Pozdrav, prije nekog vremena sam se počeo jako interesovati za Linux. Vljeo bih da "krenem" da učim sve što je vezano za ovaj OS. Mislim na njegove distribucije i sve ostalo a kasnije ako budem napredovao imam volje i za učenje administracije servera koji su podignuti na Linux-u. Intersuje me kako da krenem, odakle, da li ima neka Linux biblija ili neke referentne tačke sa kojih bi krenuo, kao da krećem sa nekim programskim jezikom...
Kako početi?
- poruka: 6
- |
- čitano: 8.876
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo što ima na jezicima u regionu:
Unix i linux, zatim ako si član akademske zajednice
Administriranje linux sustva, a kada odabereš distribuciju
ona "peglaš" po njezinoj dokumentaciji.
Linux je "pokretna meta", tj. brzo se razvija, pa su ti one
gore knjige malo zastarjele, ali su ti dovoljne da shvatiš
"anatomiju" operativnog sustava.
Da li bi mi više kao početniku preporučili Linux Mint ili Ubuntu (14.10), mislim koja distribucija ima bolju dokumentaciju? I koja bi distribucija bila bolja za kasnije radi učenja o administraciji servera?
Iskreno ne znam koju ti konkretno distribuciju preporučiti,
iz razloga jer neznam koje je tvoje predznanje.
Mogu ti ponuditi samo svoje iskustvo. Linux mint nisam
koristio, ali koliko sam čitao recenzije to ti je čisto desktop
distribucija.
Ubuntu sam koristio za desktop, ali postoji i server verzija.
Kod Ubuntua mi se nije svidjelo korisničko iskustvo (eng.
user experience), sve mi je bilo nekako skriveno, iako
ako znaš i uporan si do svega možeš doći iz terminala.
Prije u Ubuntua koristo sam OpenSuSE, i svidjela mi se
najviše po tome jer ima Yast iz kojeg može konfigurati
gotovo sve aspekte sustava.
Također imali su dobru dokumentaciju u .pdf-u, ali
su to rasturili, sad imaju na sajtu opensuse.org
službenu dokumentaciju u html-u.
Što se tiče servera imaš dokumetaciju od Novell-a,
na suse.com za suse enteprise server (koji se plaća,
ili pokušaj izmoliti licencu besplatno za nekomercijalne
svrhe - u svrhu učenja.)
Sve u svemu kod učenja linuxa javlja se problem
kokoši i jajeta - što je prvo. Isprva će ti biti sve malo
zbunjujuće, ali kako bude što više učio i upoznavao
sustav to će ti se na kraju sve povezati.
Pozdrav, prije nekog vremena sam se počeo jako interesovati za Linux. Vljeo bih da "krenem" da učim sve što je vezano za ovaj OS. Mislim na njegove distribucije i sve ostalo a kasnije ako budem napredovao imam volje i za učenje administracije servera koji su podignuti na Linux-u. Intersuje me kako da krenem, odakle, da li ima neka Linux biblija ili neke referentne tačke sa kojih bi krenuo, kao da krećem sa nekim programskim jezikom...
evo materijala:
https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:uvod_u_linux
CentOS 7 ću ti preporučiti i to minimal instalaciju, bez GUI-a. Ako hoćeš GUI nakenjaj si windowse, nema boljeg od toga i točka. CentOS bi trebala biti byte-to-byte kopija popularnog i razvijenog Red Hat-a koji se preferira za servere, ali koji košta nešto novčića... Imaš na stranicama redhata kvalitetne dokumentacije kolko god hoćeš baš za tu distribuciju ali prije toga LPIC-1 i LPIC-2 knjige od Roderick W. Smitha.
Ne zamaraj se previše stvarima tipa upravljanje hardverom i kompajliranje kernela jer ako te stvarno linux zanima u takve detalje nemoj se uopće bavit računalima nego kemijom. Od 7. osnovne do kraja sveučilišnog znanstvenog poslijediplomskog doktorskog studija.