Kako uvesti LINUX u tvrtku

poruka: 66
|
čitano: 12.433
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Znam da ovdje ima nogo majstora koji su "tata-mata" za ovu temu.

Zanima me kako početi s uvađanjem linuxa u tvrtku, te da li mi se to isplati.

Koji je linux najprikladniji ?

Trenutno je u firmi cca 25 računala, plus server. Na serveru se vrti Win. Server a

računala su calovi XP.

Ako imate neke preporuke i korisne savjete kako početi, slobodno mi pomognete

0 0 hvala 0
17 godina

Ja pokusavam uvesti Linux u jednu malu firmicu ali dobivam samo odbijenice jer "tko ce njima sad to uciti", bez obzira na demonstracije Ubuntua bla bla... ne zele niti cut za to :(

Posto su to sami kreteni koji neznam ni ja kako uspiju srusit komp (bez obzira na limited account), Linux bi mi (pretpostavljam) smanjio vrijeme potrebno za servis i administraciju.

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Recite za što vam služe računala u tvrtci?

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kako uvesti LINUX u tvrtku

Meni služe prvenstveno za unos podataka u jedan program (prozvodnja) baziran na sql-u.

Maliovi, tehnologija, crtanje u cadu, Office,....

17 godina

Zašto bi mijenjao, jasno mi je cijena i sigurnosta ali da li su korisnici upoznati sa linuxom?

Po meni se to ne isplati jedino ako firma to isreno želi i angažirani su to i platiti, tvoje usluge mislim.

To bi bilo ok da je firma nova i da da još nema zakupljene CAL-ove pa ni server, da ne govorim o windowsima na svakom računalu.

Ili u slućaju da ih ima malo recimo do 5 računala.

17 godina
neaktivan

što se tiče sql-a (LAMP server radi odlično te bi ti zaposlenici mogli to isprobat doma)

dovoljno je da instaliraju lamp server na (recimo ubuntu) za što je potrebno par minuta i neka se sami uvjere da nije teško.

mailovi, office također radi super u tome.

za cad i tehnologiju (to se isto misli na crtanje ili programiranje nekih pogona u tehnologiji?) bi ovdje mogao odgovoriti netko tko je uspio naći dobru alternativu na linuxu.

moj savjet je da svi ti zaposlenici u slobodno vrijeme izdvoje pola sata/sat na dan doma i neka rade na najjednostavnijim distrama tek toliko da se uhodaju u to. glupo je uopće goviriti "tko će to naučiti" ako se barem nekoliko sati ne posveti vremena osnonim stvarima u linuxu

15 godina
protjeran

Linux alternative CAD-u (neke nisu besplatne - ali možda još bolje):

http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Samo je jedan AutoCAD® Osmijeh

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

nadam se da neće opet biti rasprava od nekoliko stranica koliko je cad bolji/lošiji od alternative :)

15 godina
protjeran
The Acacia Strain kaže...

nadam se da neće opet biti rasprava od nekoliko stranica koliko je cad bolji/lošiji od alternative :)

Slažem se. Neka čovjek isproba i nek se odluči da li alternativa može zadovoljiti njegove potrebe.

17 godina
neaktivan

zanimljivi odgovori

opet znam nesta novo

16 godina
neaktivan

Jesi znao da ti baza MSSQL (vjerojatno ju koristiš) u Proizvodnji, neće raditi na Linuxu?! Da bi morao izmjeniti i program i bazu?

Proizvodnja x

E-mail         DA

Office          DA

Tehnologija ?    Imam 5 CNC strojeva, svi imaju Win OS -eve. Sumnjam da je i kod tebe drukčije.

AutoCAD      x - Vidi, ja kažem da neće, ali oprobaj ti i alternative, pa javi.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Naravno da jest. Postavljati linkove. Evo, kažem, neka čovjek proba. Ja kažem da će se vratiti na Win.

Isto kao da će netko u pola milijuna eura stroj gledati jeli Linux ili Windows. A prebaciti postojeće aplikacije kojim se koristimo je nemoguće. Svi CNCovi su proizvodi njemačke tvrtke Elumatec i svi su na Win-u.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Isto tako je lako trubiti o sebi i svojem poslu.

Pitanje je vezano uz alternative, a ne ja imam, ja znam, meni ne radi. Neka čovjek proba, pogleda ako mu može koristiti, uostalom to je i tražio. Pa nek sam odluči.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

što se tiče sql-a (LAMP server radi odlično te bi ti zaposlenici mogli to isprobat doma)

dovoljno je da instaliraju lamp server na (recimo ubuntu) za što je potrebno par minuta i neka se sami uvjere da nije teško.

za cad i tehnologiju (to se isto misli na crtanje ili programiranje nekih pogona u tehnologiji?) bi ovdje mogao odgovoriti netko tko je uspio naći dobru alternativu na linuxu.

moj savjet je da svi ti zaposlenici u slobodno vrijeme izdvoje pola sata/sat na dan doma i neka rade na najjednostavnijim distrama tek toliko da se uhodaju u to. glupo je uopće goviriti "tko će to naučiti" ako se barem nekoliko sati ne posveti vremena osnonim stvarima u linuxu

sorry, ali stvarno pričaš gluposti. odi ti u firmu i reci im neka doma sebi na privatna računala stavljaju Linux pa neka si malo isprobajau aplikacije....

hahhahhaa

svi, ali bas svi, ce te otkantati! kao, nmaju sta raditi popodne nego prcakti po linuxu!  ;-)

stvar je u tome da uprava/vlasnik mora biti impresionirana i uvjerena da prelazak na linux donosi neko poboljšanje!

u ovome slučaju to nije tako! zašto? čovjek je kupio skupe strojeve, kupio računala/server, platio licence za win (desktop) i win server, platio CAL-ove, platio autocad, platio sve i zasto da on sada to sve "baci u smece" i prede na linux? a da ne pricam o kompatibilnosti autoCAD-a sa opensource rjesenjima za CAD (vec smo o tome raspravljali).

i jos mu je baza na MS SQL-u...

a zasto ljudi uspiju "srusiti" komp (sta god to znacilo)? zato jer imaju prevelika prava!

1. svi moraju biti obicni useri (ne poweruseri)

2. group policy-em ih jos dodatno iskontroliras unutar AD-a!

i nema nikakvih zafrkancija! sigurno...

17 godina
neaktivan
sasa kaže...

sorry, ali stvarno pričaš gluposti. odi ti u firmu i reci im neka doma sebi na privatna računala stavljaju Linux pa neka si malo isprobajau aplikacije....

hahhahhaa

svi, ali bas svi, ce te otkantati! kao, nmaju sta raditi popodne nego prcakti po linuxu!  ;-)

stvar je u tome da uprava/vlasnik mora biti impresionirana i uvjerena da prelazak na linux donosi neko poboljšanje!

u ovome slučaju to nije tako! zašto? čovjek je kupio skupe strojeve, kupio računala/server, platio licence za win (desktop) i win server, platio CAL-ove, platio autocad, platio sve i zasto da on sada to sve "baci u smece" i prede na linux? a da ne pricam o kompatibilnosti autoCAD-a sa opensource rjesenjima za CAD (vec smo o tome raspravljali).

i jos mu je baza na MS SQL-u...

a zasto ljudi uspiju "srusiti" komp (sta god to znacilo)? zato jer imaju prevelika prava!

1. svi moraju biti obicni useri (ne poweruseri)

2. group policy-em ih jos dodatno iskontroliras unutar AD-a!

i nema nikakvih zafrkancija! sigurno...

otkantati? neka traži drugi posao! lako je ovdje baljezgati "jebeš šefa", fala bogu informatičke radne snage sve je više. no nisam mislio tako jednostavno. budimo realni, prelazak nikada nije, niti će biti nagli. jednostavno ljudima nagovjestiš da imaš to u planu i dobro si rekao, treba naglasiti koje su prednosti koji su nedostaci tog prelaska. izgleda da većini ekipe ovdje s foruma uopće ništa drugo ni nije pred očima osim ugovora, licenci i raznih gluposti koje treba plaćati, a ne isprobavat alternativu.

što se tiče plaćanja licenci, pa valjda je to jedan od razloga (da smanji troškove).

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 12:13 (The Acacia Strain).
16 godina

-možda netko iz HULKa ima pripremljene odgovore, prezentaciju? -Ili je to samo za novinske članke, vezano za javnu nabavu (državni aparat)...

Prijelaz je uvijek puno teži, pa tako i s OSa na OS, nego čisti start.

- Već postojeća organizacija, software, navike... -i to (stari OS i software) je već plaćeno! Dakle ne možemo govoriti o uštedi. Također niti za ostatak softwarea osim npr Ubuntua, koji je besplatan. Software sam po sebi nikad nije besplatan (ne miješati s free ili privatno-poslovnu upotrebu)

- Mislim da se na linuxu može to sve uredno odraditi, ako i ostane potreba za win-serverom, pa što? Meni je logičnije imati mrežu (redundancija) s linux+win serverom, no to su specifične potrebe.

- Problem je u već postojećem rješenju i nabrojenim 'potrebama' ... među ostalim SQL, hmmm.. -meni to zvuči kao da je rečeno 'auto koji troši gorivo', samo meni?

- Ali, recimo da navijam za prelazak, iz čiste znatiželje, predviđanje: nakon par dana natezanja, odustajanje, dok bi sama ova tema mogla potrajati puno duže... Namigiva

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

već ima takvih tema linux <-> windows i svaki put se na isto dođe

pametnije bi bilo gledat i učit kako europa sve više usvaja takve standarde, dok ovdje se to neće još 50 godina :/

16 godina
neaktivan

Malo ima ljudi koji se uopće bave problematikom poslovnih okruženja na ovom forumu. Posebno onih Linux. Zato me smeta, kad netko kaže, može to tako. Može, ali koliko treba vremena?! Živaca?

Primjer. Neki dan sam htio instalirati nagios na ubuntu. Čitav dan sam kucao u terminalu da ga instaliram. I nisam uspio. Odustao sam. Neke greške javlja... Možda nagios jest najbolji mrežni analizator, ali...čitav dan?! Nema šanse, da ga ikad opet probam instalirati.

Koliko ćeš vremena potrošiti za baze i programe, da rade na Linuxu, to samo Bog zna. Još, ako je program za rad u Proizvodnji napisan od nekih lokalnih softveraša, zaboravi. Misliš da će ga wine pokrenuti?

Koliko si spreman tetošiti inženjere, da rade s nekim šmrljCAD-om?! AutoCAD je defacto standard, uvoza i izvoza u druge programe, razmjene crteža u svijetu.

O CNC-u sam ti rekao. O kontroliranju korisnika ti je rekao sasa.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa ne rade valjda svi kompovi CAD? Sigurno neki od njih služe samo za office paket i internet, za početak na njih staviš linux. 

Jako teško da će preć u potpunosti, pogotov kad je već sve kupljeno i postavljeno, ali i forsiranje linuxa u to okružje je kao uvaljivanje medicinke djeci da igraju nogomet.

3 0 hvala 0
17 godina

Jedan pozitivan primjer: Tvrtka 'Zagora Promet' - Trogir sve svoje poslove obavlja na linuxu, distoro PCLinuxOS, prije su imali winowse, no zbog ucestalosti padanja sistema napravljen je drastican rez :) i sve savrseno funkcionira :)

looking for job! keys: CakePhp, JQuery, CSS 2/3, web 2.0
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.2.2010 21:07 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nasao si tvrtku... Zagora promet :)

Koliko ducana imaju, 10, 15?

:)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
tnakir kaže...

Nasao si tvrtku... Zagora promet :)

Koliko ducana imaju, 10, 15?

:)

Izdavačka kuća Izvori ti je u potpunosti na Ubuntu-u.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
17 godina

Ma cuj...

Neke firme se mogu kompletno prebaciti na Linux... Pogotovo je lako prebaciti novinara ili sto ti ja znam. Evo dvojica mojih kolega su nadobudno rekli "je*o ja windowse, idemo mi na Fedoru/Ubuntu"... I tako su se oni lomili 2 tjedna sa tim linuxom jer im pola stvari nije radilo, SIP phone je pucao (pa cak i vise njih), neki programi im nisu dovoljno dobro radili, za neke nisu nasli alternativu, sa driverima su krv propisali... Da napomenem, kolege imaju dosta iskustva sa Linuxom, nije da su noobovi... I nakon dva tjedna nasladjivanja samnom (eto tebi tvoji windowsi...) su rekli... "je*o ja Linux", i kupili Win 7 koje su setapirali u roku od par sati i evo ih dan danas na njima...

Takodjer se sa kolegom znam podbadat Win server vs CentOS server (konkretno pricam o Web serverima)... vrtimo i jednu i drugu varijantu... Jedan od ove dvojice kolega non stop kenjka protiv Win2003/08 servera kao Linux je ima vecu mogucnost konfiguracije, mogucnosti su mu ogromne bla bla... A kada god imamo problema sa serverom u pitanju je linux server :)

Eto toliko o tome...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Saga o windowsima.

Zato postoje ljudi koji se plate koji sve konfiguriraju i nema problema. Uz put budi rečeno, 70% svjetskih servera vrti neki linux. To je dovoljan podatak. Nesposobnost odabira i konfiguracije je druga stvar. Widowsi jednostavno nikada neće biti jači od linuxa u networkingu zbog jedne jednostavne stvari, a to je jer su closed source. Linux serveri, PHP i MySQL praktički vladaju internetom. :)

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mislim da je ovdje tema (poslovni) korisnici, a ne serveri, pa tako 90% korisnika koristi Windows.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Smooth Operator kaže...

Mislim da je ovdje tema (poslovni) korisnici, a ne serveri, pa tako 90% korisnika koristi Windows.

Recimo, zašto ti koristiš backtrack? Hacker nisi, stručnjak za IT nisi, zašto onda koristiš linux? Zašto ne koristiš samo windows? Belji se

Da, koristi 90%, ali to je zbog monopola koji microsoft ima. Vjerujem da od tih 90% njih barem 30-40% može preći a linux bez štete poslovanju. Sve je to politika.

Ali nebitno, tko voli nek izvoli. Zato se zove alternativa, a ne konkurencija.

16 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

Recimo, zašto ti koristiš backtrack? Hacker nisi, stručnjak za IT nisi, zašto onda koristiš linux? Zašto ne koristiš samo windows? Belji se

Da, koristi 90%, ali to je zbog monopola koji microsoft ima. Vjerujem da od tih 90% njih barem 30-40% može preći a linux bez štete poslovanju. Sve je to politika.

Ali nebitno, tko voli nek izvoli. Zato se zove alternativa, a ne konkurencija.

Koristim ja mnogo toga. Samo to što ja koristim, neznam kako će pomoći diskusiji ili autoru teme.

Odakle ti brojke, može preći 30-40% bez štete? Dubinske analize?!

15 godina
protjeran
Smooth Operator kaže...

Koristim ja mnogo toga. Samo to što ja koristim, neznam kako će pomoći diskusiji ili autoru teme.

Odakle ti brojke, može preći 30-40% bez štete? Dubinske analize?!

Nikako, to je istina.

Iskustvo. Ono što tebi fali Osmijeh

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice