Linux openSUSE

poruka: 33
|
čitano: 4.830
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux openSUSE

Razmišljam o prelasku na Linux. Ovaj openSUSE mi se čini kao najbolji izbor. Jel ga ima netko instaliranog i kako mu radi? Jel ima problema sa driverima, internetom ili nečim drugim? Hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Linux openSUSE

nevalja... ima bugova

stavi ubuntu ili mint, pa kad naučiš radit u njima staviš nešta bolje

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Linux openSUSE

A neki od tih bugova su?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Linux openSUSE
nedIm kaže...

A neki od tih bugova su?

svi pomalo od efekata i grafike do medie

16 godina
neaktivan

hmm opensuse je dobra distribucija jedino zbog cega ju ja ne koristim sto je yast malo kompliciraniji, update puno duze skida ( iz nekog cudnog razloga), i driveri za grafu su mi nikakvi puno bolji su mi oni na ubuntu. 

Hmm samo cu ti reći "ako ne probas nečes znati", sam procjeni kako se snalazis, meni ubuntu broj 1 sve mi odma radi i mogu drugim početnicima lakse objasniti kako sto napraviti.  Čuo sam da neki imaju loša iskustva sa ubuntuom na nvidia grafickama i da nisu imali problema na opensuseu ili fedori.  

Buduči da si početnik, prvo probaj ubuntu/mint zato jer imas posvuda tutorijale i puno ljudi koji koriste tu distru a kasnije kad steknes neko znanje prijeđi na drugu distru. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 17:48 (linuxuser).
17 godina
neaktivan
ajde kaže...

Razmišljam o prelasku na Linux. Ovaj openSUSE mi se čini kao najbolji izbor. Jel ga ima netko instaliranog i kako mu radi? Jel ima problema sa driverima, internetom ili nečim drugim? Hvala!

opensuse 11.2 ima definitvno najbolji KDE dosad napravljen, ma da ja nisam pobornik KDE-a već GNOME-a, samnom će se složiti svatko tko je probao tu distru.

gospon mindstorm ako je imao problema, mogao ih je i navest, a ne samo nabit bezveze ovdje post i odvratit nekog od te distre. niti nije naveo radi li se o određenoj verziji laptopa (pa je moguće da ima problema sa firmware-om vezanih uz grafiku, wireless itd...) ili stolno računalo pa mu možda zvuk ne radi najbolje.

ja sam tu distru probao i definitvno najbolji suse dosad. nadam se da ćeš se odmah snaći sa yast-om, ako ne, imaju dobar forum s podrškom, a i dokumentacija na stranicama opensuse-a je solidna.

za počekat možeš staviti ubuntu, čisto da osjetiš okružje i snalaženje u linuxu. kasnije kroz virtualnu mašinu isprobavaj razne distre pa vidi s kojom ti je najbolje radit. u svakom slučaju, ni opensuse nije loše rješenje

A new belief-system Salvation found in vomit and blood Where deprivation, lies Corruption, war and pain is god
15 godina
protjeran
Linux openSUSE

ja sam ga probao, instalirao drivere za ATI grafiku nakon čega se više nije htio upalit, pa tražio po netu i vidio da se dosta njih žali na isti problem, onda sam ga reinstalirao pa radio bez grafike, pustio bi film i zaštekao bi i moro ga restartat, pa mora makar film vrtit bez grafike...

ali ovo da ima najbolji KDE stoji..

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 18:03 (mindstorm).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Linux openSUSE

OpenSUSE je odlična distra. Po mojem mišljenu ima puno aplikacija koje su nepotrebne za jednog prosjećnog korisnika i naravno početnika na području Linux-a. Ja bih ti preporučio Ubuntu, zato jer je jedna od najboljih user-friendly distribucija. Najveća snaga leži u njenoj zajednici, jer tamo možeš naći informacije za gotovo sve što ima veze s Ubuntu-om. Uostalom ima i u Hrvatskoj zajednicu. Kad naučiš se dobro služit Ubuntu-om, onda kreni dalje, makar i ne vidim razlog za to jer Ubuntu ima sve, ali opet o ukusima se ne raspravlja Smijeh  . Ja osobno volim Slackware, Pardus i Mandrivu.

Marcangel
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Linux openSUSE

OpenSUSE uzimaš kad za to imaš neki svoj razlog, za generalnu upotrebu je logičnije krenuti s Ubuntuom... skini 3buntu i isprobaj.

btw, nikad nikakvih problema s nVidia, dok nasuprot s ATIjem, uvjek problemi, ali to nije mjerilo kvalitete nekog OSa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mindstorm kaže...

ja sam ga probao, instalirao drivere za ATI grafiku nakon čega se više nije htio upalit, pa tražio po netu i vidio da se dosta njih žali na isti problem, onda sam ga reinstalirao pa radio bez grafike, pustio bi film i zaštekao bi i moro ga restartat, pa mora makar film vrtit bez grafike...

ali ovo da ima najbolji KDE stoji..

Isti sam problem imao s NVIDIA grafičkom da nakon instalacije drivera više nemožeš pokrenuti. Ali u drugom pokušaju sam mu prvo skinuo one njegove programe (mislim da je to bilo sa Software Update, ili tako nešto) te nakon toga drivere za grafičku i tada je sve radilo dobro. A ako se ne instaliraju driveri za grafičku mislim da onda ne rade oni njegovi neki vizualni efekti.

16 godina
neaktivan
Svakako,nije losa distribucija,mada ako si pocetnik preporucam ubuntu...
17 godina
neaktivan
Linux openSUSE

Hvala svima ma odgovorima. Budući da se predlaže uglavnom Ubuntu i openSUSE. Koje su prednosti jednog, a koje drugog Linux-a, zanemarimo sad probleme sa grafičkom. I što je to KDE i GNOME, i da li se to zasebno instalira ili zajedno sa openSUSE?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Uglavnom ubuntu dolazi sa vec predinstaliranim programima,tako cim se os instalira ti mozes sve potpuno normalno raditi.za ovu drugu distribuciju zaista neznam,no sigurno neko na ovom forumu ima iskustva sa ovom distribucijom.
17 godina
neaktivan
Linux openSUSE

Evo skidam ovo sa slike. Jeli dovoljno samo ovaj zadnji DVD od 4.2GB instalirati ili treba još nešto? To je sa stranice opensuse.org

opensuse opensuse

0 0 hvala 0
16 godina
Linux openSUSE

Meni se nesviđa opensuse, ali distra nije uopće loša.

Probaj!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ajde kaže...

Hvala svima ma odgovorima. Budući da se predlaže uglavnom Ubuntu i openSUSE. Koje su prednosti jednog, a koje drugog Linux-a, zanemarimo sad probleme sa grafičkom. I što je to KDE i GNOME, i da li se to zasebno instalira ili zajedno sa openSUSE?

gle... ipak ti instaliraj prvo ubuntu, pošto vidim da si početnik

stvar je u tome da na svaki problem češ naići na rješenje, jer ubuntu community je veći nego opensuse, a i lakše se snaći kroz instaliranje/micanje programa i sl..

GNOME i KDE su ti dva različita environmenta.. ubuntu koristi GNOME, Kubuntu koristi KDE, Xubuntu koristi XFCE!

uglavnom, bilo bi ti i ok da malo više guglaš jer ako sam rješiš problem brže češ naučiti i tako svakim problemom dalje.

moja preporuke: instaliraj ubuntu i odi na ovaj site:

http://www.ubuntupocketguide.com/index_main.html

skini tu knjigu (besplatna je) i po njoj idi polako. kad prođeš knjigu već ćeš imat neki uvid u sve to. ako si željan još učenja javi se opet i pomoći ćemo ti nekim savjetima...

A new belief-system Salvation found in vomit and blood Where deprivation, lies Corruption, war and pain is god
17 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...
ajde kaže...

gle... ipak ti instaliraj prvo ubuntu, pošto vidim da si početnik

stvar je u tome da na svaki problem češ naići na rješenje, jer ubuntu community je veći nego opensuse, a i lakše se snaći kroz instaliranje/micanje programa i sl..

GNOME i KDE su ti dva različita environmenta.. ubuntu koristi GNOME, Kubuntu koristi KDE, Xubuntu koristi XFCE!

uglavnom, bilo bi ti i ok da malo više guglaš jer ako sam rješiš problem brže češ naučiti i tako svakim problemom dalje.

moja preporuke: instaliraj ubuntu i odi na ovaj site:

http://www.ubuntupocketguide.com/index_main.html

skini tu knjigu (besplatna je) i po njoj idi polako. kad prođeš knjigu već ćeš imat neki uvid u sve to. ako si željan još učenja javi se opet i pomoći ćemo ti nekim savjetima...

A što koristi openSUSE, GNOME ili KDE? Oni se mogu zasebno preuzeti sa slijedeće adrese http://software.opensuse.org/112/en.

Pa zar je taj openSUSE toliko zeznut da mi svi preporučuju Ubuntu?

15 godina
neaktivan
Linux openSUSE

Moja preporuka ti je Ubuntu 9.10, tj. najnovija distribucija Ubuntua. Po meni najbolji izbor, ja ga koristim koji mjesec i prezadovoljan sam. Pogledaj koju recenziju na netu o njemu. Takodjer, ja ga korisim pored WinXP-a :)

[url=http://www.userbars.be][img]http://img398.imageshack.us/img398/1037/18842rw3.png[/img][/url]
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zizm kaže...

Moja preporuka ti je Ubuntu 9.10, tj. najnovija distribucija Ubuntua. Po meni najbolji izbor, ja ga koristim koji mjesec i prezadovoljan sam. Pogledaj koju recenziju na netu o njemu. Takodjer, ja ga korisim pored WinXP-a :)

Daj mi molim te reci jeli ima kakve razlike u stabilnosti između XP-a i Ubuntu-a? Koji sustav češće šteka (usporava), brzina interneta i slično, te da li uopće ima razloga da prelazim na Linux? 

17 godina
neaktivan
ajde kaže...
Zizm kaže...

Daj mi molim te reci jeli ima kakve razlike u stabilnosti između XP-a i Ubuntu-a? Koji sustav češće šteka (usporava), brzina interneta i slično, te da li uopće ima razloga da prelazim na Linux? 

razlika je u svemu

instaliraj ubuntu unutar windowsa preko wubi-a pa si vidi da li ti to treba

s ovakvom raspravom nečeš nikad saznat :)

opensuse nije težak... on koristi i kde i gnome, ovisi na što se ti odlučiš

17 godina

Nije "toliko" zeznut kao što drugi kažu, po meni ima čak neke stvari bolje rješeno(Yast primjerice) nego Ubuntu i njegovi derivati, ali za početnika je bolji ipak Ubuntu zbog turtoriala po webu i velike zajednice koja je spremna pomoći ukoliko negdje "zapne".

najbolje radi sa KDE sučeljem tj to je najbolja distra za korištenje ukoliko si fan KDE-a. Ako ga misliš skinuti i isprobati preporučujem da skineš DVD ( ja sam ga skinuo preko torenta jer je download išao brže nego na direct linku).

Ako negdje zapne ili te nešto zanima u vezi openSUSE-a možeš uvijek posjetiti  forum, koji je u posljednje vrijeme postao nešto aktivnijji.

Hočemo više Linux tema u BUG-u i Mreži :-)
17 godina
neaktivan

Instalirat ću openSUSE jer nisam dobio od nikoga valjane argumente zbog kojih ga ne bih trebao instalirati. E sad je pitanje, da li se to instalira isto kao i windows, i na šta trebam obratiti pažnju prilikom instalacije?

15 godina
protjeran
The Acacia Strain kaže...
ajde kaže...
Zizm kaže...

razlika je u svemu

instaliraj ubuntu unutar windowsa preko wubi-a pa si vidi da li ti to treba

s ovakvom raspravom nečeš nikad saznat :)

opensuse nije težak... on koristi i kde i gnome, ovisi na što se ti odlučiš

..možeš ubuntu,ali MINT ti već dolazi full konfiguriran za multimediju i internet,sa svim codecima,plug-inovima,add-inovima,tc,etc...u verziji 8.0 ima datotečni sustav ext 4...daleko brži bi bolji od fat-a i ntfs-a..a ko instaliraš preko wubi-ja u winsima,e onda će se instalirati na ntfs,s tim d će ti degradirati disk performanse ,a nećeš moći koristiti ni power management...dakle malo ruši sistem,onako rekreativno,formatiraj disk na jednu particiju u raw sistemu i onda butaj mint8 sa cd-a...glatko i savršeno ide..

17 godina
ajde kaže...

Instalirat ću openSUSE jer nisam dobio od nikoga valjane argumente zbog kojih ga ne bih trebao instalirati. E sad je pitanje, da li se to instalira isto kao i windows, i na šta trebam obratiti pažnju prilikom instalacije?

Upute za instalaciju na hrvatskom

Hočemo više Linux tema u BUG-u i Mreži :-)
17 godina
neaktivan
MacChristian kaže...
ajde kaže...

Upute za instalaciju na hrvatskom

Hvala, to se traži! 

17 godina
Linux openSUSE

Koristim opensuse od 10.0 izdanja, prije toga mandrake/mandriva, trenutno je izdanje 11.2 / kde 4.4.x. Instalacija je uredno prosla na moj lpt, zvuk i grafika su uredno podeseni. dvije zamjerke ati driver i knetwork pppoe konekcija ne rade kako treba, ati sam deinstalirao i koristim opensource rijesenje (ne koristim 3d efekte), a konekciju sam prebacio na 'klascan nacin'.

ove linkove početnik treba imati u svojim favoritima:
http://opensuse-community.org/1-click-collection
http://software.opensuse.org/search

sʌǝ ɾǝ ʞɹǝunןo uɐodɐʞo :(
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2010 18:30 (Nix).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa ovisi o tvojim kriterijima koje OS treba da ima. Ako si gamer ili nesto sl., onda ostani na Win XP. Takodjer, ne bih da diskutujem o naprednijim funkcijama navedenih OS-ova.

[url=http://www.userbars.be][img]http://img398.imageshack.us/img398/1037/18842rw3.png[/img][/url]
17 godina
neaktivan

Evo instalirao sam openSUSE 11.2 Gnome, pa sad idem malo instalirati programe na njega. Za sada sam zadovoljan jer sam tek 5 minuta na njemu Osmijeh, a kad se malo naviknem na njega prelazim na arch linux, on je navodno bolji. Imam jedan disk i instalirao sam ga na novu particiju. Prije toga sam s partition magic napravio 2 particije i jedan dio diska ostavio neparticioniran da ga prilikom instalacije linux sam prepozna i na njemu napravi svoje 2 particije (ext4 i swap)  koje su mu potrebne. Prva particija je NTFS na kojoj je winXP, druga je FAT32 za arhivu, tako da se mogu koristiti dokumenti i u linux-u i u windows-u i međusobno razmjenjivati jer navodno linux ne vidi NTFS, a windows ext3/ext4 particiju (dok u potpunosti ne prijeđem na linux).

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2010 12:51 (ajde).
16 godina
Linux openSUSE

Kada već stavljaš opensuse onda stavi KDE, jer nije ti on baš za gnome.

Ako misliš otić na Arch samo znaj kad ga instaliraš da nema grafičkog sučelja (to se posebno instaliraje...) nego kad ti se pokrene bit će kao nekakav dos u kojem sve moraš namještat.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zašto Gnome nije za opensuse, a KDE je? Vidiš, znači da Arch neće imati instalirano ništa osim onoga što ja želim. Fino! :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice