Imam ovu konfu:
PCU: Intel(R) Celeron(R) cpu 2.40GHz
HDD: ExcelStor Tecnology SCSI Disk Device
RAM : DDR400 512 Mb
Display: Ati Raedon 9250
Zelio bih si instalirati neki linux ali ne znam tacni koji.
Mozete li mi pomoci?
Hvala unaprjed.
Imam ovu konfu:
Mozete li mi pomoci?
Hvala unaprjed.
Da, ubuntu bi ti i ja preporučio.. Radit će ti ok na kompu, jedino ćeš možda imate problema sa grafičkom dok ne nađeš odgovarajuće drivere (verziju koja paše)...
Sve ostalo je ok.. moja preporuka ubuntu.. :)
Imam ovu konfu:
Mozete li mi pomoci?
Hvala unaprjed.
Isto preporuka za Ubuntu Linux: download ovdje, upute za instalaciju ovdje, pomoć na LZS forumu, Ubuntu-Hr forumu ili ovdje. I probaj si ubosti još jedan keks od 512MB memorije.
Da, ubuntu bi ti i ja preporučio.. Radit će ti ok na kompu, jedino ćeš možda imate problema sa grafičkom dok ne nađeš odgovarajuće drivere (verziju koja paše)...
Sve ostalo je ok.. moja preporuka ubuntu.. :)
A jel cu imate probleme sa grafikom jer imam nameru instalirati wine (program sa koji mozes koristiti programe od windowse na linux)?
Vrlo vjerovatno, pogledaj na google šta ljudi kažu.
A jel mogu si skinut nekade driver za graficku za jer na ati-jevim stranama ima ih samo za x86 i x64 bitni linux?
Ne razumijem što si točno želio pitati, ti imaš konfiguraciju za x86 sistem, pa skini odgovarajući ubuntu (ili mint, ili sabayon, ili mandrivu, ili opensuse itd.), s tim da bih ti ja zbog tvoje konfiguracije ipak rađe preporučio xubuntu, koji je malo zahvalniji kada se radi o slabijim računalima a izgledom nije ništa lošiji (čak je i simpatičniji sa svojom maskotom). Što se drivera tiče, čim instaliraš sustav, ako ćeš biti spojen na net, svaki od ovih sustava će ti automatski preopručiti odgovarajuće drivere za grafičku karticu i od tebe se traži da samo stisneš "ok", ne brini za to.
Trenutacno koristim windows proffesional xp sp3 x32. Jel treba da skinem x32 bitnu verziju Linux ili neku drugu?
-za 64 bita je razlog? Količina RAMa ti je za današnje potrebe je ispod granice za ugodno korištenje OSa. Tek količina iznad 4GB te tjera na 64bita ili neke specifične (server) potrebe. Pošto nemaš dovoljno rama (i ostatak PCa) za te potrebe, uzmi 32 bita.
-Ne diraj ATIjeve drivere, ubuntu će instalirati svoje drivere s kojima radi, sve ostalo ugl. sruši X-e. (jer ATI/AMD ne daje poršku osim za novu seriju) Ili instaliraj Ubuntu 8.10, na njemu driveri rade...
Ako planiraš pokretati igre preko wine-a ili sl. onda radije odustani (jer windowse već imaš) samo ćeš se razočarati u perfomansama... (slušajući priče o čudnovatom-svemogućem linuxu, koji ipak ovisi o hardwareu i driverima..)
btw. skini ubuntu-ov install-CD ti je istovremeno i live-CD, tako da bez instalacije možeš s njega dignuti OS, to je dovoljno da dobiješ osjećaj/ideju dali je to ono što tražiš.
http://hr.releases.ubuntu.com/9.04/
Znaci tebi treba PC (Intel x86) desktop CD.
E sad, kao sto ljudi rekose, kolicina RAM memorije je 'ajmo reci malena za danasnje pojmove, ali naravno nece te sprijeciti da odradjujes neke normalne poslove koje vecina korisnika PCa danas obavlja (surf, office, muzika,...).
Sad zavisi za sta tebi linux konkretno treba? Ako je za igre, linux i nije bas najsrecnije rjesenje. Ako zelis da se bavis programiranjem, mislim da je linux za to odlican, i daje ti vise "slobode" nego windows. Ako ti treba za multimediju (gledanje filmova, video editing,..) linux sve to moze da ti pruzi (u teoriji), ali ako ces ga koristiti samo za to onda si bolje instaliraj neki OS iz Windows familije. (edit : sada vidjeh da vec imas instaliran XP)
Neko je vec pomenuo Xubuntu kao rjesenje za "slabije masine", i mislim da bi on trebao fino da radi na pomenutoj konfiguraciji. Sve aplikacije koje su dostupne za ubuntu dostupne su ti i u xubuntu-u, s tim sto je kao sto rekoh prilagodjen tako da stedi resurse, i po default-u dolazi sa lakim i brzim xfce grafickim okruzenjem.
Preporucio bih Debian Lenny (5.0.2) za ljude nest ambicioznije (a također početnike) od Ubuntu-a (koje je baziran na Debianu). Ljudi s nVidia grafama ce lako instalirati drivere (za ATI nisam siguran) sto je nuzno za igre pa tako i vecinu danasnje mladezi ^^
Vrlo je stabilan, veliki repositoriji s vrlo naprednim mogucnostima apt-a, aptitudea i synatpica! Preko 10000 package-a.
Što mislite o centos-u?
Nakon Ubuntu-a htio bih se prebaciti na nešto malo zahtjevnije, koje je orijentirano na servere i sys admin.
Odabrao sam centos jer je besplatna kopija redHata (a i radi preporuka drugih korisnika), također veliki broj servera vrti taj linux OS, tako da je i podrška (znanje ostalih korisnika) nemala.
A jel mogu si skinut nekade driver za graficku za jer na ati-jevim stranama ima ih samo za x86 i x64 bitni linux?
Pa koja druga verzija postoji??? Skini onaj driver koji odgovara tvom sistemu.
-za 64 bita je razlog? Količina RAMa ti je za današnje potrebe je ispod granice za ugodno korištenje OSa. Tek količina iznad 4GB te tjera na 64bita ili neke specifične (server) potrebe. Pošto nemaš dovoljno rama (i ostatak PCa) za te potrebe, uzmi 32 bita.
Uzmi 32 bita???? WTF.... Količina rama uopće nema veze sa 32 ili 64 bitnom verzijom OS-a. Ako me pamćenje ne vara njegov procesor Celeron je 32 bitni procesor i na njemu ne može vrtjeti 64 bitne instrukcije. Tako da "MORA" uzeti 32 bitnu verziju (x86).
Druga je stvar što 32 bitni OS ne može alocirati memoriju iznad 4GB (može sa nekim softverskim trikovima), ali to su kruške i nemaju veze sa njegovim jabukama (Celeron proceosorom)
ak imas ati karticu nemoj odabrati uopce linux najbolji linux je ubuntu ali on bas ne voli ati a pogotovo slabo radi s wineom ISPROBAO na svome kompu pogledaj mi konfiguraciju pa ti vidi oces ti linux il ne ja sam odusta jer sam se davio 2mj s time da popravim i davio sve na svim forumima u hr....al ni bilo pomoci
ak imas ati karticu nemoj odabrati uopce linux najbolji linux je ubuntu ali on bas ne voli ati a pogotovo slabo radi s wineom ISPROBAO na svome kompu pogledaj mi konfiguraciju pa ti vidi oces ti linux il ne ja sam odusta jer sam se davio 2mj s time da popravim i davio sve na svim forumima u hr....al ni bilo pomoci
Ako hoces performanse onda svaki driver treba twikati. Ja imam Intel 915, pa sam morao podesavati da mi youtube radi u full screenu bez trzanja. Ali imam i jedan komp sa ATI x1600 i tamo mi je sve proradilo bez icega. Samo sam otisao u Hardware nesto (sad sam na windowsima, ne da mi se ici gledati) ili kliknuo na ATI da zelim ATI drivere i to je to. Odmah je proradilo.
Ako hoces performanse onda svaki driver treba twikati. Ja imam Intel 915, pa sam morao podesavati da mi youtube radi u full screenu bez trzanja. Ali imam i jedan komp sa ATI x1600 i tamo mi je sve proradilo bez icega. Samo sam otisao u Hardware nesto (sad sam na windowsima, ne da mi se ici gledati) ili kliknuo na ATI da zelim ATI drivere i to je to. Odmah je proradilo.
ovako je bilo kod mene bez drivera sve radilo osim 3d grafike s driverima sve radi dok ne resetiram komp a onda mi ni slike na kompu nema :-))
Linux Mint 7 definitivno.
Za mene najlakši za korištenje i nemam problema vezanih za prikaz videa.
Koristim live cd verziju koja ima ugrađene kodeke.
da i ja mislim da je taj dobar samo me zanima isto kak taj stoji s driverima a ati??
Lijep je ovaj Mint, ali ima jedan problem oko njega i svih ostalih. Kad god naletim na neki problem (recimo aircrack i kako raditi s njim) nadjem uputstva samo za Ubuntu. Evo jednostavno pitanje, pokusaj naci instalaciju crackanih drivera za Linksys USB mreznu. Jedino sto nadjes je kako to napraviti na Ubuntuu.
Bilo bi zanimljivo vidjeti kako sada stoje distribucije po poularnosti na desktop racunalima, vjerujem da je Ubuntu daleko prvi.
Ubuntu 9.04 ja ga imam super je
Ista ti uputstva inače vrijede za Mint, jer Mint nije ništa doli malo tweakani Ubuntu.
Je li? Onda cu bas probati jer mi se svidja kako izgleda.
Odlican link, taj bi trebao u sticky da svi pocetnici mogu izabrati pravu verziju.
Pogledao Mint i skuzio zasto je meni Ubuntu dobar. Ja cim ga instaliram stavim Avant Window Navigator i Mac ikone (ne napravim sve kao Mac, ali uzmem Mac kurzor za misa i ikonice, malo kombiniram Human i Mac) i to mi je draze nego start gumb princip kao kod Windowsa i Minta. Programi su mi u AWN-u, a ako bas nesto posebno trebam onda idem gore na meni (doljnji meni potpuno ugasim).
Ovo je dobro za one koji prelaze sa Maca na Linux, ali ako netko prelazi sa Windowsa na Linux onda mi se Mint cini bolji izbor.
Mint je ubiti malo uljepšani Ubuntu. Dobar je jer ima dobre repository-e ali ne toliko koliko Ubuntu. Uglavno bi za početnike preporučio nešto kao Ubuntu jer je user friendly tako da je lakše raditi s njime dok se čovjek ne privikne. Kasnije kad se upoznate s linuxom onda možete odabrati distribuciju po želji i po potrebi, odnosno za što vam trebaju (posao, programiranje, serveri ili kao regularni OS).
Uglavnom distrowatch je ok samo treba malo pripaziti na to jer početnik bi mogao skinuti neku distribuciju koja nije baš "za sve" i zamrziti linux zauvijek. :)
Dobar je jer ima dobre repository-e ali ne toliko koliko Ubuntu.
Netočno. Mint koristi Ubuntuove repozitorije + jedan svoj mali repozitorij za alate specifične za Mint.
Pardon, u pravu si. Mislio na jednu drugu distribuciju.
Ali uglavnom, Mint je super, ima najviše hitova (prešao Ubuntu), ali isto tako malo je zahtjevniji što se grafike tiče.
Moja preporuka ti je ubuntu. Koristim ga već duže vrijeme i jako sam zadovoljan