Debian 13 "trixie"

poruka: 2
|
čitano: 385
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Debian 13 "trixie"

Instalirao prije nekoliko dana Debian 13 "trixie" s Gnome sučeljem i došao ovdje vidjeti kako svi pišu hvalospjeve o novom Debianu, a ono, cijeli podforum "groblje". Nema Linux konrisnika na bug forumu?

Ok, da malo oživimo onda podforum s novom temom koja je vjerojatno zanimljiva, ili bi po mom mišljenju trebala biti zanimljiva Linux zajednici. Naime, ovo zvuči poprilično impresivno....

After 2 years, 1 month, and 30 days of development, the Debian project is proud to present its new stable version 13 (code name trixie).

Izvor: Debian 13 trixie released

Pozadina moje priče je vrlo slična mnogim drugim pričama vezano uz migraciju s Windowsa na Linux. Naime, od svih mogućih i nemogućih računala i laptopa, nekako sam završio na najstarijem i najslabijem laptopu u kući (Acer Swift 3 - nekakav I5 osme serije, 8GB RAM, SSD). Iz razloga što koristim moćnu poslovnu pilu većinu vremena, nekako si nisam stavio na listu prioriteta nabaviti sebi nešto malo bolje. Međutim, ne znam sad što se točno dogodilo u zadnje vrijeme... Da li je nekakav novi update Windowsa poremetio rad ili nešto drugo, nisam siguran. Počela su se događati zamrzavanja, usporavanja pa čak i restarti. Ne mogu reći da nisam imao izlete u Linux i prije s raznim distribucijama ali sve je to bio zapravo pokušaj repliciranja Windowsa sa sličnim sučeljima. Ovaj put mi je "pukao film" i rekao sam si, idem isprobati nešto potpuno drugačije i izbor je pao na jednu od najstabilnijih distribucija - Debian. Izbor sučelja - Gnome, da se malo maknem od filozofije rada na Windowsima (nema trake s programima, nema klasične start tipke, itd...).

Sama instalacija je prošla bez većih problema. Svi driveri su tu. I? Laptop je očekivano prodisao. Sigurno sam mu produljio život još jedno određeno vrijeme, jer ako ovako ostane, ja zadovoljan. Navikavanje na Gnome još traje, ali sam uglavnom skužio sve glavne prečice na tipkovnici i mogu reći da su se određene operacije u workflowu i ubrzale. Ovaj laptop uglavnom koristim za stvaranje sadržaja za jedan drugi forum koji vodim. I što se toga tiče, sve je zaista prilično dobro. Od klasičnog stvaranja tekstualnih sadržaja pa do multimedije i stvaranja YouTube video zapisa. Igranje sa AI alatima koji su ogromna pomoć što se tiče uštede vremena za određene vrste sadržaja. Floskula da je "udahnuo novi život" u laptop ovdje definitivno pristaje. 

Da ne bude sve u entuzijastičnom pozitivnom tonu - neke stvari ipak nedostaju i nisam si još dao dovoljno vremena istražiti alternative na Linuxu. Naime, Tidal nema desktop aplikaciju za Linux a navikao sam kontrolirati glazbu preko aplikacije koju streamam. Drugo... Phone to PC je zgodna stvar za imati. Vjerojatno postoji nekakav workaround za tako nešto i ovdje. Nije deal breaker jer mi je sve uglavnom u cloudu tako da već dugi niz godina nisam ovisan o jednom uređaju, već o cloud servisima (gmail, keep, drive...)

Da ne duljim, ovaj put ostajem na Linuxu dulje od par dana i nemam više dojam da će mi Windowsi nedostajati. Prvi dojmovi su takvi.

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Debian 13 "trixie"

Naravno da ima, samo ljudi rade svoj posao i to je to, nema potrebe za nekim intervencijama.
Što se tiče spoja s mobitelom koristim KDE Connect. Ide GSconnect ekstenzija za GNOME shell a KDE Connect aplikacija na Android mob. Za iOS ne bih znao...

Osobno na svom laptopu vrtim OpenSUSE Aeon (MicroOS u desktop verziji s GNOME-om) i otkad sam to stavio ne bavim se sustavom, ima sad već par godina.
Tako da ne postoji valjda niti jedna osoba na ovom forumu s kojom bih mogao pričati na tu temu. :)

Gledam te!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice