gledo sam tutove na netu al se uvjek izgubim jedan extrakta drugi ide prek terminla nes(imajte u obziru da objasnjvata covjeku koji tek par sati koristi Linux)inace korstim ubuntu (mislim da je 10.4)

Life will kill you, even if you're in a rock and roll band
16 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Ovak pitanje kak instlirati one raznorazne teme icone package, ostalo i kako instlirat tar.gz datoteke gledo sam tutove na netu al se uvjek izgubim jedan extrakta drugi ide prek terminla nes(imajte u obziru da objasnjvata covjeku koji tek par sati koristi Linux)inace korstim ubuntu (mislim da je 10.4)

Ovo podeblano se instalira najčesto kada ides (desna tipka na desktopu) pa klikneš na Change desktop background pa onda tab Theme i dolje na dnu ti je install, nađes putanju do te datoteke i instaliraš.

Hmm gadgeti ilil widgeti hmm na netu imaš njih za skinuti ali piše tamo za koji program uglavnom su to Screlents, pa Google Gadgets, hmm moj savjet probaj sa Screenletsom instaliraj ga preko repozitorija. 

Ostale tar-gz datoteke u kojima je program se najčesto kompajlira i instalira, to je postupak koji nije baš za početnike. Najbolje je prije pogledati dali ga ima u repozitoriju, ako ga nema onda potražiš deb paket za ubuntu a zajdne ako baš moraš, skidaš source code  i on se uglavnom nalazi unutar tar.gz datoteke. Kako se instalira uglavnom piše u readme file. Kod programa koje instaliras iz sourcecode ima dobrih strana kažu da rade 5%  brže nego oni gotovi kompajlirani a s druge strane mana im je da ih je teže izbrisati tj moraš na isti način preko konzole izbrisati po meni je najbolje se držati paketa vrlo lako ih možeš zamjeniti ili obrisati. 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.8.2010 8:09 (linuxuser).
15 godina
protjeran

Instalacija source :

Otpakiraj tar(.gz) file. Pogledaj da li u direktoriju postoji fileovi imena configure i make.

Ako postoje onda:

$ ./configure

nakon toga (ako je prošlo bez errora)

$ make

nakon toga (ako je prošlo bez errora)

$ sudo make install

Ako dobiješ neke errore, onda nemaš instalirane sve potrebne lib-ove.

Ako nakon sudo make install dobiješ poruku da nema "specified target", onda moraš manualno kompajlirani kod preseliti u /usr/bin ili u /usr/local/bin kako bi progra pokretao bez pisanja putanje do njega.

I tako ukratko.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_strin
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
protjeran

trebo bi pomoc oko konfiguriranja samba servera(moze i neki drugi ako ima bolji) za wdtv live

(stavim folder koji hoce da mi wdtv vidi ,ali nista ne vidi :_()

Oh, I know that look. That’s the look that shrivels me testes. /// http://asukaanime.weebly.com/uploads/4/1/1/8/4118513/downloads.txt
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.8.2010 17:24 (hrvatskafarkasevec).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice