.. pisao sam retard jezikom i nisam siguran u konkretne podatke ...
- slažem se.
Prosipanja kao frend s fera koji radi viruse.
Kao i FS i tebi znane činjenice... - Argument protiv? Nema. Jer nema blage veze s vezom.
Bilo bi zgodno da Buhaha odgovori (prokomentira) na ove ''činjenice'', jer znam da zna.
necemo previse u off topic, ali instaliraj kako sam ti poslao u meseđ i pali vozi gasi... samo nastelaj particije /, /home i swap i to je to.. :)
i ne treba antivirus s obzirom da si pocetnik i postoji jedna cinjenica a ta je da ne rade bas virusi(vindovs) na ext4 filesistemu i da NE prelaze na windows ako je u dualbutu sa linuxom, a ako netko ima argument protiv neka DOKAZE!
- Zašto bi ext4 bio povezan s nečim? Jednako, multiboot?
Naravno, kad bi virus tako prelazio s OSa na OS to bi bilo 'po duhu svetom'. Tako da tvoj argument zapravo (neobično, točno) stoji. Ali samo zato jer nema nikakve veze jedno s drugim.
Scenario je ovakav: autor koristi linux za download nekog softwarea, recimo s nekog sumnjivog ali izuzetno 'jeftinog' torrenta. Skine tako besplatan ISO image recimo igre... ali ne za linux, nego za windowse.
Zašto za windowse? Pa odgovor je, dualboot i igre. To što se linux nije zarazio nema nikakve veze s tim da će možda zaraziti windowse. Jednako ako taj ISO sprži frendu...
Ako je virus za windowse, nikakvim čudom se linux ili neki drugi OS nemože zaraziti, pa čak ni starija verzija windowsa... Ali virus je tu, u fileu...
Kad u toj priči dualboota nebi bilo linuxa, bila bi jasnja ideja autora, tj što misli raditi pod linuxom. Najvjerojatnije samo skinuti igru i igrati se pod windozama... (nešto drugo? - onda mu i nije potreban AV..)
Scenario 2: Recimo da je nosio USBdisk u foto studio (slike) i tamo pokupio neki virus, tad je sigurnije poskenirati to pod linuxom jer mu win-virus nemože apsolutno ništa, dok pod windowsima i ako ima antivirus ipak može proći... (u suprotnom bi virusi bili istrbljeni). Dali tad antivirus ima smisla na linuxu? -mislim da da.
Zapravo je i foto studio mogao imati linux PC za tu namjenu upavo zato da eliminira takve probleme... i da ne širi virus.
@ mihael, primjeti da u ovim primjerima nije važan linuxov FS, može i floppy s FAT12. Ili ako je mrežno sharean disk, tad je njegov FS ili OS apsolutno nevažan... Može biti i Mac-OSX, svejedno, pa čak i windows i neće se zaraziti, jer file se ne pokreče na serveru, nego ga pokreće kijent na svom računalu. = Internet.
AV u 99% slučajeva nije potreban pod linuxom. To ne znači da ga se nesmije imati... ima i razloga ZA.
-Tema je otišla van postavljenog pitanja, ali je dobra za primjer, dogme i zablude koje masa neupućenih prenosi ''jer su tako negdje čuli'' ili misle da je tako.. mitovi postaju fakti, dok sama tema postaje flamersko prepucavanje oko inače sporedne stvari (AV na linuxu..).
- Ipak, potrebne su i takve teme... pa možda nije vrijeme za lock? ili ipak je?
8 | lock |
---|---|
0 | nastavak...(flamewars) |
0 | radler |