Koji Linux i koji soft

poruka: 42
|
čitano: 8.897
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Koji Linux i koji soft

Prvo, da nebi bilo zabune, nemam pojma o Linuxu, a imam jedan comp viška za kojeg mi ni na kraj pameti nije kupovanje Windowsa, a želio bih imati sve po zakonu.
Intersira me otprilike ovo:
- koja distribucija je OK za totalne početnike

- koji soft preporučate da se stavi gore

- jel postoji Ok prog za SS2 i  TV kartice + obrada i gledanje videa snimljenog videokamerom

- kako je sa licencama za Linux i soft koji ide gore?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Koji Linux i koji soft
tintin kaže...

Prvo, da nebi bilo zabune, nemam pojma o Linuxu, a imam jedan comp viška za kojeg mi ni na kraj pameti nije kupovanje Windowsa, a želio bih imati sve po zakonu.

- jel postoji Ok prog za SS2 i  TV kartice + obrada i gledanje videa snimljenog videokamerom

- Manje više su sve zastupljenije distibucije prilagođene na način da će ih konvertiti s windowsa moći instalirati i koristiti. Nekako prevladava mišljenje da je Mint najprihvatljiviji za početnike. Moja preporuka je da skineš neke od distribucija i pokreneš ih kao Live te sam odlučiš. Sve potrebne Linkove možeš naći ovdje, s desne strane imaš rang listu najposjećenijih stranica Linux distribucija (nadam se da sam dobro preveo). Isprobaj: Mint, Ubuntu, openSUSE, Fedoru i Debian (ne nužno ovim redom).

- Svaka distribucija ima softver centar (nešto kao app store) iz kojeg možeš instalirati ono što ti treba. U inicijalnoj instalaciji imaš sve što trebaš za kućnu upotrebu.

- Što se tiče TV kartice tu je veliki problem s proizvođačima istih koji jednostavno ne doživljavaju Linux i ne daju podršku za isti. Ako imaš sreće možeš ju upogoniti alternativnim metodama (ja nisam imao sa dvije kartice).

- Većina toga je besplatna, međutim imaš i softvera koji nije besplatan. Teško je na prvu odgovoriti globalno, rekao bih ovako za normalnu uredsku upotrebu i za kućno korištenje imaš sve aplikacije besplatne.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
tintin kaže...

Za tebe,Gentoo {#}

Haha,šalim se,naravno. Ako nisi isprobo Linux,instaliraj Mint prvo,najjednostavniji je za početnike,i ima velik broj korisnika tako da ako naiđeš na neki problem već će biti sigurno riješen na netu. 

Mint je jednostavan za korištenje,ima software-center za instalaciju programa (dakle jedno mjesto di imaš listu svih programa po kategorijama) i imaš otprilike 36610 programa...ako nebudeš nešto znao kako napravit pitaj vamo. I da,večina distri (Ubuntu,Mint,Fedora,bla bla) dolaze sa predinstaliranim programima. Dakle sve što ti treba za čitanje i pisanje mejlova,dokumenata,dobiješ neki browser,večinom Firefox,i tako to za normalni rad na kompjuteru. Kad budeš instaliro stavi particiju ext4,a ne NTFS ko u Windowsima. 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
Koji Linux i koji soft

Trebam li za Linuxe što od firewalla, antivirusa, antispaywera i ostalih sigurnosnih alata ?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne, ne i ne. Linux nema problema sa malwareom. Jedna od najvažnijih prednosti linuxa u odnosu na windowse.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
odjavljen
Koji Linux i koji soft

nikad dovoljno opreza na tom polju imas clam antivirus http://www.clamav.net/lang/en/

i nod anitvirus za desktop usere http://www.eset.eu/products/nod32-for-linux

ima ih jos kad se sjetim napisem,sta se tice samih firewala nisam naisao na niti jedan da je toliko dobar kao npr Outpost firewall za windowse svi su mi nekako šćeti za linux desktop usere po tom pitanju...I imao sam neki problema sa Firestarterom,uglavnom nisu user friendly...

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.3.2012 18:35 (Nitro233).

2 3 hvala 1
15 godina
neaktivan
tintin kaže...

Trebam li za Linuxe što od firewalla, antivirusa, antispaywera i ostalih sigurnosnih alata ?

Ne. Linux je siguran operativni sustav (ajde,kernel) ali ne iz razloga (dobro,djelomično) što se autori virusa fokusiraju za Windows platformu,nego zato što je Linux dosta siguran,ima dobru zaštitu,recimo,tijekom instalacije,deinstalacije,modifikacije programa ili nečeg drugog ili trečeg,pita te za lozinku. Evo primjer,surfaš netom,pokupiš virusom kad odjednom pita te sustav za lotinku da bi se instalacija dovršila. Ti razmišljaš,i skontaš da nisi nikakvu instalaciju pokrenio,stisneš Cancel i ko da ga nisi nikad ni pokupio. (Ako sam negdje pogriješio,ispravite me)...

Sum_of_all_fears kaže...

Ne, ne i ne. Linux nema problema sa malwareom. Jedna od najvažnijih prednosti linuxa u odnosu na windowse.

Točno tako!

Nitro233 kaže...

nikad dovoljno opreza na tom polju imas clam antivirus http://www.clamav.net/lang/en/

i nod anitvirus za desktop usere http://www.eset.eu/products/nod32-for-linux

ima ih jos kad se sjetim napisem,sta se tice samih firewala nisam naisao na niti jedan da je toliko dobar kao npr Outpost firewall za windowse svi su mi nekako šćeti za linux desktop usere po tom pitanju...I imao sam neki problema sa Firestarterom,uglavnom nisu user friendly...

Lol,pa šta će se time opterećivati,uopće mu netreba nikakav AV niti FW...po meni Antiviruse i Firewalle za Linux netreba ni pravit...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
odjavljen
Koji Linux i koji soft

Kod linuxa i virusa za linux stvar je u tome što svaki dan vrlo velika grupa ljudi, što amatera što profesionalaca, "češlja" kod iz raznih razloga. U toj hrpi ljudi, kad netko primjeti problem ili bug koji bi mogao biti iskorišten za malware obično prijave to ili pak odmah naprave patch. U idućem updateu patch je uključen. MS apdejta svoje OSeve jednom mjesečno dok se razne distre linuxa updateaju puno češće što i ne ostavlja neki velik prostor piscima virusa.

Osim toga, linux kernel je drugačije dizajniran od Windows kernela i ovlasti su postavljene drugačije. Na windowsima postoji hrpa načina da se neovlašteni kod nekako pokrene dok je na linux kernelu to ograničeno. Svaka "sumnjiva" radnja tj. radnja koja utječe na sam sistem i njegove fajlove traži neki oblik sudo/root ovlasti. Windowsi su se pod zadnje sredili na tom području (UAC, pa čak i DEP) ali na linuxima postoji daleko manja šansa da će neki proces dobiti ovlasti koje ne smije imati.

Druga stvar je korisnička glupost i dozvoljavanje instalacije/pokretanja svega i svačeg. Danas prosječnom Linux useru koji ima imalo mozga u glavi (preduvjet za samostalno korištenje računala) ne treba nikakav AV niti firewall na linuxu. Možda jedino iz čiste pristojnosti prema windows userima ako im želimo počistiti USB stickove i eksterne HDDove.

P.S. Nije točno da linux nije zanimljiv piscima virusa i malwarea zbog malog tržišnog udjela. Razmislite na čemu se vrti valjda 90% web servera i još više specijaliziranog hardvera? Neki oblik linuxa. Linux drži ogromni udio na serverskom tržištu koje je možda i zanimljivije i profitabilnije za malware od kućnih korisnika. Tako da, udio ne znači ništa (osim u slučaju OSXa)

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
tintin kaže...

Drajveri za SkyStar2 dolaze u svakoj distribuciji Linuxa. Za gledanje satelitskih programa možeš koristiti program Kaffeine. Program je pisan za KDE ali radi i na GNOME. Jednostavno je skenirati programe, slično kao u DVB Vieweru ili ProgDVB na Windowsima. Nećeš moći otključavati programe jer već duže vrijeme se ne ažurira verzija VPluga za Kaffeine, tako da ćeš moći gledati samo nekodirane programe.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.
16 godina
Koji Linux i koji soft
A kakva je situacija sa win programima, mogu se kako natjerati da rade u linuxu (legalni dvbviewer)?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tintin kaže...
A kakva je situacija sa win programima, mogu se kako natjerati da rade u linuxu (legalni dvbviewer)?

Dosta njih radi preko Winea. Pogledaj ovdje za ono što te zanima.

14 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

Ne samo za linux nego i za unix distribucije kao sto je FreeBSD postoje razliciti virusi,a sto tice tvrdnje da ne treba firewall reci to onima u CERN-u sta su rabili Scienitific linux distru pa su im Grci upali u sustav,od tada im sistem vise nije direktno spojen na net.Normalnom desktop useru koji ne drzi nista vrijedno na kompu mozda to nece biti vazno al nemoj lupetat bezveze bar se prvo raspitaj eto na linux.hr-u

16 godina
uss kaže...
tintin kaže...

Drajveri za SkyStar2 dolaze u svakoj distribuciji Linuxa. Za gledanje satelitskih programa možeš koristiti program Kaffeine. Program je pisan za KDE ali radi i na GNOME. Jednostavno je skenirati programe, slično kao u DVB Vieweru ili ProgDVB na Windowsima. Nećeš moći otključavati programe jer već duže vrijeme se ne ažurira verzija VPluga za Kaffeine, tako da ćeš moći gledati samo nekodirane programe.

...kakva je situacija sa Hadu pluginom?

16 godina
tintin kaže...

Sa Wine emulatorom možeš pokrenuti većinu windows aplikacija, ali sa DVBViewerom to nije moguće jer koristi neke funkcije koje emulator ne može obezbijediti. DVBViewer pristupa dirktno drajveru od SS2 kartice, a pošto očekuje windows drajver, linux drajver je beskoristan. Za prikaz slike DVB Viewer koristi dekodere, filtere, splitere koje pronalazi na Windowsima tako da na Linuxu neće raditi.

Možeš probati i ME-TV aplikaciju za Linux, koja je doduše malo slabija od Kaffeine. Kažem ti ako ne koristiš plugine za otključavanje programa Vplug i razne CardSharng dodatke Kaffeine ti je sasvim dovoljan da gledaš nekodirane programe.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.
16 godina
Koji Linux i koji soft

Kako napraviti dual boot sa win7, da isprobam kako radi na full instalaciji prije nego "ubijem" winse ?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zašto dual boot za isprobavanje? Rađe isprobaj Live CD ili ga instaliraj na USB. Ako baš želiš dual boot minimalno što trbaš je još jedna particija za Linux.
16 godina
tintin kaže...

Ubuntu 11.10 podržava ss2 ,samo instaliraj kafeine player.

x
15 godina
neaktivan
tintin kaže...

Kako napraviti dual boot sa win7, da isprobam kako radi na full instalaciji prije nego "ubijem" winse ?

Ovo što je Mario.L_hr reko...

mario.L_hr kaže...
Zašto dual boot za isprobavanje? Rađe isprobaj Live CD ili ga instaliraj na USB. Ako baš želiš dual boot minimalno što trbaš je još jedna particija za Linux.

Dakle pri pokretanju instalacije imaš opciju očeš pokrenut LiveCD (ulazak u sustav bez instalacije,dakle testiraš itd.) ili instalirati..ajd ček dat ću ti sve što trebaš imat...sec..

15 godina
neaktivan
Koji Linux i koji soft

Ovako,distra za tebe je Linux Mint.

32 bitna verzija download: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=94

64 bitna verzija download: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=95

Imaš mnoštvo predinstaliranih aplikacija na Mintu. Dakle,skini .iso fajl,sa bilo kojeg mirrora,skini program  Unetbootin (ovdje: http://unetbootin.sourceforge.net/ ) te sa njime "sprži" oliti "Instaliraj" .iso fajl na USB stik. Kada to napraviš,u BIOS-u namjesti da se boota sa "Removable" (ako nešto ne razumiješ,reci). Ubaci stik,i dok se kompjuter pali,stišći F9,i onda odaberi "Removable" i onda odaberi "Start Linux Mint"..i onda češ "ući" u Mint,i onda češ vidit kako stvar radi,i onda na Desktopu imaš ikonu "Install Linux Mint" i to pokreni i slijedi upute. Ali!! Prije instalacije napravi particiju od 20 GB na koju češ instalirati Mint. I da,pri instalaciji samo prebaci particiju u ext4,a ne NTFS ko u Windowsu. Instalacija nemože biti lakša,ako zapneš pitaj. Kad instaliraš,kad pališ komp pitat će te očeš ući u Windows 7 ili Linux Mint,tako da ako trebaš neki program na Winu koristit što na Linuxu nema samo uđeš u Windows....eto,to je ukratko to,ako trebaš nešto,pitaj ekipu ovdje(1domagoj1,sum_of_all_fears,Mario.L_hr,ihush,kakapo su najiskusniji,ako sam nekog zab. spomenut,ispričavam se :P )...et,sretno...

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware

16 godina
odjavljen

Dal koristiš linux? Ja koristim Mint već skoro 2 godine. Laptop je poprilično "prometan", svakodnevno kopiram svašta po stickovima i ext hddovima. Torrent je non-stop upaljen. I zamisli, u 2 godine niti jedan problem. U 2 godine niti jedan proces niti išta slično nije zatražilo sudo ovlasti (a da ja nisam to prethodno pokrenuo).

Poanta ovoga? Prosječni, kućnu user neke popularne linux distre (Mint, Ubuntu, Fedora, Debian), vrlo, vrlo vjerojatno neće naletjeti na virus. Ako i naleti, šanse za to su jednake kao i mogućnost iznenadnog otkazivanja hard diska.

17 godina
neaktivan
Koji Linux i koji soft

ja bi stavio novi ubuntu i zanima me moram li raditi particiju prije instalacije ili to mogu u tijeku instalacije!?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji Linux i koji soft

i da, ubuntu nudi opciju instaliranja preko Wubija pa me zanima da li ću moći korisiti sve opcije linuxa ako ga tako instaliram, a sa strane bi htio imat win7 kao dosad!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
BoDdAH kaže...

ja bi stavio novi ubuntu i zanima me moram li raditi particiju prije instalacije ili to mogu u tijeku instalacije!?

BoDdAH kaže...

i da, ubuntu nudi opciju instaliranja preko Wubija pa me zanima da li ću moći korisiti sve opcije linuxa ako ga tako instaliram, a sa strane bi htio imat win7 kao dosad!

Wubi zaboravi i nemoj ni pokušavati ništa s njim. Možeš sve odraditi kroz instalaciju a možeš napraviti tri particije prije same instalacije. Jedna za /, jedna za /home i jedna za /swap. Zgodno je napraviti i particiju za grub. Ako se ne želiš zezati biti će ok i jedna. Važno je da ti FS bude ext4 a ne npr ntfs.
13 godina
neaktivan
Koji Linux i koji soft

Za Ubuntu moraš kao i za svaki drugi sustav raditi posebne particije.

A što se tiće Wubija, dobar je tek za malo isprobavanja. Sa sticka u Live modeu je puno ugodniji za korištenje.

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mogu li odradit sve particije tijekom instalacije jer se nebi sad išao igrat sa particijama u win? ovaj wubi mi je fora jer se instalirao kao win program pa ga uvijek mogu izbrisat!

14 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

Dal koristiš linux? Ja koristim Mint već skoro 2 godine. Laptop je poprilično "prometan", svakodnevno kopiram svašta po stickovima i ext hddovima. Torrent je non-stop upaljen. I zamisli, u 2 godine niti jedan problem. U 2 godine niti jedan proces niti išta slično nije zatražilo sudo ovlasti (a da ja nisam to prethodno pokrenuo).

Poanta ovoga? Prosječni, kućnu user neke popularne linux distre (Mint, Ubuntu, Fedora, Debian), vrlo, vrlo vjerojatno neće naletjeti na virus. Ako i naleti, šanse za to su jednake kao i mogućnost iznenadnog otkazivanja hard diska.

to sto ti ne znas za problem ne znaci da ga nemas,malo se bolje ipak raspitaj kod  iskusnih korisnika linuxa u vezi samog os-a i virusa namjenjih njemu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 20:21 (Nitro233).
14 godina
neaktivan
BoDdAH kaže...

mogu li odradit sve particije tijekom instalacije jer se nebi sad išao igrat sa particijama u win? ovaj wubi mi je fora jer se instalirao kao win program pa ga uvijek mogu izbrisat!

Možeš, naravno. Samo moraš paziti da ne pregaziš windowse. Najbolje ti je napraviti praznu particiju po mogućnosti različite veličine (kako bi smanjio mogućnost zabune). Puno ljudi ima problema s Linuxom instaliranim preko wubija te potpuno prekriže Linux. Ako želiš isprobavati tu su ti Live CD, instalacija na USB, instalacija na virtualni stroj. I da bitna stvar je koji boot Manager želiš koristiti grub ili bcd. To moraš odlučiti kod instalacije Ubuntua.
16 godina
Koji Linux i koji soft

Ako pokrenem LiveCD distribuciju (ili sa USB sticka) na hard disku ne ostaju nikakvi fajlovi (tragovi) Linuxa ?

0 0 hvala 0
17 godina
Koji Linux i koji soft

Kad je vec rasprava, da upitam. Kakav je Wine sa igrama i autocadom? Gamer sam a rado bih na Linux, jedino me to sprijecava. Sto se ostalih programa tice, skoro sve ima zamjenu.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice