Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 69.027
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
12 godina
neaktivan
Re: Siječanjska net-kupusara
Floki kaže...

Pa kako autor knjige nije lišen prava koja proizilaze iz  vlasništva ako postoje nelegalne kopije

vlasništvo mu daje pravo na naknadu za kopiju, a on je dobio nije

korisnik kopije jako dobro zna da je dužan autoru naknadu za uporebu kopije, međutim svjesno mu uskraćuje tu naknadu

što je svjesno uskraćivanje naknade koja proizilazi iz vlasništva - nazovimo je kako hoćemo ali možemo i pravim imenom - krađa.

Postoji cijeli niz razloga zašto autor ne bi ostvario prodaju svog djela. Recimo da je konkurent izdao slično djelo sa nižom cijenom. Moguće je da će se autoru smanjiti prodaja zbog tržišne utakmice. To nije krađa. Autor nema zakonsko pravo na osigurani profit (edit: odnosno na osiguranu prodaju).

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 19:46 (Ne_brini_draga).
16 godina
Deus ex machina kaže...

However, stvar je u tome da covjek ne treba biti glup (ne kazem da si ti glup) i trebali smo svi do danas vec nauciti cemu vjerovati a cemu ne. Sa igrama je ista stvar kao sa filmovima - ako ides pogledati film koji ti se na kraju ne svidi, hoces li ici traziti svoju kino kartu (i vrijeme) natrag?

Ne, nego ces slijedeci put pogledati reviewove.

Opla, reviewi? Ako vrijede za filmove, muziku... e onda vrijede i za igre.

Btw imam i ja neotvorenu kutiju :-D Cuvaj, mozda je negdje za 20 godina prodamo na ebayu za suho zlato :-D

Da, samo npr konkretno kod AOC-a si trebao kupiti igru i odigrati 50 levela da skužiš da si prevaren,

ili čekati 2 mjeseca da drugi odigraju pa da vidiš da se ne isplati kupiti. Međutim, pošto je u pitanju PVP

MMO, opet si popušio jer kad počneš igrati već je hrpa ljudi level 80 i gankaju te gdje god se pojaviš

jer si popušio ona početna 2 mjeseca

A reviewi i traileri su svi bili fantastični

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...

Pa kako autor knjige nije lišen prava koja proizilaze iz  vlasništva ako postoje nelegalne kopije

vlasništvo mu daje pravo na naknadu za kopiju, a on je dobio nije

korisnik kopije jako dobro zna da je dužan autoru naknadu za uporebu kopije, međutim svjesno mu uskraćuje tu naknadu

što je svjesno uskraćivanje naknade koja proizilazi iz vlasništva - nazovimo je kako hoćemo ali možemo i pravim imenom - krađa.

Postoji cijeli niz razloga zašto autor ne bi ostvario prodaju svog djela. Recimo da je konkurent izdao slično djelo sa nižom cijenom. Moguće je da će se autoru smanjiti prodaja zbog tržišne utakmice. To nije krađa. Autor nema zakonsko pravo na osigurani profit.

čuj, formula ide

ono što čovjek skine, i koristi - treba mu

što se skine nelegalno, nije se platilo

kad čovjek ide logikom, zašto bi platio kad ne moram, ne znači da je u pravu

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 19:42 (Floki).
16 godina
odjavljen
segregator kaže...

Da, samo npr konkretno kod AOC-a si trebao kupiti igru i odigrati 50 levela da skužiš da si prevaren,

ili čekati 2 mjeseca da drugi odigraju pa da vidiš da se ne isplati kupiti. Međutim, pošto je u pitanju PVP

MMO, opet si popušio jer kad počneš igrati već je hrpa ljudi level 80 i gankaju te gdje god se pojaviš

AoC nije PvP MMO. Ne razumiješ osnovni koncept MMO igara. PvE i PvP se biraju. Apsolutno svaki MMO je takav. Koji nije?

16 godina
Siječanjska net-kupusara

mislim da se svijet treba početi učiti solidarnosti, trebat će nam, inače ona gore "od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama" je u biti ranokršćanska - komunistička:

"U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. Apostoli pak velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa i svi uživahu veliku naklonost. Doista, nitko među njima nije oskudijevao jer koji bi god posjedovali zemljišta ili kuće, prodavali bi ih i utržak donosili i stavljali pred noge apostolima. A dijelilo se svakomu koliko je trebao."

ne znam, ja sam u ovakvim situacijama za ljudi smo dogovorit ćemo se i za politiku koja žmiri na jedno oko, današnja situacija (u konkretnom problemu a u ovakvim okolnostima u kojim živimo) je potpuno prihvatljiva, niti će polagatelji na autorska prava dobiti baš svaki cent od onoga što im po zakonu pripada, niti će se krađom i od tuđe muke zarađivati (mislim na pirate, a ne na one druge koji su ozakonili otimanje)... ovaj sistem (neokapitalistički) je do zla boga usran, pa ajde bar malo ga olakšajmo, s jedne strane tržište je deregulirano do krajnjih granica a s druge se želi regulirati do ibera, sve u korist bogatih koji sami sebi kroje zakone kako bi se još više obogatili i dobili moć bogovati pješadincima, ne treba se zamajavati kako je zabava nebitna i neesencijalna za život pojedinca, naprotiv mislim potpuno obrnuto i to o potpuno određenoj vrsti zabave onoj općeprihvaćenoj i kewl kakva je zabava na elektroničkim uređajima za zabavu, dapače mišljenja sam kako bi upravo zašrafljivanjem pipe u ovom segmentu tržišta dovelo do većih nevolja za opstanak sistema od regulacije bilo kojeg drugog segmenta tržišta, dobro kaže oleg, dont fck with our internet

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 19:47 ((s)izgoreo).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
segregator kaže...

Odigrati 50 levela? Koliko to traje, oko tjedan dana? Meni se to cini kao dobar deal, pogotovu u usporedbi s ostalim singleplayerima koji kostaju istu cijenu, a gotov si za dva-tri dana...

Apropos reviewova... pa nemoj gledati one prije izlaska igre, valjda znas da se vecina njih placa. Cekaj reakcije igraca, prouci forume, pa pocni igrati nakon 3-4 mjeseca... nece nigdje pobjeci vlak, osim ako bas ne zelis biti medju prvima, sto onda vise nije Funcomov problem...

Oni reklamiraju, mi pusimo ili ne... ne svidja se ni meni, ali takav je svijet, i ja se protiv toga borim po pravilima - ono sto ne zelim, ne konzumiram.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
16 godina
Siječanjska net-kupusara

kad se već pozivaš na Bibliju, ne zaboravi da se na sirotinju pozivao upravo onaj što je za 30 srebrnjaka izdao.

"mogli smo taj novac podjeliti sirotinji", rekao je baš onaj koji je kasnije izdao Isusa za novac.

Iskazao je brigu za sirotinju, negodovao je zašto skupocjeno ulje nije prodano umjesto utrošeno, a novac podjeljen sirotinji, a izdao je poslije Isusa za novac.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 19:53 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

........ dapače mišljenja sam kako bi upravo zašrafljivanjem pipe u ovom segmentu tržišta dovelo do većih nevolja za opstanak sistema od regulacije bilo kojeg drugog segmenta tržišta, dobro kaže oleg, dont fck with our internet

A problem u tome je tocno gdje? :-)

Jedini nacin da slomis sistem je, kako sam slikovito objasnio Velikom Bratu, je ovaj:

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 19:50 (Deus ex machina).
12 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

I koliko god čitam ovaj thread uvijek se isti zaključci izvode - da sve što sam napisao podrazumijeva da vlasnik autorskih prava ne zaslužuje ili nema pravo na naknadu.

Koliko god vam ja rekao da to nije u pitanju nego krađa vs povreda intelektualnog vlasništva rasprava se opet vraća na to. Ljudi, uključite malo razum molim vas. Sama povreda intelektualnog vlasništva uključuje i pravo na naknadu.

Ovdje kao da nije moguće imati pravo na naknadu, a da to nije okarakterizirano kao posljedica krađe.

0 0 hvala 0
16 godina
Deus ex machina kaže...

A problem u tome je tocno gdje? :-)

Jedini nacin da slomis sistem je, kako sam slikovito objasnio Velikom Bratu, je ovaj:

ja bih to malo postepeno, polako i dogovorom jer do ovoga gore (pretpostavljm što je gore video mi ne šljaka) će ionako doći ako se ne bude prvo probalo mirnim putem, previše toga je na kocki a da se bar ne proba mirnim putem, što je najgore kad ovaj sistem kolabira bojim se da će ono što dođe nakon biti mnogo gore od onoga što imamo sada, zato treba pokušati postepeno i razumom, želja je sačuvati slobode i proširiti ih a ne unakaziti sve

16 godina
Ne_brini_draga kaže...

I koliko god čitam ovaj thread uvijek se isti zaključci izvode - da sve što sam napisao podrazumijeva da vlasnik autorskih prava ne zaslužuje ili nema pravo na naknadu.

Koliko god vam ja rekao da to nije u pitanju nego krađa vs povreda intelektualnog vlasništva rasprava se opet vraća na to. Ljudi, uključite malo razum molim vas. Sama povreda intelektualnog vlasništva uključuje i pravo na naknadu.

Ovdje kao da nije moguće imati pravo na naknadu, a da to nije okarakterizirano kao posljedica krađe.

Ajde dobro ako je tako lakše

onaj kome treba neka knjiga iz informatike, pa je odluči ne platiti, nego nelegalno skinuti, nije ukrao, nego "povrijedio autorska prava".

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 20:04 (Floki).
12 godina
neaktivan
Floki kaže...

onaj kome treba neka knjiga iz informatike, pa je odluči ne platiti, nego nelegalno skinuti, nije ukrao, nego "povrijedio autorska prava".

Bravo! :-)

16 godina
Tonči kaže...
segregator kaže...

AoC nije PvP MMO. Ne razumiješ osnovni koncept MMO igara. PvE i PvP se biraju. Apsolutno svaki MMO je takav. Koji nije?

Nemaš pojma o MMO, pa bolje ne počinji o tome.

To što su postojali i PVP i PVE serveri (a na kojima se također moglo PVP-ati) ne znači da AOC

u osnovi nije zamišljen (a tako se uglavnom i reklamirao) kao PVP MMO.

Ali eto, nakon Dark Age of Camelot, Shadowbane, AoC, LOTRO, Runes of Magic, Alganon,

Global Agenda, Rift, Warhammer Online, Craft of Gods...moguće i da nisam upućen, ko bi ga znao

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
15 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

ja bih to malo postepeno, polako i dogovorom jer do ovoga gore (pretpostavljm što je gore video mi ne šljaka) će ionako doći ako se ne bude prvo probalo mirnim putem, previše toga je na kocki a da se bar ne proba mirnim putem, što je najgore kad ovaj sistem kolabira bojim se da će ono što dođe nakon biti mnogo gore od onoga što imamo sada, zato treba pokušati postepeno i razumom, želja je sačuvati slobode i proširiti ih a ne unakaziti sve

Prvo citira bibliju, sad zagovara Dalaj Lamu! Priznaj da si napusen ili si se uclanio u neku sektu, muskoloznice! :-D

A kao odgovor, dat cu ti pandan iz struke:

nekad dobijes kao posao popravljanje tudjeg koda. Na tom poslu vecina kolega gubi zivce, kosu, obrve, libido, a neki i zube. Vecina nas arogantnih taj problem rijesimo tik tak, bez problema:

Ctrl+A, Del, start from scratch.

Cak i pouka o Noinoj jedrilici nas uci da je bogec blagonaklon takvim rezovima. Pa onda imas ove 2012 freakove koji zagovaraju kraj svijeta. Pa onda neke klince tu na forumu sta ce vezati bombe za sebe i dizati se u zrak...

Kraj svijeta kakvog znamo nam se blizi, kolega. A ja sam se jucer nadisao mineralne vune ruseci zid, umrijet cu od raka pluca prije nego to dozivim iz prvog reda...

16 godina
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...

E vidiš, kako se mi nađemo.

Kao što sam već rekao, šef nikad ne kasni, on biva zadržan

16 godina
Deus ex machina kaže...

Odigrati 50 levela? Koliko to traje, oko tjedan dana? Meni se to cini kao dobar deal, pogotovu u usporedbi s ostalim singleplayerima koji kostaju istu cijenu, a gotov si za dva-tri dana...

Apropos reviewova... pa nemoj gledati one prije izlaska igre, valjda znas da se vecina njih placa. Cekaj reakcije igraca, prouci forume, pa pocni igrati nakon 3-4 mjeseca... nece nigdje pobjeci vlak, osim ako bas ne zelis biti medju prvima, sto onda vise nije Funcomov problem...

Oni reklamiraju, mi pusimo ili ne... ne svidja se ni meni, ali takav je svijet, i ja se protiv toga borim po pravilima - ono sto ne zelim, ne konzumiram.

Tjedan dana ako se igra 18h dnevno...a osim toga, MMO se ne kupuje da ga završiš nakon tjedan dana...a sa boldanim

se ne slažem...ako oni imaju pravo na zaštitu od piraterije, i mi bi trebali imati isto pravo na zaštitu od lažnog

oglašavanja

15 godina
neaktivan
segregator kaže...

Tjedan dana ako se igra 18h dnevno...a osim toga, MMO se ne kupuje da ga završiš nakon tjedan dana...a sa boldanim

se ne slažem...ako oni imaju pravo na zaštitu od piraterije, i mi bi trebali imati isto pravo na zaštitu od lažnog

oglašavanja

Zar postoji ikakvo drugacije oglasavanje??? :-D

I opet, sta nedostaje neovisnim reviewovima? Procitas forum, pogledas video nekog balavca... i zakljucis da li ti igra vrijedi novce ili ne.

16 godina
odjavljen
segregator kaže...
Tonči kaže...
segregator kaže...

Nemaš pojma o MMO, pa bolje ne počinji o tome.

To što su postojali i PVP i PVE serveri (a na kojima se također moglo PVP-ati) ne znači da AOC

u osnovi nije zamišljen (a tako se uglavnom i reklamirao) kao PVP MMO.

Ali eto, nakon Dark Age of Camelot, Shadowbane, AoC, LOTRO, Runes of Magic, Alganon,

Global Agenda, Rift, Warhammer Online, Craft of Gods...moguće i da nisam upućen, ko bi ga znao

Ok, sad smo si rekli da nemamo pojma, jasno da je igra imala u vidu i PvP, ali to da te netko genkao ne stoji. AoC nema PvP kao DAoC, nego nešto drugačiji. Eventualno ima Warhammer Online, ali ne nadaj se da će se itko približiti DAoC-u u skoro vrijeme. Probaj EVE.

Mislim da nisi prevaren. Minus AoC-a je bio nedostatak sadržaja, ali to ima svaki MMO: i SWTOR i WoW je imao itd. AoC je dao što je obećao: grafiku, mrvicu drugačiji sustav borbe i krv.

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

... AoC je dao što je obećao: grafiku, mrvicu drugačiji sustav borbe i krv.

... i sise.

16 godina
Deus ex machina kaže...

Prvo citira bibliju, sad zagovara Dalaj Lamu! Priznaj da si napusen ili si se uclanio u neku sektu, muskoloznice! :-D

A kao odgovor, dat cu ti pandan iz struke:

nekad dobijes kao posao popravljanje tudjeg koda. Na tom poslu vecina kolega gubi zivce, kosu, obrve, libido, a neki i zube. Vecina nas arogantnih taj problem rijesimo tik tak, bez problema:

Ctrl+A, Del, start from scratch.

Cak i pouka o Noinoj jedrilici nas uci da je bogec blagonaklon takvim rezovima. Pa onda imas ove 2012 freakove koji zagovaraju kraj svijeta. Pa onda neke klince tu na forumu sta ce vezati bombe za sebe i dizati se u zrak...

Kraj svijeta kakvog znamo nam se blizi, kolega. A ja sam se jucer nadisao mineralne vune ruseci zid, umrijet cu od raka pluca prije nego to dozivim iz prvog reda...

{#}ica sam priznajem, tebi je tamo kanada a ovdje je pak sve crno i užasno i kraj se vidi kako visi u zraku, nemoć, bijes i očaj, steži pa opet steži, pa red otpuštanja pa red neplaćanja, pa opet steži, e pa dokle majku mu...

16 godina
Tonči kaže...

Ok, sad smo si rekli da nemamo pojma, jasno da je igra imala u vidu i PvP, ali to da te netko genkao ne stoji. AoC nema PvP kao DAoC, nego nešto drugačiji. Eventualno ima Warhammer Online, ali ne nadaj se da će se itko približiti DAoC-u u skoro vrijeme. Probaj EVE.

Mislim da nisi prevaren. Minus AoC-a je bio nedostatak sadržaja, ali to ima svaki MMO: i SWTOR i WoW je imao itd. AoC je dao što je obećao: grafiku, mrvicu drugačiji sustav borbe i krv.

Dapače, gankali su me na svakom koraku, očito smo igrali na serverima sa totalno drugačijom populacijom.

Tamo gdje sam ja igrao (skupa sa povećin cro Nightwatch guildom)  već na onom otoku blizu Tortage

bilo je dosta gankanja, a u Keshatu se nije moglo ući, a da te na ulazu ne čeka 20 rusa (zaboravih ime guilda)

Sve ove igre i jesu bile pokušaj da se nađe zamjena za DAOC, i sve su failale osim, samo

se warhammer donekle približio

Rift UI i grafički engine, sve ostalo iz DAOCA = win, odma bi to igrao

Al sad smo se maknuli od teme

Edit: evo jedna slika koja samo onima što su igrali daoc nešto znači

http://i.imgur.com/zvWUH.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 20:45 (segregator).
12 godina
neaktivan
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...

E vidiš, kako se mi nađemo.

Kao što sam već rekao, šef nikad ne kasni, on biva zadržan

Meh, nema kruha s tobom. :-/ Prvo se složiš pa kasnije to prikažeš kao neiskreno, sarkastično slaganje.

16 godina
odjavljen

Platio si igru 300-tinjak kuna, dobio si podosta zabave do 50-tog nivoa. To što je gank bio tu na PvP serveru je tvoj odabir. Ja se ne sjećam da me je itko ikad genkao na PvE-u, a na PvP-u sam to očekivao i to je tako, jasno. Ne mislim da je prevara dobiti igru tog kalibra za tu cijenu i malo pričekati end-game sadržaj. Zato se tako i zove. Ništa što su reklamirali nisu uskratili, a plaćeno si dobio.

16 godina
segregator kaže...

Opet si promašio ceo fudbal. Pa zar ne vidiš ono "ili drastično promijeniti način poslovanja" u mom postu?

Pa upravo to je ono što su iTunes, Steam i apple market učinili...drastično promijenili dotadašnji način

distribucije i počeli uzimati oko 30%, a ne 90% ili čak i više. Evo nekoliko primjera sa neta:

Govorim za softversku industriju. Kako je u glazbenim vodama - ne znam. I dalje tvrdim da micanje posrednika u IT-u bi značilo smrt malih odjela / developera.

Visak kaže...

Koliko puta ti je objašnjeno da u jednom slučaju knjižari nedostaje knjiga, a u drugome ne? Štetnost djela gleda se iz pozicije štete koju je proizvelo oštećenom, a ne koristi koju je ostvario počinitelj. U prvom slučaju oštećena je knjižara (jer će izdavač i autor dobiti svoje bez obzira na krađu), a u drugom su povrijeđena prava autora (a ništa materijalno mu nije oduzeto). Dakle, niti su isti subjekti oštećeni, niti na identičan način.

***Slučaj 1***

Ukradeno neosiguranih 1000 DVD-a sa softverom X firme Y. Firma Y zapošljava jednog radnika i bavi se proizvodnjom nekih jednostavnih softvera ali za veoma specifično tržište.

Šef: Slučaj, Joža, sry, ali ukradeno nam je 1000 DVD-ova, sjeda mi porez, režije i općenito rashodi za hladan pogon, nemam love i moram ti dati otkaz!

***Slučaj 2***

1000 puta skinut softver X sa piratske stranice.

Šef: Slučaj, Joža, sry, ali sjeda mi porez, režije i općenito rashodi za hladan pogon, nemam love i moram ti dati otkaz! Al, ne brini, kad te dijete traži hranu, ti njemu reci da tata nije dobio otkaz zbog krađe nego zbog povrede autorskih prava. Odmah će biti sit!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Tonči kaže...

Platio si igru 300-tinjak kuna, dobio si podosta zabave do 50-tog nivoa. To što je gank bio tu na PvP serveru je tvoj odabir. Ja se ne sjećam da me je itko ikad genkao na PvE-u, a na PvP-u sam to očekivao i to je tako, jasno. Ne mislim da je prevara dobiti igru tog kalibra za tu cijenu i malo pričekati end-game sadržaj. Zato se tako i zove. Ništa što su reklamirali nisu uskratili, a plaćeno si dobio.

Jesu. Npr reklamirali su da je igra zabavna, a ni ja ni niko iz guilda se nismo baš zabavili

Igru sam platio 500kn (collectors edition)

Iza 50-og levela jednostavno nije bilo contenta, to nisam doživio ni u jednoj od ovih navedenih

igara. Hrpa grafičkih bugova jednom kad se izašlo iz Tortage. Hrpa quest bugova.

Totalno glup sistem borbe i neujednačene klase

Sve spomenuto je naravno postojalo i u svim ovim ostalim, ali nigdje u tolikoj količini i obimu.

Jedino vrijedno je bilo ne 50, nego 20 prvih levela, tj Tortaga koja je bila dobro ispolirana

čak sam se, poučen iskustvom iz drugih mmo-a,  ponadao da će popravit greške, ali uspio

sam dogurat 2 lika do max levela (80) i jednog do 68, prije nego sam se zauvijek maknuo

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 21:02 (segregator).
16 godina
Bukva kaže...

***Slučaj 1***

Ukradeno neosiguranih 1000 DVD-a sa softverom X firme Y. Firma Y zapošljava jednog radnika i bavi se proizvodnjom nekih jednostavnih softvera ali za veoma specifično tržište.

Šef: Slučaj, Joža, sry, ali ukradeno nam je 1000 DVD-ova, sjeda mi porez, režije i općenito rashodi za hladan pogon, nemam love i moram ti dati otkaz!

***Slučaj 2***

Šef: Slučaj, Joža, sry, ali sjeda mi porez, režije i općenito rashodi za hladan pogon, nemam love i moram ti dati otkaz! Al, ne brini, kad te dijete traži hranu, ti njemu reci da tata nije dobio otkaz zbog krađe nego zbog povrede autorskih prava. Odmah će biti sit!

realno gledano, tako je

sreća samo da se specifični softwware ne pratizira puno, na udaru su oni veliki koji rade "za raju", a oni mogu izdržati udar

svejedno - gubi se dosta radnih mjesta, bar ekonomisti tako kažu.

16 godina
Floki kaže...

Neka je stopa piratstva kod nekih dobrih knjiga i par postotaka, istina je samo jedna i jedina:

Čovjek koji je uložio svoje znanje i trud za napisati knjigu koja nam koristi je nepravedno zakinut.

Meh, knjige se prodaju za sitnu lovu danas, ako nisi top bestseller ili ne znam što uzalud ti pisanje knjige. To sa knjigama nema smisla. Uostalom, kolege sa posla čitaju Game of Thrones i zamisli nisu platili niti kune za te knjižurine jer... posudili su ih iz knjižnice za par kuna. Eto legalan način za pročitati za sitne novce. Zašto ne bi ta knjiga bila dostupna za sitne novce za skinuti? Neka se ugledaju na Android aplikacije, 1$ i skine ju naravno u mjesec dana 500.000 ljudi, to je recimo primjer za onaj naš dvojac što su napravili Doodle Jump i do sada su ako se na varam zgrnuli preko 7 milijuna, a 3 su dali Google-u (ukupno preko 10mil). Znači, na količinu se može fino zaraditi. No, većina razmišlja drugačije.

Uostalom, ja sam veliki fanatik Drum and Bass muzike i jedini način da dođem do takve muzike su ili torrenti ili razmjena sa DJ-ima i sličnim, toga u hrvatskoj... NEMA. Kako dolazim na kraju do te muzike? Ripam shoutcast streamove... illegala, kradem, ali što da radim kad je kod nas dostupna ku*vetina Severina, Jole i "Tutleki janžekovi"...

Neke od filmova naši distributeri NE ŽELE uvesti jer su im "nesiplativi"... torrent ...ilegala kradem = lopov.

To je ponašanje u stilu naše vlade/države:

- svi kradu... pa ćemo povećat porez i zeznut sve, a ne one koji kradu

- ceste su loše... pa ćemo zamjenit znak ograničenja 80 sa onim od 60..., umjesto da se kazni hrvatske neodgovorne korumpirane ceste i sredi cesta

- nema dostupne muzike/filmova pa kad ju skidaš ilegalno ćemo te kaznit umjesto da upregnemo mozak i napravimo dostupnim online kupnju

Ima bezbroj filozofija kako je lakše kazniti većinu jer se to "ne osjeti" jer im uzmeš "samo malo" pa se ne žale, ali eto, digli su na 23%, pa sad će na 25% pa će smanjit za zdravstvo, benzin raste... pa čemu??? Jel meni bolje? Nije :)

Otišao sam malo široko, ali činjenica je da se ta industrija trudi i trudi i ulaže milijarde na kažnjavanje, a skoro pa ne nude alterantivu (ajd u USA imaju HULU/iTunes i svašta). Po*erem im se na takav odgovor u 21 stoljeću, trebali bi svi propasti.

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/
16 godina
odjavljen
segregator kaže...
Tonči kaže...

Jesu. Npr reklamirali su da je igra zabavna, a ni ja ni niko iz guilda se nismo baš zabavili

Igru sam platio 500kn (collectors edition)

Iza 50-og levela jednostavno nije bilo contenta, to nisam doživio ni u jednoj od ovih navedenih

igara. Hrpa grafičkih bugova jednom kad se izašlo iz Tortage. Hrpa quest bugova.

Totalno glup sistem borbe i neujednačene klase

WTF?! Osim što je to isključivo tvoje mišljenje (suprotno od mnogih drugih) nema baš nikakve veze s time da je tebe netko prevario. Hrpe bugova baš i nije bilo. Od izlaska igre, do levela 80 sam došao u nekoliko dana i nisam naišao na niti jedan kritičan bug kakav nema svaka igra. Igra je bila zabavna, a ova smijurija o neujednačenosti klasa je... WTF?!

I za što, da te i jesu prevarili (a nisu), je to opravdanje?! Sva sreća pa piratizirati MMO ne možeš. :-)

@zbuzanicu: u USA itekako ima alternative: Netflix anyone? - Uglavnom, imaš jeftino on-demand sadržaje, većinu serija (prime-time) gledaš besplatno online, glazbu kupuješ jeftino, knjige na Amazonu uzimaš jeftino u najam i sl. Nemoj na temelju Hrvatske zaključivati ništa. Sami smo krivi što ništa od toga nemamo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 21:14 (Tonči).
16 godina
Siječanjska net-kupusara

neću ja o glazbi

ali da ljudi koji pišu informatičke knjige gube radi pirata, to znam

jednom je tip stavio link za nelegalnu kopiju jedne poznate i popularne knjige ovdje na forumu.

za napisati tu knjigu je bilo potrebno veliko znanje i trud, vjeruj.

Ali ova informatička branša baš nema puno veze sa progonom piratstva, meni se čini da to potiče RIAA i njezin filmski pandan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 21:25 (Floki).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...

***Slučaj 2***

Neozbiljan si. Koliko sam primjetio nitko ne pokušava progurati tezu o tome da netko nije eventualno oštećen. Pitanje je kategorizacija i kvantifikacija te eventualne štete, a iz toga i proizlazeće kaznene mjere.

Podjećaš me na ljude koji su se devedesetih smijali drugima koji su ime Microsoft izgovarali kao majkrosoft, a ne po Vuku mikrosoft. To im je zvučalo čudno i s podsmjehom su gledali ove druge kao neke koji se foliraju time što znaju pravilan izgovor.

Koliko god taj primjer bio miniskulan po nekoj društvenoj ljestvici prioriteta, SOPA, PIPA, ACTA i ostali nusproizvodi nisu. Način na koji pristupamo situaciji uvelike će utjecati i na način na koji ju pokušavamo rješiti. Malo edukativne diskusije neće škoditi.

Samo zato što zid nije plav nije dovoljno pa ga nazivati crvenim, ako je zapravo narančast.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 21:16 (Ne_brini_draga).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice