Linux live + ext HDD instalacija?

poruka: 15
|
čitano: 5.396
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle kako se bavim prodajom računala, a predinstalirani linuxi koji dođu na lapovima znaju biti "smeće" (neupotrebljivi neukim korisnicima) ideja je da im ja prepravim ("popravim") takav linux u standardni Ubuntu

što imam

- USB memory key (ubunutu 10.10) live 32 bit

- ext. 1 TB HDD na njemu su ISO datoteke

1. Ubuntu 10.10 - 32 bit - desktop
  2. Ubuntu 10.10 - 64 bit - desktop
  3. Ubuntu 10.10 - 32 bit - notebook
  4. Ubuntu 10.10 - 64 bit - notebook

Ideja

1. podići novi laptop sa live USB do desktopa u live mode (32-bit) zato jer ovo garantirano radi na svim strojevima
  2. prikopčati ext. HDD i sa njega onda pokrenuti instalaciju (recimo 64-bit notebook ili desktop verziju, ovisno o potrebi)

Ideja je da na tom Ext. HDD imam više različitih linuxa i da onda ovisno o potrebi samo pokrenem jedan i instaliram sa HDD

da li je to moguće ? (nisam neki preveliki znalac u linuxu)

znači ono što bi mi trebalo:

• pokrenuti osnovnu instalaciju sa live-a, (ali da nije sa Live medija) nešto slično kao što wubi radi u win
  • nakon toga ide restart i normalna instalacija

pretpostavljam da bi mi za to trebale alternate instalacije?

naime, dosta mi je objašnjavanja strankama da laptop nije pokvaren jer im ništa ne radi. {#}

Osim toga dobar dio stranaka kad proba ubuntu kasnije ni ne forsira i ne vrijeđa "što ima ne želim dati win 7 badava".

Ima li kakav koristan savjet kako da to napravim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koliko se sjećam, kad instalirate Ubuntu ( s CD-a) on kopira podatke na HDD i onda vam u pola instalacija javi da morate izvaditi cd kako bi nastavili s instalacijom i nakon toga slijedi restart. 

Dakle, dok je CD unutar optičkog čitaća, on vam neće instalirati ništa dok  CD ne bude izvan uređaja, i nakon toga slijedi instalacija (odabir tipkovnice, vremenske zone, jezika...). 

@NEDIM - ne mogu se sjetiti je li tako bilo kod Archa ili kod Ubuntu-a, iako su to dvije sasvim različite stvari. 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 18:58 (Shody_1994).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Neće moći.

Nema logike! Sa sticka bootaš x86 Ubuntu da bi sa diska instalirao x64?!

Ne vidim razlog da nekome instaliraš x86 Ubuntu pa ti je najlakše na jednom sticku

imati 64 bitni "desktop" Ubuntu, a na drugom Unity verziju.

A možeš i s ovim u jedan .iso integrisati različite distribucije različitih arhitektura i onda ga staviti

na stick koristeći ovo.

A imaš i ovu aplikaciju koja se čini jako jednostavnom.

EDIT: @Shody, čini ti se... :)

bit.ly/dcyfs
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 18:51 (nedIm).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Linux live + ext HDD instalacija?
nedIm kaže...

Neće moći.

Nema logike! Sa sticka bootaš x86 Ubuntu da bi sa diska instalirao x64?!

Ne vidim razlog da nekome instaliraš x86 Ubuntu pa ti je najlakše na jednom sticku

imati 64 bitni "desktop" Ubuntu, a na drugom Unity verziju.

A možeš i s ovim u jedan .iso integrisati različite distribucije različitih arhitektura i onda ga staviti

na stick koristeći ovo.

A imaš i ovu aplikaciju koja se čini jako jednostavnom.

EDIT: @Shody, čini ti se... :)

hm, baš se i ne slažem sa tobom

evo zašto:

na 32 bit win sam pokrenuo wubi i uredno je instalirao 64 bit ubuntu

poanta je da meni ne treba instalacija live, već da iz live OSa samo pokrenem kopiranje i pripremu, nakon toga ide restart i prava instalacija onog što je kopirano na disk

Razlozi zašto bih htio baš tako

1. sve na jednom mjestu - ne moram paziti gdje mi je koji cd i zašto sam baš zaboravio ili zametnuo onog koji baš meni treba (1 TB HDD omogućava da na istom mjestu imam sve pomoćne utility koji mi mogu zatrebati).
  2. kompatibilnost CD medija - ovo je posebna priča, na nekim uređajima CD uopće ne radi kako treba (iako bi trebalo, ali... svi znamo za te probleme)
  3. treba mi više različitih verzija jer se susrećem sa svakakvim strojevima, od pretpotopnih do najmodernijih
  4. jednako tako na novom novcatom stroju mi iz samo ubuntu znanih razloga nije htio instalirati Ubuntu (pucao je kad je trebalo snimiti grub na kraju instalacije) i tek sam sa alteranate instalacijom (sa iskopčanom mrežom - fizički) uspio instalirati, toliko frustracija nisam doživio na nekakvoj instalaciji već se ne sjećam koliko dugo
  5. također imati na raspolaganju više različitih instalacija meni olakšava i izbor ovisno o situaciji što mi treba.

Hvala za ovaj link za multi CD instalaciju, budem to pogledao pa probao složiti na USB HDD

Generalno ostaje mi da proučim kako točno radi wubi

jer on kopira podatke na disk, te snimi grub, i restarta komp - i to je ono kaj meni treba

samo što bih ja u to ubacio odabir opcija prije instalacije

U biti više mi liči na udaljenu instalaciju preko mreže (ako kužiš na što ciljam)

a niš, moram nači vremena i čitati dokumentaciju pa ću iskemijati to što mi treba....

14 godina
neaktivan

možda bi ovo pomoglo

možeš ubacit više live CD-ova na disk/USB i onda kod boot-a biraš koji hoćeš ; ak sam dobro skužil kaj hoćeš

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mislim da sam našao rješenje (nadam se)

Method 3 - Install from a hard drive

ovo je otprilike ono kaj tražim

sad samo da skinem par ISO i da isprobam

1. znači dignem sustav sa USB u live
  2. monut ext HDD
  3. i onda mrežna instalacija

i moram isprobati jel će raditi

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.4.2011 13:01 (Darky).
16 godina
Darky kaže...

Generalno ostaje mi da proučim kako točno radi wubi

jer on kopira podatke na disk, te snimi grub, i restarta komp - i to je ono kaj meni treba

samo što bih ja u to ubacio odabir opcija prije instalacije

U biti više mi liči na udaljenu instalaciju preko mreže (ako kužiš na što ciljam)

a niš, moram nači vremena i čitati dokumentaciju pa ću iskemijati to što mi treba....

Wubi služi za instalaciju Linuxa iz Windowsa (i na Windows) kao programa i bez Windowsa nema koristi od njega!

Nekome tko se bavi prodajom PC-a bi to trebalo biti poznato!

Zato ,ako hoćeš prodavati PC-ije s predinstaliranim Linuxom ,da ,dobro prouči ,ali ne samo Wubi ,nego i ''pravu'' instalaciju ''pravog'' Linuxa na ''goli'' PC (ili notebook)!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Wubi služi za instalaciju Linuxa iz Windowsa (i na Windows) kao programa i bez Windowsa nema koristi od njega!

Nekome tko se bavi prodajom PC-a bi to trebalo biti poznato!

Zato ,ako hoćeš prodavati PC-ije s predinstaliranim Linuxom ,da ,dobro prouči ,ali ne samo Wubi ,nego i ''pravu'' instalaciju ''pravog'' Linuxa na ''goli'' PC (ili notebook)!

ja znam čemu služi wubi, ali ono što mene zanima je kako točno radi....

meni ne treba wubi, već postupak koji on koristi (a to je ono što meni treba)

ali ako si vidio postove mislim da sam našao kako se to radi sa ext hdd.

sad skidam nove ISO, pa ću isprobati na testnom stroju kako to radi

edit:

evo našao sam rješenje Unetbootin postoji i win i linux verzija istog

i to radi točno ono što ja želim...

lokalnu ISO sa ext. HDD šišne ravno HDD 0,0

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.4.2011 16:22 (Darky).
14 godina
neaktivan

da , al samo Live(kolko sam ja skužil) , a nemreš instalirat Ubuntu na isti disk na kojem je mountan Live

ovaj multisystem fino radi; probal sam - instalira grub2 na medij i onda sam dodaješ koji kod ISO hoćeš , s time da nije samo ubuntu podržan

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina

-to je stvarno nepotrebno kemijanje, ili daj kupcima LiveCD (može i više verzja na jednom mediju, tad mora zbog veličine bit DVD), ili napravi pravi preinstal koji se dovršava prvim paljenjem (upis imena i passworda). Ovo drugo ima smisla samo za firme koje štancaju masovna računala.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa je kemijanje upravo iz razloga što je meni to dosta nepoznato područje

a nakon par dana kemijanja budem nešto i iskemijao {#}

za izradu preinstala ipak mi treba malo više znanja linuxu, tak da to bude malo počekalo

ali ono kaj ja hoću da imam na jednostavan način dostupno više opcija i da naravno kupac dobije stroj spreman za rad.

ne znam za tebe, ali vidio sam gomilu ljudi koji kupe računalo i onda kad skuže da je neupotrebljivo jer nema OS totalno razočarenje

i pitanje "kaj je meni to trebalo"

ja to želim izbjeći upravo na ovaj način da stranci umjesto "kvazi" linuxa instaliram cijeli paket

onda su svi sretni i zadovoljni

šareni desktop je ono kaj treba današnjem neukom kupcu, kad vidi šarenilo onda više nije važno kaj nisu win 7

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 10:04 (Darky).
16 godina
Darky kaže...

pa je kemijanje upravo iz razloga što je meni to dosta nepoznato područje

a nakon par dana kemijanja budem nešto i iskemijao {#}

za izradu preinstala ipak mi treba malo više znanja linuxu, tak da to bude malo počekalo

ali ono kaj ja hoću da imam na jednostavan način dostupno više opcija i da naravno kupac dobije stroj spreman za rad.

ne znam za tebe, ali vidio sam gomilu ljudi koji kupe računalo i onda kad skuže da je neupotrebljivo jer nema OS totalno razočarenje

i pitanje "kaj je meni to trebalo"

ja to želim izbjeći upravo na ovaj način da stranci umjesto "kvazi" linuxa instaliram cijeli paket

onda su svi sretni i zadovoljni

šareni desktop je ono kaj treba današnjem neukom kupcu, kad vidi šarenilo onda više nije važno kaj nisu win 7

-slažem se (s razmišljanjem), ipak... tad preuzimaš 'odgovornost' za support i sitne gluosti.

Pametnije ti je složiti DVD s nekoliko 'okusa' (vidi 3buntu), dodaš tome kombinaciju 32-64bit i sve je tu. Korisnik ubaci medij i klika 'next' ... za desetak minuta ima instaliran funkcionalan DE (i medij-Live verziju...).

Za Preinstall ima smisla samo velike firme koje naprave instalaciju i tad je umnože na stotine identičnih računala.

Najvažnije za preinstall je da korisnik upiše sam svoje ime i password... tu već počinju problemi. S druge strane ako to ti obaviš očekuj zivkanje 'koji mi je pass'..

Druga (važnija) sitnica je izbor... Tvoj izbor aplikacija, kombinacija tema itd. je tvoj izbor, nije korisnikov... nemožeš svima udovoljiti (pa zašto pokušavati?).

To treba biti korisnički izbor-odluka, kao odabir boje automobila (uz marku, model i opremu..). Ako razumiješ na što mislim.

Nakraju ćeš se razočarati jer uloženi trud neće nitko cijeniti (statistika...) i bit ćeš samo 'krivac'.

Kao s automobilom, vlasnik-vozač mora nešto znati i biti odgovoran. Instalacija OSa je danas dovoljno laka da stvarno ne može biti neka isprika ''ja to neznam'' ...

Ako ti je pak cilj imati svoju distru (i kao reklamu) opet razmisli dali se isplati jer je potrebno daleko veće znanje kad radiš s nOObovima i obavezan je support.

Usporedi s prodajom windowsa, (nešto i zaradiš) i daš kupcu kutiju (ne nužno i medij) i uopće se ne brineš dali će on to znati... ubuntu je besplatan, daješ mu važniju stvar-medij.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
  • kaj se supporta tiče, uvijek ga moram dati (ako ništa, ono savjet - "nosi u servis")
  • problem je što ja ne radim uvijek sa pametnim školarcima od 15 godina koji imaju komp u malom prstu lijeve noge već i sa strankama koje imaju 70+ godina i trebaju komp da preko skype razgovaraju sa unucima u USA, Kanadi i Australiji
  • Znači ja stranci (a obično su to ljudi kojima je to prvo računalo) moram isporučiti računalo koje može "surfati po internetu" - neznam ima li išta bolje i jednostavnije od ubuntua za to
  • instalaciju ja napravim (ubuntu ima opciju autologina, tako da ni to nije prevelik problem, a admin pass se uvijek može snimiti kao txt u root dio di ga on ne može ni slučajno obrisati - fala bogu na takvim linux restrikcijama)
  • kaj se izbora aplikacija tiče sve je isto na win i linuxu
  1. igre (ona jednostavne koje svi zovu igrice)
  2. office
  3. gledanje filmića
  4. surfanje po netu

Kad korisnik dođe u situaciju da mu to nije dovoljno, onda je i dovoljno educiran da može dalje i sam bez mene ako želi.

a ako sam ide obrisati linux koji sam mu stavio i instalira win na pogrešan način, pa to će ga koštati, jer opet će mene zvati da popravljam i pomećem za njime.

17 godina
neaktivan

Pa ja kolko sam skužio (a nisam čital sve postove detaljno, jer je kasno) ti zapravo hoćeš imati na eksternom disku više različitih distri i onda spojiti ekterni hard na laptop i po želji instalirati jednu od njih?

Ja bi to onda napravio ovak.

http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

Mislim da ne treba previše objašnjavati. Nakon kaj YUMI završi svoj posao, spojiš eksterni, izabereš boot sa eksternog, dođe ti izbornik i šibaj.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

budem i to pogledao...

Sad kako dolaze i nove distribucije mislim da će ubuntu 10.10 i dalje bit zanimljiv, nekima se novi neće svidjeti, pa da ih sve imam na jednom mjestu

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice