Dual boot (preinstall) Win8 + Ubuntu

poruka: 12
|
čitano: 4.015
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav svima!

Imam laptop  (Samsung NP350) koji je došao sa instaliranim Windows 8 i htio bih napraviti dual boot sa Ubuntu. Svi tutoriali koje sam našao se odnose na čistu instalaciju oba sustava, u većini se čak ograđuju od pokušavanja tog postupka na računalo sa predinstaliranim Windowsima.

Kada sam   htio "razgledati" Ubuntu, ispočetka sam imao problem uopće sa bootanjem sa USB-a, ali sam uspio ugasiti FastBios i SecureBoot što je rješilo problem (primjetio sam da u dosta slučajeva ljudi kažu da je upravo to zeznuti dio sa dual bootom ovog tipa...).

Kad sam digao Ubuntu sa USB-a samo sam malo razgledavao preko "Try Ubuntu", nisam ništa sam pokušavao pošto mi je ovo prvi susret s ovom procedurom i općenito Linuxom.

Postoji li ikakva šansa ovo izvesti? Napominjem da sam potpuni n00b što se linuxa tiče, tako da imate to na umu.

Unaprijed hvala! :)

0 0 hvala 0
15 godina

Preporučio bih ti Wubi instaler. Iskreno, nisam pokušavao raditi u toj kombinaciji a do sada sam radio bez nekih problema. Uglavnom ako ti ikada dosadi ili se nešto zezne pa budeš morao reinstalirati Linux, Wubi jednostavno deinstaliraš iz Device Manager-a i na taj način ukloniš Linux iz računara.

http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Za Wubi sam na par mjesta pročitao da ne ide sa novim laptopima zbog UEFI-a i tog Secure Boot-a...

0 0 hvala 0
15 godina

Onda, najbolje je da instaliraš Oracle Virtualbox i instaliraj Ubuntu na virtualnu mašinu.

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Dual boot (preinstall) Win8 + Ubuntu
smola3005 kaže...

Pozdrav svima!

Imam laptop  (Samsung NP350) koji je došao sa instaliranim Windows 8 i htio bih napraviti dual boot sa Ubuntu. Svi tutoriali koje sam našao se odnose na čistu instalaciju oba sustava, u većini se čak ograđuju od pokušavanja tog postupka na računalo sa predinstaliranim Windowsima.

Kada sam   htio "razgledati" Ubuntu, ispočetka sam imao problem uopće sa bootanjem sa USB-a, ali sam uspio ugasiti FastBios i SecureBoot što je rješilo problem (primjetio sam da u dosta slučajeva ljudi kažu da je upravo to zeznuti dio sa dual bootom ovog tipa...).

Kad sam digao Ubuntu sa USB-a samo sam malo razgledavao preko "Try Ubuntu", nisam ništa sam pokušavao pošto mi je ovo prvi susret s ovom procedurom i općenito Linuxom.

Postoji li ikakva šansa ovo izvesti? Napominjem da sam potpuni n00b što se linuxa tiče, tako da imate to na umu.

Unaprijed hvala! :)

probaj se ovdje informirati.....

http://www.linuxzasve.com/kako-podici-sustav-bez-boot-managera

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=10257

www.apriliabase.com
14 godina

Na savjet ekipe iz ubuntu-hr zajednice, odustao sam od ove ideje (navodno su prijavljeni slučajevi gdje su pokušaji ovoga doveli do brickanja nekih modela Samsungovih laptopa). Upogonio sam Ubuntu u virtalku i za sada se moram time zadovoljiti :)

Hvala na odgovorima, može lock.

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ma jao aj ono nelomi se bezveze nemoze bit jednostavnije

udji u windows odes tam na control panel i administrative tools nadjes disk storage i šrinkaš disk za recimo 30 giga i deletas ga da bude tam unallocated space

napravis bootabilni usb stick s ubuntu il jos bolje bektrekom sa programom SARDU moja preporuka

onda resetiras kompic udjes u bio i stavis tamo da ti boota stick il recimo mos kliknit f12 na vecini kompova i bootas stick

odes na instalaciju klikas next next next dodjes tamo dije biranje dices i kak instalirat taj linux odaberes USE Larđest continuous free SPejs i onda opet next next next finish restart now

kad ti se bude komp resetiro imaces grub vec instaliran i pitace te os uc u windowze il linuks

i kraj price.

i ove fore prijave brikanja su ono smjesne:DD

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.6.2013 20:27 (endeva).

0 0 hvala 0
15 godina

Vidi datum....{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Vidi datum....{#}

ma vidio thread na vrhu:D a sta i dalje mjesec dana:)))

13 godina
neaktivan
Sad nema veze vise datum jer i ja sam probo dual boot w8 i ubuntu i sam ubuntu pri pokusaju instalacije neda birat instaliraj uz windows ili odaberi lokaciju itd.. samo nudi zamjeni windows s ubuntu.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
Sad nema veze vise datum jer i ja sam probo dual boot w8 i ubuntu i sam ubuntu pri pokusaju instalacije neda birat instaliraj uz windows ili odaberi lokaciju itd.. samo nudi zamjeni windows s ubuntu.

Pa ima da ti sam ručno biraš particije,pa onda pokreneš gparted i onda staviš npr. 50 GB slobodno,od tih 50gb staviš npr. 25GB za / direktorij,5GB za Swap,20GB za /home i gotovo (ako misli samo za surfanje i to koristit,a ako hoče više,veća particija :D )...i onda samo next next i to je to,pa nemože biti jednostavnija instalacija! Ubuntu,Mint,Manjaro,openSuse,to su distre koje su sa 5 klikova instaliraju...nije mi jasno šta je problem,ako sam ja uspjeo instalirati Ubuntu 10.04 sa 12 godina,pa kako neko stariji neće moći instalirati Ubuntu 13.04 sa npr. 17-18 godina?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
protjeran

Okej, definitivno mrzim UEFI, windows 8 i slično. Nakon cijelog dana slaganja dual boot-a,  uefi boot particija mi se lijepo zaključala, grub je poblesavio i ne može naći potpise, uglavnom ne mogu boot-at u win 8 jer ih ne može naći. Tako da laptop koji je star 1.5 dana sa originalnim windowsima 8 će biti lijepo formatiran do kraja i baj baj s tim sranjem.

Uostalom win8 je komedija od OS-a. Katastrofa.

Ad astra peronospora

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice