GRUB, kako dalje?

poruka: 22
|
čitano: 4.519
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

nisam baš ufuran u linuxe. imam windows 7 ultimate RC na C disku, a na U disku linux ubuntu. nakon što sam instalirao ubuntu, kaže mi da rebootam (instaliravao sam sa windowsa, preko wubija). nakon što ga restartam i između win7 i ubuntu stisnem ubuntu otvori se GNU GRUB 1.97 beta 4 i ne znam kako dalje. može molim vas hitna pomoć.

CPU: Core i7 920 2.66GHz GPU: Sapphire HD 4890 1GB MB: Gigabyte X58 Ultra Durable RAM: 6GB DDR3 1600MHz Corsair HDD: 640GB WD KUĆA: ANTEC 300 OS: Windows 7 Ultimate 64bit TIPKOVNICA: Logitech
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: GRUB, kako dalje?

ček.. koju si particiju odabrao kada te u wubiu pitalo za instalaciju?

wubi ti se instalira unutar windows particije (ako nisi znao), tako da i deinstalacija ubuntua koji je instaliran preko wubia se radi na particiji windowsa.

nisam skužio ovo "U disku"..

a to "kako dalje"... jel piše kakav error ili neš?

17 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

Možda misli na U:\>, ali zar ne prikaže GRUB meni?

Faith is only fiction.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ne, trebao bi biti od windowsa boot manager. grub se ovdje ne konfigurira kao što je kada se ubuntu instalira zasebno na jednoj particiji pa je potrebno konfigurirat.

otprilike ovako bi trebalo izgledat

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide?action=AttachFile&do=get&target=boot-screen.jpg

17 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

Ehh, nisam koristio wubi. Nek proba srediti MBR s EasyBCD 2 beta(ima podršku za GRUB2)

Faith is only fiction.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa da, al i dovoljno je da preko live CD-a digne ubuntu, pa preko gparteda (partition editora) si otkine komad jedne particije, formatira u ext3 i na to stavi ubuntu.

no ako želi wubi samo za isprobat onda ok.

17 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...

pa da, al i dovoljno je da preko live CD-a digne ubuntu, pa preko gparteda (partition editora) si otkine komad jedne particije, formatira u ext3 i na to stavi ubuntu.

no ako želi wubi samo za isprobat onda ok.

To je najbolje ako želi koristiti ubuntu, a wubi za eksperimentiranje Osmijeh

Faith is only fiction.
17 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

za ekperimentiranje je najbolje instalirati virtualbox

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

za ekperimentiranje je najbolje instalirati virtualbox

word! ;)

16 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

instalirao sam na U:\ disk. prošao sam ono kad se upali komp i onda da biram između bootanja win7 i ubuntu. to stisnem ubuntu i onda mi se pojavi grub ali ništa ne mogu stisnuti. samo je crno i piše nešto kao stisnite tab za više operacija. izgleda kao sučelje od onog najstarijeg pascala.

CPU: Core i7 920 2.66GHz GPU: Sapphire HD 4890 1GB MB: Gigabyte X58 Ultra Durable RAM: 6GB DDR3 1600MHz Corsair HDD: 640GB WD KUĆA: ANTEC 300 OS: Windows 7 Ultimate 64bit TIPKOVNICA: Logitech
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
nukeman kaže...

instalirao sam na U:\ disk. prošao sam ono kad se upali komp i onda da biram između bootanja win7 i ubuntu. to stisnem ubuntu i onda mi se pojavi grub ali ništa ne mogu stisnuti. samo je crno i piše nešto kao stisnite tab za više operacija. izgleda kao sučelje od onog najstarijeg pascala.

čudni su tvoji problemi.. to se obično ne dešava

šta te košta instalirati ga direktno u boot sa win, a ovo obrisati jer je sra*e, bolje imati i u virtual boxu nego u wubi-u, barem mu možeš swap file napraviti

17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...
nukeman kaže...

čudni su tvoji problemi.. to se obično ne dešava

šta te košta instalirati ga direktno u boot sa win, a ovo obrisati jer je sra*e, bolje imati i u virtual boxu nego u wubi-u, barem mu možeš swap file napraviti

i wubi radi swap file koji se koristi na temelju raspoloživog RAM-a

16 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

a kao se radi s tim virtual boxom?     već imam jednu slobodnu particiju za linuxe pa bi najrađe na tu particiju instalirao ako se ne može s windowsim skupa staviti

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nukeman kaže...

a kao se radi s tim virtual boxom?    već imam jednu slobodnu particiju za linuxe pa bi najrađe na tu particiju instalirao ako se ne može s windowsim skupa staviti

instaliraj program virtualbox, prvo ga preuzmi ovdje:

http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

u documentationu imaš postupak kako se radi

ako zapneš kamo javi..

15 godina
protjeran

i wubi radi swap file koji se koristi na temelju raspoloživog RAM-a

znam da radi ali to što on napravi kao i da nije napravio ništa, kolko mu je mogao staviti swap - 200mb

16 godina
nukeman kaže...

a kao se radi s tim virtual boxom?    već imam jednu slobodnu particiju za linuxe pa bi najrađe na tu particiju instalirao ako se ne može s windowsim skupa staviti

-virtualne mašine kao vbox, vmware, vPC... (VM) koriste kao običan file, ne direktno disk, (mada se može i to), to je (kao) image za CD-DVD i slično se može mountati. Prednost je mogućnost više (čak  istovremeno) raznih VMova (virtualnih PCa/OSova..), ovisno samo o resursima kompijutera. Mana je sporiji rad, jer se hardware emulira (što je za neke stvari OK, za druge nije..). VMovi su za probavanje izvrsni. VBox je free, vPC2007 također ima free licencu, ali moraš proči registraciju na MSu i radi samo na windowsu, vmware-player je također free. ... Zato je vbox čest izbor i radi na win-osx-linux host-OSevima. Guest OSovi su (manje-više) proizvoljni.

Problem s grubom je zato jer si instalirao iz windowsa, slovo 'U' nije na pravom mjestu... grub mora biti na bootparticiji da bi se pokrenuo kod paljenja i mora pokazivati na particiju s koje se dalje podiže OS, ako je staza pogrešna (sigurno nije U)... normalno da stane. Treba napraviti instalaciju s bootCDa, ne iz drugog OSa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
ihush kaže...
nukeman kaže...

-virtualne mašine kao vbox, vmware, vPC... (VM) koriste kao običan file, ne direktno disk, (mada se može i to), to je (kao) image za CD-DVD i slično se može mountati. Prednost je mogućnost više (čak  istovremeno) raznih VMova (virtualnih PCa/OSova..), ovisno samo o resursima kompijutera. Mana je sporiji rad, jer se hardware emulira (što je za neke stvari OK, za druge nije..). VMovi su za probavanje izvrsni. VBox je free, vPC2007 također ima free licencu, ali moraš proči registraciju na MSu i radi samo na windowsu, vmware-player je također free. ... Zato je vbox čest izbor i radi na win-osx-linux host-OSevima. Guest OSovi su (manje-više) proizvoljni.

Problem s grubom je zato jer si instalirao iz windowsa, slovo 'U' nije na pravom mjestu... grub mora biti na bootparticiji da bi se pokrenuo kod paljenja i mora pokazivati na particiju s koje se dalje podiže OS, ako je staza pogrešna (sigurno nije U)... normalno da stane. Treba napraviti instalaciju s bootCDa, ne iz drugog OSa.

ma ne kužim šta želiš reč s ova zadnja dva reda... ja sam imao wubi instaliram na M:\ i sve je uredno radilo, pa netreba biti u sistemskoj, on sam kopira file u boot.ini bez obzira gdje je,

a da je tako ko što ti govoriš onda nebi dobio izbor pri paljenju između win i lin, njemu je problem u lin a ne u win, niti u boot wubi-a

16 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

ma evo spržio sam si ubuntu na cd i instalirao ga iz njega. fala anyway. sad još pričekam da mi se stari vrati s posla pa da mi upiše sve ove MAc adrese za WLAN pa ću pluginove skinuti. HVALA

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nukeman kaže...

ma evo spržio sam si ubuntu na cd i instalirao ga iz njega. fala anyway. sad još pričekam da mi se stari vrati s posla pa da mi upiše sve ove MAc adrese za WLAN pa ću pluginove skinuti. HVALA

zašto mac adrese?

jel ti detektira mrežu i bez toga?

16 godina
neaktivan
nukeman kaže...

zašto mac adrese?

jel ti detektira mrežu i bez toga?

Ne koristim Mac adrese ali mislim da se one upisuju u ruter ( svaka mrezna ima svoju MAC adresu)  to je nesto poput enkripcije, samo kaj ruter neče dati pristup svima nego samo onim mreznim čija je mac adresa upisana u ruteru.  Jel mislio na to, neznam ? Ja se drzim wpa2 a i nema mi tko krasti mrežu jer nisam u gradskom području. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
16 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

da mislio sam na to, al nije bitno. glavni zadatak je gotov. hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GRUB, kako dalje?

mac adresa je vezana za hardware, nema veze koji OS koristiš. dakle, mac adresa od mrežne ti je ista kao i na win. na linuxu je saznaš tako da u konzoli upišeš "ifconfig" i pod HWaddr ti piše 

inače, situacija s wireless karticama na linuxu zna biti problematična. 

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 7:43 (hrvooje).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice