Brisanje Ubuntu-a

poruka: 9
|
čitano: 4.858
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Brisanje Ubuntu-a
pitanje

Moja mama je danas kupila laptop (novi), tata je stavio linux, ali kako je to kompliciraniji OS, odličio se ipak da stavi Windowse. Ubacim ja CD od XP SP2 i on uredno loadira sve i piše starting Windows i onda BSOD tipa: Windows se ugasio da bi spriječio oštećenje. Molimo, pregledajte novi hardver, za provjeravanje diska upišite chkdsk /F.

Kako da instaliram Windowse??

Pretpostavljam da se mora formatirati cijeli disk u NTFS i očistiti MBR. Ali kako?

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @3.2 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Brisanje Ubuntu-a

Probaj sa Hiren's Boot CD.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Brisanje Ubuntu-a

jesi siguran da imaš ispravan CD od Windowsa? Na kojem se djelu točno pokaže BSOD, prije namještanja particija, ili kad?

xp bi sam trebao formatirati disk u ntfs, i sam postaviti mbr....

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
17 godina
neaktivan
Brisanje Ubuntu-a

Radio sam sve i svašta i sa xp-om i sa ubuntuom i ak ti cd-i rade to bi ti sve trebalo radit. ja sam imo dual boot i sve je radilo. a na taj način, kad imaš linux instaliran i kad preko njega instaliraš windows on bi trebo to odradit bez ikakvih pitanja ili slično. mislim da ti je cd oštećen.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Brisanje Ubuntu-a

Instalacijski CD od Windowsa sam zna uništiti grubov boot sector i kreirati particije ispočetka. Stoga ne vidim otkud problemi. Ako imaš valjani CD od bilo kojih Windowsa, 95 i nadalje, ne bi trebao imati ikakvih problema jer oni niti znaju pročitati ext/reiser/štogod particije, niti znaju prepoznati Grubov MBR, niti se trude -- jednostavno će ga prebrisati, kao i ponuditi brisanje + formatiranje particija prije instalacije.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Brisanje Ubuntu-a
prihvaćeno rješenje

e da, nečeg sam se sjetio!

ako je laptop Toshiba, probaj u BIOSu uključiti SATA Compability Mode (ili tako nekako...), čuo sam da se ljudima XP ruši u instalaciji ako ovo nije uključeno...

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
crystal6 kaže...

Moja mama je danas kupila laptop (novi), tata je stavio linux, ali kako je to kompliciraniji OS, odličio se ipak da stavi Windowse. Ubacim ja CD od XP SP2 i on uredno loadira sve i piše starting Windows i onda BSOD tipa: Windows se ugasio da bi spriječio oštećenje. Molimo, pregledajte novi hardver, za provjeravanje diska upišite chkdsk /F.

Kako da instaliram Windowse??

Pretpostavljam da se mora formatirati cijeli disk u NTFS i očistiti MBR. Ali kako?

Novi laptopi su uglavnom zakljucani za Windowse ispod Viste... Moj frend je na toshibi flashao BIOS...
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 23:16 (Luka).
17 godina
autorov komentar
niki kaže...

e da, nečeg sam se sjetio!

ako je laptop Toshiba, probaj u BIOSu uključiti SATA Compability Mode (ili tako nekako...), čuo sam da se ljudima XP ruši u instalaciji ako ovo nije uključeno...

Nije Toshiba nego HP.
I BSOD dođe taman nakon što završi startanje Windowsa.
Trenutno isprobavam neki Disk Sanitizer od HP-a koji čisti disk, a kasnije ću s onim Hirens Boot CS-om.
CD nije neispravan, na drugim kompovima radi bez greške.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @3.2 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
17 godina
Brisanje Ubuntu-a
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Rješio sam problem (jedva) - u BIOS-u sam pod devices za SATA stavio da radi na IDE, a ne AHCI kako je bio.

Hvala Niki na savjetu za čačkanje po SATA opcijama.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.1.2009 20:29 (crystal6).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice