Koji linux?

poruka: 27
|
čitano: 4.406
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Koji linux??

Ovako vec dugo se koristim windowsima i vec su mi stvarno dosadili pa bih probao linux... Trebao bi preporuku za neki jednostavniji, ljepsi i manje teski linux. Prije par godina sam probao mandrivu i nisam se puno zadrzao na njoj, pa bi htio neku jednostavniju distribuciju.

MOLIM VAS OTIĐITE NA OVU STRANICU KAKO BI MI POMOGLI PRI OSVAJANJU NAGRADE: http://www.e-castig.com/index.php?r=Fijh PUUNO HVALA! :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Koji linux??
probaj sa ubuntuom on je najbolji za pocetak
16 godina
neaktivan
Koji linux??

Ubuntu ili Linux Mint.

Early adopter
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Koji linux??

A jel bi mogao sljedecu stvar napraviti i kako: 3 particije- 1. windows 7

2. ubuntu

3. slike, igrice, pjesme, filmovi...(ali da i iz wina i iz linuxa mogu pristupati ovoj particiji). Znaci pozelim slusati glazbu dok sam na linuxu i jednostavno pristupim 3.particiji???

Usput slobodno mi je 30 GB na hardu pa sam mislio dati nekih 5 GB za linux jer mi treba(ako je to dosta).

MOLIM VAS OTIĐITE NA OVU STRANICU KAKO BI MI POMOGLI PRI OSVAJANJU NAGRADE: http://www.e-castig.com/index.php?r=Fijh PUUNO HVALA! :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.3.2010 0:41 (EZY-E).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

A jel bi mogao sljedecu stvar napraviti i kako: 3 particije- 1. windows 7

2. ubuntu

3. slike, igrice, pjesme, filmovi...(ali da i iz wina i iz linuxa mogu pristupati ovoj particiji). Znaci pozelim slusati glazbu dok sam na linuxu i jednostavno pristupim 3.particiji???

Usput slobodno mi je 30 GB na hardu pa sam mislio dati nekih 5 GB za linux jer mi treba(ako je to dosta).

ako je treća particija u formatu čitljivom i windowsima i linuxu, onda je moguće (a to bi najčešće bio ntfs format)

no linux ti tek tako neće vidjet tu particiju i neće je pročitat bez da se malo poigraš u kernelu

dakle:

- trebao bi imat instalirane module za linuxov kernel kako bi kasnije imao read/write access ili read only access... neznam točno što sve misliš s tom trećom particijom..

- kada si ubacio u module u kernel onda trebaš vidjet jel to šljaka i jel prepoznaje particiju

- ako sve radi kako treba, mountaš je i možeš uzimat stvari koje ti trebaju s te particije...

ovo dosad rečeno je samo za read only, za read/write ti treba instalirat još toga i malo je kompliciranije... no ako budeš htio, možemo probat..

A new belief-system Salvation found in vomit and blood Where deprivation, lies Corruption, war and pain is god
17 godina
The Acacia Strain kaže...

ako je treća particija u formatu čitljivom i windowsima i linuxu, onda je moguće (a to bi najčešće bio ntfs format)

no linux ti tek tako neće vidjet tu particiju i neće je pročitat bez da se malo poigraš u kernelu

dakle:

- trebao bi imat instalirane module za linuxov kernel kako bi kasnije imao read/write access ili read only access... neznam točno što sve misliš s tom trećom particijom..

- kada si ubacio u module u kernel onda trebaš vidjet jel to šljaka i jel prepoznaje particiju

- ako sve radi kako treba, mountaš je i možeš uzimat stvari koje ti trebaju s te particije...

ovo dosad rečeno je samo za read only, za read/write ti treba instalirat još toga i malo je kompliciranije... no ako budeš htio, možemo probat..

@The Acacia Strain: Nemoj nepotrebno čovjeku komplicirati stvari...

@EZY-E: Da... Moći ćeš koristiti i tu treću particiju na oba OS-a bez problema. Samo je mountaš i to je to. Kako je The Acacia Strain rekao, bitno je samo da ta particija bude u datotečnom sustavu koji je čitljiv u oba OS-a. Najbolje ti je koristiti NTFS, premda je upotrebljiv i FAT32.

Kod mene Ubuntu koegzistira s Windowsom 7 bez problema.

Što se tiče distribucije, preporuka stoji za Ubuntu i Linux Mint!

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.3.2010 2:09 (cro_blue).
16 godina
Koji linux??

Ako ti ne čita NTFS sa linuxa instaliraj disk manager i onda ćeš moći pristupiti toj particiji...

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Svakako preporučam ubuntu,vrlo je lagan za skužiti i nije težak...Možeš ga stavit na običan cd za instalaciju...

16 godina
neaktivan
Koji linux??

ubuntu skini wubi pa probaj kakav je

nema potpisa
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
Koji linux??

Moze mi netko objasnit tocku kod instalacije kada trebam odabrati na kojoj ce se particiji instalirat ubuntu???

Dodem do particioniranja i onda neznam sta dalje. Sto detaljnije to bolje  Osmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vjerojatno si na Windowsima imao dva hard diska - C i D. Fizički to je jedan disk koji je podijeljen na dvije particije kako bi se olakšalo razvrstavanje datoteka i... bla bla bla, sorry ne da mi se objašnjavat. Smijeh Više informacija na Googleu.

Ukratko; ako ne želiš zadržati Windowse na tom kompu, Linux ćeš instalirati tamo gdje su bili Windowsi - na C particiji.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
16 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Moze mi netko objasnit tocku kod instalacije kada trebam odabrati na kojoj ce se particiji instalirat ubuntu???

Dodem do particioniranja i onda neznam sta dalje. Sto detaljnije to bolje Osmijeh

Pogledaj moju poruku koju sam dao prije par tjedana http://www.bug.hr/forum/topic/linux/prijeci-linux-ne-igram-se-racunalu/44202.aspx?page=3&jumpto=722948&sort=asc&view=flat 

detalno sam opisao kako , javi ako ti nije jasno

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
15 godina
protjeran
andy0101 kaže...

Vjerojatno si na Windowsima imao dva hard diska - C i D. Fizički to je jedan disk koji je podijeljen na dvije particije kako bi se olakšalo razvrstavanje datoteka i... bla bla bla, sorry ne da mi se objašnjavat.  Smijeh  Više informacija na Googleu.

Ukratko; ako ne želiš zadržati Windowse na tom kompu, Linux ćeš instalirati tamo gdje su bili Windowsi - na C particiji.

To sam sve vec i prije znao -_-   Belji se

17 godina
Koji linux?

definitivno ubuntu

http://www.ubuntu-hr.org

www.MojPortal.com.hr | http://twitter.com/MojPortal
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Koji linux?

Evo uspjesno sam instalirao Ubuntu! Prvi su dojmovi dosta dobri, mislio sam da ce biti puno komplliciranije ali je jako slican windowsima.  Osmijeh Jako mi se svida to sto su sve aplikacije na jednom mjestu kao android-market ili app-store. Jedini je problem bio u pocetku sto nisam mogao pustiti ni jedan mp3, ali sam kasnije skuzio. A i Opera se moze skinuti za ubuntu Belji se. Samo mi nije jasno zasto velike tvrtke ne predu na linux kad je vec besplatan a tako slican winu... bla bi to velika usteda

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Koji linux?
EZY-E kaže...

Evo uspjesno sam instalirao Ubuntu! Prvi su dojmovi dosta dobri, mislio sam da ce biti puno komplliciranije ali je jako slican windowsima. Osmijeh Jako mi se svida to sto su sve aplikacije na jednom mjestu kao android-market ili app-store. Jedini je problem bio u pocetku sto nisam mogao pustiti ni jedan mp3, ali sam kasnije skuzio. A i Opera se moze skinuti za ubuntu Belji se. Samo mi nije jasno zasto velike tvrtke ne predu na linux kad je vec besplatan a tako slican winu... bla bi to velika usteda

možda si trebao prvo MINT distribuciju,ona ima full multimediju instalirANU(CODECI OVI ONI,PLUG-INOVI ZA PREGLEDNIK,MA SVE...)..UUUPS ,velika slova bila...

velike tvrtke većinom imaju linux na svojim serverima,ali uglavnom na zapadu,doduše i kod na ima svijetlih primjera...ali malo...razlog je taj što oni koji o tome odlučuju,najčešće budu donirani(čitaj:potplaćeni) od strane komercijalnog proizvođaća sortware-a

16 godina
neaktivan
Koji linux?

Stvarno ste više utužili sa ovim temama kojih ima previše u BUGU!!!!

Moj PC  
0 4 hvala 0
16 godina
EZY-E kaže...

Evo uspjesno sam instalirao Ubuntu! Prvi su dojmovi dosta dobri, mislio sam da ce biti puno komplliciranije ali je jako slican windowsima. Osmijeh Jako mi se svida to sto su sve aplikacije na jednom mjestu kao android-market ili app-store. Jedini je problem bio u pocetku sto nisam mogao pustiti ni jedan mp3, ali sam kasnije skuzio. A i Opera se moze skinuti za ubuntu Belji se. Samo mi nije jasno zasto velike tvrtke ne predu na linux kad je vec besplatan a tako slican winu... bla bi to velika usteda

-zato jer, ...

-velike tvrtke, po definiciji zarađuju, pa im cijena nije problem.

-druge/iste velike tvrtke proizvode hardware, dirvere... za windowse.

-tim tvrtkama treba nešto drugo osim mp3ce i Opere...

-svatko ima izbor, pa i OSa.

- i ti kao korisnik do sad nisi koristio linux, mada postoji unazad 20g. ...

btw., ostaje za vidjeti koliko dugo ćeš ostati na ubuntu-u (bez windoza).

Čestitam na uspješnom prelasku, to je zapravo jedini način da ne-Windows OS dobije bolju podršku (driveri i ostalo), tj količina korisnika određuje sve ostalo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
ivo000 kaže...

Stvarno ste više utužili sa ovim temama kojih ima previše u BUGU!!!!

zažmiri...Belji se

15 godina
protjeran
Koji linux?

Evo prvi problem: nakon sto sam malo smanjivao i povecavao particije, te sam restartao komp normalno mi je pisalo: GRUB loading a nakon toga: error: file not found! WTF?? Kako da rjesim ovaj problem? Moze sto prije pomoc jer mi treba komp!  Plač

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji linux?

Hmmm... Vjerojatno si mijenjanjem particija izbrisao boot loadere.

Prije svega, ovo je procedura za vraćanje GRUB-a 2... Čisto nek se zna... Namigiva

Ja bi na tvom mjestu učinio sljedeće:

Bootaj LIVE CD od Ubuntua, otvori terminal i upiši sljedeće naredbe:

1. sudo fdisk -l
Ova naredba ispisuje particijsku tablicu... Kod mene prikaže sljedeće s tim da će kod tebe vjerojatno biti nešto drugačije ali ćeš se snaći:

/dev/sda1 - Win 7

/dev/sdb5 - Ubuntu

2. sudo mount /dev/sdax /mnt

Ovisno o tome na kojoj ti je particiji instaliran OS, mountaš tu particiju.

3. sudo mount --bind /dev /mnt/dev
4. sudo chroot /mnt

5. nano /etc/default/grub
Peti korak otvara editor GRUB-a... Ako ne misliš ili ne znaš ništa editirati onda zatvori editor ili preskoči ovaj korak.

6. update-grub
Ako imaš više instaliranih OS-ova pojaviti će se poruka "Cannot find list of partitions!". Zanemari ju i nastavi. Ostale OS-ove dodati ćeš u konfiguraciju na kraju.

7. grub-install /dev/sda
8. grub-install --recheck /dev/sda
9. CTRL+D
Napomena**** Slovo D obavezno mora biti veliko!

10. sudo umount /mnt/dev
11. sudo umount /mnt
Nakon 11. koraka restartiraj računalo i sve bi trebalo biti OK... Ukoliko imaš pored Linuxa instaliran i Windows, njegov boot loader možeš vratiti na sljedeći način.

Restartiraj PC, uđi u Ubuntu (ovog puta pravi OS instaliran na računalo, a ne Live CD) i u terminalu upiši sljedeće naredbe:

12. sudo update-grub
13. sudo grub-install /dev/sda
Nakon restartiranja računala imati ćeš GRUB s izbornicima za Windows i Linux.

***Napomena... Ako budeš kopirao naredbe koje sam ti dao izravno u terminal, onda zanemari redne brojeve!  Namigiva

Eto... Nadam se da će pomoći!

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 14:34 (cro_blue).
Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina
protjeran
Koji linux?

Evo nakon sto upisem 1.korak dobijem ovo(prvi ss):

A nakon 2.koraka drugi ss:

mozda si mislio da mountam particiju na kojoj mi je ubuntu? kao sto vidis meni je na ovoj(sda6) particiji swap

POMOĆ!!!

ss nakon 1.koraka ss nakon 1.koraka
ss nakon 2.koraka ss nakon 2.koraka
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 13:40 (EZY-E).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Koji linux?

Itko? Hitno mi je!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
EZY-E kaže...

Evo nakon sto upisem 1.korak dobijem ovo(prvi ss):

A nakon 2.koraka drugi ss:

mozda si mislio da mountam particiju na kojoj mi je ubuntu? kao sto vidis meni je na ovoj(sda6) particiji swap

POMOĆ!!!

U drugom koraku koristi /dev/sda2 ili sda3...   Ovisno o tome na kojoj ti je particiji instaliran OS.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 14:27 (cro_blue).
15 godina
protjeran
Koji linux?

Radi!  Smijeh Samo me zanima kako kad hocu podesiti graficke efekte(desni klik na pozadinu pa properties) kad stavim na expert ili normal dode mi neka poruka da to ne mogu? mozda treba drivere za grafu instalirati?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-Rade?(ATI) ja nebi izazivao sudbinu, ali .. možeš pokušati. Mislim da tvoja 4xxx radi uredno. (crossed fingers)

- enivej, osim Canonical, postoje proizvođačevi-3th party driveri.

Neznam kao je u novom 9.10 organiziran taj dio, ali preko repa ili direktno sa stranice skineš pakete ('deb').

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
EZY-E kaže...

Radi! Smijeh Samo me zanima kako kad hocu podesiti graficke efekte(desni klik na pozadinu pa properties) kad stavim na expert ili normal dode mi neka poruka da to ne mogu? mozda treba drivere za grafu instalirati?

ne,ne trebaš.. možda instalirati kompiz..za standardne efekte ti dodatni driveri ne trebaju..prvo malo nauči linux,ne leti prebrzo...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice